גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח חדש מגלה: זו העיר שהכי אוכפת עבירות בנייה בישראל

מהדוח השנתי של הרשות לאכיפה במקרקעין עולה כי עיריית תל אביב הוציאה כמעט מחצית מצווי ההריסה המינהליים, וביצעה כמעט מחצית מההריסות ● ביתר הרשויות חלה בעיית כוח אדם, וברשות מעריכים כי עקב שנת הבחירות ביצועי האכיפה השנה ירדו אף יותר

מבצע הריסה של הרשות לאכיפה במקרקעין בקלנסוואה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה
מבצע הריסה של הרשות לאכיפה במקרקעין בקלנסוואה / צילום: היחידה הארצית לאכיפת דיני התכנון והבניה

הרשויות המקומיות בישראל אינן פועלות כמעט כנגד עברייני בנייה, ובשנה הנוכחית הפעילות שלהן צפויה להצטמצם אף יותר עקב שנת הבחירות, כך עולה מהדוח השנתי של הרשות לאכיפה במקרקעין. כמו כן, עולה כי הוועדה המקומית היחידה שכן פועלת באופן נמרץ כנגד עברייני בנייה היא תל אביב.

ראיון | זו ההמלצה של בעל חברת השקעות הנדל"ן למי שרוצה להשקיע בחו"ל 
שאלות ותשובות | לאן הולכים מחירי השכירות? "העלייה בשכר הדירה תיחתך בחצי" 

עבירות על חוק התכנון והבנייה, שבעיקרן כוללות עבירות בנייה (בניגוד לתוכניות או היתרי בנייה) ועבירות שימוש (בניגוד לשימושים המותרים בנכסים), הן בראש ובראשונה עבירות על רקע כלכלי. במדגם שבדק שמינית מכלל אותם מבנים בלתי חוקיים שמופעלים על־ידי בעליהם, התברר כי הפער בין השווי האמיתי שלהם לבין השווי של הפעלתם הלא חוקית מגיע לכ־975 מיליון שקל. עניין זה יכול להמחיש את המוטיבציה הרבה שיש לעברייני התכנון והבנייה, וגם להביא להערכה, כי הרווחיות שמניבות עבירות הבנייה בישראל מסתכמת בעשרות ואולי אף מאות מיליארדי שקלים בשנה.

מדוח סיכום הפעילות של הרשות, שהוגש בסוף השבוע שעבר לכנסת עולה באופן כללי, כי בשנים האחרונות חלה ירידה בהתחלות הבנייה בלתי חוקיות, בין היתר עקב שימוש בצילומי אוויר לצורך איתור העבירות. ב־2021 ו־2022 אותרו בממוצע כ־107 התחלות בנייה עברייניות בשטחים שאינם מוגדרים כאזורים לפיתוח, בעוד שב־2017 מספר העבירות הגיע ל־253.

 

שיקולים פוליטיים ומחסור בכוח אדם

מי שאמונים על הפעילות ברוב חזיתות האכיפה כנגד העבריינים, הן הרשויות המקומיות. בישראל יש 131 ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה, להן סמכויות לאכיפת החוק ולהוצאת צווי הריסה. בדיקת הרשות לשנה שעברה מעלה, כי הן לא מרבות להשתמש בסמכויות הללו. לתופעה זו סיבות שונות שכוללות, בין היתר, שיקולים פוליטיים, מעשי אלימות ועבריינות שנלווים לעבירות הבנייה, ושעלולים לסכן את הפקחים.

מספר צווי ההריסה המינהליים שהוצאו על־ידי הרשות ב־2022 הגיע ל־1,984, פי 3 מאשר ב־2017. נגד 889 בעלי מבנים בלתי חוקיים שלא יוסדרו, הופעלו קנסות מינהליים. לעומתה, בשנה שעברה הוציאו הרשויות המקומיות 2,505 צווי הריסה מנהליים. מתוכם, כ־1,030 הוצאו בתל אביב.

מה קורה במחלקות הפיקוח על הבנייה ברוב הרשויות המקומיות בישראל? מהניתוח של הרשות עולה, כי 47 מתוך 112 הרשויות המקומיות ששלחו דוחות, סובלות ממחסור חמור בכוח אדם, בהן ועדות עירוניות גדולות, כגון חולון, בת ים ורחובות, בהן מספר הפקחים שעובדים מגיע למחצית בלבד מהתקן. במספר ועדות נמצא, שאין פקחים כלל.

פחות מחצי מצווי ההריסה שניתנו יושמו

גם לעניין ביצוע ההריסות, עולה דלות המעש של כלל הרשויות המקומיות. מהדוח עולה, שבכלל הוועדות המקומיות בוצעו בשנה שעברה 1,318 צווי הריסה מנהליים. המספר הזה מהווה רק 43% מכלל צווי ההריסה המנהליים שבוצעו ברחבי הארץ. נראה כי גם כאן יש גורמים ברשויות המקומיות שסומכים שהרשות לאכיפת מקרקעין תעשה עבורם את העבודה הלא נעימה.

שוב עולה מהדוח הפער לעניין אכיפת חוקי התכנון והבנייה בין תל אביב לבין כל היתר. למעשה, בתל אביב לא רק מוציאים צווים, אלא גם מבצעים. הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל אביב אחראית על ביצוע כ־42% מכלל צווי ההריסה המנהליים שבוצעו על ידי הוועדות המקומיות בארץ.

הגורם שברשות נמנעים מלציין במפורש

ברשות מסכמים וטוענים כי הסיבות לאי־מיצוי יכולות האכיפה של הוועדות המקומיות מגוונות, וכוללות בין היתר קושי בגיוס מפקחי אכיפה חדשים בגלל תנאי העסקה ואי-עמידה בתקני כוח האדם. כמו כן, ברשות מונים את הסיבות למצב הבעייתי: "הצורך בבדיקת תלונות לא מעטות, המסיטות את עבודת המפקח מטיפול בעבירות חמורות לטיפול בעבירות קלות יחסית עליהן הוגשו תלונות, תחלופה גבוהה בכוח האדם המקשה על התמקצעות והמשכיות התהליכים, קשיים בהתמודדות בינאישית ומקצועית עם מבצעי עבירה, הצורך של הרשויות המקומיות בפיתוח כלכלי, המביא לעיתים להתעלמות ממקרים שבהם אותו פיתוח כלכלי הוא חלק מתופעת עבריינות הבנייה ועוד".

ואולם, יש מניעים נוספים, שאותם הרשות מקפידה שלא לאזכר במפורש, והם מגיעים מלמעלה. הדברים נרמזים בצורה ברורה בהתרעה של הדוח, כי "שנת 2023 היא שנת בחירות ברשויות המקומיות. ניסיון העבר מלמד כי תקופת בחירות ברשויות המקומיות, מביאה עמה אתגרים בכל הנוגע לפעילות האכיפה בוועדות, ותקופות אלה מאופיינות בירידה משמעותית בפעולות האכיפה שמבצעות הוועדות המקומיות".

כאן כמובן אין קשר לכוח האדם באגפי הפיקוח העירוניים. להיפך, אולי עניין זה מסביר את האינטרס ברוב הרשויות, שאגפים אלה יוסיפו לסבול ממחסור. אבל הסברים כאלה, כמובן, לא יכולים להיכתב בדוח.

בדוח מצויין, כי הרשות תפיץ מזכר ליו"רים ולמהנדסי הוועדות, בו תדגיש את חובתם החוקית לשמור על שגרת אכיפה. "דווקא בשנת הבחירות יש לזכור, כי משימות האכיפה נמצאות מעל לכל שיקול פוליטי או אלקטורלי, ויש לפעול לאכיפה לטובת כלל התושבים, ושמירה על משילות הוועדות במרחבי התכנון ושלטון החוק", נכתב בדוח. אך אין לצפות שבקרב הרשויות המקומיות תהיה היענות רבה לפנייה.

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון