גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות של חברות סיניות צונחות, והמשקיעים מזהים הזדמנות חדשה באופק

הכלכלה בסין מדשדשת לאחר שנים בהן היא צמחה ● יותר ויותר משקיעים שמחפשים חשיפה למניות של חברות סיניות, החלו להשקיע בחברות בעלות פוטנציאל גבוה, אך נסחרות במחיר נמוך - או במלים אחרות, מבצעים "השקעות ערך" ● מה עומד מאחורי האסטרטגיה השנויה במחלוקת?

בורסת בייג'ין / צילום: ap, Ng Han Guan
בורסת בייג'ין / צילום: ap, Ng Han Guan

מנהלי תיקי השקעות רבים טוענים שמשקיעים שעדיין מחפשים חשיפה לסין, פונים יותר ויותר לאסטרטגיה בשם "השקעות ערך". מדובר באסטרטגיית השקעה במניות שנסחרות במחיר נמוך לעומת מה שהן באמת שוות, במקום לחפש חברות בעלות פוטנציאל צמיחה גבוה. המטרה של משקיעים אלו היא לזהות חברות שנסחרות בחסר ביחס לשווי האמיתי שלהן.

ניתוח | סין כבר לא תיראה אותו דבר: 40 שנות צמיחה הסתיימו, וגלי ההדף מכים בעולם
המניה שקפצה ב-300% בשבועיים והקשר הישראלי
הצעד שגרמניה שוקלת במלחמה באינפלציה: הקפאת שכר הדירה לשלוש שנים

המעבר "מצמיחה לערך" משקף את השינוי החד בגורלה של הכלכלה הסינית, שמדשדשת לאחר שנים של צמיחה. הייצוא והייצור נחלשו בשנה החולפת, שוק הדיור נמצא במצב גרוע והמחירים לצרכנים החלו לנוע לטריטוריה של דפלציה. בעוד שמניות אמריקאיות טיפסו השנה, מדד MSCI סין, מדד נרחב של מניות סיניות, ירד ביותר מ־7%.

מניות עליבאבא וטנסנט כמשל

"בתקופות חלשות מבחינה כלכלית, משקיעים פונים יותר למניות ערך, כלומר מניות שיש להן הערכות נמוכות יחסית אבל עם תזרים מזומנים טוב ודיבידנדים. אנחנו רואים את זה קורה בסין מאז שנה שעברה", אומר הה שי, מנהל תיקים ב־Nous Capital China Value Fund. "באופן מסורתי, מניות צמיחה רשמו ביצועים טובים יותר ממניות ערך כבר עשרות שנים", מוסיף נונו פרננדס, שותף ומנהל תיקי אקוויטי בחברה מבוסטון GW&K Investment Management. "אבל מאז פברואר 2021, המגמה התהפכה".

ואכן, נכסים בקרנות המתמקדות במניות ערך סיניות עלו ב־2 מיליארד דולר ברבעון השני והגיעו לכ־11 מיליארד דולר בסך הכול, כך על פי נתוני Morningstar. זרימת משקיעים לקרנות האלה הייתה שווה כ־18% מנכסיהן, התזוזה הגדולה ביותר לתוך קרנות ערך סיניות מאז סוף 2016.

 

היחלשות הכלכלה הסינית גורמת לכך שאפילו חברות שפעם נחשבו ל"שחקניות צמיחה טבעיות", מושכות משקיעי ערך. לדוגמה, חברת המסחר האינטרנטית, עליבאבא, הייתה אחד מסיפורי ההצלחה של הפריחה הכלכלית בסין שנמשכה עשור. אבל מניותיה בבורסה איבדו כמעט שני שליש משוויין מאז סוף 2020, כשבייג'ינג החלה לקדם צעדי רגולציה המגבילות חברות אינטרנט.

כיום מכפיל הרווח של מניות עליבאבא הוא בערך פי 10 (לעומת 28 בראשית 2021), כך עולה מניתוח של FactSet. "עליבאבא היא כעת גם מניית צמיחה וגם מניית ערך", סבור קולין ליאנג, מנהל תיקים המתמקד בסין ב־Redwheel, חברה לניהול נכסים. ריאן כהן, המוכר כמשקיע מניות מם (מניות ויראליות, מניות שמושכות צעירים ברשתות חברתיות) בגלל שהימר על גיימסטופ וחברות אחרות, קנה נתח בשווי כמה מאות מיליוני דולרים בעליבאבא, כך דווח בעבר בוול סטריט ג'ורנל. כעת, הוא רוצה שהחברה תרכוש מניות בחזרה, מה שיעזור להעלות את מחירן.

גם ענקית הרשתות החברתיות, טנסנט (Tencent), היא דוגמה למניה שיש לה גם מאפיינים של חברת צמיחה וגם של חברת ערך. שווי השוק של מניות החברה זינק בחצי ב־2020, אבל מאז החל להידרדר. היא הפסידה בשנה שעברה רבע מערכה, וכיום נסחרת במחיר של בערך פי 17 מהרווחים הצפויים לה (לעומת 40 בראשית 2021).

"עליבאבא וטנסנט הן חברות באיכות גבוהה מאוד שאינן מוערכות דיין, לפחות בנקודה זו, לעומת מה השווי האמיתי שלהן", אומר מאט וואכר, מנהל השקעות ראשי ב־Morningstar Investment Management, Asia-Pacific.

הבדל מובהק בין שני סוגי המשקיעים

הוויכוח בין משקיעי ערך ומשקיעי צמיחה נמשך שנים רבות, ונראה שניתן להסביר אותו בין היתר על ידי נטייה ואופי המשקיע. כלומר, חלק מהמשקיעים מעדיפים את הביטחון שיש בחברות בעלות רווחים אמינים, הרבה מזומנים ומודלים עסקיים יציבים. אחרים מתלהבים ממציאת סיפורי הצלחה הבאים.

דניאל ג'אנג, מנכ''ל עליבאבא / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

אולם, עבור משקיעי ערך יש סיכון לא מבוטל. משקיעים שמעדיפים מניות זולות מתמודדים עם "מלכודת הערך", כינוי למניות שנראות כל כך זולות שקשה להתעלם מהן - אבל נשארות זולות גם אחרי שקונים אותן. לכן, משקיעים זרים נוקטים כיום במשנה זהירות לגבי השקעות בסין. משקיעים קטנים בתוך המדינה חוששים גם הם.

"חלק נאלצים להיחשף למניות בסין"

הרשויות בסין ניסו למנוע את ירידת שוק המניות בסדרת צעדים עליהם הכריזו ביום ראשון, כולל קיצוץ משמעותי במס שנגבה על כל פעולת מסחר במניות. זה גרם לראלי עם פתיחת המסחר ביום שני, אבל רוב הרווחים התמסמסו עד שפעמון הסגירה צלצל. לכן, משקיעים ואנליסטים רבים סבורים שיש לנקוט בצעדים רחבים יותר כדי להתמודד עם הבעיה הגדולה ביותר של סין - הכלכלה המדשדשת שלה.

אבל למרות הבעיות, סין עדיין צפויה להיות אחת הכלכלות הגדולות הצומחות הכי מהר בעולם השנה. משקיעים רבים עדיין יחפשו את המסלול הטוב והבטוח ביותר בשוק המניות של המדינה, ששוויו הכולל הוא 12 טריליון דולר. ועדיין, הכלכלה לא צפויה להגיע ליעד הצמיחה הרשמי של הממשלה, כ־5%, על פי חישובי כלכלנים בברקלייס, סיטי ו־UBS, שהורידו את ההערכות שלהם לצמיחה הכלכלית של סין.

"חלק ממנהלי קרנות זרים רוכשים מניות ערך בגלל שהם מחויבים לחשיפה כלשהי לסין, אבל הם רוצים לנקוט בגישה שמרנית יותר", אומר קן וונג, מומחה לאקוויטי אסיאתי בתיקי ההשקעות של Eastspring Investments. "לכן, הם עושים זאת על ידי השקעה במניות ערך או במניות של חברות הנמצאות בבעלות הממשלה. האם הם יכולים להימנע לגמרי מהשקעות בסין? לא, הם לא. משקיעים ישאירו את הנכסים שלהם במניות ערך או במניות של חברות בבעלות המדינה עד שהסימנים יצביעו לכיוון יותר חיובי. אם הכלכלה הסינית תראה סימני התאוששות, משקיעים יעברו בחזרה להשקיע במניות צמיחה".

עוד כתבות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר