גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאיר את תנובה מאחור: השקעת הפינטק שמקפיצה את הרווחים של מאיר שמיר

מאז מימוש מוצלח של מניותיה בקונצרן החלב, חיפשה מבטח שמיר את הרכישה הגדולה הבאה - עד כה ללא תוצאות ● בינתיים, הפכה החברה למעין קרן החולשת על כ־40 השקעות שונות ● אחת מהן התגלתה כיהלום נוצץ במיוחד

מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ''ל חברת מבטח שמיר אחזקות בע''מ / צילום: כדיה לוי
מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ''ל חברת מבטח שמיר אחזקות בע''מ / צילום: כדיה לוי

כמעט תשע שנים חלפו מאז מכרה חברת מבטח שמיר את חלקה בקונצרן החלב תנובה, שבו החזיקה לצד קרן אייפקס, לידי ברייטפוד הסינית. תנובה התבררה כהשקעה המוצלחת ביותר שביצע בעל השליטה בחברה, מאיר שמיר, ולא מדובר בעניין של מה בכך למי שכבר ידע מספר אקזיטים יפים. האקזיט הגדול הקודם שביצע שמיר היה בחברת התוכנה ליפמן. מבטח שמיר החזיקה בה מאז שהייתה סטארט־אפ זעיר בשווי מיליוני דולרים בודדים, ועד להנפקתה בוול סטריט ובהמשך מכירתה לחברת וריפון האמריקנית לפי שווי של 800 מיליון דולר.

ניתוח | מה שווי המניות של דובי פרנסס? מאחורי הקלעים של הסכסוך בהייטק
ניתוח | הטעות של רמי לוי, האכזבה של ויקטורי והירידה של שופרסל: סיכום דוחות הרשתות
בדיקת גלובס | הרכישות שמכבידות על האחים זלקינד וגיל אגמון

עסקת תנובה הניבה למבטח שמיר תמורה של 1.8 מיליארד שקל ורווח של כ־570 מיליון שקל. היא מילאה את קופתה במזומנים של החברה ואפשרה לה לחלק דיבידנד גדול לבעלי המניות.

בשוק ההון ציפו שמבטח שמיר תבצע רכישה גדולה נוספת, שתהפוך להשקעת "עוגן" במקום תנובה. הרי, שמו של שמיר נקשר ככזה שמתעניין בעסקאות ענק, בהן גם כאלה שהניבו לרוכשים בהם ערך עצום בתוך תקופה קצרה (רכישת מניות שרי אריסון בשיכון ובינוי והשתלטות על אפריקה ישראל בדרך של הסדר חוב).

אבל זה לא קרה. גם הניסיון לחזור ולהשקיע בתנובה לא קרם עור וגידים. בסופו של דבר בחרה מבטח שמיר להתרכז בהשקעות מגוונות בתחומים של נדל"ן, מימון, טכנולוגיה ואנרגיה, תחום שבו ביצעה בשנים האחרונות השקעות ניכרות.

מקורבים למבטח שמיר טוענים כי אם בעבר היא פעלה במתכונת של פרייבט אקוויטי (השקעה בחברות במצב מאתגר, השבחה ומכירה), הרי שכיום המטרה ברוב ההשקעות שהיא מבצעת היא להחזיק בחברות הנרכשות כדי לייצר מהן תזרים של דיבידנדים בעתיד.

 

בתחום הטכנולוגיה, אופי הפעילות שונה. החברה מחזיקה במספר דו-ספרתי של חברות הייטק בהן היא משקיעה בשלבים מוקדמים, מסייעת בבנייתן ומקווה בעתיד ליהנות ממכירה או מהנפקה שלהן.

השקעות בנדל"ן, אנרגיה, מימון והייטק

נכון להיום, מבטח שמיר חולשת על לא פחות מ־40 השקעות ששוויין הכולל בדוחות החברה עומד על כ־1.4 מיליארד שקל. בין המשמעותיות ביניהן נמנות ההשקעה בחברת מימון הנדל"ן הבורסאית מניף, בחברת הנדל"ן המניב מגדלי הוד השרון ובתחנת הכוח אלון תבור.

בתחום הטכנולוגיה יש למבטח שמיר החזקות רבות, בהן ההשקעה הוותיקה בגילת רשתות לווין, בה היא מחזיקה קצת פחות מ־5% מהמניות. היא מחזיקה גם בכרבע ממניות חברת Bean & Co Global העוסקת בטיפוח, גידול ועיבוד של מטעי קקאו וכן ייצור והפצה שלו, באמצעות טכנולוגיה שפיתחה. חברה נוספת מתחום הטכנולוגיה לחקלאות היא Supplant המפתחת טכנולוגיה להשקיה אוטונומית לשדות במטרה לחסוך במים.

חברות טכנולוגיה אחרות בהן מחזיקה מבטח שמיר הן סליום, שמפתחת פתרונות בתחום הכיסוי האחיד של תקשורת וביצועי רשת, Accelario Software מתחום מחשוב הענן, ותמר רובוטיקה שעוסקת בפיתוח וייצור רובוטים לניתוחי מוח.

בינתיים, האסטרטגיה הוכיחה את עצמה

דוחות הרבעון השני לשנת 2023 שפורסמו השבוע, מלמדים שהאסטרטגיה של מבטח שמיר מניבה תוצאות חיוביות. החברה רשמה רווח נקי של 108 מיליון שקל, לעומת רווח של 119 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2022. בסיכום המחצית הראשונה של השנה, ירד הרווח הנקי ב־29% לכ־127 מיליון שקל, בין היתר בשל עלייה בהוצאות המימון בהשוואה לתקופה המקבילה.

מה שהשפיע במיוחד על רווחי החברה בשנתיים הללו היה ההשקעה בחברות טכנולוגיה ונדל"ן, בדגש על חברת הפינטק לנדבאז (Lendbuzz), אשר מעניקה שירותי אונליין למימון כלי רכב לסטודנטים ולאנשים ללא דירוג אשראי בארה"ב.

ביולי השלימה לנדבאז גיוס הון בסך של כ־28 מיליון דולר לפי שווי של 900 מיליון דולר. מבטח שמיר לא השתתפה בסבב הגיוס, ולאחר השלמתו, היא מחזיקה ב־7.8% ממניות החברה. ברבעון השני של השנה, מבטח שמיר ביצעה הערכת שווי להשקעתה בחברה ועדכנה אותה כלפי מעלה ב־46 מיליון שקל.

לנדבאז השפיעה כאמור לטובה גם על דוחות הרבעון המקביל בשנת 2022: אז היא השלימה גיוס של 44 מיליון דולר ממשקיעים קיימים וחדשים, והערכת שווי של מבטח שמיר עודכנה כלפי מעלה בכ־80 מיליון שקל.

השקעה נוספת שהשפיעה על השורה התחתונה של מבטח שמיר במחצית הראשונה של השנה בוצעה במגדלי הוד השרון, חברה שזכתה להערכת שווי של כ־1.08 מיליארד שקל. מדובר בחברה פרטית, העוסקת בהשכרת משרדים בפארק משרדים לתעשיות עתירות ידע בהוד השרון, ושיעור ההחזקה של מבטח שמיר בה עומד על 42.3%. תרומתה לרווח עמדה על 20 מיליון שקל.

עוד החזקה שנחשבת לבעלת חשיבות משמעותית לעסקי מבטח שמיר היא ב־MRC, בעלת תחנת הכוח באלון תבור. מבטח שמיר מחזיקה בה ב־33.3%, לצד רפק אנרגיה ו־MRC. China Harbour Engineering זכתה בשנת 2019 במכרז של חברת החשמל לרכישת תחנת הכוח אלון תבור תמורת 1.9 מיליארד שקל.

במחצית הראשונה של 2023 תרמה MRC כ־30 מיליון שקל לרווחי מבטח שמיר. הכנסותיה של חברת תחנת הכוח עמדו בתקופה זו על 311 מיליון שקל, ירידה של 6% ביחס לתקופה המקבילה. בהתאם, עמד הרווח תפעולי שלה על 62 מיליון שקל - ירידה של כ־36%.

מה עשתה מניית החברה לעומת המדדים

מאיר שמיר, בעל השליטה ומנכ"ל החברה, הוא דמות ותיקה ומוערכת בשוק. את ההון המשמעותי הראשוני שלו עשה בענף הביטוח, באמצעות סוכנות מבטח שמיר שהקים ושאותה יצק לשלד בורסאי בתחילת שנות ה־90. בשנים הבאות ביצעה החברה השקעות בתחומי הטכנולוגיה, תקשורת, נדל"ן ומזון, בדרך כלל בהצלחה לא מבוטלת, ששיאה כאמור בעסקת המכירה של תנובה.

בשנים שחלפו מאז הושלמה המכירה (מרץ 2015), הניבה מניית מבטח שמיר תשואה סולידית, מתואמת דיבידנדים, של 55%. לשם השוואה, מדד ת"א SME 60 שבו נכללת מניית החברה, עלה בתקופה זו בכ־8% בלבד, בעוד מדד ת"א All-Share, הכולל מאות חברות הנסחרות בת"א, הניב תשואה של כ־20%. עם זאת, שווי השוק הנוכחי של מבטח שמיר, 950 מיליון שקל, נמוך בשליש מההון העצמי שלה. סיבה אחת אפשרית לכך היא נזילות נמוכה במניה כשמלבד שמיר, המחזיק ב-40% מההון, נמנים עם המשקיעים הבולטים במבטח שמיר גם ליאון רקנאטי וחברות הביטוח כלל והפניקס.

האם מבטח שמיר עדיין מחפשת את ההשקעה הגדולה הבאה שלה? ככל הנראה החברה לא תפסול כזו אם תהיה הזדמנות. בינתיים, מספר השקעות גדולות מאוד עומדות על הפרק בעסקי הפרוטפוליו שלה, ביניהם הקמת תחנת הכוח קסם בדרום השרון ובניית פרויקט נדל"ני בהרצליה.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס