גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה: המהלך שנוגס בדמי הניהול המנופחים של קרנות הריט בת"א

המאבק על גובה דמי הניהול בקרן הנדל"ן מגוריט הסתיים בהסכמות עם המשקיעים המוסדיים שניהלו מולה מאבק עיקש ● מודל קרנות הריט, שמזרים עשרות מיליוני שקלים בשנה למנהליהן, זוכה לביקורת רבה בשוק ההון

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר
יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

מניית קרן הריט מגוריט זינקה היום בכ-7% בבורסה על רקע דיווח לפיו הגיעו מנהלי הקרן, המתמחה בהשקעות בדיור להשכרה, לסיכום עם גופים מוסדיים המחזיקים במניותיה על הפחתה משמעותית בדמי הניהול שהם מושכים  מדי שנה. המוסדיים, בראשות קבוצת הביטומ הפניקס ובית ההשקעות מור, התנגדו באופן נמרץ למנגנון דמי הניהול הנהוג במגוריט וניהלו מאבק מול חברת הניהול שאף הגיע לביהמ"ש. כעת הם השיגו את מטרתם.

מנכ"ל צמח המרמן: "אנחנו קרובים ליום כיפור של ענף הבנייה, חלק גדול מהחברות לא יעמדו בזה" 

אשתקד זכתה חברת הניהול של מגוריט  לדמי ניהול בהיקף של 25 מיליון שקל, בזמן שמניית הקרן סיפקה הפסדים ניכרים למשקיעים (ירדה במעל 40% מתחילת 2022). גם לאחר הזינוק היום נסחרת מגוריט בשווי שוק של כ-650 מיליון שקל בלבד - פחות ממחצית ההון העצמי שלה (1.48 מיליארד שקל).

חברת הניהול של מגוריט, בהובלת היו"ר ארז רוזנבוך, שותפו חיים וייספיש ומנכ"ל הקרן מתי דב, דיווחה כי סיכמה עם בעלי המניות שלה  - בראשות  קבוצת הביטוח הפניקס וקרן ברוש  - על הפחתה משמעותית של דמי הניהול, שינויים במנגנוני התגמול וסוגיות בממשל התאגידי.

הטריגר למאבק בין הצדדים 

על-פי ההסכמות בין הצדדים, דמי הניהול שתגבה חברת הניהול של מגוריט יקוצצו כמעט בחצי,  מ-0.85% משווי  נכסי הקרן בשנה (לפני מע"מ)  ל-0.45%, והם יהיו לטענת החברה על השיעור הנמוך ביותר בקרב קרנות הריט הנסחרות בבורסה בת"א. נכון לסוף יוני עמד שווי נכסיה של מגוריט על 2.45 מיליארד שקל, וככל שיעלה היקף נכסי הקרן לשווי של 6 עד 8 מיליארד שקל, יגבו דמי ניהול של 0.3% על הנכסים שיתווספו.

הסכם הניהול החדש, ככל שיאושר על-ידי מוסדות מגוריט, יהיה בתוקף עד לסוף ספטמבר 2030, קרי לעוד 7 שנים. ההסכם כולל עוד תיקונים, לרבות ביטול הבונוס השנתי לחברת הניהול ועובדיה. פיצוי לחברת הניהול על הויתור בדמי הניהול יגיע באמצעות זכאות להקצאת מניות של מגוריט בשיעור של 0.06% מסך שווי נכסיה בכל שנה. נראה כי הצדדים סבורים שזוהי דרך לתגמל את חברת הניהול באופן שיתמרץ אותה למקסם את ערך המניות.

בנוסף לכך, מעל למחצית מהדירקטוריון, 4 מתוך 7 חבריו, יכלול דירקטורים בלתי תלויים ודירקטורים חיצוניים, שלא קשורים לחברת הניהול. התקנון גם יקבע מעתה כי כל הסכם ניהול יובא לאישור האסיפה הכללית, מה שהיה אחד מסלעי המחלוקת בין מגוריט למוסדיים.

הטריגר למאבק בין הצדדים במגוריט, שנמשך כבר כשנה וחצי, היה אישור דירקטוריון מגוריט את הסכם עם חברת הניהול של הקרן לתקופה של שבע שנים נוספות, ללא כינוס אסיפת בעלי המניות. כאשר בנוסף לכך זעמו המוסדיים על גובה דמי הניהול שגבתה מגוריט (קרוב ל־1% מנכסיה כולל מע"מ).

הפניקס ובית ההשקעות מור פנו לביהמ"ש, ובצעד חריג ביקשו לכנס אסיפה מיוחדת של בעלי המניות, שמטרתה היתה שינוי מבנה הדירקטוריון ותקנון החברה. בכך הם רצו להחליש את כוחה של חברת הניהול. למרות שהמוסדיים לא הצליחו בכך, בסופו של דבר הושגו כאמור הסכמות בין הצדדים לשביעות רצונם, מהלך שבתיווכו לקח חלק אמיר אפרתי, שותף מנהל בקרן הגידור ברוש.

המודל בו פועלות הקרנות זכה לביקורת המוסדיים 

מודל קרנות הריט הנסחרות בבורסה בת"א, נתפר לכאורה למידותיהם של הגופים המוסדיים המעוניינים בהשקעה סולידית לזמן ארוך בתחומי הנדל"ן המניב והתשתיות. הקרנות מאפשרות למשקיעים להשתתף באמצעות השקעה בהן, ברכישה ובהחזקה של הנכסים הללו, תוך פיזור סיכונים וניצול הטבות מס ייחודיות. כמו כן, הקרנות מחויבות לחלק את הרווחים השוטפים שלהן כדיבידנדים לבעלי המניות.

אלא שבפועל, הוביל המודל בו פועלות הקרנות לביקורת רבה בקרב המשקיעים המוסדיים. זו מתמקדת בגובה דמי הניהול שמושכים מנהלי הקרנות, עשרות מיליוני שקלים בשנה, אשר נגזרים מהיקף הנכסים המנוהלים ולא מהביצועים העסקיים. כך, בזמן שהתגמול למנהלי קרנות הריט הולך ומתנפח כפועל יוצא של גידול בהיקף הנכסים הנרכשים על-ידיהן, המשקיעים שמימנו את הרכישות סופגים הפסדים.

בדיקה שערך גלובס ביולי האחרון, לימדה כי ב־2022 זינקו דמי הניהול שגבו 8 קרנות ריט הנסחרות בבורסה ב־23% ביחס לשנה שקדמה לה ועמדו על 218 מיליון שקל. זאת בזמן שאותן קרנות הסבו למשקיעים במניותיהן הפסד שנתי ממוצע של 30%.

בשוק מרבים לבקר את חברות הניהול של הקרנות, על כך שהן פועלות להגדיל את היקף הנכסים שבניהולן ואף נכונות לרכוש אותם במחירים גבוהים. שכן דמי הניהול שלהם נגזרים מכך. בהקשר זה ניתן לציין את קרן הריט קיסטון, המשקיעה בענף התשתיות.

הקרן שאותה הקימו גיל דויטש ורנוי בירם, לצד המנכ"ל נבות בר, רכשה אשתקד את השליטה בחברת התחבורה אגד, מה שהגדיל את היקף נכסיה בסוף 2022 ל־2.7 מיליארד שקל. עלייה של יותר מ־80% לעומת 2021. כפועל יוצא, זינקו דמי הניהול של מנהלי הקרן (1% מנכסיה) בשיעור דומה לכ־23 מיליון שקל אשתקד.

דמי הניהול הגבוהים ביותר אשתקד, בסך של כ־49 מיליון שקל, נגבו על-ידי חברת הניהול של קרן הריט ג'נריישן קפיטל, הפועלת אף היא בתחום התשתיות, אותה מובילים יוסי זינגר וארז בלשה. זאת בעוד שבשל השקעה כושלת בתחום האנרגיה המתחדשת (סולגרין), מניית ג'נריישן ירדה בשנה האחרונה בכמעט 50%.

 


ירידה של 36% ברווח הנקי 

מגוריט שהונפקה בבורסה בספטמבר 2016 פועלת בשוק הדיור למגורים. החברה עוסקת ברכישת דירות והשכרתן לטווחים ארוכים. נכון לתום המחצית הראשונה של השנה, התקשרה מגוריט לרכישת 1,970 דירות ב־38 פרויקטים שונים ברחבי הארץ. מתוכן היא משכירה בפועל 793 דירות, כשהיתר נמצאות בשלבי ייזום, הקמה או שיפוץ.

את המחצית הראשונה סיימה הקרן עם הכנסות של 26 מיליון שקל, עלייה של 31% ביחס למחצית המקבילה. זאת הודות לדירות שהתקבלו במשך השנה שחלפה ושאותן החלה החברה להשכיר. בשורה התחתונה עמד הרווח הנקי ל־71 מיליון שקל, ירידה של 36%, בעיקר בשל קיטון בגובה ההתאמות לשווי הוגן בנכסי הקרן - 127 מיליון שקל למול 196 מיליון שקל במחצית המקבילה ב־2022.

ארז רוזנבוך, יו"ר דירקטוריון מגוריט מסר בעקבות ההסכם להפחת דמי הניהול כי "לאחר שהצלחנו להגיע להסכמות בשורה רחבה של נושאים, אנו מאמינים כי יחדיו, נצא כעת לדרך חדשה לטובת כלל מחזיקי העניין, והכול במטרה להוביל את תחום הדיור להשכרה ארוכת טווח בישראל מחד ולהשיא את התשואה לבעלי המניות בחברה מאידך".

חגי שרייבר, משנה למנכ"ל הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי שלה, הוסיף כי ״פעלנו ללא ליאות לצד גופים מוסדיים נוספים ובראשם מור בית השקעות במטרה להיטיב את מצבם של בעלי המניות במגוריט ואנו שמחים על הגעתנו להסכמות שמיטיבות עם כלל בעלי המניות ומשפרות באופן ניכר את הממשל התאגידי במגוריט".

בנוסף, אמיר אפרתי, שותף מנהל בקרן ברוש, ציין כי בקרן מאמינים ש"המתווה החדש יאפשר לחברה להציף ערך לבעלי מניותיה".  

ריט 1: אין להתייחס לחברות הריט בישראל כחבילה אחת

מחברת ריט 1 נמסר בתגובה: "אנו סבורים כי זו טעות להתייחס לחברות הריט בישראל כחבילה אחת, וכך גם סבורים המשקיעים בכל הנוגע לריט 1 ובכלל. השקעה בקרן ריט מתאימה לרבים ומאפשרת למשקיעים לקבל תשואה ברמת סיכון נמוכה עם יתרונות של חשיפה לפרוטפוליו נכסים מגוון, נזילות, שקיפות ופיזור סיכונים.". 

לדברי ריט 1, "קרנות הריט נפוצות מאוד בארה"ב, והן נסחרות בבורסה החל משנות ה-60 של המאה הקודמת. הצלחת המודל הובילה למצב בו מרבית חברות הנדל"ן הציבוריות בארה"ב הן ריטים. בהקשר של תשואת המניה ראוי לציין כי מדד חברות הנדל"ן בישראל בשנה האחרונה ספג ירידה של כ-20% (ירידה גבוהה יותר מאשר בריט 1)". 

עוד נמסר כי "הסכמי הניהול בריט 1 עלו פעמיים להצבעה באספות כלליות ב-3 השנים האחרונות ואושרו על-ידי רוב מוחץ של בעלי המניות. נשמח להפנות את קוראי גלובס לשתי עבודות עומק שנכתבו על-ידי חברות ייעוץ מובילות, המראות שעלות הניהול הכוללת של ריט 1 היא נמוכה מממוצע עלות הניהול וההנהלה וכלליות בחברות הנדל"ן הישראליות עם היקף נכסים דומה". 

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר