גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרת האנשים הכי עשירים בארה"ב שווים יותר מ-106 המדינות העניות ביותר יחד

השווי של עשרת עשירי ארה"ב עומד על יותר מטריליון דולר ועוקף את התמ"ג המצרפי של כלכלות שבהן חיים כ־6% מאוכלוסיית העולם ● העושר מתרכז בידיים פרטיות, והממשלות, שרק הולכות ונעשות עניות יותר, הופכות תלויות בשכבה הולכת וקטנה של בעלי הון

כשעשרה אנשים שווים יותר מהתוצר של 100 מדינות / צילום: Associated Press, Lee Jin-man, Jeff Chiu, John Minchillo, John Locher, Nati Harni, Mark J. Terrill, Stephan Savoia, Susan Walsh, Mark Lennihan, Evan Vucci
כשעשרה אנשים שווים יותר מהתוצר של 100 מדינות / צילום: Associated Press, Lee Jin-man, Jeff Chiu, John Minchillo, John Locher, Nati Harni, Mark J. Terrill, Stephan Savoia, Susan Walsh, Mark Lennihan, Evan Vucci

 

באוקטובר האחרון ישב קולין קאהל, אז תת־מזכיר המדינה לענייני מדיניות הגנה של ארה"ב, במלון בפריז, והתכונן לשיחת טלפון שנועדה למנוע אסון באוקראינה, מספר הניו יורקר. אלא שבצד השני לא עמד דיפלומט או מדינאי, אלא היזם המיליארדר אילון מאסק.

בחזית ה-AI | כלי הבינה המלאכותית שיהפכו אתכם למעצבים טובים יותר
חצי שעה של השראה | נתן חץ: "במבט לאחור, כשהתחלתי הייתי חסר אחריות
ראיון | הוא אחד מאנשי העסקים המבטיחים בישראל. אז איך זה שלא הכרתם אותו? 
דוח חדש מגלה: לכמה אנשים בעולם יש יותר ממיליארד דולר בביטקוין? 

מאז פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022 חברת החלל של האיש העשיר בעולם SpaceX סיפקה לארה"ב גישה לאינטרנט-לווייני, אך הציבה אולטימטום לפנטגון: שלמו על השירות באוקראינה, כ־400 מיליון דולר בשנה לפי החברה, או שננתק את הגישה. "אנחנו חיים מחסדיו", אמר בכיר בפנטגון לניו יורקר על תפקידו של מאסק במלחמה, "זה מבאס". קאהל הודה למאסק על מאמציו, הכיר בעלויות הגבוהות שלקח על עצמו והתחנן לכמה שבועות כדי לתכנן חוזה. מאסק הסכים.

התערבות בעלי הון בגורלן של אומות אינה עניין חדש. ג'יי.פי מורגן ג'וניור, למשל, הלווה במהלך מלחמת העולם הראשונה סכומים עצומים למדינות ההסכמה. אך השפעתם המתרחבת של בעלי המאה, שלובשת בשנים האחרונות צורות חדשות ומציבה אתגרים לא מוכרים, הולכת יד ביד עם מאזן כוחות כלכלי גלובלי שרק הולך ונעשה מוטה יותר ויותר. נכון, ירידות בשוקי המניות בשנה שעברה כיווצו במקצת את כיסיהם של האולטרה־עשירים, אבל זה לא מנע מאי־השוויון הכלכלי העולמי לנסוק לגבהים חדשים.

עד כמה עמוק הפער? לפי חישוב של המגזין הפיננסי Finbold, השווי הנקי של עשרת האנשים העשירים ביותר בארה"ב היה בתחילת השנה טריליון דולר - יותר מהתמ"ג המצרפי של 106 מדינות, שהסתכם ב־998.2 מיליארד דולר. נכון לסוף אוגוסט שווייה של העשירייה הפותחת כבר זינק ל־1.29 טריליון דולר, לפי נתוני פורבס.

בצמרת ניצב כיום מאסק, מנכ"ל טסלה, עם שווי של 244 מיליארד דולר. אחריו ג'ף בזוס, מייסד אמזון ולשעבר המנכ"ל (156 מיליארד דולר), ובמקום השלישי לארי אליסון מאורקל (145 מיליארד דולר). במקומות הרביעי והחמישי וורן באפט וביל גייטס, בהתאמה, עם שווי של 119 ו־113 מיליארד דולר.

עשרת עשירי ארה''ב / צילום: Associated Press

למול קומץ האולטרה־מיליארדרים הזה ניצבות יותר מחצי ממדינות העולם, שבהן חיים יותר מחצי מיליארד בני אדם. רוב המדינות בתחתית הרשימה נמצאות באפריקה. הענייה ביותר היא בורונדי, הממוקמת באזור האגמים הגדולים של מזרח אפריקה, שנכון ל־2023 אוכלוסייתה מוערכת ביותר מ־13 מיליון תושבים. התמ"ג השנתי לנפש בבורונדי לפי הבנק העולמי הוא כ־240 דולר, או כ־840 דולר במונחי שווי כוח הקנייה (PPP). מעליה ברשימה נמצאת הרפובליקה המרכז־אפריקאית, מדינה עשירה בזהב, נפט, אורניום ויהלומים אך כזו שתושביה עניים מאוד, עם תמ"ג לנפש של כ־427 דולר (או 967 לפי שווי כוח הקנייה). גם גורלם של 17 מיליון תושבי סומליה לא שפר עליהם. התמ"ג לנפש במדינה השקועה בקרבות פוליטיים יומיומיים מסתכם בכ־460 דולר (1,364 דולר במונחי שווי כוח הקנייה), ותוחלת החיים עומדת על 55 לגברים ו־59 לנשים.

זינוק אדיר בעושר

מהצד השני: משברים גלובליים, תקופות של מצוקה כלכלית עולמית והקלות במס - שגבו מחירים כבדים והחלישו אוכלוסיות רבות בעולם - הזינו את עשירי העולם. במהלך השנתיים הראשונות למגפת הקורונה המיליארדרים האמריקאים הוסיפו סך־הכול כמעט 2 טריליון דולר להונם, שעלה מכ־3 טריליון לכ־5 טריליון דולר. הזינוק האדיר בעושר הגיע עם העליות בשווקים. מדד S&P 500 עלה ב־45% מתחילת 2020, ומדד דאו ג'ונס עלה ב־27% - אך האמריקאים העשירים ביותר ניצחו את השוק: הונם גדל ב־56%.

אלא שאף אחד לא התעשר כמו מאסק, שלפי נתוני פורבס היה שווה ב-2019 לא פחות מ־22.3 מיליארד דולר. בסוף 2021 הוא הפך לאדם הראשון שחצה את רף שווי 300 מיליארד הדולר, כשמניות טסלה זינקו בכמעט 1,400% ביחס לתחילת 2020. גם כיום, לאחר שאיבד כ-20% מהשיא, עליית השווי של מאסק מתחילת הקורונה היא יותר מכל שוויו של הבא אחריו ברשימה, ג'ף בזוס.

מאסק בולט בפער בצמרת פירמידת העושר העולמית, אבל הוא בהחלט לא שם לבד. המאיון העליון של העולם מחזיק בכמעט שני שלישים מ־42 טריליון הדולר שנוצרו מאז 2020 - כמעט פי שניים מעושרם של יתר 99% מאוכלוסיית העולם, כך חשף השנה דוח של אוקספם, קונפדרציה בינלאומית של ארגונים הנאבקים בעוני. בו בזמן 345 מיליון בני אדם ב־79 מדינות צפויים להתמודד עם חוסר ביטחון תזונתי חריף בשנת 2023, לפי קרן המטבע הבינלאומית - שיא כל הזמנים ויותר מפי שניים מאשר בשנת 2020.

מה קורה לאי-השוויון

מספרים המתארים את הצמיחה הכלכלית מתפרסמים מדי שנה בידי ממשלות ברחבי העולם, אבל הם לא מספרים לנו על חלוקת הצמיחה הזאת על פני אוכלוסיית העולם. דוח אי־שוויון העושר העולמי שופך מעט אור. לפי הדוח לשנת 2022, בכל אזור גדול בעולם, למעט אירופה, ההכנסה המצרפית של המחצית התחתונה מהווה פחות מ־15% מסך ההכנסות, וחלקו של העשירון העליון הוא יותר מ־40% ובהרבה מהאזורים קרוב יותר ל־60%.

לעומת זאת, פרופ' ברנקו מילנוביץ', מחוקרי אי־השוויון הבולטים בעולם, דווקא סבור שאי־השוויון הגלובלי מצטמצם. לפי מאמר שפרסם הקיץ במגזין Foreign Affairs, הוא נמצא ברמתו הנמוכה ביותר מאז תחילת המאה ה־20. מילנוביץ' בוחן את השוני בין הכנסות כלל אזרחי העולם בנקודת זמן נתונה, ובשקלול פערי המחירים בין מדינות. השינוי קרה הודות לגידול בהכנסות באסיה, ובעיקר בסין, אבל כדי שהמגמה הזאת תימשך, אפריקה תצטרך להתעשר באופן משמעותי בעשורים הקרובים - מה שמילנוביץ' מגדיר כי "בלתי סביר".

יש כמובן הבדל בין הכנסות לעושר, אבל גם שם דוח אי־השוויון מציג מספרים מטרידים: המחצית התחתונה של העולם מחזיקה ב־2% מהעושר העולמי, ואילו העשירון העליון ב־76%. עושר הוא מקור עיקרי לרווחים כלכליים עתידיים ויותר ויותר לכוח והשפעה, והפער העצום כשלעצמו מייצר גידול נוסף באי־השוויון.

אחת הדרכים שבהן מציע הדוח להבין את אי־השוויון היא להתמקד בפער בין העושר נטו של ממשלות לעושר נטו של המגזר הפרטי. ב־40 השנים האחרונות מדינות התעשרו באופן משמעותי, אך ממשלותיהן הפכו עניות משמעותית. חלק העושר שבידי גורמים ציבוריים קרוב לאפס או שלילי במדינות עשירות. מכלול העושר נמצא בידיים פרטיות והוא גם לא חוזר למדינה בצורת מסים. לפני שנתיים פרסם הניו יורק טיימס כי ארה"ב מפסידה טריליון דולר במסים שלא שולמו מדי שנה. צ'ארלס רטיג, אז נציב מס ההכנסה (IRS), הסביר כי המקור העיקרי לכך הוא התחמקות של התאגידים העשירים והגדולים.

נוסף לכך, משנת 2014 ועד 2018 באפט, מאסק, בזוס ושאר 25 האמריקאים שהוגדרו כעשירים ביותר באותן שנים צברו הון שעליו הם שילמו מסים פדרליים נמוכים במיוחד, על פי נתוני מס הכנסה שהציג ארגון התחקירים ProPublica. בשנים מסוימות חלק לא שילמו מס פדרלי כלל, ובהם שמות כמו בזוס, מאסק, מייקל בלומברג וג'ורג' סורוס. וזה לא לא חוקי. הם תרמו סכומים נכבדים לצדקה, והשיגו ניכוי במס, והם נעזרים באסטרטגיות הימנעות ממס שהן מעבר להישג ידם של אנשים רגילים. ובכלל, ארה"ב מטילה מס רק על הכנסה, לא על עושר. כשיש זינוק מרקיע שחקים בשווי נכסיהם, כמו מניות ורכוש, זה לא נחשב להכנסה החייבת במס עד שהם יימכרו.

בעל המאה

עד לא מזמן אפילו לאנשים העשירים ביותר בעולם לא היה מספיק כסף כדי לעשות מהלך מהותי שימזער בעיות גלובליות, ודאי שלא יפתור אותן. כיום לבעלי ההון יש משאבים והשפעה כלכלית בקנה מידה שלא רק יכול להציל אוכלוסיות שלמות, כי אם גם לעצב את מהלך הכלכלות ולהשפיע על נופים פוליטיים.

באופן אירוני, במקביל לפער הגדל ללא הרף, כמעט לכל מי שמחזיק בהון מסוים יש מה שנקרא "פרויקט להצלת העולם". לפי פייננשל טיימס, לאחרונה התחייב מאסק (244 מיליארד דולר) להעניק 100 מיליון דולר לזוכים ב־XPrize במסגרת פרויקט לכידת פחמן. סורוס (6.7 מיליארד דולר) רוצה להקפיא מחדש את האוקיינוס הארקטי. במקביל לטיסות לחלל בזוס (156 מיליארד דולר) התחייב להעניק 10 מיליארד דולר לקרן Bezos Earth שלו, המוקדשת לתמיכה בפרויקטים ויוזמות שונות הפועלות לטיפול בשינויי אקלים וקיימות סביבתית.

על אף ההון העצום שצברה אליטה זו, מעטים מעלים חששות לגבי ריכוז הכוח והשפעתו על מערכות סוציו־אקונומיות. היתרונות הפוטנציאליים של כל המימון הזה הם, כמובן, עצומים. אבל אל הגמישות הפיננסית של בעלי ההון והאחריות המוגבלת שלהם מתלווים סיכונים רבים. בספרו Winners Take All (2018) טוען העיתונאי והסופר האמריקאי אנאנד גירידהראדס כי חברי האליטה העולמית, אף שהם עוסקים לעתים בפילנתרופיה, משתמשים בעושרם ובהשפעתם כדי לשמר מערכות המרכזות את העושר בצמרת על חשבון הקדמה החברתית. לטענתו, הם אמנם כל הזמן מבקשים לעשות טוב יותר, אבל אף פעם לא פחות להזיק. הפילנתרופיה הזאת גם משבשת עקרונות דמוקרטיים, כשהנדבנים מחליפים את נציגי העם בהחלטה על האופן שבו עניינים (כמו חינוך, למשל) מתנהלים.

העולם כבר היה בעבר במצב שבו קבוצות קטנות מאוד של אנשים שלטו בכלכלות, והכתיבו את יחסי הכוח (לטובתם כמובן). קראו לזה פיאודליזם. העשורים האחרונים הביאו הוגים מסוימים לטעון שהקפיטליזם התחרותי הליברלי, שהחליף אותו ונווט בידי שווקים חופשיים ופיקוח של המדינה על בעלי ההון, נגמר ואנחנו נכנסים לעידן של ניאו־פיאודליזם: מספר הולך וקטן של אנשים צוברים עושר וכוח, שרק הולכים וגדלים ביחס לכלל אוכלוסיית העולם, והפוליטיקה והממשלות נעשות תלויות בהון שלהם.

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

גורם המעורה במו"מ: תיתכן פריצת דרך לעסקה מול חמאס בזמן הקרוב

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מייסדי אימג'ין. מימין לשמאל: יהונתן צלח, דין ביתן, שחר פורת והמדענית הראשית ד''ר נורית פז-יעקב / צילום: כפיר זיו

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים