גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלוש הערות על השאלות שהטרידו את שופטי העליון בדיון על עילת הסבירות

מה מעמדה של מגילת העצמאות, והאם הכנסת היא כל-יכולה? לאורך הדיון ההיסטורי בבג"ץ על ביטול עילת הסבירות, חזרו השופטים לכמה משאלות היסוד של המדינה

שופטי העליון יצחק עמית, אסתר חיות ועוזי פוגלמן / צילום: יונתן זינדל (פלאש 90), אלכס קולומויסקי ("ידיעות אחרונות")
שופטי העליון יצחק עמית, אסתר חיות ועוזי פוגלמן / צילום: יונתן זינדל (פלאש 90), אלכס קולומויסקי ("ידיעות אחרונות")

הדיון ההיסטורי בבג"ץ בראשות 15 שופטי בית המשפט העליון, שיצא היום (ג') לדרך, התנהל לאורך שעות רבות. השופטים דנו בעתירות שהוגשו נגד החוק לביטול עילת הסבירות, המבקש להפחית מכוחו של בית המשפט העליון להתערב בהחלטות שרים וממשלה.

13.5 שעות: הדיון הדרמטי בבג"ץ | קראו את סיכום יום הדיונים
ניתוח גלובס | הדיון הדרמטי בעילת הסבירות: כל התרחישים ועמדות השופטים
המשרוקית של גלובס | המדריך ל"בג"ץ הסבירות": התקדים האפשרי, ההרכב הגדול והסיכוי להתנגשות חזיתית 
"סוכנויות הדירוג עוקבות מקרוב": איך מסקרים בעולם את הדיון בבג"ץ? 

מרבית השופטים היו פעילים מאוד, הרבו להתערב בטיעוני באי-כוחם של הממשלה, הייעוץ המשפטי ונציג היועמ"שית, לשאול שאלות ולהקשות. אלה הסוגיות שהטרידו אותם, ומה שחשבו עליהן.

1 "כנסת כל-יכולה"

אחת המחלוקות בין גישת מנסחי חוקי הרפורמה, שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, היא עד כמה ניתן להתערב בעבודת הממשלה והכנסת. בעוד שהקואליציה טוענת כי פעולותיה נעשות בשם הריבון, רצון הרוב שהביא לבחירתה - העותרים והיועמ"שית טוענים כי יש מגוון טעמים להתערבות מטעמי סבירות בהחלטות נבחרי הציבור.

רוטמן טען בעצמו בדיון, ובתוך כך התעמת עם השופטים. "זכות הציבור לבחירה חופשית. בית המשפט נטל לעצמו סמכויות שאין להן אח ורע. מה ההצדקה ליטול את הבחירות החופשיות?". הוא טען כי הכנסת מוסמכת לקבוע חוקי יסוד, וכי בית המשפט אינו מוסמך להתערב. רוטמן הוסיף כי יכול להיות שהשרים טעו, אבל הציבור יהיה זה שיחליף אותם, ואת התיקון הכנסת צריכה לעשות, ולא בית המשפט.

ח"כ רוטמן זכה לביקורת מחלק מהשופטים. השופט אלכס שטיין הקשה עליו: "אני רוצה לראות מסמך פורמלי שהכנסת כול-יכולה לחוקק כל חוק". השופטת ענת ברון תהתה: "ואם הכנסת הייתה מחוקקת שאין זכות בחירה לערבים? או שאסור לחילונים לנסוע בשבת? ואם הכנסת פוגעת בזהות המדינה כיהודית ודמוקרטית? מותר להתערב?".

על כך השיב נציג הממשלה, עו"ד אילן בומבך, כי החוק לא פוגע בכך, וכי רק הריבון מוסמך להתערב. השופטים יצחק עמית ורות רונן הבהירו כי הטיעון שלפיו הרוב יכול לעשות הכול, כיוון שנבחר על-ידי הציבור - לא מקובל עליהם.

השופט עמית ציין: "אם הרוב יכול לעשות הכול, אז הדמוקרטיה זו ועדת קישוט של כיתה ד'". השופטת רונן הצטרפה ואמרה בתקיפות: "דמוקרטיה זה לא שהרוב יכול לעשות מה שהוא רוצה. אלה לא תמיד פגיעות ישירות. לפעמים מגבלות שמוסרות מאפשרות פגיעה יותר קלה".

בעוד שהשופטים הנחשבים לליברלים הקשו על נציגי הממשלה והכנסת - השופטים השמרנים, בעיקר נעם סולברג ודוד מינץ, הקשו על נציג היועמ"שית. אך לא רק הם. גם הנשיאה אסתר חיות חזרה על השאלה - מהי הפגיעה האנושה ברכיב הדמוקרטי בביטול הסבירות. ביקורת נוספת שכוונה ליועמ"שית היא שניתן לפרש את החוק בצמצום במקום לבקש לבטלו.

2 יש חובה, אין אכיפה

ביקורת נוספת שעלתה מצד השופטים היא התוצאה המעשית: אם החוק ייוותר על כנו - חובת הסבירות תמשיך לחול על השרים ועל הממשלה, אבל לא ניתן יהיה לאכוף אותה.

נציג הכנסת, עו"ד יצחק ברט, הבהיר כי כוונת התיקון הוא שהשרים והממשלה ינהגו בסבירות, ושהייעוץ המשפטי לממשלה ייעץ בהתאם. חיות תהתה: "אבל מי מפקח? אתם מסכימים שיש דין, אבל אין דיין?". לנציג הכנסת לא היו תשובות, והוא אמר כי התגובה לכך תהיה ציבורית.

המשנה לנשיאה, השופט עוזי פוגלמן, הוסיף: "אנחנו יודעים שבלי הכוח הכופה של בית המשפט, זה לא תמיד עובד. להניח שכולם יקשיבו לעצות של הייעוץ המשפטי לממשלה, זה קצת מופרך. ההנחה שכולם יקשיבו לעצות הייעוץ המשפטי, היא מאוד אופטימית".

ואילו השופטת ענת ברון סיכמה: "אי-אפשר לומר שיש חובת סבירות, אבל אין עליה ביקורת שיפוטית. זה מרוקן מתוכן את חובת הסבירות".

3בחזרה ל-1948

אחת הסוגיות שעלו במהלך הדיון היא מה מעמדה של מגילת העצמאות, ומה המשמעות המשפטית של עקרונות היסוד המעוגנים בה. ההכרזה מנחה את בית המשפט בפיתוח והגנה על זכויות האדם.

השופטים שאלו פעם אחר פעם את נציג הממשלה, עו"ד בומבך, מה מקור הסמכות של הכנסת לחוקק חוקי יסוד, בתגובה לטענה כי בית המשפט לא מוסמך לבקר חוקי יסוד. זאת מתוך גישה כי אם יש סמכות לכנסת לחוקק חוקי יסוד, היא נכונה גם לצורך בחינת הביקורת השיפוטית מאותו מקור סמכות.

בומבך השיב: "רצון העם", וטען כי מגילת העצמאות אינה מקור סמכות, למרות שחוקי היסוד הם "ברוח המגילה". השופט אלכס שטיין הגיב כי "רצון העם" הוא מונח אמורפי.

"על מגילת העצמאות חתמו בבהילות 37 אנשים שלא נבחרו בכלל, זה מקור הסמכות? זה מה שיכבול אותנו?", הוסיף עו"ד בומבך ביחס למסמך שקבע את העקרונות המנחים.

בין השופטים שטיין וסולברג התגלע ויכוח. שטיין אמר כי לא ניתן להתייחס לסמכות לחוקק חוקי יסוד מבלי להתייחס למגילת העצמאות, ואילו השופט סולברג מתח ביקורת והעיר: "כדאי להיות נאמנים להיסטוריה. גם בן גוריון אמר שאין מכוח מגילת העצמאות לפסול חוקים".

גם נציג היועמ"שית, עו"ד ענר הלמן, התבקש להבהיר מה מקור הסמכות, הפעם להתערב בחוקי יסוד, שלא קבועה בחוק. לדבריו, יש אפשרות להתערב, גם על בסיס מגילת העצמאות.

השופט מינץ העיר כי מדובר ביצירת "יש מאין". בהיעדרה של חוקה ושל חוק יסוד: החקיקה, שיבהיר איך מחוקקים חוקי יסוד, השופטים יצטרכו להכריע האם מדובר במקרה שמצדיק בפעם הראשונה לפסול חוק יסוד בישראל. בשלב זה קשה לנבא את ההחלטה, אך ניתן לראות את תפיסות העולם של חלק מבין שופטי העליון.

עוד כתבות

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי