גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלו קידוחי חיפוש הגז בגבול לבנון. אם יימצאו, ישראל תוכל להרוויח

קידוחי אקספלורציה בבלוק 9 שגובל עם המים הכלכליים של ישראל ● אם יימצא גז, ישראל צפויה לדרוש מהשותפות שיעור מסויים מתוך ההכנסות ● למרות שהקידוח רק החל, בלבנון כבר מקדמים הקמת קרן עושר

אסדת חיפוש גז בגבול לבנון / צילום: Reuters, TOTALENERGIES
אסדת חיפוש גז בגבול לבנון / צילום: Reuters, TOTALENERGIES

לבנון החלה לאחרונה בקידוחי גז ונפט בבלוק 9, שגובל במים הכלכליים של מדינת ישראל, והתוצאות מהקידוח צפויות להתקבל בחודש וחצי הקרוב. את הקונסורציום שמבצע את העבודות מובילה טוטאל הצרפתית (35%), ולצידה ENI האיטלקית (35%) וקטאר אנרג'י (30%), שהחליפה את נובאטק הרוסית שפרשה בספטמבר אשתקד.

הבחירה בבלוק 9 לקידוחי אקספלורציה אינה מקרית משום שאלו מיועדים כנראה לשדה הגז קנה שבו, לפי הערכות, יש קרוב ל-100 BCM. כלומר, יותר מהמאגרים כריש ותנין גם יחד. שדה הגז הזה היווה את אחת הסוגיות המרכזיות במו"מ לקביעת הגבול הימי בין ישראל לבין לבנון. במסגרת ההסכם שנחתם באוקטובר הוחלט כי קו הגבול יחצה אותו מדרום, והוא יישאר כולו בידי הלבנונים.

בעקבות הסוגיה הרגישה הזו, שצפויה לבוא לידי ביטוי היטב אם ההכנסות בסך מאות מיליארדי דולרים ללבנון יתממשו, ישראל חתמה בנובמבר על מסמך עקרונות עם השותפות בבלוק 9. המסמך קובע עקרונות מנחים למצב שבו תהליכי האקספלורציה שהחלו כעת יביאו להבנה כי ניתן להפיק גז בהיקף מסחרי. ובמצב בו ישראל וטוטאל לא יגיעו להסכמות בנוגע להערכת גודל המאגר, ימונה מומחה חיצוני להכרעה.

עצם הימצאות גז טבעי לא אומרת בהכרח שכדאי להפיק אותו, ונושא זה מושפע משאלות כמו מהם התנאים הגיאולוגיים? מהו עומק המים? והשאלה החשובה מכולן: האם הגז הטבעי שנמצא הוא בהיקף שהופך את פיתוח המאגר שעולה מיליארדי דולרים לכדאי? מעבר לכך, גם כשכבר מפיקים, לא תמיד עומדים בקצב המתוכנן בגלל השפעות שונות.

במצרים, לדוגמה, קצב ההפקה בין החודשים ינואר-מאי צנח לשפל של שלוש שנים - 9% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד ו-12% מלפני שנתיים. שורש הבעיה טמון במאגר "זוהר" שהפיק 2.3 מיליארד רגל מעוקבת ביום (bcfd), בהשוואה ל-2.7 ב-2019. זאת כתוצאה, ככל הנראה, מחדירת מים. המשותף למאגר זוהר המצרי ולבלוק 9 הלבנוני הוא הנוכחות המשמעותית של ENI האיטלקית בשני הקונסורציומים.

עדיין אין גז, אז בלבנון כבר מקימים קרן עושר

עבור מדינה כמו לבנון שהחוב הממשלתי שלה עומד על כ-100 מיליארד דולר, ברור כי איתור גז טבעי שניתן להפיק יהווה בשורה, אבל ממש לא כזו מיידית. תהליך האקספלורציה וקביעת תוכנית פיתוח למאגר צפוי להסתיים, בתרחיש אופטימי למדי, בעוד ארבע-חמש שנים. על כן, עד אז סביר להניח כי בירושלים יבנו על ההכנסות מהמאגר, מה שאי אפשר להגיד בנוגע לביירות. ועדת התקציב והכלכלה בפרלמנט הלבנוני כבר פרסמה טיוטת חוק להקמת קרן עושר, בתום שבעה חודשי עבודה על הנושא. לפי ההצעה, כל ההכנסות מאיתור והפקה של דלקי מאובנים יופנו לקרן.

ייתכן כי ההצעה הזו שואפת למנוע מהשחיתות החמורה בלבנון לדבוק גם בתועלות מאיתור אוצרות טבע, כמו שהתרחש בפרשת נגיד הבנק המרכזי לשעבר ריאד סלאמה. הנגיד שכיהן במשך 30 שנה, חשוד במעילה בהיקף 330 מיליון דולר, שבעקבותיה האינטרפול הוציא נגדו צו מעצר. מאז עזיבתו לפני כחודש, הבנק המרכזי בביירות מתנהל ללא נגיד, אולם אין זה החמור מכל במקרה של לבנון. המדינה המשוסעת מתנהלת ללא נשיא מאז שמישל עאון סיים את תפקידו ב־30 באוקטובר, וכן ללא ממשלה קבועה - כאשר נג'יב שמיקאתי מנהל את המדינה בראשות ממשלה זמנית במשך יותר משנה.

"זהו יום היסטורי", מיהר אמנם להכריז שר האנרגיה הלבנוני וואליד פיאד, אך הסוגיות הרגישות שנוגעות להיקף השחיתות ולריק השלטוני בביירות מובילות לחשש כי אזרחי לבנון לא ייהנו מהכנסות הגז הטבעי, אם אלו אכן יגיעו. לפי ההסכם עם הקונסורציום, המדינה תקבל 54%-63% מההכנסות, לאחר ניכוי עלויות תפעול והשקעות כספיות.

עוד בלבנון: שחיתות, אינפלציה של אלפי אחוזים ושחיקת המטבע ב-98%

מצבה הכלכלי של לבנון הוא חמור במיוחד ודורש טיפול ברמה המיידית, ולא כפי שהגז הטבעי יכול לסייע רק בתוך כמה שנים. הלירה הלבנונית כבר נשחקה ביותר מ-98%, המדינה סובלת מהפסקות חשמל נרחבות כדבר שבשגרה, והאינפלציה משתוללת. מאז ספטמבר 2019, האינפלציה הכוללת של לבנון עומדת על 4,667%. כך עולה ממדד לבנון השבועי (Lebanon Weekly Monitor) של בנק אודי, שנמצא בביירות.

לפי הדוח, מדד המחירים לצרכן בלבנון זינק ביוני ב-300.6% ביחס ליוני אשתקד. מצב קיצוני בהחלט, אך פילוח האינפלציה הלבנונית מטריד אף יותר: מחירי הדיור זינקו ב-1,392.6%, שירותי הבריאות ב-644.3%, הביגוד ב-303%, וכן המזון והמשקאות ב-232.6%. חיבור כלל הסוגיות הללו מוביל לכך שלפי נתונים מעודכנים שפרסם האו"ם בשיתוף ארגוני סיוע, לא פחות מ-1.4 מיליון אנשים בלבנון, אזרחים ופליטים, חיים בחוסר בחוסר ביטחון תזונתי.

אדרבה, בצל המצב, עת לבנון חגגה את תחילת חיפושי הגז והנפט, עובדי המגזר הציבורי פתחו בשביתה בת שבועיים - בדרישה להעלאות שכר ככלל ולהשתתפות בעלויות התחבורה. לפי דיווחים מקומיים, 90% מעובדי המגזר הציבורי נטלו חלק במהלך.

הבעיה שמלווה את המצב הכלכלי של לבנון ועלולה גם להשפיע על ההתפתחויות בנוגע לגז הטבעי היא חוסר היכולת להעביר ביקורת. לפני כשלושה שבועות, הקומיקאי המקומי המפורסם, נור חג'אר, נעצר משום שבמהלך הופעה דיבר על כך שחיילי צבא לבנון נאלצים לקחת עבודות צדדיות כמו משלוחים כדי לא לקרוס כלכלית.

המעצר הזה שביצעה המשטרה הצבאית הלבנונית ממחיש היטב כי בהיעדר שינוי שלטוני מהותי בביירות, לא רק שהכלכלה תמשיך ללכת מדחי לדחי - גם הגז הטבעי, אם בכלל, עשוי שלא להספיק כדי לשקם את המצב במדינה.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין