גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם שוק המניות ההודי מאותת שקמה יורשת לסין כמעצמה הכלכלית מס' 2?

כיצד חולשתה הנוכחית של סין תשפיע על הכלכלה העולמית ועל שוקי ההון בעולם? ● מהם הפערים הנוכחיים בין הכלכלה הסינית ובין הכלכלה ההודית? ● ומדוע, למרות הפערים, להודו בכל זאת יש סיכוי להשאיר את סין מאחור? ● כתבה אחרונה בסדרה

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב השקעות 

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול־דעתו העצמאי של הקורא או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות בניירות ערך או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות או לחול שינויי שוק 

סין מצויה בסוג של משבר כלכלי. זה מתבטא בהאטה בקצב הצמיחה, בשיעור אבטלה גבוה מאוד בקרב הצעירים, בדפלציה, במשבר נדל"ני חמור, ובמערכת בנקאית שנמצאת ככל הנראה במצוקה - וכמוה גם כמה רשויות מקומיות גדולות מאוד.

מבחינת הכלכלה העולמית, הנקודה החיובית היחידה במצב הנוכחי בסין היא שהדפלציה, יחד עם פיחות היואן, יכולים לתרום לריסון האינפלציה בעולם, שכן היצוא הסיני עתיד להיות זול יותר. לצד זה, יש הרבה נקודות שליליות. ההאטה בסין תשפיע לרעה על קצב הצמיחה בעולם, שכן סין מהווה גורם חשוב בסחר הבינלאומי, במיוחד עם גרמניה ועם ארה"ב. חברות אמריקאיות שמוכרות לסין ייפגעו מירידת הצריכה שם. 

המניות בסין מדשדשות בעוד שהמדדים ביפן נוסקים, אז איפה כדאי יותר להשקיע 
סין יכולה לשנות את כל מסלול חיינו בעולם, לטובה 

חברות אמריקאיות (ולא רק) שיש להן נוכחות בסין ייפגעו גם הן, וכאן אנחנו מגיעים ל"פיל שבחדר", והוא פיל גדול במיוחד. האם המצב הפנימי בסין, שדורש טיפול ממושך ואינטנסיבי, ירחיק אותה מחלומה לכבוש את האי טייוואן, שסין העממית טוענת מאז הקמתה לריבונות עליו, או שמא דווקא הבעיות הפנימיות ידחפו אותה למלחמה בטייוואן, בניסיון להסיח את דעת הקהל המקומית מהבעיות הפנימיות - טקטיקה מוכרת של משטרים מהסוג שלה מהעבר הקרוב וגם הרחוק. אם אני צריך להמר, אז אני אוחז באפשרות השנייה.

 

ועם כל ההשפעה הזו של סין, צריך לומר גם שמאז הקורונה, והנסיגה מהגלובליזציה גם עקב הפגיעה בשרשראות האספקה, ההשפעה צפויה להיות קטנה יותר ממה שהייתה לפני כחמש שנים.

מבחינת שוק ההון העולמי, השפעת הבורסות בסין על שוקי ההון המפותחים בעולם מוגבלת, פרט למצב של ירידות חריפות, כאלה הנובעות ממשבר חריף בתחום הריאלי, או בעקבות עימות גיאופוליטי מול טייוואן.

ובינתיים, בין סין ה"שוקעת" ליפן ה"נוסקת" (ראו כתבה ראשונה מ-12.9.23), מזדקרת הודו כמדינה עם פוטנציאל להפוך למעצמה כלכלית של ממש, ולחולשתה של סין יש קשר הדוק לכך. זאת, למרות מגבלות רבות שעלולות לחסום את דרכה של הודו לצמרת הכלכלה העולמית.

בשליש התחתון במונחים של תוצר לנפש

הודו מצטיירת על פניה כמדינה שיש לה פוטנציאל להפוך למעצמה כלכלית בטווח של 20-30 השנים הבאות. לפני זמן קצר היא הפכה למדינה הרביעית בעולם שהצליחה להנחית חללית על הירח, ולאחרונה התקיימה הוועידה השנתית של מדינות ה-G20 בניו דלהי, סימן הכר לכוחה העולה של הודו, שמנסה עכשיו לחזור לשמה הקודם "בהאראט", עוד סימן למדיניות הלאומית-לאומנית של נרנדרה מודי.

אבל נקודת הפתיחה של הודו מאוד נמוכה. הודו היא מדינה ענייה. במונחים של תוצר לנפש היא בשליש התחתון של מדינות העולם. היא מדינה כפרית. 45% מהעובדים עובדים בחקלאות ומייצרים רק 14% מהתוצר המקומי הגולמי. שיעור האנאלפביתיות גבוה, ומגיע בקרב הנשים ל-50%, ושיעור ההשתתפות שלהן בכוח העבודה מגיע ל-10% בלבד, לעומת 50% בסין ו-70% בווייטנאם. יש הרבה הון שחור בהודו וקשיים בגביית מסים. 30% מגילאי 15-29 לא עובדים, לפחות לא רשמית.

גם לעשות עסקים עם הודו לא קל. היא במקום ה-130 מתוך 190 מדינות ברמת הקלות שבה אפשר לעשות בה עסקים. הבירוקרטיה ההודית היא משהו שקשה להתמודד איתו. שוחד הוא לא תופעה נדירה, ואמירת אמת גם היא לא משהו מובן מאליו בעולם העסקי שם. האי-שוויון בחברה ההודית עצום, ומדובר לא רק במובן של אי-שוויון כלכלי וחברתי במונחים של המערב. מדובר באי-שוויון ממוסד מאוד וידוע מראש של אוכלוסיות מסוימות שמקוטלגות זה דורות.

אז אחרי כל זה, מה יש בהודו בכל זאת, שיכול להפוך אותה בתוך דור למעצמה כלכלית?

כבר היום קצב הצמיחה של הודו (כ-7% בשנה) גבוה מקצב הצמיחה של סין, והיא צפויה להיות הכלכלה המשמעותית עם קצב הצמיחה הגבוה ביותר בעולם. התרומה שלה לקצב הצמיחה העולמי עתידה להיות הגבוהה בעולם, כאשר הפריון לעובד נמוך, אבל משתפר במהירות.

הודו צפויה להרוויח מכך שחברות מערביות שפועלות בסין יסיטו השקעות אליה בשל האי-ודאות העסקית שיוצרת ההנהגה הסינית. שורה של מדינות כבר נהנות מכך בגדול, דוגמת וייטנאם, אבל הודו אמורה להיות בעתיד המרוויחה העיקרית מכך, וכבר היום יש חברות ענק כמו אפל שמעבירות חלק מהייצור שלהן בסין להודו.

ובעיקר: בהודו אוכלוסייה ענקית, צעירה מאוד. יש לה שיעור חריג של אנשים סביב גיל 20, האוכלוסייה שלה מונה 1.4 מיליארד איש, והיא הגדולה ביותר בעולם, לאחר שחלפה על פני אוכלוסיית סין המזדקנת.

האוכלוסייה הזו היא מאגר ענק של כוח־אדם שיעבוד גם מול חברות מערביות, ישתכר, יצרוך, ויתרום להתפתחות הכלכלית שלה. לצד רמת האנאלפביתיות הגבוהה, יש בהודו שכבה לא קטנה של משכילים מאוד, שתהיה חוד החנית של התקדמותה הכלכלית.

מבחינת המאפיינים הכלכליים הנוכחיים שלה, יחס החוב-תוצר עומד כיום על 80%, והיא סובלת מגירעון סחר גדול, שהאמיר בשלוש השנים האחרונות מ-200 מיליארד דולר כמעט ל-300 מיליארד דולר כמעט. שיעור האינפלציה בשנה האחרונה עומד על 6.8% והריבית על 6.5%. המטבע ההודי, הרופי, פוחת בשנה האחרונה ב-5% , מה שעושה טוב ליצוא, אך לא לאינפלציה.

ביצועים מרשימים למדד ניפטי 50 ההודי

מדד הבורסה של הודו, ניפטי 50, הוא בעל ביצועים מרשימים. ה-Nifty 50 עלה בחמש השנים האחרונות בכ-75%, בהשוואה ל-53% ב-S&P 500 האמריקאי, 28% ב-DAX הגרמני וירידה של כ-5% במדד MSCI EM של השווקים המתעוררים.

מאז סוף 2020, מדד ניפטי 50 עלה בכ-44%, לעומת ירידה של קרוב ל-30% במדד שנזן 300 הסיני. עקב כך, גוברת רמת ההתעניינות של המקומיים ושל הזרים בהשקעה בהודו. כתוצאה מכך המניות נסחרות ברמה ממש לא נמוכה, והמכפיל האופייני עומד על סביב 23. נציין כי הבורסה במומבי היא אחת מעשר הבורסות הגדולות בעולם וניתן לסחור בה ולהיחשף אליה גם ישירות באמצעות פלטפורמות מסחר שונות וגם באמצעות רכישת קרנות נאמנות.

הנה כי כן, הודו נמצאת בנקודת זינוק טובה לקראת הפיכתה לאחת המעצמות הכלכליות המרכזיות, נקודת זינוק שמהרבה בחינות טובה בהרבה מזו שהייתה לסין לפני 50 שנה. אבל הדרך הזו תהיה מלאה במהמורות. בזירה הבינלאומית, מודי מנסה להלך בין הטיפות. הוא דואג מצד אחד לקיים יחסים טובים עם ארה"ב, אבל זה לא מפריע לו לקיים יחסים טובים עם רוסיה, ולא להביע הזדהות עם אוקראינה.

יותר מזה, הודו הצטרפה לניסיון המחודש להקים את גוש מדינות ה-BRICS, שכולל בגרסתו החדשה את ארבע המדינות משכבר הימים - ברזיל, רוסיה, הודו וסין - וגם את דרום אפריקה. מדינות ה-BRICS מתיימרות לאתגר את השליטה של ארה"ב והדולר במערכת הכלכלית והפיננסית בעולם, ומהוות כיום קרוב לשליש מהתמ"ג העולמי.

ומה קורה בזירה הפנימית? הודו היא מדינה דמוקרטית, אבל עם שלטון מאוד סמכותני של מודי. לא פשוט לשלוט על אוכלוסייה בהיקף בלתי נתפס, בבירוקרטיה נוראית שנוספת לה רמת שחיתות גבוהה, עם תשתיות רעועות מאוד שדורשות השקעות עתק. לכך יש להוסיף אוכלוסייה משוסעת בין משכילים ואנאלפביתים, בין סופר-עשירים ועניים מרודים, בין מסורות ותפיסות חברתיות מקובעות ובין רצון לשנות זאת, ובין אמונות דתיות של הינדים מזה ושל מוסלמים מזה, מסורת של התנגשויות ביניהם ומסורת של התנקשות בראשי ממשלה. אם לא די בכך, הרי שקיימים עדיין חסמים גדולים בפני השקעות הון ממקורות זרים, ומדיניות פרוטקציוניסטית שנועדה להגן על התוצרת המקומית.

בנק ההשקעות האמריקאי, גולדמן זאקס, מעריך שבעוד כ-50 שנים הודו תהפוך למעצמה הכלכלית השנייה בגודלה בעולם, אבל לא אחרי ארה"ב, אלא אחרי סין, כאשר ארה"ב תידחק למקום השלישי. על כך אפשר לומר הכול פתוח, אבל הרשות נתונה בידי ההודים לנתב את מדינתם לעתיד אחר, או להמשיך בדשדוש בבעיותיהם הפנימיות.

עוד כתבות

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין