גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר המשילות בארה״ב מגיע אל שיאו: הימין הקיצוני מדיח את יושב ראש בית הנבחרים

שמונה רפובליקאים קיצונים חוברים אל הדמוקרטים ומסלקים את קווין מקארתי, ארבעה ימים לאחר שהתפשר כדי למנוע את סגירת הממשלה. לא ברור איך מחליפו, או מחליפתו, יוכלו לסיים את התוהו-ובוהו

יושב ראש בית הנבחרים האמריקאי, קווין מקארת'י / צילום: Reuters, KEN CEDENO
יושב ראש בית הנבחרים האמריקאי, קווין מקארת'י / צילום: Reuters, KEN CEDENO

״זו אינה ממשלה מתפקדת, זה תוהו-ובוהו״. המילים האלה, מפי קווין מקארת'י, היושב ראש המודח של בית הנבחרים האמריקאי, היטיבו לבטא את משבר המשילות בוושינגטון.

הן באו לפנות בוקר (יום ד', שעון ישראל) לאחר שרוב קטן של צירי הבית התחתון של קונגרס ארה״ב הצביעו לסיים את תשעת חודשי כהונתו. הן הטילו בזה את המערכת הפוליטית אל עידן של אי-יציבות, שאת אורכו ואת עומקו אפשר רק לנחש.

יואב קרני, פרשנות | ממשלת ארה"ב לא תיסגר, אבל משבר המשילות נמשך
ניתוח גלובס | זו הסיבה שהאינפלציה בגוש האירו מראה סימני דעיכה משמעותיים

בית הנבחרים עצמו אינו יכול להתנהל בלי יושב ראש קבוע, והוא או היא ייבחרו כנראה רק בשבוע הבא. לא ברור אפילו אם יימצא רוב מיידי ליושב ראש חדש. מקארת'י נבחר רק לאחר 15 סיבובי הצבעה, שארכו שלושה ימים; ורק לאחר שהבטיח להעניק לציר אחד ויחיד את הרשות ליזום הצבעת אי-אמון. הוא שילם מחיר כבד על הפשרה הזו, והיא עלולה לרדוף את יורשיו.

איך זה ייתכן, הקשה אתמול מקארת'י מבלי לצפות ברצינות לתשובה. איך זה יתכן שיושב ראש בית הנבחרים מודח, אף כי ״שמורה לו תמיכתם של 99% מחברי סיעתו, אף כי הוא איפשר את המשך פעולתה של הממשלה, ואף כי הוא דאג לשלם את שכרם של אנשי הצבא״.

ראשו הותז מכוח רצונם של שמונה צירים רפובליקאיים מורדים. הם עשו יד אחת עם 208 דמוקרטים, כדי לקבוע תקדים היסטורי: זו הייתה ההדחה הראשונה של יושב ראש בית נבחרים ב-234 שנות הרפובליקה האמריקאית (אנחנו סופרים מ-1789).

״נוצרה לשם פשרות״

זה קרה ארבעה ימים לאחר שמקארת'י הגיע לפשרה עם הדמוקרטים, שהאריכה זמנית את מימון הממשלה הפדרלית ומנעה לפי שעה את סגירת משרדיה. 91 רפובליקאים הצביעו נגד הפשרה, אם כי רק שמונה מהם החליטו להענישו על עצם נכונותו להתפשר. הם חשבו אותה לבגידה.

״שיטתנו הפוליטית נוצרה לשם פשרות״, הוא אמר במסיבת עיתונאים ארוכה, לאחר שחדל להיות יושב ראש. הוא הודיע בה כי אין לו כוונה לחזור ולהתמודד על הכהונה, ומכאן ואילך הוא יהיה ״סוכן חופשי״.

מקארת'י רצה את הפטיש כל כך, נאבק להגיע אליו במשך שנים, והתכחש לשורשיו המתונים ונעשה בעל ברית צייתן של דונלד טראמפ. הוא ייסוג כנראה אל הספסלים האחוריים. יורשו יצטרך להיות איש של פשרות בלתי פוסקות.

כדי לעמוד על חשיבות ההדחה מוטב לזכור כי יושב הראש האמריקאי, שתוארו הרשמי הוא 'ספיקר' (Speaker), אינו שווה ערך של יושב ראש הכנסת - גם מפני שהכנסת אינה שוות-ערך של בית הנבחרים האמריקאי, וגם מפני שהאיש המחזיק בפטיש בגבעת הקפיטול נהנה מסמכויות גדולות לאין שיעור מאלה של מקבילו הנומינלי בישראל. הוא גם האיש מס' 2 בסדר הירושה של הנשיא, אחרי הסגן או הסגנית.

ה'ספיקר' האמריקאי שולט ללא מצרים בסדר היום של הבית התחתון של הקונגרס, ומקצה את המושבים בוועדות (שהן חזקות לאין שיעור מוועדות הכנסת). אם המפלגה היריבה מחזיקה בבית הלבן, הספיקר הוא המנהיג דה-פאקטו של מפלגתו, האיש הבכיר ביותר במדרג הפוליטי שלה, הנושא-ונותן העיקרי עם הנשיא, וממילא גם המכשיל העיקרי של יוזמות חקיקה נשיאותיות שאינן לרוחו.

ועוד עניין חשוב אחד: בבית הנבחרים של ארה״ב אין פרסי ניחומים למפסידים. סיעת הרוב, יהיה הרוב שלה קטן אשר יהיה, שולטת בכל הוועדות. בחודש שעבר, ועדה של בית הנבחרים הייתה זקוקה לרשותו של מקארת'י כדי לפתוח חקירה פלילית נגד הנשיא ביידן, שמטרתה לבדוק את האפשרות של העמדתו למשפט הדחה בסנאט ('אימפיצ'מנט').

לפני מנוע הקיטור הראשון

בפעם השלישית בתוך שבוע, אנחנו כותבים כאן על משבר הפרדת הרשויות בארה״ב. מה שמתחולל בוושינגטון מצדיק לא רק סקרנות, אלא גם תהייה. בחודשים האחרונים, ימין ושמאל בישראל מדברים בערגה על ערכה של הפרדת הרשויות, ומתלוננים, איש על פי צרכיו ודעותיו הקדומות, על היעדר הפרדה כזאת בישראל.

ובכן, הנה לכם ההפרדה האמריקאית: הזרוע המבצעת כה מופרדת מן הזרוע המחוקקת עד שהיא מתקשה לחוקק; היא אינה יכולה לחוקק לעצמה תקציב. בדמוקרטיות פרלמנטריות מצב עניינים כזה היה מביא להחלפת הממשלה, כדי שתוכל לעמוד במשימותיה.

אבל אמריקאים מאמינים בנוסחתם החוקתית, שאומצה הרבה לפני מנוע הקיטור הראשון. בשעה שלצרפתים היו חמש רפובליקות, שתי מלוכות ושתי קיסרויות, לאמריקאים היתה רפובליקה אחת. זה מופת של יציבות, אבל אולי גם מופת של עקרוּת.

תופסי מרובה

אתמול, צפינו בהסלמה דרמטית של משבר ההפרדה. הרוב האופוזיציוני בבית הנבחרים קרס בגלל גחמותיהם של 8 מ-221 חבריו. למען האמת, הרבה יותר משמונה רפובליקאים מתנגדים לפשרות. 91 מהם הצביעו ביום שבת נגד הצעת החוק של מקארת'י, שהאריכה ב-45 יום את מימון הממשלה הפדרלית, כדי למנוע את הפסקת שירותיה.

הרדיקלים הימניים האלה שייכים לאסכולה של תופסי מרובה. הם אינם מסתירים את דעתם, כי מוטב להביא את הממשלה עד סגירה חלקית או מלאה, כדי לכפות עליה צמצום הוצאות וכדי להכריח אותה לאמץ מדיניות שאינה מתיישבת עם רצונה, או עם מצעה.

היסטורית, בית הנבחרים נוטה להיות רדיקלי יותר מן הסנאט, חבריו לוקים מאז ומעולם בפופוליזם, בעודף התרגשות, ובנימוסים לקויים (יחסית לסנאט, לא לכנסת). כאשר הדמוקרטים שולטים בבית הנבחרים, הם שמאליים יותר מעמיתיהם בסנאט; הרפובליקאים ימניים יותר. הנטייה הזו הוחרפה מאוד בשלושת העשורים האחרונים, שבהן הרפובליקאים החזיקו בפטיש היושב ראש שני שלישים מן הזמן.

הרפובליקאים הקיצונים ניהלו מלחמת גרילה כמעט בלתי פוסקת נגד שלושה יושבי ראש של מפלגתם מאז 2011. הם הביאו את הראשון עד התפטרות, את השני עד פרישה מן החיים הפוליטיים ואת השלישי, אתמול, עד הדחה.

מה יקבלו המורדים? את אוקראינה, למשל

תומכי יושב הראש המודח היו כנראה שמחים להיפטר מן השמונה שהצביעו לטובת הדחתו. אבל בלי השמונה הללו, לא יהיה להם רוב במליאה. יושב ראש חדש יצטרך להגיע להסכמה כלשהי עם המורדים. יהיה עליהם לקבל משהו שהמודח לא נתן להם. מה למשל?

אולי נכונות לסגור את הממשלה בעוד 42 יום (כאשר תסתיים ארכת-המימון שיזם מקארת'י). לחלופין, או אולי בנוסף על, יושב הראש החדש יצטרך להבטיח להם שאוקראינה שותתת הדם לא תקבל אף סנט אחד נוסף מארה״ב. בהתחשב בזה שעד היום ארה״ב הקצתה 70 מיליארד דולר לאוקראינה (בסיוע צבאי ואזרחי ובעזרה לפליטים), תוצאה כזאת של המשבר בוושינגטון תהיה הרת אסון.

מה יקרה אם רוב הרפובליקאים יסרבו להיענות לתכתיב של מיעוט קטן ובוגדני? בדמוקרטיה פרלמנטרית התשובה האלמנטרית היא התפזרות הבית ובחירות חדשות. לא בארה״ב, כמובן. היא עורכת בחירות לקונגרס אחת לשנתיים מאז 1788, ללא יוצאים מן הכלל. אפילו מלחמת האזרחים ושתי מלחמות העולם לא שיבשו את לוח הזמנים הזה. אין ֿמכניזם חוקתי שיאפשר פיזור של בית נבחרים.

בקצרה, אין לאיש מושג של ממש איך לחלץ את סיעת הרוב מידי המיעוט הקנאי שלה. השם הסביר ביותר המוזכר עכשיו לרשת את מקארת'י הוא האיש מס' 2 במדרג הרפובליקאי, סטיבן לסקאליס (Scalise), המקבל עכשיו טיפול נגד סרטן.

הקונגרס לעולם אינו רחוק מבחירות. כל מושבי בית הנבחרים עומדים לבחירה חוזרת אחת לשנתיים, יחד עם שליש ממושבי הסנאט. אבל הבחירות הממשמשות ובאות אינן ככל הבחירות.

הטוען רב הסיכויים ביותר למועמדות הרפובליקאים, דונלד טראמפ, בילה את יום ג' באולם בית המשפט בניו יורק שבו הוא עומד לדין באשמת הונאה. הוא היה יכול לקרוא את הקיצונים של מפלגתו לסדר. אבל הדעה היא שהוא אינו רוצה סדר; שתוהו-ובוהו פוליטי משרת את סדר יומו. אין זה מן הנמנע שהצדק אתו.

____________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes. ציוצים באנגלית @YoavKarny, ציוצים בעברית @KavHamashve

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום