גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפטנט החדש של משרד הכלכלה: מלשינון על עליות מחירים מוגזמות

בזמן שהוצאות הישראלים בכרטיסי אשראי ירדו השבוע ב־29% לעומת השבוע הקודם, ההוצאה ברשתות המזון רושמת מגמה הפוכה עם זינוק של 45% ● בוועדת הכלכלה בוחנים את הגדלת הפיקוח על מחירים, וגם השבוע נרשמים לא מעט חוסרים על המדפים

מדפי סופר ריקים בסניף יוחננוף / צילום: תמונה פרטית
מדפי סופר ריקים בסניף יוחננוף / צילום: תמונה פרטית

המצב המלחמתי בו נמצאת ישראל מאז שבת ה־7 באוקטובר מעורר דאגה ופחד אצל רבים, לצד התגייסות רחבה לעזרה הדדית. המציאות הכאוטית העכשווית משתקפת גם בנתוני ההוצאות הכספיות של משקי הבית: מנתוני חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, עולה כי בשבוע הראשון של "חרבות ברזל" חלה ירידה של 29% בהיקף ההוצאות של הציבור הישראלי בכרטיסי אשראי, לעומת ההוצאות בשבוע ממוצע מתחילת שנת 2023.

בשבוע שחלף מראשון שלאחר ההתקפה הרצחנית של ארגון הטרור חמאס ועד שבת, הסתכם היקף ההוצאה בכ־6.4 מיליארד שקל, לעומת כ־9 מיליארד שקל בשבוע ממוצע. אבל בניגוד לנתונים הללו, שמאפיינים ענפים רבים, יש ענף אחד שמציג מציאות הפוכה: רשתות המזון. כאן נרשמה עלייה של 45% בהוצאות הישראלים - מ־1.1 מיליארד שקל ל־1.6 מיליארד שקל.

אמנם בחלק מהרשתות הגדולות נרשמו חוסרים, למשל של עופות - בשל העובדה שבימים הראשונים של המלחמה משחטות רבות סבלו מהיעדר כוח אדם - אך התשובה נמצאה במעדניות, קצביות וחנויות דגים. בסקטור זה נרשמה עלייה של 3.5%, מ־67 מיליון שקל ל־69 מיליון שקל.

בתוך כך, רמי לוי מתכוון לשוב ולייבא השבוע חלב מפולין, וכמות נוספת בשבוע הבא, בעקבות הפחתת ייצור החלב בדרום. לוי, שבשבוע שעבר פתח את חנויותיו עם 20% מכוח האדם בלבד שהגיע לעבודה, אומר לגלובס כי כעת הוא פועל עם 50% מכוח האדם שלו.

פחות "קניות פניקה"

העלייה בהוצאות בסקטור המזון קשורה, בין היתר, להודעת פיקוד העורף בשבוע שעבר על הצורך בהצטיידות. העובדה שלאחר מכאן יצאה הבהרה לא מנעה מאזרחים רבים להיכנס לפניקה, ולהגדיל את רכישותיהם. לא מעט מהם מתייצבים ברשתות המזון כמעט בכל יום, ואוגרים כמויות גדולות של מזון ומים, לצד מוצרי צריכה כמו נייר טואלט ובטריות.

נזכיר שבשבוע שעבר ביקשו רשתות השיווק מהציבור לא להסתער על המדפים, אלא לקנות במתינות כפי צורכיהם המיידיים, והבטיחו כי לא יהיה מחסור במזון. הנתונים, כאמור, מראים שהציבור נענה רק חלקית. לפי רמי לוי, כבר אין קניות "פניקה" כמו בשבוע שעבר, והוא חש רגיעה מסוימת אצל הצרכנים. בנוסף, הוא מציין, ספקים לא הודיעו על העלאות מחירים מאז פרצה המלחמה.

הסבר נוסף לזינוק בהוצאות קשור לעליות מחירים שנרשמו במקומות מסוימים, שניצלו את מצב החירום והקפיצו את מחירי המוצרים שבמחסור. לשם המחשה, מיום ראשון שעבר עד חמישי יובאו לארץ 3,800 טונות ירקות, מתוכם כ־2,000 טון היו עגבניות. מחיר הכניסה שלהן לנמל עומד על כ־3.5 שקל לק"ג, אך היו ירקניות שמכרו אותן תמורת 18-20 שקל לק"ג (לעומת מחיר של 6.9 שקל טרום הלחימה). מנתוני משרד החקלאות, בשלושת הימים הראשונים של השבוע נכנסו לישראל 12 אלף טון של ירקות.

אולם, למרות הטענות שנשמעו כלפי רשתות השיווק הגדולות בגין העלאות מחירים וביטול המבצעים שהיו בתקופת החגים, והאשמות על ניצולן את המלחמה במטרה להעלות מחירים, בישיבת ועדת הכלכלה בראשות ח"כ דוד ביטן, שהתקיימה השבוע, הוצגו נתונים לפיהם הרשתות לא העלו מחירים.

"הרשתות לא יכולות לתחמן ולשקר", אמר מנכ"ל משרד הכלכלה אמנון מרחב בוועדה, וציין כי אנשי המשרד יחד עם רשות התחרות בדקו את נתוני פרייסז וסטורנקסט של הרשתות שישה שבועות אחורה. מהניתוח עלה כי לא נרשמו "עליות מחירים חריגות ברמה המשקית".

מרחב ציין כי הרשתות אכן ביטלו את מבצעי החגים, לפי התכנון, אך הוציאו מבצעים חדשים. "אנחנו חושבים שאולי קמעונאים ומשווקים קטנים וחלק מחנויות הנוחות ניצלו את המצב, אבל 80% משוק הקמעונאות לא ניצלו".

בוועדה עלתה הצעה להכניס מחירי מוצרים נוספים לפיקוח, אך לפי מרחב מדובר בכלי שמתאים למוצרים בודדים בלבד. "כמו כן, אם יהיו נקודות מקסימום, החשש הוא שכל השוק יעלה את המחירים למקסימום, ואז באנו לברך ויצאנו מקללים", הוסיף.

חקיקת חירום

כעת מקדמים במשרד הכלכלה ובמשרד המשפטים חקיקת חירום מיידית של תיקון חוק הגנת הצרכן, שככל הנראה יעלה לקריאות בתחילת השבוע הבא. החוק יחול על כלל המוצרים והשירותים, והוא יורה על כך שכל עלייה של 10% ומעלה במחיר, או ניצול ציני של המצב, תוביל להטלת עיצומים כספיים במינימום של 30 אלף שקל.

מרחב סיפר גם במשרד מעוניינים לקדם הקמת "מלשינון", כך שמי שייתקל במחירים גבוהים יוכל לדווח למשרד, שישלח פקחים לבתי העסק הרלוונטיים.

הממונה על התחרות עו"ד מיכל כהן, שהשתתפה אף היא בדיוני הוועדה השבוע, סיפרה כי רשות התחרות פוקחת עין יותר מהרגיל בשעת החירום. "במצב חירום יש שינויים לגבי מי שהוא בעל מונופולין, גם מבחינת הביקוש של הצרכנים. מוצרים מסוימים שאינם חיוניים ביום יום, יכולים כרגע להיות חיוניים. לכן הנמכנו את הרף, ואנחנו מסתכלים על כל זה בצורה רוחבית".

אפקט התרומות

רכישות שמבצעים קמעונאים מהספקים שלהם מתבצעות לרוב באמצעות שימוש בצ'קים, וגם כאן נרשמה עלייה מאז פרצה המלחמה. נתוני מחלקת המחקר של ERN, חברה לסליקת תשלומים מבית מנורה מבטחים, מראים קפיצה של 44% בהיקף העסקאות בענף הסיטונאות והמזון.

חלק מכך נובע מתרומות וסיוע לתושבי הדרום המפונים ולחיילי צה"ל שהזניקו את היקף הרכישות, אך הנתונים מתייחסים לא רק לרכישות של אנשים פרטיים ברשתות המזון, אלא גם לרכישות קמעונאים אצל סיטונאי המזון, מה שמעיד גם על הכמויות הגדולות של קניות שבוצעו בימים אלו, שאילצו את הרשתות להצטייד בכמויות גדולות יותר.

במבט כלל משקי, בשבוע הראשון למלחמה נרשמה ירידה של 28% בהיקף העסקות שבוצעו באמצעות צ'קים, לעומת השבוע המקביל בספטמבר. עם זאת, יש לקחת בחשבון שמדובר היה בשבועיים שלפני ראש השנה, שהתאפיינו בקניות מוגברות.

בפילוח אזורי, בעוד באזור הדרום, כמצופה, חלה צניחה של 46% בהיקף העסקות, באזור הצפון נרשמה מגמה הפוכה עם עלייה של 13%. במרכז חלה ירידה של 40%.

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו