גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

60 ימי מאסר למנכ"ל סודהסטרים לשעבר בגין שימוש במידע פנים

דניאל בירנבאום, מנכ"ל סודהסטרים לשעבר, הורשע במסגרת הסדר טיעון עפ"י הודאתו בעבירה של שימוש במידע פנים במסגרת עסקת רכישת סודהסטרים ע"י פפסיקו ● השופט שקל גם את הסיוע ואת התרומה של בירנבאום לחיילים ולציבור מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל"

דניאל בירנבאום, לשעבר מנכ''ל סודהסטרים / צילום: עינת לברון
דניאל בירנבאום, לשעבר מנכ''ל סודהסטרים / צילום: עינת לברון

דניאל בירנבאום, מנכ"ל חברת סודהסטרים לשעבר, הורשע במסגרת הסדר טיעון על-פי הודאתו בעבירה של שימוש במידע פנים בנוגע לעסקת רכישת סודהסטרים על-ידי פפסיקו.

בית המשפט אימץ את ההסדר אליו הגיע בירנבאום עם הפרקליטות וגזר עליו 60 יום מאסר בפועל, 5 חודשי מאסר על-תנאי וקנס בסך 50 אלף שקל.

בקביעת גובה הקנס, התחשב סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט בני שגיא, בהתחייבותו של בירנבאום לתרום סכום זהה ואף גבוה יותר למאמץ המלחמתי. בנוסף ציין השופט בגזר הדין את הסיוע של בירנבאום לציבור ולחיילים במסגרת מלחמת "חרבות ברזל".

"אדם עתיר-מעשים לטובת הציבור" 

"הנאשם הוא אדם עתיר-מעשים לטובת הציבור: מאז שהנאשם עזב את תפקידו בסודהסטרים, הוא לא עבד בעבודה נוספת, אלא הקדיש את רוב זמנו לטובת עמותה שהקים, 'שכן מציל חיים'. הנאשם מיוזמתו מימן וסבסד בקרב משפחות שונות בישראל, שהרעיון היה שכל אדם יידע מי השכן שקרוב אליו שיש לו דפיברילטור. מעל 1,500 מכשירי החייאה הוצבו עד היום, וחיי אדם ניצלו אודות לכך", כתב השופט והוסיף: "כאשר פרצה המלחמה כעת, הנאשם הסב את העמותה למצב של חירום ומסר תרומות הקשורות לרכש גדול של אמצעי לחימה ליחידות לוחמות. הנאשם מימן ציוד טקטי לשייטת 13 ו-1,500 מדים חסיני אש ללוחמי שריון. הוא הסב שני מטבחים באזור תל מונד לייצור מנות לחיילים. המטבחים מייצרים 15 אלף מנות לחיילים, מדי יום, והכול במימון הנאשם".

בדיון הכרעת הדין וגזר הדין הוקרן סרטון על פעולותיו של בירנבאום מאז פרוץ המלחמה.

בירנבאום הורשע על יסוד הודאתו בעבירה של שימוש במידע פנים בידי איש פנים, לפי סעיף 52ג לחוק ניירות ערך, במסגרת הסדר טיעון שגובש בתום הליך גישור, שכלל את תיקון כתב האישום והצגת הסכמה עונשית להטלת 60 ימי מאסר מאחורי סורג ובריח. רכיב המאסר המותנה והקנס נותרו לשיקול-דעת בית המשפט.

אקזיט של 3.2 מיליארד דולר

חברת סודהסטרים, העוסקת בייצור מכשירים ביתיים להכנת משקאות מוגזים וסירופים להעשרת הטעם של המשקה, עמדה בשנת 2019 בכותרות בעיקר בעקבות האקזיט המדהים, שבמסגרתו רכש תאגיד המשקאות הבינלאומי פפסיקו את החברה הישראלית בכ-3.2 מיליארד דולר.

בירנבאום כיהן כמנכ"ל סודהסטרים משנת 2007, לאחר שנרכשה על-ידי קרן פורטיסימו במיליוני דולרים בודדים. הוא שיקם את החברה ותרם להצלחתה עד מכירתה בסוף 2018.

האירועים בגינם הורשע בירנבאום מתייחסים לשנים 2017-2018, במהלכם ניהל בירנבאום קשר קרוב עם איילה שרח-כהן, עובדת לשעבר בסודהסטרים. במהלך הקשר נחשפה שרח-כהן לפעילות החברה ולמהלך עסקיה, ואף הביעה עניין ברכישת מניות החברה ואת רצונה להפיק תועלת מהמידע שיש לבירנבאום אודות החברה ועסקיה. בירנבאום ניסה להניא את שרח-כהן מלסחור במניות החברה והזהיר אותה שלא לעשות כן, מחשש שפעילותה במניה עלולה לסבך אותו.

על-פי האישום בו הודה והורשע בירנבאום, מתוקף תפקידו כמנכ"ל החברה, הוא נחשף לתוצאות החיוביות של דוח שצפוי היה להתפרסם ביום 15.2.17, ובסמוך לפני מועד פרסום הדוח, שוחח על כך עם שרח-כהן. ביום 13.2.17 רכשה שרח-כהן לחשבונה מניות של סודהסטרים תמורת 150 אלף שקל, ומספר חודשים לאחר מכן מכרה את המניות תמורת 178 אלף שקל, ובכך הפיקה רווח של 28 אלף שקל. משנודע לבירנבאום כי שרח-כהן רכשה את מניות החברה, הוא הביע בפניה את כעסו על שעשתה כן, על אף בקשותיו שלא תסחור במניות החברה.

לב ההרשעה סובב סביב דוח רבעוני חיובי נוסף שצפוי היה להתפרסם ביום 1.8.18, וכן למהלך עסקי שצפוי היה להירקם עם חברת פפסיקו, כאשר שני הנתונים האמורים היו בידיעת בירנבאום.

במסגרת הסדר הטיעון, הוסכם כי השאלה האם המהלך העסקי מול חברת פפסיקו מהווה מידע פנים, תיוותר ללא הכרעה, שכן זו אינה נדרשת נוכח ההסכמה כי המידע בדבר הדוח החיובי שהיה עתיד להתפרסם, מהווה ממילא מידע פנים.

חשף את המידע תחת השפעת אלכוהול

בסמוך לפרסום הדוח, בין הימים 15.7.18 עד 16.7.18 אמר בירנבאום לשרח-כהן, תחת השפעת אלכוהול, כי אם יש לה כסף פנוי עכשיו, זה זמן טוב להשקיע במניות סודהסטרים. כשרח-הן שמעה את הדברים, וביום 17.7.18 עשתה שימוש בכל יתרת המזומנים שהייתה ברשותה וכן בכספי קופת חיסכון, ורכשה מניות סודהסטרים בסכום כולל של 300 אלף שקל. בהמשך, בחודש אוגוסט 2018, מכרה שרח-כהן את מניות החברה בסכום כולל של 456 אלף שקל, ובכך הפיקה רווח בסך 156 אלף שקל.

בספטמבר 2019 נעצר בירנבאום על-ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר של רשות ניירות ערך, ולאחר כשנתיים הוגש נגדו כתב אישום בגין הפרשה.

התובעים בהליך, עורכת הדין יהודית תירוש, עו"ד עידן שוורץ ועו"ד הדר קולה ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, טענו בטיעונים לעונש כי יש חשיבות להטלת עונש מאסר לריצוי מאחורי סורג ובריח על עבירות מידע פנים, גם במקום שבו מדובר באירוע חד-פעמי של מסירת המידע ללא כוונת רווח וממילא ללא רווח אישי. לצד זאת, המדינה שקלה את הודאתו של בירנבאום במעשה, את לקיחת האחריות שלו ואת החיסכון בזמן שיפוטי. כמו גם את תרומתו המשמעותית של בירנבאום לחברה.

הסנגורים, עו"ד אביגדור קלגסבלד, עו"ד אמיר שרגא ועו"ד אוריה זיו-און, טענו בין היתר כי אלמלא רצונו של בירנבאום להניח את הפרשה מאחוריו, ובהתייחס לפסיקה הקיימת, לא היה מקום לענישה חמורה הכוללת רכיב של מאסר מאחורי סורג ובריח. הוסבר כי המעשים נעשו שלא מתוך כוונה להפיק רווח, באופן חד-פעמי, תוך שהנאשם אף ניסה להניא את שרח-כהן בשלבים מוקדמים יותר של ההתנהלות מלרכוש את המניות, ואף הפגין כעס לאחר שהתברר לו שרכשה כאלה.

עו"ד קלגסבלד תיאר בהרחבה גם את תרומתו יוצאת הדופן של בירנבאום לחוסנה של החברה בישראל הן בעיתות שלום והן בעת הנוכחית, עת הסב כאמור עמותה ציבורית חברתית שהקים לכזו הדואגת למימון ואספקת ציוד נדרש לחיילי צה"ל. עוד צוין כי בירנבאום עמד במשך שנים בחוד החנית הנלחם בתנועת ה-BDS ועשה כן בהצלחה רבה.

בית המשפט קבע כי בשים לב לענישה הנוהגת, לנתונים המורכבים והייחודיים שאפיינו את נסיבות מסירת המידע, להודאתו של הנאשם ולתרומתו המשמעותית למדינה - הרי שהסדר הטיעון נותן ביטוי הולם לאינטרס הציבורי.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?