גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים מעריכים: זה מה שיכול להוציא את ענף הבנייה מהמשבר

בעשר השנים האחרונות, מספר חברות הבנייה הולך ומצטמצם, ומוערך שרק השנה צפויות להימחק 6% מהחברות בתחום ● עבודות השיקום והתשתיות שיידרשו בעקבות המלחמה צפויות להכניס לענף מיליארדי שקלים רבים ● מנכ"ל משותף ב־CofaceBdi: "אם יהיו לפתע תקציבים, זה יכול אפילו להוציא את הענף מהמשבר"

עבודות בנייה באשקלון ב־2021 / צילום: Shutterstock
עבודות בנייה באשקלון ב־2021 / צילום: Shutterstock

רקע: בישראל פעלו בשנה שעברה כ־5,700 חברות בתחום הקבלנות, לעומת כ־6,700 חברות שפעלו בו ב־2015. כלומר, מספר החברות שנגרע מכלל חברות הבנייה והתשתיות הגיע לכ־1,000. בפועל מספר החברות שחדלו מלפעול הגיע לכ־3,600, אך במקום חלק מהן קמו חברות אחרות.

בדיקת גלובס | הבנק מציע להקפיא את המשכנתה בגלל המצב? זה יכול לעלות לכם ביוקר
"איוולת שאין כדוגמתה": הוויכוח סביב הקמת יישוב חדש בעוטף עזה
הגנה ללא ממ"ד: התחליפים שמציעים בשוק למיגון דירות

המלחמה המתגבשת נגד החמאס, עשויה לחלץ את ענף הקבלנות והתשתיות מהמצב הקשה שבו הוא נמצא כיום, ואולי אף לעצור את תהליך הצמצום שלו, שבא לידי ביטוי בירידה מתמדת במספר החברות הפועלות בתחומי הבנייה והתשתיות. כך לדוגמה, השנה לבד צופה חברת המידע העסקי CofaceBdi, מחיקה של 6% ממספר החברות הפועלות בענף.

מצב הענף: "הענף הגיע למלחמה במצב לא טוב", אומר ניר ינושבסקי, סמנכ"ל בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ. "יש ירידה בביקוש לדירות, ירידת מחירים, ירידה בהתחלות בנייה, ומחסור כרוני בעובדים. קבלני הביצוע סובלים בשנים האחרונות מקשיים תזרימיים, וקיים קושי לטפל באשראי מול הבנקים.

 

"אחת הבעיות היא שהענף מוחרג מחוק מוסר תשלומים, וכך אתה מוצא רשויות מקומיות וממשלתיות שמשלמות בשוטף פלוס 90, ולפעמים גם שנתיים מאוחר יותר, ומשפטים שאתה מנהל אורכים 10 שנים. כל זה בא על חשבון הקבלן".

השנה הקשה: על פי CofaceBdi 2023 היא שנה רעה נוספת לענף, שתאופיין בגידול ברמת הסיכון ובאי הוודאות בענף. רק השנה צפויים להפסיק פעילות 680 קבלנים, גידול נוסף בקצב נפילת קבלנים שהחל עוד לפני שבע שנים, ובסך הכול צפויה ירידה נטו של 6% במספר הקבלנים, שאמור להסתכם בכ־5,400. החברה מצאה עוד כי הענף כיום מסוכן יותר וכי יש גידול של 37% במספר הקבלנים שנקלעו לקשיים במחצית הראשונה של השנה.

"המלחמה פגשה את ענף הבנייה באחד מהרגעים הבעייתיים שלו, מבחינת סיכון, אי ודאות, וגם מבחינת החוסר הפיננסי של חלק גדול מהחברות", אומר אייל ינאי, מנכ"ל משותף ב־CofaceBdi. "זה נבע מהירידה הגדולה בביקוש, עלויות משתנות, שנבעו מהעלאות הריבית, ומעלויות במדד התשומות".

 

ינושבסקי מפרט: "חמש השנים האחרונות היו קשות במיוחד עבור הקבלנים. החל מהקורונה, דרך המלחמה באוקראינה, וכלה ברעידת האדמה הגדולה בטורקיה. כל האירועים האלה גרמו לעליות מחירים, לקשיים בלוגיסטיקה וליבוא חומרים. אם אתה מוסיף על זה את חוסר היציבות השלטונית ואת המצב שנוצר עד למלחמה, של סכנה למלחמת אחים - המצב של הענף היה חמור במיוחד".

המלחמה: אבל אז החלה המלחמה, ולפתע נוצרה בעיה נוספת, בצורה של סגירת אתרי בנייה על ידי ראשי עירייה, שככל הנראה נכנעו לחששות של תושבים. ינושבסקי מדבר על נזקים אדירים שנגרמו לענף כתוצאה מהצעד הזה, שבעטיו הוגשה עתירה לבג"ץ על ידי התאחדות הקבלנים וכמה חברות יזמיות. לדבריו, "כל יום כזה ללא עבודה, עולה לי עשרות אלפי שקלים, כי אני מחויב לשלם לכסף לעובדים ולגורמים אחרים. אני מבין את ראשי העיר שפועלים כך, אבל זו אינה הדרך הנכונה".

בכיר בחברת נדל"ן אמר לגלובס: "אנחנו משלמים כספים להשכרת ציוד מכני הנדסי כבד, לרבות עגורנים, זה עשרות אלפי שקלים לחודש כשמדובר בעגורן, ובאתרים מסוימים יש לנו עשרות עגורנים. אלה מכפלות של הרבה כסף".

עופר שגיב, מנכ"ל חברת מיטל הנדסה מסר לגלובס: "למעלה מ־80 אלף עובדים פלסטינים שהועסקו בשוק אינם כאן כעת מטבע הדברים, ולהערכתי הם גם לא יחזרו חודשים ארוכים. זה מחסור בכוח אדם שאנחנו לא מוכנים אליו. העסקת עובדים זרים מקפיצה את עלויות השכר לקבלנים בעשרות אחוזים. גם העובדים הסינים הקיימים מבקשים לפתוח חוזים ודורשים תגמול גבוה בהרבה.

"כל אלה יביאו לזינוק בתקורות של הקבלנים ובהוצאות הבנייה הכוללות, אך הם לא ישתקפו כראוי במדד תשומות הבנייה ומשכך הפיצוי על זה לא יהיה הולם. ומנגד, תשלומי הריבית בגין הליווי הבנקאי שאנחנו נאלצים לשלם לא עוצרים לרגע. אם המדינה לא תיכנס במלוא העוצמה לאירוע, מאות חברות וקבלנים קטנים ובינוניים עלולים לקרוס. זו לא קלישאה, זו המציאות לצערי. בשלב המיידי היא צריכה להביא למעלה מ־100 אלף עובדים זרים לעבודה".

בימים האחרונים נראה שבממשלה הבינו את הבעיה, אך בעת כתיבת הכתבה - עדיין יש מספר רשויות מקומיות שהעבודה באתרי הבנייה טרם שבה לסדרה.

לצד זאת, יש עבודות שכן מתבצעות: יותר ויותר כספים מוקצים לטיפול במפונים, וגם לעבודות ביטחוניות. "בימים הללו פועלים מאות קבלנים קטנים ובינוניים בעבודות מיגון. משקמים ומשמשים מקלטים, מפנים מהם פסולת, מבצעים עבודות חשמל וצבע, בהתאם להנחיות מגורמי הביטחון. כמו כן מתקנים ומשפצים גדרות", אומר ינושבסקי.

ניר ינושבסקי, התאחדות הקבלנים / צילום: אלון רון

העבודות הללו, ה"קטנות" לכאורה, יימשכו גם אחרי המלחמה, כי ברור שההפקרות במקלטים הציבוריים, אך במיוחד אלה שנמצאים בבתים משותפים ישנים, שדייריהם הפקירו והזניחו אותם במשך שנים - לא תוכל להימשך בעתיד.

הבנייה שאחרי המלחמה: בעת הדפסת הכתבה, לא ידוע עדיין לאן בדיוק תפנה המלחמה, ואולם כבר עכשיו ברור שהיא תדרוש לאחריה עבודות שיקום ובנייה משמעותיות, הן בתחום המגורים והן בתחום התשתיות. מבחינת מגורים ההערכה ברמ"י מדברת על כ־1,300 מבנים שנפגעו. זו כמות גדולה, אך כשמדובר בצמודי קרקע המשימה לא נראית חריגה בקושי שלה וביכולת של הענף להתמודד איתה.

"אנחנו בהתאחדות התחלנו לדבר על זה כבר ביום השלישי ללחימה, כשהחלו להתברר ממדי ההרס בעוטף עזה. רואים שיש התעוררות ממשלתית גם בעניין זה, ויהיה צורך להתארגן בצורה מיוחדת לשיקום ולבנייה מחדש של המבנים ההרוסים בקיבוצים", אומר ינושבסקי.

תחנת המשטרה השרופה בשדרות לאחר שמחבלים נתפסו בתוכה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ואולם, הוא מדגיש, הדברים צריכים להיעשות אחרת מהפרקטיקה הנהוגה כיום. ההליכים צריכים להיות בקצב ובאופן שלא מוכר לנו. ללא מכרזים וטפסי 4, אלא בפיקוח מהיר ומיידי, שיאפשר בנייה מהירה ויעילה. "מצדי שיכריזו על עוטף עזה כעל אזור אקס טריטוריאלי מבחינת נוהלי התכנון והבנייה. אסור למדינה להיכנס לכל התהליכים המוכרים של עיכובים", הוא אומר.

עוד הוא מעיר כי בידי הקבלנים צבר דירות לא מאוכלסות, שחלקן מכורות, אך ללא טופס 4 וחלקן לא מכורות, שניתן לאכלס בהן באופן זמני את המפונים. לדבריו, "יש בתים שטרם קיבלו טופס 4, אבל הם כשירים למגורים. אני מכיר מגדל כזה שניתן להכניס לתוכו קיבוץ שלם. זה מחייב את הממשלה לחשוב מחוץ לקופסה, גם בעניין זה".

התקציבים: לא ניתן להעריך כרגע את מלוא התקציבים שצריכים להיות מוקצים לטובת עבודות השיקום והתשתיות, בעקבות המלחמה, ולא רק בגלל העובדה, שהמלחמה נראית כרחוקה ממיצוי ומסיום. ואולם ברור שמדובר במיליארדי שקלים רבים.

"אם אנחנו מדברים על מצב שבו לפתע יש תקציבים ויש פרויקטים גם בדיור וגם בתשתיות, זה יכול אפילו להוציא את הענף מהמשבר", אומר ינאי. "לענף יש את האפשרויות לעמוד במשימות שהממשלה תציב בפניו, אבל כמובן שהוא יצטרך להתגבר על מספר נושאים, כמו העובדים הזרים, עובדים מהשטחים ועוד".

אייל ינאי, מנכ''ל משותף  CopaceBdi / צילום: תמר מצפי

ינושבסקי אומר שהמדינה חייבת להיערך ליום שאחרי כבר עכשיו. "הייתי מגדיר את הענף כפצוע בינוני. שליש מהעובדים נעלמו. הכוונה לעובדים מעזה ומהשטחים, ועוד עובדים זרים שעזבו. 80% מהעובדים בעבודות הרטובות - כבר אינם, וזו בעיה חמורה מאוד, שאנחנו מנסים לגבש לה פתרון בהתאחדות. אני מבין שמנסים לגבש דרכים להביא עובדים חדשים, אבל גם זה צריך להיעשות במהירות".

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר