גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במשרד המשפטים מנסים לענות על השאלה: מתי ניתן להפר חוזה במלחמה?

משוכרי דירות בעוטף עזה, דרך קבלנים שמתעכבים בבנייה ועד למנויים לחדרי כושר שנסגרו: המצב הביטחוני מעלה שורה של שאלות מורכבות בדיני חוזים ● במשרד המשפטים מתכוונים להתאים את החוק לימי המלחמה, אבל מה אומר החוק הקיים? גלובס עושה סדר

עסקים סגורים ברמת גן, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי
עסקים סגורים ברמת גן, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המלחמה נכנסה לשבוע השלישי שלה והשאלות הכלכליות תחת מצב החירום מצטברות. עסקים רבים נאלצו להפסיק את פעילותם, עשרות אלפי תושבים פונו מבתיהם, אחרים הוצאו לחל"ת ואזרחים רבים מתקשים לעמוד בהתחייבויות כספיות שלהם או בחוזים שחתמו לפני המלחמה. בין אם מדובר בהתקשרות עסקית, או בהסכם בין אנשים פרטיים כמו שוכרים ומשכירי דירות.

שאלות ותשובות | מעל עשרת אלפים עובדים כבר הוצאו לחל"ת כפוי. אלה הזכויות שלהם 
עתירה נגד העיריות: לפתוח את אתרי הבנייה הסגורים בשטחן
אחרי הביקורת: עסקים באשקלון יקבלו פיצויים מלאים, ייתכן שאופקים הבאה בתור

לכן, במשרד המשפטים העבירו בשבוע שעבר, בחקיקת בזק, חוק לדחייה ב־30 יום של תשלומים (שכירות, משכנתה, הלוואות, ארנונה ועוד) לאוכלוסיות רבות שנפגעו כתוצאה מהמלחמה, ובהם האזרחים המפונים וכוחות הביטחון. מדובר למעשה בפלסטר זמני, ולכן במשרד מקדמים בימים אלו הסדר שייתן מענה לפרק זמן ארוך יותר. המחלקה האזרחית בייעוץ וחקיקה, בראשות המשנה ליועמ"שית כרמית יוליס, פנתה לציבור הרחב, שיוכל להביע את עמדתו על נוסח החוק עד ה־29 באוקטובר. אז מתי ובאילו תנאים ניתן להפר חוזה בימים אלו, ומה עומד להשתנות? גלובס עושה סדר בחקיקה המתגבשת.

אילו סוגיות המשרד מתכוון להסדיר? ואילו הגנות כבר קיימות היום בדיני החוזים? גלובס עושה סדר.

בעבר מלחמה לא נחשבה "כוח עליון"

סוגיה מרכזית בכל הנוגע להיעדר יכולת לקיים חוזים היא "הגנת הסיכול" הקבועה בחוק החוזים. החוק קובע כי במקרה של "כוח עליון", המונע את האפשרות לקיים את ההתחייבויות, מפר ההסכם פטור מלשלם פיצויים, ולא ניתן לחייבו לקיים את ההסכם. בשוק השכירות, החוק קובע פטור מחובת תשלום לשוכר, אם נמנע ממנו להשתמש בנכס למטרת השכירות "מחמת נסיבות הקשורות במושכר". פטור זה יחול רק אם השוכר לא יכול היה לדעת על הנסיבות בעת כריתת החוזה, ורק לזמן שבו נמנע השימוש בנכס למטרת השכירות.

ההגנה הזו נחשבה בעבר לאות מתה בכל הנוגע להסלמות ביטחוניות. בתי המשפט דחו אותה באינתיפאדה, במקרים של סגר בשטחים ואפילו במלחמת יום הכיפורים. עם פרוץ משבר הקורונה, הפכה ההגנה לרלוונטית, וחלק מבתי המשפט עשו בה שימוש וקבעו שהקורונה הייתה "כוח עליון" לא צפוי, אך לא ביטלו לחלוטין את החובה לשלם, אלא חילקו אותה בין המושכר למשכיר. כך למשל, מועדון "צוותא", שהפסיק לשלם באופן חד־צדדי דמי שכירות בחודשים שבהם לא יכול היה לפעול, חויב אחרי הליך משפטי ארוך לשלם 75% מהתשלומים לבעל הנכס.

עו"ד ניר קהת, שותף במחלקת ליטיגציה בארנון, תדמור־לוי, מסביר כי שנים רבות רווחה ההנחה שבמדינת ישראל מלחמה היא דבר צפוי, אבל גישה זו רוככה וכיום בוחנים את ההשלכות המעשיות של האירוע ליחסים החוזיים. עו"ד יגאל קולוף, שותף במחלקה המסחרית במשרד וקסלר ברגמן, אומר כי "ביהמ"ש יבחן אם האירוע הבלתי־צפוי מנע אובייקטיבית מהצד המפר לקיים את חלקו בהסכם. עדיין מצופה מהצד המפר לעשות מאמצים של ממש ולמצוא פתרונות חלופיים כדי לעמוד בהתחייבויותיו. המצב המלחמתי, כשלעצמו, אינו יכול להוות תירוץ כללי להימנעות מחובת ההסכם".

הפתרון שנולד בקורונה: מו"מ מחודש

בתקופת המגפה, משרד המשפטים הקים צוות בין־משרדי בראשות עו"ד ארז קמיניץ, שקבע כי משבר הקורונה מהווה אירוע בלתי צפוי. ועדיין, הצוות קבע שלא די בכך כדי לאפשר לצדדים להתנער מההתחייבויות, וכי עליהם לעשות כל מאמץ להמשיך ולקיים את החוזים. לדברי עו"ד קהת, "הצוות הגיע למסקנה כי הדין הקיים מחייב מו"מ מחודש, וכי לנוכח חוסר הוודאות באשר לתוצאה המשפטית שאליה יגיעו בתי המשפט, הסכמות מחודשות הן הפתרון הטוב ביותר עבורם".

עו"ד עופר פיק, ראש המחלקה המסחרית במשרד יגאל בורוכובסקי אומר כי המסקנה של הצוות הייתה שאי אפשר להסדיר בחקיקה את היחסים המורכבים בכל חוזה, וכי ההמלצה לשנות את דיני הסיכול בישראל לא יושמה. "בתקופת משבר הקורונה נצבר ניסיון מהתנהגות השוק העסקי הפרטי. לדעתי, ממספר הסכסוכים הנמוך שהגיעו לפתחו של בית המשפט, אנו לומדים שהמציאות כפתה על הצדדים לחוזה, בהיעדר הסדר חקיקתי, להסכים על פתרונות".

"ככל שאין בחוזה השכירות הוראה ספציפית בעניין, אם בעקבות אירוע בלתי צפוי לא ניתן להשתמש במושכר - למשל במקרה שבו השוכר נאלץ להתפנות מהבית בעקבות מלחמה - השוכר פטור מתשלום דמי השכירות", אומר עו"ד קהת. "הוראה זו חלה גם על שכירות של מגורים פרטיים וגם על שכירות עסקית". הוא מעריך כי במקרים של מי שנאלץ לפנות את ביתו, בתי משפט יהיו קשובים ולא יאלצו את המפונים לשלם דמי שכירות. לעומתו, עו"ד קולוף אומר כי "הנטייה של בתי המשפט תהיה להמעיט בהתערבות כדי לשמור על ודאות חוזי השכירות, קל וחומר כשאין צו ממשלתי או מנהלי המחייב את סגירת העסק למשל". לדבריו, "בתי המשפט, למרות רצונם לסייע לשוכרים, אינם מחליפים את המחוקק, שאמור לקבוע הסדרים בהיבט זה. טענות סיכול מצד שוכרים, לפיכך, צפויות להיתקל בקושי רב".

שאלה נפוצה נוספת שעולה בעקבות המצב, ובפרט הקשיים בענף הבנייה, היא מה קורה כאשר קבלן מאחר במסירת דירה. לדברי עו"ד קולוף, ביהמ"ש צריך להשתכנע שהכוח העליון של המלחמה היה בעל השפעה קונקרטית על הקבלן. במבצע צוק איתן למשל, באחד המקרים שהגיעו לביהמ"ש נדחתה טענה כי העיכוב בטופס 4 נבע מהמבצע, לאחר שלא סופקו ראיות שלמערכת הייתה השפעה ישירה על הקבלן.

מה החקיקה החדשה מתכוונת להסדיר?

בפנייתו לציבור לקראת גיבוש שינויים בחוק, משרד המשפטים ביקש לענות על שאלות כמו מתי ראוי לאפשר לצד לבטל חוזה ומתי ההפך; האם ראוי להבחין בין חוזים ארוכי טווח לקצרי מועד והאם יש להפריד בין חיובים כספיים לאלו שאינם כספיים.

יש עולם שלם של סיטואציות בשוק הפרטי שהמשרד יצטרך להידרש להן: שכירות בין שני אנשים פרטיים, תשלום לגני ילדים שלא עובדים, כרטיסים למופעים שלא התקיימו, קבלנים המאחרים במסירת דירה ומכוני כושר סגורים - וזה רק קצה המזלג. החוק גם עשוי להכריע בעמידה בהסכמי הלוואה, ובהתחייבויות הקיימות של עסקים שנמנע מהם לפעול. בקורונה, כאמור, לא הצליחו לחוקק חוק שיענה על כל אלו.

עו"ד קהת סבור כי יש להסדיר את מעמדה של המלחמה בתור אירוע בלתי צפוי וכן לקבוע השבה של הזמנות שלא מומשו למלונות. עו"ד קולוף מציע להסדיר מצבים של עיכוב במסירת דירות מיזמים לרוכשים בשל המלחמה. "בעבר בתי המשפט נרתעו מדחיית מועדים ליזמים, אולם נוכח הקפאת הבנייה בארץ, ראוי לקבוע תקופת עיכוב מותרת". לעמדתו גם חוזי אספקה מסחריים בינלאומיים דורשים הגנה. "אם בשל המלחמה נחסמים נתיבי השיט של ישראל או שיש עיכובים, ומתעכבת אספקת סחורות דרך הים או לא מתאפשרת, יש מקום להתיר הגנה קונקרטית".

עו"ד פיק אומר כי "הפתרון הנדרש הוא לא בחקיקת חוקים מיוחדים לכל מגזר, שזוהי משימה בלתי אפשרית (למעט לאותם מספר מגזרים שהפתרון בהם פשוט יחסית)". לדבריו, יש "לקבוע כללים להזרמת תמיכות כספיות לעסקים, כפי שנעשה במשבר הקורונה". לטענתו, "הממשלה היא זו שאחראית לפתרון - שהרי זהו אחד מתפקידיה המרכזיים אם לא החשוב שבהם".

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

בלגיה מאיימת: "לא יכולים להמשיך בסחר כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים