גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהנדסת מצוות הפיתוח של כיפת ברזל מסבירה - למה צריך לשמוח כששומעים "בום" גדול

הילה חדד־חמלניק, מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה ושותפה בפיתוח של כיפת ברזל, סבורה שהמהפך שעבר מערך ההגנה האווירית של ישראל לפני כעשור הוביל לתחושת שאננות בקרב מקבלי ההחלטות ● "כיפת ברזל היא אליה וקוץ בה. בסוף, קו ההגנה ייפרץ" ● בשיחה עם גלובס היא מתייחסת לחסרונות של המערכת ואומרת: "התמכרנו לכיפת ברזל"

הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר
הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר

למעלה מעשור חלף מאז ההצלחה המבצעית הראשונה של כיפת ברזל, שהפכה מאז לקו ההגנה המרכזי של מדינת ישראל אל מול איום הרקטות מרצועת עזה. אחוזי ההצלחה הגבוהים ומרשימים בהפלת רקטות זינקו מ־75% במבצע "עמוד ענן" (2012) ליותר מ־90% במבצעים הקודמים מול חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני (גא"פ). אלא שנדמה שבשנים האחרונות הכלי המהפכני בהגנה על ישראל יצר תחושת שאננות בקרב ישראלים רבים, ואיפשר למקבלי ההחלטות לדורותיהם "לחיות בשלום" לצד ארגוני הטרור שמעבר לגבול.

דעה | המומחה שמציג: התוכנית שתמנע מצה״ל הסתבכות בבוץ העזתי 
דעה | החוקר שמסביר: כך הצליח חמאס להונות את ישראל, ואלה הלקחים שכדאי ללמוד 

"התמכרנו לא רק לכיפת ברזל, אלא לכל מדיניות ההגנה - ממש כמו כשמקימים גדר עם מצלמות וטכנולוגיה עילית", אומרת בשיחה עם גלובס הילה חדד־חמלניק, שהייתה שותפה בכירה בפיתוח המערכת. "כיפת ברזל אמנם מאפשרת למקבלי ההחלטות אורך נשימה, כך שהם לא 'נגררים' להגיב בפזיזות אלא לקבל החלטות שקולות, אבל אם יש להם יותר מידי אורך נשימה - זה מוביל להססנות".

 

לדבריה, לפני פיתוח המערכת, הציבור ומקבלי ההחלטות גילו אפס סובלנות לפגיעה בנפש. "במלחמת לבנון השנייה (2006) למשל, נהרגו שמונה אזרחים מפגיעה ישירה במוסך הרכבת והיה לחץ להחמיר את התקיפה הישראלית בתגובה. לעומת זאת, במבצע 'צוק איתן' (2014), חיי אדם רבים ניצלו הודות לכיפת ברזל, ולכן לא הייתה חתירה מהירה לסיום המבצע והוא נמרח. אבל זה מה שכיפת ברזל - כמו כל תפיסת ההגנה של ישראל - יוצרת. כיפת ברזל היא אליה וקוץ בה. בסוף, קו ההגנה ייפרץ.

"את האיזון בין ההגנה להתקפה צריך הדרג המדיני לאזן. יש לזה השלכות מדיניות. תפקיד הדרג הביטחוני להעניק את הכלים לשם כך".

שיגור של כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

"המערכת לא מעניקה הגנה הרמטית"

חדד־חמלניק (39) כיהנה כראש מנהלת פרויקטי תשתיות לאומיות במשרד התחבורה ומנכ"לית משרד המדע, וכיום משמשת כיו"ר חברת דוטס, העוסקת בטכנולוגיה חקלאית. היא מהנדסת חלל ואווירונאוטיקה בהכשרתה, ובמהלך שירותה כקצינה בחיל האוויר, היא לקחה חלק בפיתוח פרויקטים שונים, ביניהם חץ 3 וכיפת ברזל. "כשהייתי ראש מדור (רמ"ד) ניסויים בכיפת ברזל", היא מספרת, "יכולתי לבדוק את החולשות של המערכת ולהבין את המסקנות מכך. היא השתפרה מאז, אבל איננה מעניקה הגנה הרמטית".

ואכן, בשנים האחרונות, ובייחוד במלחמה הנוכחית, אנו עדים לאתגר שניצב בפני המערכת בשל מטחי הרקטות הכבדים, בהם משוגרות לעבר ישראל אלפי רקטות בתוך ימים בודדים. עד אמצע מבצע "שומר החומות" (2021) לדוגמה, צה"ל דיווח כי נורו לעבר ישראל כ־3,100 רקטות מהרצועה: 450 רקטות נפלו בשטח עזה, ו־2,650 הגיעו לישראל, מתוכם 1,210 יורטו על כיפת ברזל. כלומר, מכלל הרקטות שחצו את גבול הרצועה עזה, כ־40% יורטו בפועל. אפשר להניח שבמלחמה ארוכה כמו הנוכחית, המערכת לא תיירט הכול, בדיוק כמו שחמאס עורך "כלכלת חימושים".

"בדומה לישראל, בחמאס מנהלים את האש. גם עכשיו, קצב הירי מתכנס כי הם מבינים שאנחנו באירוע משמעותי יותר מהסבבים הקודמים. הם יורים כמעט בכל יום לתל אביב כדי לשמר את הנראות, אבל זה בסך הכול ירי סמלי. כבר אין 4־7 מטחים לתל אביב ביום כמו שהיה בימים הראשונים ללחימה".

האם כיפת ברזל תתמודד עם מלחמה רב־חזיתית?

השבת השחורה ב־7 באוקטובר תפסה את ישראל בהפתעה. במהלך האירועים הקשים ומעשי הזוועה, שוגרו מטחים כבדים של רקטות ליישובי הדרום, המרכז ואף ליישובים יותר צפוניים. "ועדיין", מדגישה חדד־חמלניק, "מאז שפרצה המלחמה, נורו לישראל למעלה מ־7,500 רקטות ואין פגיעות רבות בנפש. לבסוף, מערך ההגנה האווירית עובד". לדבריה, גם מבחינה כלכלית מדובר ביתרון: "כשנפגע רכוש מרקטה, המדינה אחראית על הפיצויים. הפיצוי הזה, נניח על פגיעה בבית ורסיסים על כלי רכב, יכול להיות גבוה יותר מעלות השיגור של טיל 'טמיר' (שמוערכת ב-50 אלף דולר, ע"א)".

אולם, לנוכח התפתחות האירועים מאז אותה שבת שחורה והחשש הגובר מפני מלחמה ביותר מחזית אחת, עולה השאלה האם כיפת ברזל ערוכה להתמודד עם מפת האיומים הנוכחית. בינתיים, גורמים אמריקאים הודיעו כי ארה"ב תחזור לייצר אמצעי לחימה עבור מערכת ההגנה מפני טילים של כיפת ברזל, בהם טילי "טמיר". "הנושא מטופל על ידי מיטב המוחות", אומרת חדד־חמלניק. "חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית לוקח את כל מה שצריך בחשבון, ושם הכול על השולחן".

"אם שמעתם 'בום' באוויר - אתם יכולים לשמוח"

בדומה לסבבי לחימה ומבצעים קודמים מול חמאס וגא"פ, סף הלחץ גובר והחרדה בקרב אזרחים עולה. תושבים רבים מדווחים מידי יום על הדי פיצוצים ברחבי הארץ, גם כאשר לא מופעלות אזעקות בעירם. "המשמעות של 'בום' חזק הוא יירוט מוצלח", מסבירה חדד־חמלניק. "הטיל של כיפת ברזל לא גורם להרבה רעש, וגם פגיעה ישירה של רקטה תרעיש פחות, כי יש עצמים שיחסמו את הקול. אבל כשהיא מתפוצצת שני קילומטר מעלינו, גל הקול מגיע ליותר אנשים ולכן שומעים אותו בערים סמוכות".

מעבר להסבר הטכני, העובדה שמספר השיגורים מעזה לעבר שטח ישראל עלה באופן דרמטי במלחמה הנוכחית, משפיעה גם היא על עוצמת הרעש. "הרקטות שמגיעות למרכז הן עמוסות עוד יותר בחומר נפץ, והפעם יש יותר שיגורים כאלה. גם הפיזור שלהן גדול יותר, וזה אומר שיש יותר יירוטים במספרים מוחלטים - ואלו גורמים ליותר רעש. אם שמעתם 'בום' גדול באוויר, אתם יכולים לשמוח כי היה יירוט מוצלח. אבל צריך עדיין להיזהר, כי יש רסיסים שנופלים מהאוויר בלי להתפוצץ".

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"