גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה טרפה את הקלפים לשוכרים ולמשכירים. מתי ניתן להפר את החוזה?

מאז ה־7 באוקטובר השתנתה המציאות עליה התבססו חוזים רבים בתחום המקרקעין, אך ברוב המקרים השינוי לא מצדיק את ביטול המחויבות החוזית ● באילו נסיבות עשוי בית המשפט לשנות את התמונה?

באר שבע / צילום: Shutterstock
באר שבע / צילום: Shutterstock

מצב המלחמה המתמשך מביא למצבים לא צפויים עמם מתמודדים בעלי דירות ושוכרים. חוק השכירות קובע פטור מחובת תשלום דמי השכירות אם נמנע מהשוכר להשתמש בנכס למטרת השכירות בשל נסיבות הקשורות בנכס. הפטור מתשלום יחול רק אם בזמן כריתת החוזה לא ידע השוכר על הנסיבות או שלא היה עליו לראותן מראש.

הלקח ממלחמת לבנון השנייה: כך אפשר לשמור על מקלטים שמישים 
הענפים שנפגעו מהמלחמה: עסקים קטנים, בנייה וחקלאות 

במקביל קובע חוק החוזים הגנה המכונה "הגנת הסיכול", לפיה במקרה של "כוח עליון" המונע אפשרות לקיים את החוזה, מי שמפר את ההסכם פטור מאחריות. עד היום סבבי לחימה לא נחשבו לכוח עליון, אלא למקרים צפויים במציאות הישראלית. אלא שהתפיסה של בתי המשפט השתנתה עם השנים, והמיקוד עבר לבחינת ההשלכות של הפרת החוזה.

החוק אינו נותן מענה ברור לכל סוגיה שעולה: כך לדוגמה אין הגדרה בחוק איזה מצב נחשב לכזה שלא מאפשר להשתמש בדירה, ואם לא ניתן להשתמש בדירה - האם בעלי הדירה הם שצריכים לשאת בפגיעה באופן מלא?

משרד המשפטים עובד בימים אלו על חוק שיסדיר את הסיטואציות שעולות מהשטח. בינתיים, גלובס מביא ארבעה מקרים אמיתיים, ואת עצתם של עורכי דין המתמחים בתחום הנדל"ן לבעלי הדירה ולשוכרים.

השוכרות עברו להורים בגלל מתקפת הטילים

שוכרת הייתה אמורה להיכנס לדירת שותפים בעיר בדרום הארץ. השותפים ביקשו מבעל הדירה לא לשלם על נובמבר כי הם לא חוזרים כרגע לעיר, נוכח העובדה שפתיחת שנת הלימודים האקדמית נדחתה ל־5 בדצמבר וייתכן שתידחה עוד.

עורכי הדין ליאור רלוי ואילנה פסטרנק ממחלקת הנדל"ן במשרד גורניצקי מסבירים כי מכיוון שהדירה נמצאת בעיר שהמדינה לא החליטה לפנותה, לא קיימת מניעה לשימוש בדירה או בדרכי הגישה אליה, ונראה כי סעיפי הסיכול שבחוק לא יחולו על המקרה - כלומר השוכרות לא תהיינה זכאיות להימנע מתשלום דמי השכירות.

עורכי הדין מסבירים כי אחד התנאים להפרת הסכם בשל סעיף הסיכול הוא שקיום החוזה באותן הנסיבות הוא בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים. "לדעתנו, ובמיוחד לנוכח הגישה המצמצמת הניכרת בפסיקה, נראה כי בתי המשפט ייטו שלא להחיל את סעיפי הסיכול בסיטואציות מעין אלו", הם אומרים.

עם זאת, בעל בית שלא רוצה להיכנס להליכים משפטיים מול שותפים או שחושש להישאר ללא שוכרים אם המלחמה תתארך, יכול לעשות איתם משא ומתן ולוותר על חלק מהתשלום.

עו״ד ליאור רלוי, פירמת גורניצקי GNY / צילום: יונתן בלום

משכיר בית ביישוב שפונה זכאי לפיצוי?

לדברי עורכי הדין רלוי ופסטרנק, לפי תקנות מס רכוש לא יהיה פיצוי. "התקנות מתייחסות לקבלת דיור חלופי לדירת מגורים. החוק מתייחס גם לפיצוי לעסק. אם הניזוק יצליח להוכיח שמדובר בעסק שנכנס להגדרה הזו הוא עשוי להצליח לקבל פיצוי".

שכרה בית בקיבוץ שפונה כדי לגור ליד המכללה

הורים כבר שילמו עבור חדר בקיבוץ הסמוך למכללה בצפון. האם ניתן לבטל את התשלומים? כאן נשאלת השאלה אם מדובר בקיבוץ שהמדינה הכריזה על פינויו כחלק מפינוי כל היישובים בטווח של עד 5 ק"מ מגבול הצפון (או הדרום), או ביישוב שהתפנה עצמאית.

עוה"ד רלוי ופסטרנק מסבירים שנקודת המוצא היא ש"חוזים יש לקיים" ולכן בהנחה שהסכם השכירות הנוכחי לא מתייחס למקרה של "כוח עליון", החוק מקנה לשוכרת פטור מתשלום דמי שכירות במקרה שנמנע ממנה מלהשתמש בנכס למטרת השכירות בשל נסיבות הקשורות בנכס.

לדבריהם, "בהתאם לפסיקה, נסיבות כלליות של מלחמה או מצב ביטחוני אינן מספקות לעניין זה. יחד עם זאת, היות שבמקרה זה מדובר ביישוב שפונה על פי צו, ניתן לטעון שקיימת מניעה משפטית לשימוש במושכר. אולם, טענה מעין זו נדחתה בעבר בפסקי דין שונים בהקשר של צווי הסגירה שנתנו בתקופת מגפת הקורונה".

בנוסף, הם מציינים כי התנאי הקיים בחוק החוזים הוא כי השוכר לא ידע על קיום הנסיבות שבגינן לא ניתן לקיים את החוזה, ולא היה עליו לדעת עליהן.

"תנאי זה פורש בעבר בפסיקה בצמצום רב, ואף נקבע כי סכנה של פרוץ מלחמה הינה תמיד צפויה", הם אומרים.

עם זאת עורכי הדין מציינים כי בעשורים האחרונים נראו ניצנים בפסיקה לריכוך ההלכה, ונקבע כי יש לבחון בכל מקרה את השפעתו של אירוע חריג, כמו פרוץ מלחמה, על מהות היחסים החוזיים. לעמדתם, לאור היקפה הדרמטי והמשמעותי של מלחמת חרבות ברזל, אפשר שבתי המשפט ייטו להרחיב את סעיפי הסיכול לעניין זה.

השוכר שנכנס לדירה ויצא מיד למילואים

שוכר דירה הוזעק למילואים עם פתיחת המתקפה ב־7 לאוקטובר. חפציו כבר נמצאים בדירה והוא אף ביקר בה פעמיים, אולם כעת נמצא במילואים. הוריו ביקשו בשמו לעכב את תשלום שכר הדירה בנימוק שהמשכורת שלו מתעכבת.

עו"ד יעל הפלר, שותפה במחלקת הנדל"ן במשרד ארנון, תדמור־לוי, מסבירה כי במקרה זה חוקק חוק חדש במהירות, הדוחה תשלומים ב־30 ימים לאוכלוסיות רבות ובהן המשרתים בסדיר או במילואים. לדברי עו"ד הפלר קיימת אפשרות להארכת החוק.

חיילי מילואים בדרך להתייצב / צילום: Reuters, FADI AMUN

השוכר לא יהיה פטור מתשלום דמי שכירות בתקופה שבה נמנע ממנו לעשות שימוש בדירה בשל המילואים במהלך המלחמה. הסעיף בחוק, המאפשר לא לשלם אם לא ניתן להשתמש בנכס, פורש לרוב כמניעה פיזית לעשות שימוש בנכס, ובמקרה הנוכחי אין מניעה שכזו, מסבירה עו"ד הפלר.

לדבריה, "השוכר אף העביר לשם את חפציו ושהה בדירה לפחות פעמיים, ולכן על פניו נראה כי הפרת ההסכם לא מוגנת. לא ברור מה המניעה לתשלום דמי השכירות והאם היא קשורה למלחמה, ובכל מקרה ההסכם לא סוכל וניתן לקיימו. מובן שאין בכך כדי למנוע מבעלת הבית ללכת לקראת השוכר לאור התקופה המיוחדת, אם זה רצונה".

שכרו בית ללא מרחב מוגן קרוב

משפחה שכרה וילה שאליה הייתה אמורה להיכנס בקרוב לפי החוזה. בווילה אין ממ"ד ואין מקלט קרוב. לאור המלחמה ומתקפת הטילים החליטה המשפחה שלא לעבור לבית עם תחילת החוזה. הם ביקשו לבטל את החוזה או לפחות לא לשלם על החודש הראשון כי בעת הזו הם לא מתכוונים לעבור לבית. מה האפשרויות העומדות שבפניהם?

עו"ד הפלר מסבירה כי המצב המשפטי הקיים כיום מעמיד למשפחה שתי הגנות אפשריות שיש לבחון אם חלות במקרה זה. הראשונה, לפי חוק השכירות והשאילה, המקנה לשוכר פטור מתשלום דמי השכירות במקרה שנמנע ממנו להשתמש בנכס למטרת השכירות "מחמת נסיבות הקשורות במושכר".

אולם, לא ניתן לומר בוודאות שהסעיף חל במקרה זה. ראשית, משום שבפועל ניתן לעשות שימוש בווילה. המניעה לשימוש פורשה על ידי בתי המשפט ברוב המקרים כמניעה פיזית.

שנית, משום שהחוק קובע בנוסף, כי הפטור מתשלום דמי שכירות יחול רק אם בעת כריתת החוזה השוכר לא ידע על הנסיבות האמורות ולא היה עליו לדעת אותן.

במקרה הנוכחי, ניתן היה לבדוק ולדעת בעת ההתקשרות בהסכם, כי אין בווילה ממ"ד או מרחב מוגן בקרבתה.

ההגנה האפשרית השנייה מסבירה הפלר, היא עילת הסיכול, המאפשרת להשתחרר מחוזה במקרה של אירוע בלתי צפוי ולא ניתן לקיים את החוזה.

עו''ד יעל הפלר, משרד ארנון, תדמור־לוי / צילום: יורם רשף

לאורך השנים בתי המשפט פירשו מאוד בצמצום אפשרות לצאת מחוזה עקב אירוע בלתי צפוי. לימים הגישה השתנתה ובתי המשפט בוחנים לא אם עצם האירוע המדובר היה צפוי, אלא אם ניתן היה לצפות את ההשלכות המעשיות של האירוע.

לעמדתה, אם המקרה יגיע לביהמ"ש, קשה להניח שיקבע כי לא ניתן היה לקיימו. "בנסיבות אלו, בהן לא בטוח שאותה משפחה תוכל ליהנות מהגנת הדין, הייתי מציעה להם לפנות למשכיר שלהם ולנסות להגיע איתו להסכמה באופן שבו הנזק הכלכלי יתחלק בין הצדדים ולא ייפול רק על כתפי צד אחד", אומרת עו"ד הפלר.

"יחד עם זאת, ייתכן שבתי משפט אשר מקרים דומים יובאו בפניהם, יתייחסו להעדר מרחב מוגן בעת מלחמה כמניעה. היות שבדירות רבות בישראל אין מרחב מוגן, קביעה כזו עשויה להיות בעלת השלכות גורפות ולא פשוטות, שכן היא תטיל את מלוא הנזק לפתחם של בעלי הדירות, אומרת עו"ד הפלר".

שכרו דירה בבניין שהמקלט בו אינו תקין

לדברי עו"ד הפלר, במקרה של נכס שהושכר ואמצעי המיגון בו אינו תקין "נדרש קודם להבין האם מדובר במקלט שניתן להשמישו בקלות יחסית - ניקוי, סידור, התקנת או תיקון תאורה - כאשר השוכר יכול לדרוש מבעל הדירה לבצע פעולות אלו.

מתנדבים מסדרים מקלט מוזנח בצפון / צילום: JNF UK

"ככל שלא ניתן להשמיש את המקלט בתוך פרק זמן סביר, אנחנו ניצבים שוב בפני בחינת הוראות החוק המאפשרות לשוכר שלא לשלם דמי שכירות בנסיבות מסוימות: על פי הפטור הקיים בחוק החוזים - אין מניעה פיזית לשימוש בדירה עצמה. על פי דיני הסיכול - נראה שניתן עדיין לקיים את ההסכם ועל כן אין כאן סיכול.

"עם זאת, יש מקום לבוא בדרישות לבעל הדירה, אשר באחריותו, ביחד עם יתר בעלי הדירות בבניין, כי המקלט יהיה ראוי לשימוש. על כן, גם בנסיבות אלו הייתי מציעה לשוכר לפנות לבעל הדירה במטרה להגיע להסכמה לגבי תשלום דמי השכירות בתקופת המלחמה".

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; נעילה חיובית באסיה

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם