גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההודעה שאכזבה את המשקיעים ונקודת האור המפתיעה: 4 הערות על דוחות אפל

ענקית הטכנולוגיה אפל פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הפיסקאלי הרביעי לשנת 2023, וגם הפעם נראה שהיא הצליחה לעמוד בציפיות ● למה המניה ירדה אחרי שיחת המשקיעים, איך היא מתמודדת עם התחרות בסין, ולמה האנליסטים בכל זאת אופטימיים?

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: Reuters, CLH/Reuters
מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: Reuters, CLH/Reuters

ענקית הטכנולוגיה אפל  פרסמה את דוחותיה הכספיים לרבעון הפיסקאלי הרביעי לשנת 2023 (יולי-ספטמבר), וגם הפעם נראה שהיא הצליחה לעמוד בציפיות. ההכנסות עמדו על 89.5 מיליארד דולר, בעוד האנליסטים ציפו להכנסות של 89.28 מיליארד דולר. הרווח למניה עמד על 1.46 דולר, לעומת צפי לרווח של 1.39 דולר למניה. עם זאת, אפל גם דיווחה על ירידה רביעית ברציפות במכירות - ההאטה בתקופת הזמן הארוכה ביותר מאז 2001.

למה המניה ירדה אחרי שיחת המשקיעים, איך היא מתמודדת עם התחרות בסין, ולמה האנליסטים בכל זאת אופטימיים? 4 הערות על דוחות אפל. 

מטא פרסמה דוחות טובים, אך המלחמה מול חמאס בלמה את עליית המניה 
גוגל נפלה ב-6% במסחר המאוחר לאחר הכנסות מאכזבות משירותי הענן
הענן של מיקרוסופט הפתיע לטובה, וההכנסות זינקו; המניה עלתה באפטר

1. התחזיות הפושרות לרבעון שאמור להיות החזק ביותר שלה 

לאנליסטים ברור כל רבעון מחדש כי בזכות האייפונים אפל היא מה שהיא. ההכנסות ממכירות האייפון עמדו על 43.81 מיליארד דולר והתיישבו עם הצפי המוקדם של השוק. אפל הציגה בספטמבר את אייפון 15 החדש, והדוחות כעת כוללים שבוע אחד של מכירות המכשיר החדש, שכולל שני חידושים מרכזיים: שקע טעינה USB-C ומתכנת חדשה שהופכת את המכשיר למשמעותית יותר קל.

מאז הקורונה, אפל לא מפרסמת תחזיות רשמיות ביחד עם הדוחות. אך הפעם, בחברה ציינו בשיחת המשקיעים כי הם צופים שההכנסות ברבעון הבא (אוקטובר-דצמבר) יהיו דומות להכנסות בשנה שעברה - 117.2 מיליארד דולר כפי שדווח ברבעון הראשון של 2023. הנתון הזה נמוך מתחזיות האנליסטים להכנסות של 122.98 מיליארד דולר, ומהווה צמיחה של 5% בלבד משנה לשנה.  

הרבעון הראשון בשנה הפיסקאלית של אפל הוא הרבעון החשוב והחזק ביותר שלה, שכן מדובר בתקופת החגים בארה"ב. מדובר ברבעון שבו אנשים רוכשים מכשירים חדשים, לעצמם או כמתנה לאנשים אחרים. אנליסטים ברחבי העולם הגדירו את התחזית של אפל פושרת, מה שהוריד את המניה בכ-3% לאחר מכן. במילים אחרות - אפל אותתה למשקיעים שלא תגיע הצמיחה ברבעון הזה. 

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, הסביר לגלובס כי אומנם אפל לא עומדת בציפיות האנליסטים, אבל זה לא הנתון החשוב. "אומנם זה פחות ממה שהקונצנזוס מצביע עליו, אבל זה לא כזה משמעותי. אני לא חושב שהם נופלים כאן. הנתון החשוב ביחס לאפל - וזה מה שאנחנו לומדים מחדש בכל רבעון - הוא שמדובר בחברת אייפון. שאר הדברים מספקים או לא את הסחורה, אבל האייפון במרכז". 

ברנרד מנור, מנהל השקעות ב-IBI בית השקעות, אמר לגלובס כי "הדוחות היו טובים מאוד. המספרים של אפל היו טובים. גם במבט השנתי, יש להם ירידה של 3% בהכנסות, שזה היה הטווח התחתון של האנליסטים בתחזיות. הירידה התבטאה גם בגלל שערי החליפין, במצב האחר אפל הייתה אפילו מראה צמיחה בהכנסות". הוא מוסיף על התחזיות הפושרות כי "אני חושב שרבעון מקביל של שנה שעברה היה מצוין, כך שאם לדבריהם הנתון דומה, זה טוב".  

סמנכ"ל הכספים של אפל, לוקה מאסטרי, הזכיר כי הרבעון הראשון של שנת 2024 יימשך 13 שבועות, בעוד שהרבעון המקביל בשנה שעברה נמשך 14 שבועות. מאסטרי אמר כי השבוע הנוסף בשנה שעברה הוסיף כ-7% לסך ההכנסות, ולמרות זאת הוא טוען כי ההכנסות הכוללות של החברה יהיו דומות לשנה שעברה. 

2. החששות בסין: התחרות מול ווואוי והאיסורים במדינה 

בשבועות שלפני פרסום הדוחות, יצאו לא מעט מחקרים ולא מעט הערכות כי המכירות של אפל נפגעו משמעותית. הסיבות לכך, בין השאר, היו תחרות מחודשת מצד חברת וואווי שהשיקה מכשיר חדש - Mate 60 Pro, וגם בשל איסור על עובדי ממשל בסין להשתמש בטכנולוגיות של אפל במקומות העבודה שלהם. 

ב"וול סטריט ג'ורנל" פורסם דוח של Counterpoint Research, לפיו בשלושת החודשים שהסתיימו בספטמבר, מכירות הסמארטפונים של וואוי בסין צמחו ב-37% ביחס לשנה קודם לכן, בעוד שהמכירות של האייפונים של אפל התכווצו ב-10%. לפי חברת המחקר, מכירות הסמארטפונים הכוללות בסין ירדו ב-3% באותה תקופה.  

בבלומברג ציינו כי חברת השבבים קוואלקום דיווחה על עלייה של 35% בביקוש לשבבים מיצרניות סיניות של מכשירי אנדרואיד. מדובר באינדיקציה חשובה לכך שיש עלייה גם בביקוש של לקוחות באזור למכשירים שאינם אייפון. מבחינת אפל, מדובר בשוק תחרותי במיוחד שאחראי לחמישית מהמכירות שלה, כך לפי בלומברג.

מנור מסביר כי אפל למעשה השתפרה ברבעון האחרון במכירות בסין. "אפל דיווחה על הכנסות של 15.1 מיליארד דולר ברבעון מסין, בעוד שברבעון מקביל אשתקד דווח על 15.5 מיליארד דולר - ירידה של 2.5%. לפי ההערכות שהמכירות בשוק הסמארטפונים בסין ירדו ב-3%, הירידה של אפל הייתה נמוכה מהשוק, ולכן היא אפילו הצליחה לרשום נתח שוק. לצד זאת, ראינו גם הערכות לירידה חדה יותר בסין של 7%-8% במכירת הסמארטפונים, מה שמצביע על כך שאפל הצליחה לשמר על כוחה ולתפוס נתח שוק גדול יותר".

מנור מסביר זאת בכך שככל הנראה ההאטה בסין לא השפיעה על העשירונים העליונים, שרוכשים מכשירי אפל חדשים, וגם העובדה שמדיניות טרייד-אין מאפשרת לשכבות חלשות יותר לרכוש מכשירי אייפון חדשים.

גם וסצ'ונוק חושב שהמצב של אפל בסין טוב: "היה חשש שהם התחילו לאבד נתח שוק בסין. זה לא קרה. לדעתי המצב שם די סביר". 

3. סגמנט השירותים המקוונים היווה נקודת אור  

נקודת אור חשובה שאפל הציגה הייתה בסגמנט השירותים המקוונים שלה - כדוגמת אפל TV, אפל מיוזיק, iCloud ועוד. אפל דיווחה על הכנסות של 22.31 מיליארד דולר, שיא כל הזמנים לקטגוריה הזו, ונתון הגבוה מתחזיות האנליסטים, שעמדו על 21.35 מיליארד דולר. ההכנסות הללו מהוות צמיחה חזקה של 16%, מה שמפצה על האטה במכירות החומרה. לפי מנכ"ל אפל טים קוק, לאפל יש יותר ממיליארד מנויים בתשלום. 

בפועל, סגמנט השירותים המקוונים הוא זה שפיצה על הירידות בשאר הסגמנטים כמו המק, האייפדים והמכשירים הלבישים כמו השעון החכם. וסצ'ונוק מסביר כי "בעבר אפל הייתה חברת חומרה בלבד, אבל כבר עכשיו יש הכנסות חוזרות משירותים, וזה מאוד חשוב. בסיס המנויים של מיליארד משתמשים זה בסיס מאוד גדול, אין חברה כמו אפל בתחומים הצרכניים עם כמות ענקית כזו של משתמשים. הם יוכלו להעלות מחירים, והמשתמשים לא באמת יכולים לנטוש אותם".  

מנור מסביר כי המכירות הטובות בסגמנט מתבטאים בשורת הרווחיות הגולמית: "הרווחיות הגולמית מאוד השתפרה, עלתה ל-45% לעומת 42% ברבעון המקביל בשנה שעברה. זה קרה בשני טעמים: הראשון - העלייה בהכנסות בסגמנט השירותים המקוונים. הסיבה השנייה היא שאפל מכניסה למוצרים שלה יותר ויותר מעבדים בפיתוח עצמאי - זה משפר את הרווחיות הגלומה, כי הם לא משלמים על שימוש בטכנולוגיות של חברות אחרות".  

4. אפל יכולה להמשיך לצמוח? 

ביוני האחרון הפכה ענקית הטכנולוגיה אפל לחברה הראשונה בעולם שהצליחה לעקוף את רף שווי השוק של מעל 3 טריליון דולר. מאז אומנם המניה ירדה בכ-10% לשווי של 2.76 טריליון דולר, אך מתחילת השנה מניית אפל מציגה זינוק של יותר מ-40%.

במבט קדימה, וסצ'ונוק מסביר לגלובס כי "אפל היא חברה בוגרת, היא השוק, והשוק זו היא. אף אחד כבר לא מצפה שאפל תצמח. אפל היא חברה שיודעת לשפר תחזיות, לייצר מזומנים ולחלק למשקיעים. היא פועלת בשוק מאוד קשה, שוק החומרה שסובל מהרבה בעיות. כל שוק הסלולר נראה מאוד חלש. זה שאפל מצליחה לעמוד על שלה, זה מדהים. חשוב להגיד את זה - למכור כמעט חצי טריליון דולר בשנה זה לא פשוט, ולהמשיך לצמוח זה נראה כמו משימה לא קלה בכלל".  

עוד כתבות

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד