גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

200 טילים ו־150 חיילים: מה עומד מאחורי החלטת ביידן לשלוח צוללת גרעינית לאזור

הצי האמריקאי לא נוהג לפרסם את מיקום הצוללות שלו, אך באופן חריג עשה זאת השבוע, עם הגעת "פלורידה" למזרח התיכון ● הצוללת בהנעה גרעינית הגיעה לאזור ברקע המלחמה בעזה, ובכך ארה"ב העבירה מסר ברור לאיראן וגרורותיה ● איזה יתרון צבאי היא מביאה למערכה?

הצוללת ''אוהיו'' בתעלת סואץ, השבוע / צילום: Reuters, U.S. Naval Forces Central Comman
הצוללת ''אוהיו'' בתעלת סואץ, השבוע / צילום: Reuters, U.S. Naval Forces Central Comman

ביום ראשון הפתיע צבא ארה"ב את המזרח התיכון כאשר הודיע כי "פלורידה", אחת מהצוללות הגרעיניות מהדגם המתקדם "אוהיו", נכנסה לאזור פיקוד המרכז שלו, סנטקום, המנוהל מבחריין. ההצהרה הבהירה לכל השחקנים באזור מסר ברור: הצוללת האמריקאית כאן בגלל המלחמה בעזה וגרורותיה בתימן, עיראק וסוריה. 

שאלות ותשובות | מאפשרת פגיעה מדויקת במטרה: הפצצה החכמה שמצטרפת למלחמה מול חמאס
WSJ | טילים מצפון קוריאה, מרוסיה ומאיראן: מומחים מנתחים את ארסנל הנשק של חמאס
כותרות העיתונים בעולם | הדיפלומטיה של יפן על חבל דק ומה חושבים במצרים על עמיחי אליהו?

ההודעה הפומבית הפתיעה רבים. ארה"ב איננה נוהגת להודיע על מיקום הצוללות הגרעיניות שלה, קל וחומר לא בשעת מלחמה שעשויה להתרחב גם לאזורים נוספים. יתרה מכך, רק לפני מספר שבועות האמריקאים שלחו לחופי ישראל ולבנון שתי נושאות מטוסים ("אייזנהאואר" ו"פורד"), כוח ימי שבעצמו מייצר הרתעה משמעותית. 

צוללות ה"אוהיו" הן חוד החנית של צי הצוללות האמריקאי. הן תוכננו ויוצרו בשנות ה־70 וה־80 של המאה שעברה כדי לסייר במעמקי האוקיינוסים, כשבבטנן ארסנל של טילים גרעיניים שיכולים להגיע לכל נקודה בגלובוס. מדובר בכלי לחימה במשקל של כ־16 אלף טון, שעלות הייצור שלו עומדת על 2 מיליארד דולר, שחוצה ימים במהירות של 46 קמ"ש, ומסוגל להגיע מנמל הבית בג'ורג'יה לחופי ישראל בתוך שבוע וחצי בלבד. כל זאת בזכות מנוע המבוסס על כור גרעיני עוצמתי שמפיק 60 אלף כוחות סוס ואיננו זקוק לתדלוק. על הסיפון 155 אנשי צוות, המסוגלים לירות 154 טילי "טומהוק" ו־48 טילי "הרפון". 

מדוע ההצהרה של ארה"ב חריגה?

צוללות מדגם "אוהיו" נושאות ראשי קרב גרעיניים ונמצאות בדרך כלל במשימות סיור חשאיות בעומק של מאות מטרים במעמקי הים. לפיכך, הצי האמריקאי איננו נוהג להודיע על מיקומן של הצוללות שלו. 

לאחר סיומה של המלחמה הקרה בתחילת שנות ה־90, החליטה ארה"ב להסב ארבע מתוך הצוללות לכאלה הנושאות טילי שיוט. ה"פלורידה" עברה הסבה שכזו רק בשנת 2003 ולכן איננה נושאת על סיפונה נשק גרעיני ואיננה נחשבת לחלק מהמאמץ הלא קונבנציונלי של הצי האמריקאי.

במקור נבנו 18 צוללות "אוהיו" בשלהי המלחמה הקרה למשימות של הרתעה גרעינית. אלה צוללות שמסיירות ברחבי העולם ונושאות עליהן ראשי קרב גרעיניים בכדי לספק את מה שכונה כ"יכולת המכה השנייה" - היכולת לשגר במפתיע טילים גרעיניים מעומק הים במקרה של תקיפה גרעינית על ערים או בסיסים ביבשה. 

מדוע הגיעו הצוללות דווקא עכשיו?

טילי "טומהוק", שבהם חמושה הצוללת, מסוגלים להגיע לכל נקודה במזרח התיכון, עד למרחק של 2,500 ק"מ. לשם הדגמה, טיל המשוגר ממול לחופי ביירות בלבנון יכול להגיע בקלות עד לטהרן (כ־1,500 ק"מ) או אפילו עד צנעא שבתימן (כ־2,200 ק"מ), לא כל שכן ליעדים קרובים יותר בסוריה ובעיראק. 

לפיכך, ככל הנראה המטרה העיקרית בהגעתן למזרח התיכון היא לייצר הרתעה מפני תקיפות של איראן, או של גרורותיה - חיזבאללה בלבנון, חות'ים בתימן ומיליציות שיעיות בסוריה ובעיראק. יש לציין שרק השבוע הודיע הבית הלבן כי יתערב במקרה ואיראן וחיזבאללה יתקפו את ישראל. 

בנוסף, בשבועיים האחרונים בסיסים של ארה"ב בעיראק ובסוריה הותקפו על ידי מיליציות שיעיות, באמצעות רחפנים שהופעלו מרחוק. רשת NBC אף דיווחה ש־45 חיילים אמריקאים נפצעו בדרגות נזק שונות - החל מפציעה קלה ועד נזק מוחי - באותן תקיפות. 

בשל כך, לא מן הנמנע כי הצוללת "פלורידה" הגיעה לאזור גם כדי לתגבר את נושאות המטוסים האמריקאיות שכבר הגיעו למזרח התיכון בשבועות האחרונים. 

"לטילי שיוט שנורים מתוך צוללות יש יתרון ביחס לאלה שנורים ממשחתות", אומר לגלובס תא"ל (במיל') פרופ' שאול חורב, לשעבר מפקד שייטת הצוללות וסגן מפקד חיל הים. "זאת מפני שהאויב יודע לצפות מהיכן תגיע האש כשהיא נורית ממשחתות גלויות שמיקומן ידוע, אך לא יודע לצפות לה כשהיא מגיע ממעמקי הים.

"הצי האמריקאי וצי הצוללות בפרט הוא חלק בלתי נפרד מהדיפלומטיה האמריקאית, שתפקידו בראש ובראשונה לייצר הרתעה במקרים של חשש לעימות. מדובר בכוח אש נוסף על הכוח הקיים, שמסוגל לירות טילי שיוט המבוססים על GPS ולהגיע לכל נקודה במזרח התיכון". 

האם זו הפעם הראשונה ש"פלורידה" מגיעה לאזור?

הצוללת "פלורידה" רגילה לשייט בים התיכון. בשנת 2011 היא לקחה חלק בלחימה של ארה"ב, צרפת ובריטניה נגד לוב, שבסופה הודח הנשיא לעבר מועמר קדאפי. למעשה, זו הייתה הפעולה המבצעית הראשונה של הצוללת אי־פעם. בין השאר, "פלורידה" אכפה את מדיניות השמים הסגורים שהטילו בעלות הברית על שמי לוב, ואף סייעה בכוח אש שכלל ירי של 93 טילי "טומהוק" לעבר בסיסי כוחות ההגנה האווירית הלובית.

שנה קודם לכן, "פלורידה", לצד שתי צוללות נוספות שהתמקמו לאורך חופי אסיה, הפגינה נוכחות אמריקאית באזור בתגובה לניסוי ימי שערכה סין בטילים.

באיזה עומק משייטות הצוללות הגרעיניות?

צוללות גרעיניות, כמו אלה של סדרת "אוהיו" או של מדינות אחרות בנאט"ו, יכולות לצלול עד עומק של 300 או 400 מטר. הן בדרך כלל ינועו לא גבוה מ- 100 מטר מתחת לפני הים כדי לא להיחשף על ידי צבאות יריבים כמו רוסיה וסין. עם זאת, גם במעמקים של 300 מטר הן עלולות להתגלות באמצעות גלאי סונאר המותקנים באוקיינוסים וחשים בתנועתן על ידי גלי קול. לכן, קברניטי הצוללות משתמשים בחישוב של טמפרטורת המים בעומקים שונים על מנת לאתר את הגובה האידיאלי לשייט בו באותו הרגע ולהקטין את הסיכוי להתגלות.

כמה מתקדם הצי האמריקאי ביחס לצבאות אחרים?

צי הצוללות האמריקאי הוא היחיד בעולם שמתנייד באמצעות הנעה גרעינית בלבד. הוא מונה צוללות גדולות במיוחד המסוגלות להכיל כמות נשק גדולה בהשוואה לצוללות בצבאות מתקדמים. לשם השוואה, הצוללות הישראליות החדשות ביותר מדגם דולפין AIP מונעות במנועי דיזל או חשמל, כשעל סיפונן לא יותר מ־35 לוחמים, 5 טילי "הרפון" ו־16 טילי טורפדו.

עם זאת, צי הצוללות הסיני מאתגר את מקבילו האמריקאי. "הסינים מקצים תקציבי ענק לצוללות, ולמרות שהם פחות מתקדמים טכנולוגית מהאמריקאים, בעתיד כמות הצוללות עשויה להפוך ליתרון על פני איכות", אומר חורב. אמנם מומחים צבאיים בארה"ב מעריכים כי במקרה של עימות צבאי מול סין, תהיה ידה של האמריקאים על העליונה, אך הם יאבדו כרבע מצי הצוללות שלהם שמונה כיום 53 כלים ויאבדו כאלף לוחמים.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים