גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש עיריית ראשל"צ רז קינסטליך נמצא בקו האש, ומגלה: "זה הדבר היחיד שהשרים התקשרו לדבר איתי עליו"

ראשון לציון ספגה בחודש האחרון יותר ממאה טילים ● ראש העיר רז קינסטליך מספר על ההתארגנות לטיפול בתושבים ובמפונים ועל המצוקה של העסקים

ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי
ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי

את השיחה עם ראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך, אנחנו מתחילים בבדיחה. קינסטליך מספר על הודעה שקיבל מהרופא שלו שגר בעיר, שאמר לו שהוא יעבור לכפר סבא - שנמצאת בתחתית טבלת השיגורים מעזה, בניגוד לראשל"צ שנמצאת בחמישייה הפותחת - אחרי אשקלון, אשדוד, שדרות, באר שבע ותל אביב.

מעדיפים לירות רחוק: אזור השפלה עקף את עוטף עזה בכמות האזעקות
●  קניתם דירה ועוד לא מכרתם את הקודמת? ההוראה החדשה של רשות המסים שכדאי להכיר 

"אני יכול להגיד שאני מאוד מוטרד מכמות הטילים שנורו לעיר. הנושא הזה גורם לי לחשוב לגמרי אחרת. נתתי כבר הנחיה למגן את כל הגנים שלא מוגנו עד כה - להקצות במיידי 10 מיליון שקל לטובת בנייה של מרחבים מוגנים בכ־50 גני ילדים שאין בהם מרחב מוגן וב־10 גינות ציבוריות בעיר. כרגע הגנים עברו למרחבי למידה במקומות אחרים - בתי קשיש ואחרים. אין אצלי ילד שלא לומד בגלל שאין מרחב מוגן או כזה שנפסל.

"אני גם מבצע פעולות לעתיד - חשיבה מחדש על נושא הניקיון בעיר שמובל ע"י קבלנים שמביאים פועלים מהרשות, וייתכן שנחזור להפעלה עצמית כך שעובדי עירייה ינקו. יהיו הרבה שינויים בעקבות המלחמה כדי שלא נגיע לסיטואציה הזו שוב".

 

"משפחות נשארות לישון במרחבים הציבוריים"

ראשון לציון סובלת מפערי מיגון משמעותיים שהובילו מתחילת המלחמה לפתיחת המקלטים בכל בתי הספר ומוסדות הציבור בעיר לטובת תושבים שאין ברשותם ממ"ד. "פתחנו בתי ספר, גנים ומרכזים קהילתיים כדי שתושבים שאין להם מרחב מוגן יוכלו לבוא אליהם. המון משפחות נשארות לישון שם. למשל בשכונת רמב"ם שהיא לא ממוגנת - יש הורים שפשוט ירדו עם מזרונים וישנים במרחבים המוגנים הציבוריים בלילות".

מה הדבר העיקרי שהעירייה עושה כרגע בקשר למיגון?
"בדרום לא מצליחים לעשות - אז מה נעשה כאן? הרי מיגוניות הן לא תקניות לאזור המרכז כאמצעי הגנה יעיל בטווחים של מעל ל־40 ק"מ מהרצועה, על פי הנחיות פקע"ר. משכך, פיקוד העורף אינו מאשר לעירייה להציבן.

"בראשל"צ יש המון פרויקטים של התחדשות עירונית, ואנחנו נזרז הכול. למשל ברמת אליהו, שנפל בה טיל על הבניין, שלושה רבעים מהשכונה תרד בשנים הקרובות ותעבור התחדשות עירונית. השבוע חתמתי על טופס 4 ושבוע הבא 61 משפחות משם נכנסות לדירות החדשות בשכונת נחלת".

ישנו סיוע מהמדינה בנושא המפונים והמיגון?
"אני לא בא עכשיו לשפוט את המדינה - לא מחפש את זה. אני יכול להגיד שנכנסנו עמוק לנעליים בהמון מקומות שהמדינה הייתה צריכה לעשות זאת. אבל אני לא מחלק ציונים. נותנים לנו חמישה שקלים למפונה, נו באמת, נניח שמזון תינוקות עולה עשרות שקלים לקופסה, אז קונים פעם בחודש? אין קורלציה אמיתית במספרים. אבל הם (הממשלה - ע.ד.ל) לאט לאט מנסים להתיישר - אני חייב להגיד".

התקשרו לברר מה צריכים?
"לא, לא התקשרו אליי והדבר היחיד ששרים דיברו עליו איתי זה למה אני לא מחזיר את אתרי הבנייה לעבודה. זו הייתה השאלה היחידה שהשרים התעניינו בה.

"לאחד השרים אמרתי 'בחייאת, לפחות תעשה את המשחק, תחייג אלי ותשאל - רז, מה שלומך? אתה צריך משהו מהמדינה? ואחרי שעתיים תחייג אליי שוב ותשאל מה עם הקבלנים. אל תעשה את כזה שקוף, זה באמת מעצבן אותי'".

 

בסוף אתרי הבנייה נפתחו לאחר החלטת בית המשפט המחוזי בת"א בעתירה שהגישו התאחדות הקבלנים ושורה של חברות בנייה נגד הרשויות המקומיות שלא איפשרו להחזיר את העבודות באתרי הבנייה (ביניהן גם רמת גן, בת ים וגבעתיים). לפי ההחלטה, ראשי הרשויות יכולים לאפשר לקבלנים לחזור לעבודה רק תחת הגבלות מחמירות, כמו הצבת שומר חמוש בכניסה לאתר, ועוד.

קינסטליך מסביר שבחלק מהשכונות שנמצאות בבנייה כרגע גרות מעט משפחות ומסביבן יש עשרות אתרי בנייה שפגעו בתחושת הביטחון של התושבים.

לדבריו, "היינו ארבע רשויות שלא פתחנו אתרי בנייה והגענו לפשרה שקיבלה תוקף של פס"ד. בשכונת הנרקיסים, שכונה חדשה שנבנות בה 5,000 יח"ד, אוכלסו עד כה כ־800 דירות. למעשה, כל השכונה היא אתר בנייה אחד גדול. עכשיו כשיש מאבטחים תחושת הביטחון משתפרת.

"להגיד שזה מושלם? לא. התושבים מוחאים כפיים? לא, אבל הם שמחים שהצלחנו להגיע להישג הזה והוספנו מגבלות - איש אבטחה בכל כניסה לאתר, ת"ז כחולות לכלל העובדים, לא מתאפשרת לינה של אף עובד באתר והוא נסגר וננעל בסוף יום.

"אם מישהו מלין פועל באתר הוא ייסגר אוטומטית. הפועלים גם לא יכולים לצאת מתחום האתר. החלטת בית המשפט עשתה שינוי לטובה בנושא".

פגיעה ישירה של רקטה בבניין בראשון לציון / צילום: ap, Francisco Seco

חינוך חלקי ועסקים ריקים

בכל רחבי הארץ מוסדות החינוך סובלים מפערי מיגון גדולים, ולכן מתפקדים באופן חלקי בלבד. לדברי קינסטליך, "לפי הנתונים שנכונים ליום חמישי 2/11, ישנה נוכחות של 66% בגני החינוך מיוחד 83% בגני ילדים רגילים 49% מבתי הספר הכוללניים של החינוך המיוחד (מרותקים לכיסאות גלגלים) ורוב ההורים לא שולחים כי לא אישרנו הסעות. 79% בתי ספר יסודיים ו70% בעל יסודיים".

הנתונים מציגים שיעורי נוכחות גבוהים במיוחד, אבל ימי הלימודים חלקיים. מתי אתה מעריך שהחינוך יחזור לעבוד רגיל ומלא?
"אם יש שלוש שכבות גיל שהוזמנו ללמוד בבית ספר - הנתון הוא מתוך אלו שהוזמנו. אלו שנשארו בבית בחלוקה לא נספרים. אבל רוב כיתות א' ו־ב' מגיעים מלא כל יום. כיתות ד'־ו' מגיעים בחלוקה לפי ימים.

"לגבי חזרה מלאה - הדבר כרגע רחוק מהעין כי אין מיגון מספק. זה לא שלא רוצים, פשוט יש פערי מיגון בבתי הספר ולימודים מלאים - זה דבר שייקח זמן. זה מדהים לראות שגם בתי ספר חדשים שנבנים כיום, משרד החינוך מאשר תקציב שהמיגון שלו בחוסר. כלומר אם ביה"ס הוא ל־500 ילדים מאשרים לך מיגון ל־300".

"צריך לזכור שיש 50 אלף תלמידים בעיר. יש שני בתי ספר שהייתי אמור להרוס ולבנות מחדש ואני לא הורס ובונה מחדש, אלא מעביר לשם תלמידים כי יש שם מרחבים מוגנים".

קינסטליך מציין כי תמונת המצב של העסקים מטרידה אותו - הרחובות ריקים, אנשים חוששים ורבים עוד לא חזרו להסתובב בחנויות ולשבת בבתי הקפה.

לדבריו, "עסקים בעיר בוכים - לא תופסים את ראשון לציון כחלק מהאירוע. העיר מטווחת מאוד ואין מישהו שלא מכיר מישהו שהילדה אח/אחות דוד/ה נפלו במערכה הזו. יש דאון מאוד גדול. העסקים בראשל"צ קיבלו מכה אנושה - החנויות ריקות ובוכים לי, ממש בוכים".

במכתב לאוצר בעניין זה כתב: "כרגע מתווה הפיצויים לא כולל את העסקים בראשל"צ, בגלל חישוב מרחק שרירותי מקו הגבול ולא על המציאות הקיימת בשטח, עסקים בעיקר קטנים
ובינוניים שנמצאים על סף קריסה כלכלית. אבל אנחנו לא יודעים על סגירה של עסקים".

על הנזק מירי הטילים אומר קינסטליך כי "עד היום העיר ספגה שבע פגיעות ישירות בבתים עם עשרות פצועים (נפגעי חרדה, עד"ל) ועוד עשרות רסיסים שגרמו לנזק רב לרכוש ולרכבים. יש המון נפלים וכתוצאה מכך המון נזקים גם ברכוש פרטי וגם ברכוש ציבורי. אנחנו בעירייה מסדרים ספסלים וכבישים שנפגעו או כל דבר שנפגע כמו פרגולה. ההנחיה שלי היא שמסדרים מהר - 24/7".

כמה מפונים יש לכם בעיר ומהיכן?
"כיום יש בעיר 80 משפחות מהדרום. העירייה דואגת לכל צרכיהן, נמצאת בקשר אישי עם כל משפחה ומסייעת לה במה שהיא זקוקה. כמו כן, העירייה מקיימת פעילויות הפוגה לילדים מדי יום כדי להקל עליהם בתקופה זו".

היכן המפונים גרים ולכמה זמן?
"במעונות הסטודנטים העירוניים ובמלון רפאל. מדובר בלוגיסטיקה שלמה ומשמעויות של רווחה. זה אירוע - מגיעה לעיר שלנו משפחה עם ילדים קטנים ועם שתי מזוודות ועכשיו מה עושים? יש פה אופרציה שלמה וזה דורש תפעול משמעותי.

"הרווחה על זה ויש לי אלפי מתנדבים - פשוט מספר דמיוני של אנשים שנתרמו לסייע. אז עושים חיבורים ולדוגמה בתי הספר בעיר נרתמים ומכינים להם ארוחת שישי - כל פעם בית ספר אחר מכין אוכל.

"יש גם קושי לדעת איך להגיב כרגע, אם הם באים לשבוע, חודש או שלושה חודשים. לפי תפיסתי, אם הם באים לשלושה חודשים אז צריך להכניס את הילדים למערכת החינוך. אבל לשבוע לא נכניס - זו עוגמת נפש לילד.

"אף אחד לא אומר להם אם הם יהיו בראשון לציון חודש או שלושה חודשים, וכרגע אין צפי. אם הייתי יודע שנשארים שלושה חודשים הייתי יושב עם כל הורים ומכניס את הילדים שלהם למערכת החינוך בעיר".

"משמר השכונה": 1,500 מתנדבים, שליש עם נשק

לסיום מספר קינסטליך בגאווה על עוד דרך לייצר ביטחון לתושבים שאולי תתרום לחזרה לשגרה. בדומה ליישובים רבים, הוקמה בעיר מעין כיתת כוננות המכונה "משמר השכונה". לדבריו, "יש מעל ל־1,500 מתנדבים ב'משמר השכונה'. אנחנו העיר הראשונה שהקימה מנגנון כזה.

"הם עושים משמרות, מקבלים מהעירייה צ'קלקה, אפוד, כובע ומכשיר קשר. חילקנו לאזורים את העיר, וכל רכב מטייל באזור אחר. שכרנו כלי רכב לטובת זה וחלק מסתובבים עם רכבים פרטיים ונותנים להם שוברי דלק. שליש מהם עם כלי נשק והם מסיירים בצמדים שאחד חמוש, מה שנותן תחושת ביטחון. הם מהווים מכפיל כוח ליחידות השיטור ולפקחי החברה לביטחון ומאות חיילים ושוטרים שגייסנו לאבטחת מוסדות".

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, הכסף אוזל וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם