גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סכנה קיומית לכל חברת תשתיות עם פחות מ־20 עובדים"

המשבר בענף הבנייה מגיע גם לתחום התשתיות: חברת בנייה קטנה כבר הגיעה לבית המשפט בבקשה להקפאת הליכים ומינוי נאמן ● בענף התשתיות מזהירים ממגמה שתוביל בתוך זמן קצר למשבר: "יש קבלנים שבוכים בדמעות"

העבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה. רק מכונות הכרייה ממשיכות לפעול / צילום: כדיה לוי
העבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה. רק מכונות הכרייה ממשיכות לפעול / צילום: כדיה לוי

חברת בנייה שעובדת עם רכבת ישראל הגישה בשבוע שעבר בקשה להקפאת הליכים ומינוי נאמן. בבקשתה של חברת בן שטרית אלי בע"מ היא ציינה כי נקלעה ל"סחרור תזרימי" שנוצר כתוצאה מהתייקרות של תשומות הבנייה על רקע המלחמה באוקראינה תוך שרוב המחירים בחוזיה לא הוצמדו למדד תשומות הבנייה. בנוסף ציינה החברה כי בחודש ספטמבר, בעקבות חגי תשרי, היה העדר של פעילות ביצוע משמעותית, שבסופו גם פרצה מלחמת חרבות ברזל - כל אלו "הובילו למצב שבו תזרים המזומנים של החברה נפגע עד כדי חוסר יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות כלפיי ספקיה ונותני השירותים שלה".

רעים יעברו לתל אביב, בארי עדיין מתלבטים: החיים הזמניים של המפונים מעוטף עזה
תושבי דרום מזרח תל אביב: אין מספיק מקלטים, שהעירייה תדאג לנו
הלמ"ס: ערב המלחמה אשקלון כיכבה במכירת דירות חדשות 

בבקשתה, שהוגשה באמצעות עו"ד חובב ביטון, הסבירה החברה שבמשך שנים היא התמודדה עם גירעון כתוצאה מהפערים בעלות תשומות הבנייה והתמודדה עם גירעון זה באמצעות "מימון" חשבונות מאושרים, אלא שהריבית האמירה בצורה משמעותית. היעדר הפעילות בחודשים האחרונים הביאה לכך שהחשבונות המאושרים היו "בערך מינורי אל מול התחייבויות קשיחות". לכל אלו נוספו לקושי בגבייה מלקוחות ציבוריים כמו חברות ממשלתיות ורשויות מקומיות.

מדובר במקרה אחד שלעמדתם של גורמים רבים בענף התשתיות משקף את מצבן של לא מעט חברות קבלניות שמתמודדות עם מחסור בעובדים פלסטינים, עם עלויות מימון גבוהות מאוד, עם מעט עבודה ועם התחייבות רבות. כל זאת לצד אתרי עבודה ריקים ומגודרים בלב הערים בישראל.

מיזמי התשתית מנוהלים באמצעות חברות התשתית הממשלתיות והרשויות המקומיות. אלו מעסיקות קבלנים שזוכים במכרזים והקבלנים הגדולים מעסיקים פעמים רבות קבלני משנה קטנים. אצל כולם חסרים כעת עובדים והיקף העבודה צנח משמעותית גם לאחר החזרה לאתרי הבנייה, ולכן כולם נדרשים להתמודד עם אתגרים כלכליים. אבל הקבלנים הקטנים יותר הם אלו שעלולים להיפגע ולחדול מלהתקיים. בחברות הממשלתיות החלו לשחרר מקדמות בהנחיית החשכ"ל אלא שגורמים בענף מסבירים שהכסף עדיין לא הגיע לכולם ושבשונה מהחברות הממשלתיות המצב ברשויות המקומיות גרוע יותר, במקרים מסוימים פשוט אין עם מי לדבר מאז פרוץ המלחמה.

"אתרי העבודות חזרו לפעול כמו בענף הבנייה למגורים אבל לא כולם והעצימות היא מאוד נמוכה", מסביר גורם בענף. "קודם כל מבקשים מאתנו לא לעבוד באתרים מסוימים כי לא רוצים להרעיש לתושבים, אחרים לא מסכימים לעובדים ערבים אפילו אם יש להם תעודת זהות כחולה, ורוב הרשויות לא מאפשרות לעבוד בלילות. לחברות הגדולות יש גב כלכלי אבל בחברות קטנות המצב אחרת, יש קבלנים שבוכים בדמעות".

אתרי העבודות עומדים ריקים

גורם אחר מסביר שהמצוקה לא רק אצל הקבלנים אלא אצל כלל החברות בענף. כך למשל שכרה של חברת ניהול פרויקטים נגזר מהחשבונות של הקבלן ואם הוא מייצר חשבונות נמוכים בהרבה - לא בטוח שיהיה לו כסף לשלם לעובדיו. מנהלי עבודה כמו גם קבלני ביצוע מקיימים גם מערכת חוזים עם קבלני משנה ויועצים והמשבר משתרשר גם אליהם. כל זאת לצד חוסר ודאות כשפרויקטים חדשים עדיין לא יוצאים לדרך וברור שסדר העדיפויות הלאומי ישתנה. "גם אם יש לי כסף החודש, בחודש הבא אצטרך ללכת לבנק להביא כסף, הבעיה היא שהכסף של הבנק גם עולה הרבה מאוד כסף. חברות קטנות של עד 20 עובדים יתקשו לעמוד בזה ועבורן יש סכנה קיומית", מוסיף גורם אחר.

בינתיים חלק מאתרי העבודות שכוללים בעיקר סלילת נתיבי אופניים ונתיבים לתחבורה ציבורית עומדים ריקים, בבניית רשת הרכבות הקלות חלים עיכובים בעקבות המלחמה ועצימות העבודה נמוכה כמו גם בפרויקטים של הנחת מסילות רכבת ושדרוגם. בסך הכול ביצוע פרויקטים בסך 100 מיליון שקל כבר נדחו לשנה הבאה.

שירי בכר־מסאמי, סמנכ"לית בהתאחדות הקבלנים, מסבירה כי בשונה מבנייה למגורים, תחום התשתיות נסמך בעיקרו על עובדים פלסטינים, שאינם עובדים מאז פרוץ המלחמה בישראל. לדבריה, "בתשתיות, מלכתחילה הסכומים גדולים אבל הרווח הוא נמוך ואין רווחים גדולים כמו בתחום הנדל"ן. נוסף על כך, העובדים הזרים שהבאנו לישראל מתמצאים יותר בעבודות מגורים ופחות בפיתוח ובתשתיות ולכן ברגע שהתחילה המלחמה אותם 70 אלף פלסטינים שנתלשו ביום אחד מהענף עבדו בעיקרם בעולם התשתיות. לכן המחסור מורגש עוד יותר - בטח כשהעובדים הזרים לא מיומנים בתשתיות ואין להם רישיון להפעיל כלים".

"משרד התחבורה אינו מכיר פניות בנושא"

עוד אומרת בכר־מסאמי כי "ברקע המשבר עכשיו כשאתרי עבודה גם נסגרו לחלק מהזמן, הוחרגנו מחוק מוסר תשלומים, ומוסר התשלומים שמלכתחילה היה ירוד בשלטון המקומי התדרדר ורשויות הפסיקו לשלם לקבלנים לרבות חשבונות שכבר אושרו. לעומת זאת, הבנקים, הספקים וכל מי שהקבלן חייב לו כסף הפכו להיות בלי ימי אשראי. למעלה מ־80% מהקבלנים הם קטנים ובינוניים ואלו עסקים שמאוד קרובים לקריסה, קבלנים אלו הגיעו מלכתחילה מתוחים מאוד למלחמה כי הם נמצאים באירוע רודף אירוע מאז הקורונה. אומרים לנו באוצר זה סך הכול כמה שבועות להחזיק, אבל מתעלמים מהמצב עוד קודם למלחמה שכלל התייקרות תשומות, מוסר תשלומים בעייתי וריבית עולה".

בינתיים, במשרדי הממשלה מסרבים להתרגש מהאזהרות למשבר שבדרך. "משרד התחבורה והבטיחות בדרכים אינו מכיר פניות בנושא זה מטעם חברות התשתית", נמסר ממשרד התחבורה והוסיפו כי "בעקבות המלחמה, הנחה החשב הכללי על זירוז התשלומים לחברות, כך שיתאפשר להן לשמור על פעילות רציפה וסדירה".

גורמים בממשלה ששוחחו עם גלובס סבורים שבמרבית המקרים השוק הפרטי ידע להתגבר על הפערים באמצעות עובדים אחרים. ייתכן שלאחר המלחמה ואולי אף במהלכה ההשקעה בתשתיות תגדל שכן מדובר בתקציבים מעודדי צמיחה, אלא שכלל לא בטוח שהחברות יצליחו להחזיק מעמד עד אז.

ברכבת ישראל מסרו ביחס לחברת בן שטרית אלי בע"מ כי "הרכבת פועלת מאז תחילת המלחמה להקדמת תשלומים לקבלנים ולספקים, על מנת להקל עליהם ככל הניתן בשעה קשה זו. מדובר בספק אחד עמו יש לרכבת התקשרות, ששולמו לו כל התשלומים במועדם. הרכבת כמובן תפעל בהתאם להחלטות בית המשפט אליו פנה הקבלן בבקשה להקפאת הליכים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם