גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוללת טילים אמריקאית במיליארד דולר בדרך למזרח התיכון

היום נפתחה בדובאי אחת מתערוכות הנשק המתקדמות בעולם, בה הייתה אמורה להיות מוצגת לראווה מערכת ההגנה המתקדמת של צבא ארה"ב – הפטריוט ● בשל הלחץ הגובר על האמריקאים, ברגע האחרון הוחלט להעביר את המערכת מהתערוכה לטובת פעילות מבצעית ● הביקוש למערכת ושינוי פריסת הכוחות מעידים: פני ארה"ב למזרח התיכון

סוללת פטריוט בבסיס חיל האוויר האמריקאי באל־ח'רג', ערב הסעודית / צילום: ap, Andrew Caballero-Reynolds
סוללת פטריוט בבסיס חיל האוויר האמריקאי באל־ח'רג', ערב הסעודית / צילום: ap, Andrew Caballero-Reynolds

הצבא האמריקאי היה אמור להציג את אחת ממערכות ההגנה האווירית פטריוט בתערוכה האווירית Dubai Airshow שנפתחה היום (ב') בדובאי, כחלק מהתצוגה האמריקאית באחד מירידי הנשק הגדולים ביותר בעולם. אלא שתוכניות לחוד ומציאות לחוד.

סוללת הטילים של צבא ארה"ב, ששוויה כמיליארד דולר, נאלצה להתפנות מאולמות התצוגה, הועמסה על משאיות צבאיות ומצאה עצמה כנחוצה בהגנה על כוחות אמריקאים המבוססים ברחבי המזרח התיכון.

עיקר העבודה של סוללת פטריוט התמקדה בהתקפות מצד ארגוני מיליציה בגיבוי איראן שהתגברו מאז ה־7 באוקטובר. בעקבות כל אלה, בפנטגון זנחו את התוכניות לתערוכה והתמקדו בפעילות מבצעית של ממש. 

צפו: מערכת ההגנה המתקדמת ביותר של ישראל בדרך ליירוט טילים מתימן 
מלונדון עד טורונטו: "מלחמת המזרח התיכון חודרת אל שכונותינו" 
200 טילים ו־150 חיילים: מה עומד מאחורי החלטת ביידן לשלוח צוללת גרעינית לאזור

שינוי המגמה של צבא ארה"ב

במשך שנים מנהיגים צבאיים מזהירים כי אין בידי הצבא האמריקאי מספיק מערכות הגנה כאלה היורות טילים כדי ליירט מטוסים, טילים ורחפנים בשביל לספק את כל אתגרי הביטחון הלאומי של ארה"ב בעקבות התחרות האסטרטגית מצד סין, המלחמה באוקראינה והלחימה במזרח התיכון.

חלק מהמחוקקים האמריקאים הדהדו בעבר הלא רחוק חששות בנוגע לסוגיות אספקת מערכת הפטריוט. "אני מוטרד לגבי יכולתנו לספק הגנה אווירית במקומות אחרים", אמר חבר בית הנבחרים דאג למבורן (רפובליקאי מקולורדו), יו"ר תת־הוועדה של בית הנבחרים על הכוחות החמושים, האחראית גם על מערכות הגנה אווירית. למבורן טען כי האיומים נגד כוחות אמריקאים במזרח התיכון מצדיקים את השימוש במערכת במקומות אליהם נשלחה, אבל הוא רוצה מימון נוסף על־מנת להרחיב את מערך סוללות הפטריוט. 

באביב האחרון, הפנטגון שלח מערכת אחת לאוקראינה כדי לעזור לכוחות קייב להדוף טילי שיוט רוסיים. כעת, לאחר סדרת התקפות טילים ורחפנים נגד כוחות אמריקאים בסוריה ובעיראק, שהפנטגון מאשים באחריות להן מיליציות בגיבוי איראן, הפנטגון הכפיל את כמות סוללות הפטריוט ל⁻12 לפחות, על־פי אנשים הבקיאים בפריסת הכוחות.

העברת מערכות הפטריוט, שתתבצע בשבועיים הקרובים, מהווה היפוך כיוון מהמגמה בשנים האחרונות, שבה ארה"ב העבירה ציוד צבאי וחיילים מהמזרח התיכון לאוקיינוס השקט כדי להרתיע את סין מכל סיכוי להרפתקה צבאית. ההעברה הנוכחית מאיימת להותיר אזורים אחרים בעולם יותר חשופים לטילי שיוט וטילים בליסטיים ואיומים אחרים, בייחוד באוקיינוס השקט.

הצלחת המערכת הגבירה את הביקוש בעולם

הפטריוט הוכנס לשימוש ב⁻1980 במטרה להגן מפני מטוסים. לאחר מכן התווסף לו יעוד אחר - הוא פעל נגד טילי שיוט מתוצרת ברית־המועצות לשעבר. בעיות בניסיונות השיגור המוקדמים ובעיות תקציביות כמעט והביאו לביטול הפרויקט, אך הפטריוט התפתח לחלק מרכזי במערך ההגנה נגד איום הטילים, איום שהלך והתפתח במהירות.

ההצלחה של הפטריוט בהגנה על כוחות אמריקאים במזרח התיכון ב⁻20 השנה האחרונות עזרה לתדלק את הביקוש אצל קונים כולל ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות. פולין, שבדיה ולאחרונה גם שווייץ הן בין המדינות באירופה הקונות את המערכות, בעקבות תפישה הולכת וגוברת שרוסיה מהווה איום עליהן.

חברת RTX, המייצרת את מערכת הפטריוט, שהייתה ידועה בעבר בשם Raytheon Technologies, מכניסה לפי הערכות של אנליסטים כ⁻3.5 מיליארד דולר כל שנה מבניית המערכות וממכירתן.

התערוכה החצי⁻שנתית Dubai Airshow, שכאמור נפתחה ביום שני, כוללת תצוגות של כלי טיס צבאיים וציוד ומושכת חברות ביטחון גדולות כמו RTX, לוקהיד מרטין ובואינג, וכן קניינים ממשלתיים ממדינות ברחבי העולם.

מטוסים, טילים, רחפנים וציוד אחר יוצבו על האספלט ובדוכנים בנמל התעופה אל מקטום, והתערוכה תכלול כלי נשק מתוצרת רוסיה וסין וכן ארה"ב ובנות-בריתה וכן יצואניות חדשות וצומחות במהירות כמו דרום קוריאה וטורקיה.

הפנטגון היה אמור להציג את הסוללה, הכוללת משגר, משאית רדאר וקרון פיקוד. ב⁻25 באוקטובר הפנטגון הכריז על תוכניות לשלוח עוד משאבי הגנה אווירית למזרח התיכון.

בימים הבאים, צבא ארה"ב הטיס שש סוללות פטריוט מארה"ב לאזור, והן הצטרפו לשש שכבר היו פרוסות, כך אמרו אנשים שתודרכו לגבי ההעברות. פוסטרים לגייס לצבא טכנאי פטריוט בעלי הכשרה רומזים שהמשגרים נמצאים בבחריין, כוויית וערב הסעודית, שם מתחזקת ארה"ב נוכחות ביותר מעשרה מתקנים צבאיים.

סוללות פטריוט עושות גם סיורים באירופה, כולל הצבה בגרמניה, וסוללת נוספת אמורה להיות מוצבת בגואם ואחת בהוואי, על־פי תוכניות של הפנטגון לפני ההסלמה האחרונה במזרח התיכון.

הצבא האמריקאי סירב להגיב כמה סוללות כבר היו באזור והיכן הוצבו הסוללות החדשות, אבל אמר כי "התוכניות והמחויבות להגנת המולדת לא השתנו".

קצב הייצור גבר, אך ייקח זמן עד שהמלאי יתמלא

ארה"ב מחזיקה ב־60 סוללות פטריוט, בעוד ש⁻17 המדינות האחרות קנו או הזמינו מערכות כאלה. ב ⁻RTX לא חושפים את קצב הייצור, אך מתארים שהוא גבר לאחרונה. בתוך כך, בחברה אומרים שייקח להם יותר משנתיים למלא את על ההזמנות החדשות.

מנהלים בתעשייה מעריכים כי החברה מייצרת כתריסר מערכות פטריוט בשנה, שינוי קטן לעומת לפני 30 שנה.

סוללה אחת נותרה בדרום קוריאה וכמה אחרות מוחזקות לצורכי אימונים, תיקונים ושדרוגים בארה"ב, על־פי הפנטגון ובכירים בתעשייה. אוקראינה והפרישות המוגדלות במזרח התיכון השאירו פחות מחצי מהמלאי האמריקאי זמין להגנה על כוחותיה של ארה"ב בשאר העולם.

הפנטגון מחזיק גם שש סוללות של מערכת LTAMDS המשודרגת, שמיוצרת גם היא על־ידי RTX, לאחר שניצחה תחרות מצד לוקהיד מרטין ונורתרופ גרומן לפיתוח רדאר חדש.

המערכות האלה נמצאות בניסויים ולא יהיו מבצעיות לפני 2025, כך נמסר מהחברה. ההבדל הגדול ביותר מהמערכת הקודמת הוא רדאר בעל יכולת סריקה ב⁻360 מעלות, לעומת יכולת הכוון⁻וירה של הרדאר הנוכחי.

"אם אתה משווה את המצב הנוכחי לייעוד מערכת הפטריוט כפי שפותח בשנות ה⁻80, אז אפשר לומר שבעבר ידענו מאיפה מגיע האיום", אמר ווס קריימר, מנהל מחלקת הביטחון ב ⁻RTX, ביום משקיעים. "אבל היום, אנחנו לא יודעים מאיפה יגיע האיום".

מייקל ר' גורדון השתתף בהכנת הכתבה 

עוד כתבות

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות