גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה צריך להישאר בממ"ד גם אחרי רעשי הפיצוץ, ואיך יודעים איפה תיפול רקטה? בדקנו

מסלול הרקטה הצפוי מאפשר לחזות את מיקום הנפילה של הטיל עד לרמת הרסיס והשכונה, מה שמשליך גם על משך פרק הזמן שיש להישאר במרחב מוגן ● כך עובדות מערכות ההתראה מרגע היירוט ועד האזעקה

חיילי פיקוד העורף בבניין מגורים שנפגע מרקטה / צילום: ap, Tomer Appelbaum
חיילי פיקוד העורף בבניין מגורים שנפגע מרקטה / צילום: ap, Tomer Appelbaum

מאז החלה המלחמה, נרשמו כ־12 אלף התרעות על איומים - ירי רקטי ונוספים. אזרחי מדינת ישראל נאלצים להיות מחוברים למקורות מידע באופן קבוע. 

מקלט, ממ"ד או חדר מדרגות: איפה הכי בטוח בזמן אזעקה
חמאס ירה יותר לראשון לציון ופחות לתל אביב. אלה הסיבות 
2 מיליון דולר ליירוט: המהנדסת של החץ מספרת על מאחורי הקלעים 
המהנדסת מצוות הפיתוח של כיפת ברזל מסבירה - למה צריך לשמוח כששומעים "בום" גדול

אולם, מערכות ההתרעה של פיקוד העורף עברו שדרוג משמעותי לאורך השנים: אם במלחמת המפרץ מדינת ישראל הייתה מחולקת למספר חד-ספרתי של אזורי התרעה, ואחרי מלחמת לבנון השנייה המספר צמח למספר דו‏־ספרתי נמוך, כעת המדינה מחולקת ליותר מ־1,600 פוליגונים של התרעה. משמעות הדבר היא שהמערכת יודעת לחזות ולדייק את הנפילה לרמת השכונות, ולהתריע רק עבור האזורים הרלוונטיים.

התמונה הבליסטית

תא"ל (במיל') צביקה חיימוביץ', לשעבר מפקד מערך ההגנה האווירית בצה"ל, מסביר לגלובס כי "אחד מלקחי מלחמת לבנון השנייה הוא הקמת מכלול אחוד, שכולל גם את ההתרעה וגם את ההפצה של האיום לעורף".

 

מה קורה למעשה מאחורי הקלעים? במקרה של ירי רקטי מעזה, לדברי חיימוביץ', בזכות שילוב של מידע מחיישנים רבים שנכנסים לפעולה - קרקעיים, אוויריים, אופטיים וגם מכ"מים, מתגבשת תמונה שמסתכמת באותו מכלול לתמונה בליסטית. זה מאפשר דיוק של הגילוי, "ובזמן מהיר יחסית מאפשר לסמן אזור לפגיעה הקרקעית".

סא"ל (במיל') ד"ר אייל פינקו מהמחלקה למדעי המדינה ומרכז בגין־סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר־אילן מסביר לגלובס כי "המערכות עושה פרדיקציה ויודעות לחשב את המסלול הצפוי של הרקטה באוויר על פי נתוני ההתקדמות שלה. הסיבה נעוצה בכך שאין ברקטה מנוע, אלא חומר נפץ ראשוני שמוביל את הרקטה להמשיך במעוף בליסטי חופשי".

המכ"ם (מד כיוון ומרחק) של כיפת ברזל שמיוצר על ידי חברת אלתא, חברה בת של התעשייה האווירית, יזהה את השיגור ויעביר את המידע למערכת השו"ב (שליטה ובקרה) המאוחדת של חיל האוויר ופיקוד העורף.

לדברי חיימוביץ', אומנם יש ההערכות, אבל ככל שעובר הזמן והמסלול מתבהר יותר, נקודת הפגיעה הולכת וקטנה. גם בפיקוד העורף מסבירים שיש פה איזון מאוד רגיש, בין קבלת המידע המדויק ביותר וצמצום אפשרויות הפגיעה, לבין לספק לאזרחים את הזמן הנדרש להתמגן לפי האזורים. "יש פה טריידאוף: מצד אחד רוצים להקטין את האליפסה של הפגיעה, ומצד שני יש את הזמן שצריך להתריע לאזרחים. לדוגמה התחייבנו ל־90 שניות עבור תל אביב או 30 שניות לאשקלון".

10 דקות בממ"ד

כאמור, פיקוד העורף מקבלים את המידע למרכז השליטה והבקרה, דרכו מפיצים התרעות לכלל האמצעים. בשלב הזה, נכנסים לשלב קריטי של ניטור המערכות. התהליך הוא אוטומטי ברובו, אבל תמיד יש בו רכיב אנושי. חיילים וחיילות בחמ"ל התרעה תחת מחלקת מבצעים של פיקוד העורף יושבים על המערכות, אותם המפעילים יכולים להוריד אזורים שלא יקבלו התרעה או להוסיף אזורים נוספים שאולי כדאי לכלול ליתר ביטחון.

חיימוביץ' מסביר ש"מעורבות אדם בתהליך היא מאוד חשובה. לדוגמה אחת ההתרעות חוצה או משיקה לחמישה אזורים שונים, אבל מפעילת ההתרעה רואה שנקודת החצייה שלו קטנה במיוחד וזניחה. המערכת תבחר להדליק את ההתרעה באזור, אבל בשל המינוריות, אפשר יהיה להוריד את ההתרעה".

בפיקוד העורף מסבירים שהמערכות מזהות היכן הרקטה צפויה ליפול, ואיפה צפויים ליפול גם רסיסים. זו גם הסיבה שהם מתעקשים על המתנה של 10 דקות במרחב המוגן.

התקלות ומתיחת הפנים

בשבועות האחרונים משתמשים דיווחו על כך שהאפליקציה של פיקוד העורף אינה מתריעה בזמן על רקטות, וכי ההתרעה מגיעה הרבה אחרי שנמצאים במרחב מוגן. בפיקוד העורף אמרו בשיחה עם כתבים כי מדובר ב־9 אירועים בלבד, וכי לפי הניטור שלהם רק למכשירי אפל. היו שתי סיבות: ראשית, העומסים. מתחילת הלחימה, מספר המשתמשים צמח משמעותית. אם לפני המלחמה היו 600 אלף משתמשים, המספר צמח ל־2.75 מיליון משתמשים. שנית, בעיות במנגנוני ההפצה של אפל שהגבילו את הפעילות של האפליקציה. בפיקוד הפעילו לא מעט מוחות ומצאו פתרון לכך.

בפועל, הם שינו ארכיטקטורה, העמידו שרת מחודש והכל תוך שבוע וחצי. יתרה מכך, הם עשו מתיחת פנים להרבה מאוד מאפיינים אחרים. למעשה, שינוי שכזה בתקופת מלחמה ראוי להערכה, ולמרות כל זאת יש עוד הרבה תיקונים. בפיקוד נערכים כעת לעומסים גדולים יותר ולבעיות עתידיות.

כעת בפיקוד העורף מנסים להבהיר לציבור בדרכים שונות שיש לסמוך על האפליקציה, ועל אמצעי ההתרעה הנוספים, במסגרת מאמצי הלחימה. לפיקוד ברור כי הסבילות לתקלות היא אפסית, ואין סיבה שהאזרח יסתכן במצב כזה.

צריך להדגיש, האפליקציה של פיקוד העורף היא הגורם הרשמי לשליחת התרעות. אך בשל הפיתוח הפנימי, ישנה ייחודיות משמעותית לאפליקציה: בעת נסיעה ברכב לדוגמה, האפליקציה מזהה כי בטווח מסוים האזרח ייכנס בטעות לאזור מסוכן - ומתריעה לו לפני לעצור את הרכב והנמנע מאזור הפגיעה. זאת תוך מאמץ שלא לפגוע בפרטיות של המשתמשים.

זהו גם תרחיש הקיצון בו רק האפליקציה יכולה לספק מענה אמיתי - אותם אזורים בשטח פתוח. מצד אחד, אין צופרים בכביש או בשטח פתוח שרחוק מעיר, ההתרעות ברדיו הן כלליות ולא תמיד ברורות, ואין מערכת אחרת שמספקת התרעות.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים