גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובוטים ומכליות מלאות חומר נפץ נוזלי: כך מנסה צה"ל לאלץ את המחבלים לצאת מהמנהרות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ארגון הטרור חמאס השקיע עשרות שנים בהרחבה ובביצור של מבוך מנהרות תת-קרקעי עצום, שזכה לכינוי "המטרו של עזה" והפך לאיום מרכזי • ככל שהלחימה מתקדמת, כך מתבררים עוד פרטים על היקף המנהרות, בשעה שצה"ל מנסה כלים חדשים שפיתח במטרה לאלץ את המחבלים לעלות אל פני הקרקע

קטע ממערכת המנהרות של החמאס / צילום: Reuters
קטע ממערכת המנהרות של החמאס / צילום: Reuters

כוחות צה"ל השתלטו על רוב צפון רצועת עזה, לפחות על החלקים שנמצאים מעל פני הקרקע. מתחת לנוף העירוני המופצץ של הרצועה, החמאס עדיין שולט.

מה כתב הנשיא ביידן על מדיניות החוץ האמריקאית ומה לא קראו רוב הישראלים
עיכובים והתייקרות הביטוח: כך צפויה להשפיע חטיפת הספינה על שוק הרכב

המלחמה נכנסת לשלב חדש, והצבא הישראלי מעביר את הקרבות אל מתחת לאדמה, למערכת המנהרות האגדית שבנה החמאס.

זוהי תחילתו של קרב אליו הצדדים מתכוננים כבר שני עשורים. ארגון הטרור בילה שנים בהרחבה ובביצור של המנהרות, והפך אותן למבוך ענק, וישראל הקימה יחידות מיוחדות להילחם בהן, ופיתחה לשם כך כלי נשק חדשים.

כדי לנצח, צה"ל מכניס למערכה כלים משודרגים, כמו רובוטים נושאי מצלמות הממפים את המנהרות, ומכליות המלאות חומר נפץ נוזלי, שמוזרם לתוך המנהרות בצינורות, כך אמר קצין המנהל את לוחמת המנהרות בצפון הרצועה.

ישראל אוספת מודיעין חדש על רשת המנהרות בכל יום, מגלה מנהרות חדשות וחוקרת אנשי חמאס, וכך בונה חלק לחלק תמונה שתיתן לצה"ל מושג טוב יותר לגבי העיר התת-קרקעית. ב־14 בנובמבר הודיעה ישראל שכוחותיה כבר גילו לפחות 500 פירי מנהרות.

בשבוע שעבר, הודיעה ישראל שחיילי צה"ל מצאו מנהרה אחת בתוך מסגד, ואחת מחוץ לבית החולים רנטיסי בצפון רצועת עזה, שם השתמשו ברובוט שגילה דלת חסינת חומר נפץ בתחתית פיר בעומק 20 מטר. בנוסף פירסמה המדינה צילומים של פתח מנהרה מתוך קומפלקס המבנים של בית החולים שיפא בעזה, בעקבות לחץ בינלאומי להצדיק את ההחלטה הצבאית לפשוט על בית החולים.

דובר צה''ל תא''ל דניאל הגרי מסייר במנהרה של חמאס שנחשפה ע''י כוחות צה''ל בגבול עזה / צילום: ap, דובר צה''ל

מאות קילומטרים מתחת לעזה

זו לא הפעם הראשונה שכוחות מתמרדים - מהווייטקונג בווייטנאם ועד הטליבאן באפגניסטן - השתמשו במנהרות כדי להילחם ביריבים המצוידים טוב יותר, אבל מבוך המנהרות שבנה חמאס נחשב בעיני מי שחקרו אותו למפעל שאין לו מקבילות בשום מקום אחר.

מאמינים שאורך המערכת כולה עלול להגיע למאות קילומטרים מתחת לקרקע בעזה, כך לפי קצינים ישראלים, הצהרות של חמאס, ושל עזתים וישראלים שהיו בתוך המנהרות. חמאס השתמש במנהרות כדי להבריח מוצרים ממצרים, וכדי לפתוח במתקפות חוצות גבול נגד ישראל.

הרשת כוללת מנהרות צרות שרוחבן מספיק לאדם אחד, וחלקים רחבים יותר, כולל חדרים, משרדים ומתקנים רפואיים, שנועדו לשמש בזמן מצור. חלק מהמנהרות מאווררות ומחוזקות בקירות בטון, מקבלות אנרגיה סולרית או דלק מסוג אחר וכוללות אמצעי תקשורת בסיסיים. ישראל האשימה את חמאס בשימוש בדלק המועט שנותר בעזה כדי להפעיל את מערכת האוורור של המנהרות.

"זו מערכת המנהרות הכי מתוחכמת שאי פעם הייתה במלחמה", אמרה דפנה ריצ'מונד-ברק, מרצה באוניברסיטת רייכמן ומחברת ספר על לוחמה במנהרות.

בישראל חושבים שחמאס משתמש במנהרות גם כדי להחזיק חלק מיותר מ-200 חטופים שנלקחו לעזה ב-7 באוקטובר. בת של אחת החטופות ששוחררו בחודש שעבר בעסקה בתיווך מצרי וקטארי אמרה שאמא שלה תיארה את ירידתה למנהרות לאחר שנחטפה מהקיבוץ שלה.

יוכבד ליפשיץ, בת ה-85, אמרה שהיא וקבוצה של חטופים אחרים הלכו כמה קילומטרים במנהרות ברוחב מריצה לפני שהגיעו לחדר גדול מרוצף אריחים, סיפרה ביתה שרונה ליפשיץ. כשהגיעו לשם, אמר אחד המחבלים, "ברוכים הבאים לעזה התת-קרקעית".

ליפשיץ וכמה חטופים אחרים נלקחו לחדר קטן יותר שכלל שירותים, מקלחת ומזרנים. הם יכלו לשמוע משם את הפיצוצים על פני הקרקע. כשהובלו החוצה מהמנהרות לפני ששוחררו ב-23 באוקטובר, הלכו זמן רב לפני שיצאו דרך סדרה של מדרגות וסולמות.

חמאס גם משתמש במנהרות כדי להוציא מארבים נגד חיילי צה"ל בעזה, ואנשיו יורים, זורקים רימונים ומשגרים טילי נ"ט לפני שהם ממהרים לביטחון מתחת לאדמה. ארבעה חיילים נהרגו בשבוע שעבר בפתח פיר מנהרה ממולכד.

כוחות הקרקע חשפו מאות פירים

בתחילת הלחימה ישראל רצתה להשמיד את המנהרות מהאוויר, אבל בצה"ל אומרים שהכוחות על הקרקע בעזה חשפו עוד מאות פירים. עם כל גילוי, צה"ל חייב לקבל החלטה האם להשמיד את המנהרה. השמדת פירים יכולה למנוע מארבים, אך פעולות כאלה מסכנות גם את חיי החטופים.

המנהרות הן בעיה צבאית כל כך מרכזית, שלצה"ל יש יחידה מיוחדת, יהל"ם (יחידה הנדסית למשימות מיוחדות) שמפעילה כלי נשק ופצצות המיועדים למנהרות. לוחמי היחידה מוטמעים בימים אלה בכוחות החי"ר והשריון בעזה, וליהל"ם יחידת קרב משלה שמיומנת בלוחמת מנהרות, על פי תא"ל במיל' אמיר אביבי, שהיה קצין בכיר בגזרה. הוא אמר שצה"ל הבטיח בשנים האחרונות שגם ליחידות קרביות רגילות הכשרה מסוימת בלוחמת מנהרות, במרכזי אימונים שנבנו לשם כך בתוך ישראל.

הרובוטים נושאי המצלמות של ישראל עוזרים לתת לה מבט חלקי על מי שנמצא במנהרות ואיפה הן, אמר הקצין בצה"ל, המנהל את המלחמה במנהרות, "זה כבר נותן תמונה טובה בלי לפצוע חיילים שלנו, בלי להיכנס למנהרות", הוסיף.

אחת השיטות העיקריות שבהן משתמשים כוחות ישראליים לפיצוץ המנהרות הוא מילוין בחומר נפץ דמוי ג'ל, אמר אביבי. הנוזל הזה מוזרם למנהרות בצינורות המחוברים למשאיות הנושאות מכלי ענק. הבעיה היא שצריך טונות מהחומר הזה כדי להשמיד כמה מאות מטרים של מנהרה, אמר הקצין, והוסיף שהצבא שוקד על שיטות אחרות להשמדתן.

שר הביטחון יואב גלנט רמז שלצה"ל טכנולוגיות חדשות להשמדת רשת המנהרות. המטרה של ישראל היא לזהות, להשמיד ולהקיף מספיק מנהרות, כך שחמאס ייאלץ להיכנע או לצאת מהן להילחם, אמר שר הביטחון.

כדי להשמיד את כל רשת המנהרות, אנליסטים צבאיים אומרים שישראל כנראה תצטרך להפעיל חימוש חודר בונקר או חימוש תרמובארי, המכיל תערובת שמתפזרת ואז מתלקחת, ונועד ליצור פיצוץ שעוקף מכשולים וזורם בתוך בניינים. ארגונים הומניטריים הזהירו מהסכנה בשימוש בכלי נשק תרמובאריים באזורים מאוכלסים בצפיפות כמו עזה.

צה"ל השתפר מאז 2014, אבל אין פתרון קסם

ריצ'מונד-ברק אומרת שצה"ל השתפר במאבק באיום מהמנהרות לעומת הפעם האחרונה שניצב מולן במבצע צוק איתן ב-2014. עדיין, אמרה, אין לישראל פתרון קסם לטיפול ב"מערך נרחב, לא ייאמן של אתגרים שעולים מהאיומים התת-קרקעיים".

ההיסטוריה של ישראל עם מנהרות בעזה ארוכה ומורכבת. העזתים החלו לחפור מנהרות בשנות ה-90 כדי להבריח סחורות ממצרים, אמר אביבי, שהחל את הקריירה הצבאית שלו כקצין זוטר בעזה ואז זיהה כ-30 מנהרות בשנתיים.

בסופו של דבר החל חמאס להשתמש במנהרות לפעילויות התקפיות. ב-2004, פוצצו אנשיו פצצה במעבר שחפרו מתחת לבסיס צבאי על קצה של גוש התיישבות יהודית. ישראל נסוגה מרצועת עזה שנה אחר כך.

ב-2006, חמאס השתמש במנהרה כדי לחטוף את חייל צה"ל גלעד שליט, ששוחרר חמש שנים אחר כך בעסקת חילופי שבויים שכללה יותר מ-1,000 אסירים פלסטינים וערבים. בין המשוחררים היה גם יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה כיום, והאיש שישראל אומרת שהוא האדריכל של מתקפות 7 באוקטובר.

המנהיג הצבאי של חמאס בעזה, מוחמד דף, היה אחד המנהיגים בארגון שנתן עדיפות לבניית המנהרות, כך אומרים פלסטינים המכירים את החשיבה של חמאס.

המחבלים השתמשו במנהרות המחברות בין עזה לחצי האי סיני במצרים כדי להכניס לרצועה כסף מזומן, רובים וחומרים לבניית נשק, כך אמרו קצינים ישראלים ואמריקאים לשעבר. מאוחר יותר נקטה מצרים פעולות לסיכול ההברחות דרך המנהרות, בשילוב עם ישראל.

החנקת רשת ההברחות של חמאס עזרה לזרז התפרצות רצינית של אלימות ב-2014, כשצה"ל גילה עשרות מעברים תת-קרקעיים חוצי גבול מעזה. התחכום שלהן הפתיע את ישראל: למנהרה אחת היה פיר כניסה בעומק 50 מטר, והיא נמשכה יותר משלושה קילומטר מתחת לאדמה, לפני שיצאה לקרקע לא רחוק מקיבוץ בישראל. גג הבטון המקושת שלה היה בערך בגובה 1.5 מטר. חוטי חשמל וטלפון, וכן מסילות להעברת סחורות, היו מותקנים לכל אורך המנהרה.

הגילוי של רשת המנהרות היה כל כך משמעותי, שמטרת המלחמה המוצהרת של ישראל שונתה מעצירת הרקטות שיורים הפלסטינים בעזה לאטימה והשמדה של המעברים התת-קרקעיים.

בתוך המנהרות, הצבא אמר שמצא מטולי RPG, מרגמות, רובי קלצ'ניקוב ואופנועים - עדויות שהראו שחמאס התכוון לרצוח ולחטוף ישראלים, כך אמרו קצינים ישראלים.

"כשסיימנו את המבצע ב-2014, הייתה הבנה ברורה מאוד בצה"ל שאנחנו צריכים להתייחס לאיום הזה הרבה יותר ברצינות", אמר אביבי.

צה"ל החל להשקיע באימונים ללוחמה במנהרות, טכנולוגיה לזיהוי ומיפוי מנהרות ודרכים להשמיד אותן. הוא הקים מכשול תת-קרקעי סביב עזה, והשקיע במערכת לזיהוי חפירת מנהרות המכונה "המכשול", כך דיווח וול סטריט ג'ורנל בעבר.

במקביל, חמאס הפך את הביצורים בתוך עזה לעדיפות עליונה. הוא העסיק יותר עובדים בזרוע הצבאית לבניית המנהרות, על פי אנליסטים פוליטיים פלסטינים, העוקבים אחר התפתחות המנהרות. הם העריכו שאלפי עזתים הועסקו, וחלקם גם מתו כשחלקים שנחפרו קרסו.

חמאס וישראל נלחמו שוב במשך 11 יום ב-2021. הארגון האיסלמיסטי החל לירות רקטות מעזה לאחר היתקלויות בין רשויות אכיפת החוק הישראליות ופלסטינים באחד המקומות הקדושים ביותר בירושלים. בתגובה, צה"ל פתח במתקפה אווירית על רשת המנהרות, שאותה כינה ה"מטרו" של חמאס. ההפצצה גרמה לבניינים שלמים לקרוס. לאחר הפסקת אש, היו מחוררים רחובות עזה במכתשים שנועדו לפגוע במנהרות שמתחת.

לא נראה שהתקיפות האוויריות האלה הצליחו לשבש את יכולת חמאס להשתמש במנהרות באופן קבוע, והן כנראה שופצו במקומות שבהן ההפצצות פגעו בהן, כך אמרו אנליסטים צבאיים.

ריצ'מונד-ברק אמרה שהעובדה שמנהיגי חמאס ואלפים מפעיליו כבר חיו שבועות ארוכים מתחת למנהרות, מדגימה עד כמה התכנון של הארגון במנהרות חכם. חמאס כנראה מחזיק שם מרפאות, רזרבות נשק לאנרגיה ומספיק מזון, ופעיליו כנראה התאמנו מנטלית על השהות במקומות חשוכים וסגורים, אמרה.

אבי ביצור, סגן אלוף במיל' בפיקוד העורף של צה"ל, אמר שישראל צפויה לנהל משא ומתן עם מחבלי חמאס שנמצאים מתחת לקרקע לגבי שחרור החטופים, לפני שתקבל החלטה סופית איך להתמודד עם המנהרות ועם הנהגת הארגון.

"אנחנו צריכים לטפל בחטופים קודם כל", אמר ביצור. "שנית, אנחנו חייבים סבלנות. אי אפשר לחיות לנצח מתחת לאדמה".

דב ליבר השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק