גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסטנדרטים החדשים שיצרה המלחמה לא ישרדו הרבה אחריה

העובדה שנראה לנו הגיוני לקנות פחם מרוסיה, שניצבת מתחילת המלחמה לצד האויב, מוכיחה עד כמה אידיאלים הם עניין נזיל ● ועם כל הכבוד לעקרונות שאימצנו במלחמה, צריך להיות נאיביים כדי להעריך שלא נקנה עוד משיין או נטוס להכל כלול בטורקיה

מוצב צבאי של צה''ל בגבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla
מוצב צבאי של צה''ל בגבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

רבע מהפחם שקנתה חברת החשמל באוקטובר ובנובמבר 2023, כמו בכל החודשים שלפני כן, הוא מתוצרת רוסיה. אותה רוסיה שמובילה נגדנו את הקו הכי עוין באו"ם.
זו שמשתפת פעולה עם איראן, ודאי בכל האמור למלחמה באוקראינה או בסוריה.
זו שהוכיחה לכל העולם בשנתיים האחרונות שהיא בצד הרע של המפה.

השבוע בעולם | פוטין עומד עם חמאס ובארגנטינה ובהולנד שוברים את הכלים
אבישי גרינצייג, טור סופ"ש | עיוורון מרצון: כך מטפל בג"ץ בעסקאות חטופים או שבויים

במספרים, חברת חשמל הישראלית מייבאת מרוסיה 1-2 מיליון טון פחם בשנה. בתעריף הנוכחי, שנחתך ביותר משני שליש בשנה האחרונה (מ־400 ל־120 דולר לטון), היא משלמת לרוסים לפחות 10 מיליון דולר לחודש. בחברה מסבירים כמובן שאין ברירה - לכל פחם יש תעודת זהות משלו, הרכב גופרית וחלקיקים מסוים וכו', והפחם הרוסי הוא שמתאים ליחידות הייצור שלנו.

כשהתחילה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, בפברואר 2022, יבוא הפחם הרוסי נפסק. לא בגללנו, אלא בגלל שבעולם המערבי החליטו באותם ימים לעצור את כל העברות התשלומים לצד התוקפן. אבל הממשלה התערבה, קיבלנו הכשר מהאמריקאים, צינור המזומנים והפחם חזר לשגרה, ובחברת חשמל נשמו לרווחה - עד כמה שאפשר לנשום לרווחה כשפחם נשרף.

צריך להיות נאיביים כדי להעריך שנשתנה

וכאילו זה לא מספיק, גם סגירת אסדות הגז בחודש וחצי האחרונים, על רקע המלחמה בעזה והסיכון הביטחוני (שלא באמת יעלם בקרוב), הבהירו לכל מי שדמיין עתיד יותר ירוק שהפחם פה בשביל להישאר. בחברה התחייבו אמנם להפסיק לשרוף פחם מזהם עד סוף 2025, אבל כבר בהחלטה המקורית נקבע שיישארו 4 יחידות ייצור פחמיות לשעת חירום, למגינת ליבם של תושבי חדרה והסביבה הסמוכים לתחנה, ושהן גם יפעלו מדי פעם בימי שיגרה כדי להותיר אותן מוכנות לשימוש.

והעובדה שזה איכשהו נראה לנו הגיוני, שרובנו מהנהנים וממשיכים הלאה כשאנחנו מגלים שמדינת ישראל עושה עסקים עם רוסיה - בעיצומה של מלחמה שכבר מתחילתה היא התייצבה לחלוטין בצד השני של המתרס - חייבת להבהיר לנו בפעם המי יודע כמה עד כמה אידיאלים ועקרונות הם עניין נזיל למדי.

כמה מהר הם מושלכים הלאה, בשביל איכות חיים וחיסכון של כמה גרושים. זה הרי לא רק סיפור קטן של חברת חשמל מול רוסיה. עם יד על הלב, לא בטוח שהיינו סולחים לחברה הממשלתית אם היא הייתה מודיעה על צמצום וויסות צריכת החשמל שלנו בחורף או בקיץ - כדי לא לפרנס את כלי המלחמה ואת אספקת התחמושת של רוסיה. לא אכפת לנו איך, תסתדרי ותדאגי לנו לחשמל במזגן.

ולכן, במבט רחב ומתסכל מעט יותר, כשאפילו החרם מול רוסיה שרד בקושי כמה שבועות, צריך להיות נאיביים במיוחד כדי להעריך שנשמור על העקרונות החדשים שרבים מקבלים על עצמם בחודש וחצי האחרונים. עם כל הכבוד לירידה החדה באוקטובר ברכישות מעלי אקספרס או משיין הסיניות, די מהר נחזור לטוס ולקנות מטורקיה (עגבניות אנחנו כבר קונים בעיקר מהם), נתנפל על רכבים חשמליים תוצרת סין, נבקר באי הבריטי ונשמח לדיל בקרואטיה או בדרום אפריקה האנטישמיות - כולל לא מעט ישראלים שנשבעו ש"כף רגלם לא תדרוך ותממן אותם". תמיד אפשר לשלוף את הטיעון המנצח ש"גם לגרמניה סלחנו, ולימים התברר שאכן גדל שם דור חדש".

הבטחנו לעצמנו שלא? נסו להיזכר כמה הצהרות נשמעו בקורונה. למשל שביום שאחרי יהיו פה רק חתונות משפחתיות ואינטימיות. שכולנו קיבלנו פרופורציות, ושמשפחה וצניעות לפני הכל.

ימצאו דרך לשכנע שהפעם האויב מורתע

ממשלת ישראל יודעת שתושבי הצפון יחזרו לבתיהם, חסרי הממ"דים יחזרו לדירותיהם, וגם העוטף ייבנה לאיטו. מי שחושב שזה יקרה, כמו שהדגיש שוב ושוב חיים ילין לאורך השבועות האחרונים, "רק אם לא יהיה אויב בצד השני", ייאלץ להתעורר ולהתפכח. יהיה אויב, אבל ימצאו כנראה דרך לשכנע אותנו (לפחות את חלקנו) שהפעם הוא באמת מורתע. מה גם שבצד שלנו, תושבי מרגליות, קרית שמונה, נחל עוז או שדרות לא יכולים לחיות במלון לנצח.

בני אדם סתגלנים, לטוב ולרע. רובם ככולם מחפשים בעיקר שקט ושגרה. גם הפוליטיקאים שלנו יודעים זאת וגם האויבים ממול. זה נראה רחוק, ובוודאי מינורי בהרבה, אבל ככה סלחנו נורא מהר לראש הממשלה אולמרט אחרי הזעם הגדול בעקבות מלחמת לבנון השנייה (ימ"חים ריקים, חוסר ההיכרות עם האויב ועוצמתו, אי ההיערכות של העורף, בלבול במטרות המלחמה ועוד). ככה גם חיזבאללה גם יכול היה לחזור לסורו ועד קו הגבול ממש, למרות כל ההתחייבויות מול ישראל, לבנון והעולם.

כוכבי השבוע

מצוין: באמריקה דירקטוריון הוא לא רק מינוי של כבוד

בביצה המקומית שלנו, חברי דירקטוריון נהנים בדרך כלל ממשרה מפנקת במיוחד. ההנהלה נותנת את הטון, היא זו שתישאר או תוחלף בהתאם למצב החברה, והדירקטוריון מורכב בעיקר מאנשי שלומה. מאחר שהם נבחרים לא פעם רק כדי לקשט את החברה, מינויים לשם כבוד, הם גם יכולים לככב ולטייל בלא מעט דירקטוריונים.

לכן, היה משהו מעורר קנאה במהלך המפתיע והעצמאי של דירקטוריון חברת הבינה המלאכותית OpenAI, שהדיח מנכ"ל כל כך מזוהה כמו סם אלטמן, כנראה השם הכי חם בעולם הטכנולוגיה. החלטה עצמאית ונחושה, שאפילו לא נמסרה מראש לסאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט, ענקית התוכנה המחזיקה ב-49% מחברת הבינה המלאכותית.

ימים לאחר מכן, גם הטוויסט בעלילה היה נפלא. זו אמריקה - ובעל המאה (מיקרוסופט) חזר להיות בעל הדעה. אלטמן שב והדירקטוריון הוחלף. סידרה בנטפליקס מובטחת.

בלתי מספיק: חצי שנה לגלות שלאומי לא מרוצה

בנק לאומי החליט להוריד את המסך על חברת חנן מור. בבקשה שהגישה השבוע חברת ייזום הנדל"ן עצמה לבית משפט, היא גילתה שכבר לפני חצי שנה, במאי 2023, ביקש הבנק את פירעון ההלוואות על רכישת קרקעות ברמת גן ובחיפה. לאחר דין ודברים, בלאומי הסכימו להאריך את תוקף ההלוואות לתקופות קצרות של חודשיים, ולאחר מכן חודש ועוד חודש, עד שהעסק פוצץ.

אבל העובדה שהמשקיעים שמעו על דרישת לאומי השבוע, חצי שנה אחרי, היא איתות מדאיג גם לגבי התנהלות הבנק. הוא הרי יכול היה לספר לנו זאת בעצמו כבר במאי. ולא פחות חשוב - הוא יכול היה לדרוש ממור לדווח כבר אז, כנדרש. השתיקה הארוכה של לאומי מוכרחה להזכיר לנו שגם כשאנחנו משקיעים בחברה ציבורית ומדווחת, לא פעם רב הנסתר על הגלוי. לא לכל השחקנים על המגרש יש את אותו מידע על השקעתם.

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים