גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין עוטף עזה לרצועה: מה חיפש אילון מאסק בביקור הבזק שלו בישראל

המיליארדר האמריקאי הסתובב בין בתי הקיבוצים בפנים מאובנות ונתן לנרטיב הישראלי במה נאה ● אולם כשהוא מאבד מפרסמים בטוויטר, חווה הפסדים ומואשם באנטישמיות, מבלי שהמארחים בישראל מעמתים אותו עם האמירות הבעייתיות - ברור כי הביקור מיטיב בעיקר עמו

נתניהו ומאסק בביקור בכפר עזה / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
נתניהו ומאסק בביקור בכפר עזה / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

"מעשים חשובים יותר ממילים" - זה היה הציוץ החידתי שהמיליארדר אילון מאסק בחר לשתף עם מיליוני עוקביו בראשית ביקורו ביום שני בכפר עזה, לצד רה"מ בנימין נתניהו. בסרטון שפורסם מהביקור נראה מאסק כמי שכפאו שד: כשמאחוריו מאבטח שמחזיק עבורו מטריה, הוא התהלך בפנים מאובנות בין בתי הקיבוץ, קיבל הסברים, מיעט בשאלות וכמעט ולא שוחח עם עמיתיו. חזותו נעה בין משועמם להלום.

סרט הזוועות וביקור בכפר עזה: כך נראה הביקור של מאסק בישראל
"רק באישור משרד התקשורת": השר קרעי ואילון מאסק הגיעו להסדר סביב שירות האינטרנט סטארלינק

בשיחה שערך כמה שעות מאוחר יותר עם נתניהו בפורום פתוח ב־X (לשעבר טוויטר) - שזכה לכ־130 אלף מאזינים וכ־200 אלף צפיות סך הכל - הוא נתן לנתניהו מרחב מלא לפרוס את משנתו, מיעט לדבר, וכאשר כבר פצה את פיו דאג להתבטא באופן מאוזן. "מטריד לראות הפגנות בעד חמאס כמעט בכל עיר מרכזית בארה"ב, אבל ברור שיש כאן דאגה לעם הפלסטיני", אמר מאסק. הוא אף אמר כי "גם ישראל הרגה אזרחים בעזה, אבל יש הבדל חשוב שישראל מנסה להימנע מהרג אזרחים". מאסק הביע זעזוע מההרג המכוון של מחבלי חמאס וגינה את שמחת הרצח שלהם, אך דאג להציג חזות פייסנית, ולאחר שורה של נאומים ארוכים של נתניהו קינח בתקווה "לעתיד טוב יותר לעולם כולו".

המיליארדר האמריקאי נחת בשעת בוקר בתל אביב, משם המשיך ישירות לביקור בישובי עוטף עזה לצדו של רה"מ; נפגש עם ממלא מקומו של ראש מועצת שער הנגב יוסי קרן בביתו של ראש המועצה שנרצח ב־7 באוקטובר, אופיר ליבשטיין; לאחר מכן נסע לכנסת - שם צפה בסרטון הזוועות שתיעד את האירועים הקשים בטבח; ואז המשיך לפגישות עם השר בני גנץ ונשיא המדינה יצחק הרצוג. מאחורי החזות הממלכתית והדאגה לשלום המזרח התיכון, עומדים אינטרסים מסחריים ושיקום תדמיתו של מאסק, שמאז שרכש את טוויטר הסתבך באמירות אנטישמיות, הואשם בהסרת המגבלות על שיח אנטישמי ב־‏X, ונאלץ פעם אחר פעם לפנות לכיבוי שריפות זמני עד הסקנדל הבא.

המטרה הכלכלית להחזיר את המפרסמים

ההכנסות החודשיות של טוויטר בארה"ב ירדו בלפחות 55% בכל חודש בהשוואה לחודש המקביל שנה קודם לכן, כך לפי נתוני Guideline. בחודש אוגוסט האחרון לבדו הצטמצמו ההכנסות מפרסום ב־60% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. על מנת לעצור את הסחף, הצהירה המנכ"לית שמינה מאסק לטוויטר, לינדה יקרינו, כי יותר מ־1,500 מותגים חזרו לפרסם בפלטפורמה וכי כ־90% מכלל המפרסמים המובילים חזרו אליה.

אלא שכל אלה ירדו לטמיון בעטיה של סערת האנטישמיות האחרונה: לאחר שהתברר כי מודעות שלהן ממומנות הופיעו לצד ציוצים אנטישמיים ברשת החברתית, הודיעו אפל, IBM ודיסני כי לא יפרסמו יותר, זאת לאחר פרסומו של מחקר שעסק בנושא בשבוע שעבר.

עבור יקרינו, המטרה היא ברורה - לחתור לרווחיות, ורצוי עוד השנה. סערת האנטישמיות ברשת החברתית ואפקט המלחמה בעזה מגיעה בעיתוי לא טוב עבורה. הרבעון הרביעי של השנה נחשב לחזק ביותר עבור כל חברת פרסום חפצת חיים, וכעת נראה כי היא רחוקה מהשגה. אם 2023 תוצג כקטסטרופלית, יהיה קשה להוכיח שמאסק אכן הצליח במשימתו "לשקם" את טוויטר. את הצ'ק אמורים לפדות בין השאר הקטרים וכמה משפחות מדובאי שסייעו למאסק לרכוש את הרשת החברתית בעסקת מיליארדים לפני יותר משנה.

אחרי מכת המחץ, מאסק מנסה להצטייר כמי שלוקח אחריות על האירוע מתוך תקווה להרגיע את הרוחות ולהשיב מפרסמים לפלטפורמה. מאסק מרבה לצייר עצמו כפטריוט, וכל עוד הצי האמריקאי מתקדם למזרח התיכון, הוא יכול לחשוב גם את עצמו ככזה, בלי להיתפס בחיבת ציון. הוא הבין היטב כי הצהרות כלליות כמו אלה שהשמיע בשבוע שעבר - לפיו יתרום את ההכנסות מפרסום על ציוצים הקשורים בעזה לבתי חולים בישראל ול"ארגונים הומניטריים בעזה" - אינם מספיקים.

המטרה התדמיתית טיהור הנזק שנגרם

העיסוק החוזר ונשנה בישראל וביחסיה עם הפלסטינים עם פרוץ המלחמה הביאו את מאסק להסתבך שוב בהתבטאויות אנטישמיות, ולספוג ביקורת מבכירים בעמק הסיליקון - בהם מייסד פייסבוק דסטין מוסקוביץ, וקריסטין הול שמנהלת אחזקות בטסלה וקראה לפיטוריו. מאסק הגיב באופן חיובי לציוץ שהאשים את היהודים ב"ליבוי שנאה כלפי לבנים", וטען כי יש להתעלם מ"יהדות המערב שמגלה כעת שמיעוטים לא אוהבים אותה".

עוד קודם לכן נקלע לעימות חזיתי עם אחד הארגונים הבינלאומיים הנאבקים באנטישמיות, הליגה נגד השמצה בארה"ב, שהיווה ככל הנראה את הטריגר למפגש הקודם עם נתניהו, לפני חודשיים בלבד. מאסק טען אז כי הליגה מקדמת לובי נגד טוויטר, ובגלל הטענות של הליגה שבטוויטר מקדמים תכנים אנטישמיים ללא הפסקה, הרשת החברתית איבדה כ־60% מסך ההכנסות שלה בארה"ב.

אלא שמאסק יכול לבוא בטענות בעיקר לעצמו: מאז הרכישה, פוטרו עובדים רבים שמילאו תפקידים מנגנוני ניהול התוכן בטוויטר, הוסרו מגבלות רבות ביחס למדיניות התוכן, הוחלשו מנגנוני אימות זהויות והאלגוריתם קידם בפועל יותר תכנים אנטי־ישראליים ואנטישמיים - זמן רב לפני הטבח באוקטובר. טוויטר הפכה להיות הרשת החברתית הזמינה ביותר עבור תכני הזוועות שמגיעים מטלגרם. באיחוד האירופי דרשו ממאסק בתחילת המלחמה לתת דין וחשבון על מה שקורה ברשת החברתית בבעלותו, ולהבין איך הוא נלחם בתכני שנאה.

ביקורו של מאסק בישראל, התייצבות חד־משמעית לצד נתניהו גם אם כלפי חוץ נראה כעובדה שנכפתה עליו, היא עבורו כורח המציאות. גם הנרטיב הישראלי זכה לבמה נאה: דרך הביקור מקדם מאסק את קו ההסברה הישראלי במדיות השונות, אלא שגם במדינת היהודים לא עומת מאסק עם התבטאויותיו האנטישמיות. בין אם מדובר בנימוס של מארחים או בזיכרון סלקטיבי - נתניהו, הרצוג ואפילו נשיא יד ושם לא השמיעו את קולם נגד האיש שנחשב לאחראי על אחד ממנועי התכנים האנטישמיים הגדול בדורנו.

המטרה העסקית אינטרנט למזרח התיכון

אולם לא רק עסקי הפרסום בטוויטר והתדמית של מאסק עומדים מאחורי ביקורו של המיליארדר בישראל - הוא בא לכאן לקדם עסקים עד הסוף, עם אג'נדה ברורה. מאסק מעוניין ששירות האינטרנט של חברת SpaceX בבעלותו, Starlink, תהיה זמינה ברחבי העולם כמה שיותר מהר. מה שמיוחד בשירות הזה הוא שהחיבור לאינטרנט הוא דרך לוויינים בשטח ולא דרך תשתיות קבועות באדמה, מה שהופך את זה לשירות מציל חיים באזורים מורכבים. בשל כך, העלויות הן גבוהות בהתאם, והרווח למאסק ברור.

מתחילת הלחימה, משרד התקשורת מנהל מגעים להפעלת Starlink כדי לחבר את יישובי העימות בדרום ובצפון בעזרת חיבור לווייני. כשהם כמעט הגיעו להסכמות, מאסק הצהיר בסוף החודש שעבר כי חברת החלל שבבעלותו SpaceX, תנסה לסייע לארגוני הסיוע הבינלאומיים בעזה להתחבר לאינטרנט. שר התקשורת שלמה קרעי תקף את מאסק על כך, כי חמאס ייעשה שימוש בזה לטרור, והחליט לנתק כל קשר עם החברה. מאסק תקף בחזרה ואמר שהם "לא כל כך תמימים", ו"שאף מסוף של סטארלינק לא ניסה להתחבר מעזה". עוד הוא ציין כי הם יוודאו ויאמתו שהמסופים האלו משמשים רק לסיבות הומניטריות טהורות.

עוד לפני שמאסק נחת בישראל, השר קרעי פרסם כי השניים הגיעו להסכמות - כשליבת העניין היא שהדרך היחידה להפעיל את המסופים הוא באישורו של משרד התקשורת הישראלי בלבד, "לרבות ברצועת עזה". מאסק למעשה נכנע לדרישה הישראלית לשליטה מלאה ביחס למכשירים עצמם, כדי לוודא שבעזה לא עושים בהם שימוש לרעה. במשרד התקשורת בטוחים שזה ימנע את השימוש של ארגון הטרור חמאס בטכנולוגיה הזו. אך מהצד של מאסק, זה ברור - הגדלת ההכנסות מהטכנולוגיה המתפתחת, וקידום אגרסיבי של אג'נדת מאסק: תומך ישראל, בעיקר כשזה מגדיל לו את ההכנסות ומשקם לו את התדמית.

עוד כתבות

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם