גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל השיבושים ביבוא: בענף הרכב מבקשים לדחות את העלאת מס הקנייה

בענף הרכב מבקשים לדחות את העלאת מס הקנייההשיבוש בנתיבי התובלה הימית מהמזרח הרחוק לישראל עתיד לעכב את הגעת מלאי הרכב בדצמבר, ולגרום לאלפי כלי רכב חשמליים לספוג עלייה של 15% במס הקנייה בינואר ● כתוצאה, התחרות בין היבואנים צפויה להיפגע, ובינתיים באוצר לא נענים לבקשות להתערב

מכוניות חדשות ממתינות בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות ממתינות בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

ענף הרכב הישראלי עבר הרבה תהפוכות בעשורים האחרונים אך ספק אם הוא היה אי פעם קרוב להגדרה "כאוס" כפי שהוא כיום. בחודשיים האחרונים הוא חשוף לשינויים כלכליים וגאו־פוליטיים קיצוניים, שמאיימים לשבש את אופק החיזוי בטווח הקרוב. וכל זה קורה בתקופה קריטית בה נערך הענף לתקופת שיא המכירות של הרבעון הראשון.

סערה בהולנד: דרישות לא לספק לישראל חלקים למטוסי F-35
שאלות ותשובות | הסיכוי למלחמה אזורית עלה? ארה"ב מאיימת ישירות על איראן בעקבות המתקפות בים 

ראוי לציין שחוסר היציבות החל עוד לפני המלחמה. כבר בתחילת הרבעון השלישי התמודד ענף הרכב עם היחלשות דרמטית של השקל ביחס למטבעות היבוא; חווה צונאמי של מותגי רכב חדשים, שהפכו את הסביבה התחרותית לצפופה מתמיד; ונאלץ להסתגל למעבר מהיר מהצפוי לכלי רכב חשמליים - מעבר שקיבל זריקת מרץ מ"הפלישה הסינית" ומהעלאה חדה של מיסי קנייה שצפויה בינואר הקרוב.

בשבועיים האחרונים נוסף לתמונה המורכבת הזו גם "המצור הימי" על אוניות עם שיוך ישראלי, שמובילות מכוניות מהמזרח הרחוק לישראל. המרכיב הזה עשוי לשנות את מאזן הכוחות בין היבואנים ב־2024 ולאלץ אחרים לשנות תוכניות אסטרטגיות.

עורק החיים הלוגיסטי נסתם, הפלגות בוטלו

המלחמה פקדה את ענף הרכב בעיצומה של תנופת הצטיידות חסרת תקדים ברכב חדש, ובמיוחד בדגמים חשמליים ובדגמי פלאג־אין. קרוב־80 אלף כלי רכב חדשים כבר גדשו את הנמלים כאשר החלה המלחמה והסיבה לכך די מובנת: אם בינואר יעלה מס הקנייה על רכב חשמלי ב־15% והמס על רכבי פלאג־אין ב־28%, הרי שכל רכב משתי הקטגוריות שיגיע לארץ לפני העלאת המס וישוחרר מהמכס, יהפוך למעין "השקעה נושאת תשואה מיידית".

כלומר יבואנים שישחררו את הרכב ב־2023 במס הנמוך יוכלו לתרגם את קפיצת המס בתחילת 2024 לשיפור הרווחיות שלהם (לפחות עד גמר המלאי) ו/או להשתמש בה כדי לשפר את התחרותיות מול המתחרים באמצעות מבצעים והנחות. גם הלקוחות המוסדיים מרוויחים: חברות הליסינג יכולות לקנות כלי רכב עם הנעה חשמלית ופלאג־אין לפני עליית המס ולמכור אותם ברווח נאה כיוון שעליית המס מתורגמת גם לעליית מחירוני המכוניות החשמליות המשומשות.

אבל באוקטובר החלו התוכניות להשתבש. "בהלת רכישות הרכב" של הצרכנים בסוף השנה, לה ציפו רבים בענף לקראת עליית מס הקנייה, לא התממשה. מנגד שערי החליפין של היורו והדולר נסקו לשיאים חדשים וייקרו את הרכישה של מלאים חדשים מהיצרנים ואת השחרור מהמכס. כתוצאה, יבואנים נקלעו ל"פאניקה של מלאים" וביטלו הזמנות קיימות ועתידיות מהיצרנים.

אלא שאז חלה עוד תפנית בלתי צפויה ושערי החליפין, במיוחד של הדולר, צנחו בחדות לרמה אף נמוכה יותר מזו של לפני המלחמה. במקביל החלו חלק מחברות הליסינג להזרים הזמנות גדולות מהצפוי מתוך הנחה שההתאוששות בביקוש לרכב בתחילת 2024 תהיה מהירה.

בשלב הזה היו יבואנים שניסו "לבטל את הביטולים" ולהאיץ את ההגעה של מלאים חדשים שכבר הוזמנו - עד סוף דצמבר. בעיקר של מכוניות חשמליות ופלאג־אין מהמזרח הרחוק. אלא שאז ספינת הובלת הרכב "גלקסי לידר" נחטפה על ידי החות'ים בתימן, ובעקבותיה אירעו עוד מספר ניסיונות לפגוע באוניות עם קשר ישראלי ששטות באזור. כתוצאה שובשו כמעט כל נתיבי הובלת הרכב מהמזרח, שהם עורק החיים הלוגיסטי של הענף בשגרה.

בענף מעריכים כי במהלך דצמבר היו אמורים להגיע לישראל בין 8,000 ל־12 אלף כלי רכב חדשים מאסיה, רובם עם הנעה חשמלית, שהוזמנו לפני חודשים ואמורים היו להשתחרר ממכס לפני עליית מס הקנייה בינואר. רובם לא יספיקו להגיע במועד.

אז הנה תמונת מצב מסכמת של כל הזיגזגים בשבועות האחרונים: שערי המטבע כרגע נוחים יחסית, הביקוש לרכב של חברות הליסינג ער וגם ההזמנות הפרטיות מתחילות להתניע לקראת 2024. אבל כתוצאה מהמצור הימי תקועים כיום בנמלים בסין ובמזרח עוד מלאים משמעותיים של אלפי כלי רכב, ייתכן שגם עשרות אלפים, שאמורים היו להגיע לפני דצמבר וכעת ספק רב אם יצליחו להגיע בזמן.

כך למשל, אוניה של צים שהייתה אמורה להביא אלפי כלי רכב חשמליים מסין דרך נמל אילת בדצמבר, יצאה לדרך בימים האחרונים במסלול עוקף אפריקה כך שהיא תגיע כנראה רק ב־2024. היבואנים מדווחים כי בוטלו הפלגות מתוכננות של אוניות רכב אחרות של צים מהמזרח, כולל מקוריאה, והחברה לא מוכנה להתחייב מתי הם יתממשו. גם המובילה השנייה בחשיבותה של רכב מהמזרח לישראל, NYK היפנית, ביטלה הפלגות שעליהן היו אמורה להגיע החודש ארצה עוד אלפי כלי רכב, רובם חשמליים.

מי שלא הספיק לייבא הפסיד

המצב המורכב הזה עשוי לשנות את מאזן הכוחות התחרותי בענף בתחילת 2024. חלק מיבואני הרכב יפתחו את השנה עם מלאים מכובדים של כלי רכב חשמליים ושל רכבי פלאג־אין, ששוחררו מהמכס לפני עליית המס ואמורים להספיק לרבעון אחד או שניים של מכירות ברווחיות נאה.

מהצד השני ניצבים יבואנים שהמשלוחים שלהם יגיעו כנראה רק בתחילת השנה הבאה, אחרי עליית המס, ולכן "יענשו" במס גבוה יותר. כתוצאה, המיצוב התחרותי שלהם ייפגע משמעותית בהשוואה לדגמים של מותגים מתחרים, ששוחררו בדצמבר במס קנייה נמוך. המשמעות היא יכולת מוגבלת יותר לתת הנחות והפסד מכירות למתחרים.

הפגיעה תהיה קשה במיוחד הרבה במותגים ובדגמים חדשים עם הנעה חשמלית או פלאג־אין, בעיקר מסין, שאמורים היו לערוך את השקת הבכורה שלהם בישראל בסוף 2023 ואסטרטגיית חדירת השוק הראשונית של רובם התבססה על מחירים עם המס הנמוך. ביניהם אפשר למצוא את המותג הסיני החשמלי הצעיר NETA, את הקרוס־אובר החשמלי החדש והאסטרטגי של המותג הסיני צ'רי מבית קבוצת קרסו, את המותג הווייטנאמי VINFAST ועוד. לכולם יש מלאים שמועד ההגעה שלהם בלתי ידוע כרגע.

התייקרות חדה של כלי רכב חשמליים

מי שבכוחו לשחרר את הפלונטר התחרותי שאליו נקלע הענף בעקבות המלחמה והמצור הימי הוא משרד האוצר, או ליתר דיוק רשות המסים. ההיגיון אומר, שבעיצומה של מלחמה, כאשר ישראל לא מצליחה למצוא פתרון למצור הימי שמוטל על יבוא מהמזרח, אין היגיון לממש העלאה דו־ספרתית של מס הקנייה על שני סגמנטים של כלי רכב, שבשנה החולפת תפסו ביחד כמעט רבע מהשוק.

בענף הרכב טוענים כי אקט כזה יהיה סוג של "ענישה קולקטיבית" של הצרכנים ועל הדרך גם התערבות רגולטורית כמעט חסרת תקדים בתנאים התחרותיים בשוק. ספק רב אם המשק, שיזדקק לשיקום ממושך, צריך כעת עוד התייקרות חדה דווקא של כלי הרכב החסכוניים והירוקים ביותר. אבל נכון לעכשיו רשות המסים מתבצרת בבונקר, לא מגיבה לפניות בנושא ומניחה לענף להבין שברירת המחדל היא העלאת מס אוטומטית בתחילת ינואר. אלא אם יחול שינוי בדקה ה־90.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות בוחנת את המתווה מעת לעת, בתיאום עם שאר הגורמים הרלוונטיים בממשלה".

עוד כתבות

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: היינו קרובים לעסקה, ההצהרות של נתניהו הקשיחו עמדות בחמאס

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים