גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחודש וחצי: לקוחות הבנקים דחו תשלום הלוואות בסכום של 5 מיליארד שקל

המפקח על הבנקים הציג בכנס של מכון ספרא באוניברסיטת תל אביב נתונים חדשים על דחיות התשלומים של הציבור בשל המלחמה ● במשכנתאות נדחו 1.25 מיליארד שקל ועסקים זעירים דחו הלוואות ביותר ממיליארד שקל ● חחיאשוילי נשאל על מיסוי הבנקים: "צריך לשמור על יכולת המערכת לתמוך במשק"

המפקח על הבנקים דניאל חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל
המפקח על הבנקים דניאל חחיאשוילי / צילום: דוברות בנק ישראל

בתחילת מלחת חרבות ברזל הבנקים הציעו לדחות החזרי הלוואות, והישראלים נענו. מנתונים שפרסם היום המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, עולה כי מפרסום מתווה בנק ישראל להקלה על הנפגעים ועל הציבור בכלל, ועד ה-24 בנובמבר, נדחו הלוואות בסכום של 4.9 מיליארד שקל. נזכיר כי עד סוף אוקטובר הסכום עמד על 2.7 מיליארד שקל, כלומר בשלושה וחצי שבועות בנובמבר נדחו תשלומים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד שקל נוספים.

מהנתונים שהציג חחיאשוילי בכנס של מכון ספרא לבנקאות ותיווך פיננסי בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, עולה כי בתחום המשכנתאות נדחו החזרים בסכום של 1.25 מיליארד שקל, שהתפרסו על פני 72 אלף משכנתאות. היקף המשכנתאות שנדחו מהווה 1.9% מסך המשכנתאות במשק.

תמונה מעניינת עולה כאשר משווים את הסכום שנדחה במשכנתאות באוקטובר לעומת נובמבר. באוקטובר סכום זה עומד על 457 מיליון שקל, בעוד מתחילת נובמבר ועד ה-25 לחודש נדחו החזרים בהיקף של כמעט 800 מיליון שקל. כך, המשכנתאות שהיו תחילה מגזר האשראי השלישי בהיקפו, מבחינת ההחזרים הנדחים אחרי עסקים זעירים ועסקים גדולים, הפכו למגזר בו נדחו הסכומים הגדולים ביותר.

עסקים הזעירים: דחו יותר ממיליארד שקל בהחזרי הלוואות

באשר לעסקים הזעירים, אלו דחו החזרי הלוואות בסכום של יותר ממיליארד שקל, כאשר בנובמבר הצטרפו לסכום הנדחה כחצי מיליארד שקל כשמספר ההלוואות בגינן נעשתה דחייה עומד על 61 אלף. כאן, היקף ההלוואות שבגינן נעשתה דחייה מהווה 8.3% מהאשראי הניתן במערכת לעסקים זעירים.

בעסקים הגדולים נדחו הלוואות בסכום של 1.1 מיליארד שקל (ההלוואות מהוות 4.2% מסך האשראי לעסקים גדולים), 315 מיליון מהם בהחזרים שהתבקשו במהלך שלושת השבועות הראשונים של חודש נובמבר. כאן אפשר לראות כי מרבית ההחזרים של העסקים הגדולים נעשה בשבועות הראשונים למלחמה.

מספר ההלוואות הגדול ביותר התקבל בסקטור ההלוואות הצרכניות ועומד על כמעט 100 אלף הלוואות בגינן התבקשה דחייה. אולם כיוון שמדובר בהלוואות קטנות יחסית, סכום ההחזרים הנדחה עומד על 363 מיליון שקל "בלבד" והוא מהווה 5.2% מסך ההלוואות הצרכנית במערכת הבנקאית.

למערכת הבנקאית יהיה תפקיד בתהליך השיקום של המשק

"ישראל במצב של חוסר ודאות יחסית גבוה. לכן, אנחנו צריכים כל הזמן להסתכל על הנתונים, לשמור על הגמישות ולהגיב מהר", אמר חחיאשוילי. "אנחנו כפיקוח פעלנו מהר וגם הבנקים עבדו יפה ובמהירות יחסית. הזריזות של המערכת אפשרה לעשות את הצעדים הדרושים ואנחנו נוודא שהבנקים ממשיכים לתת את השירותים והסיוע הנדרש לציבור".

כאשר הוא נשאל כיצד הוא רואה מצב שבו הבנקים יצטרכו לסייע בשיקום המשק לאחר המלחמה, בהינתן הדוחות החזקים שלהם ברבעונים האחרונים, התייחס המפקח על הבנקים גם לסוגיית מיסוי היתר שביקש להטיל בין היתר שר האוצר, בצלאל סמוטריץ, על הבנקים בגין הרווחים הגבוהים.

"השאלה של המיסוי עמדה על הפרק לפני המלחמה. למערכת הבנקאית יש תפקיד מאוד חשוב בתהליך השיקום של המשק. בשביל זה אנחנו צריכים לשמור על מערכת שיהיה לה את היכולת לתמוך במשק ולכן יש להימנע מצעדים שלא עוזרים בכך. המערכת צריכה להיות בעולמות של מתן אשראי למשק וגם בעולמות של הסיוע", הוא השיב.

את הדברים הוא אמר בין היתר גם בתגובה לדבריו של מנחה הכנס, פרופ' דן עמירם, דקאן הפקולטה לניהול ע"ש קולר, שאמר כי הוא מעריך שבעקבות המלחמה יועברו חוקים שמטרתם להביא את המערכת הבנקאית לסייע במימון הוצאות הממשלה בחלק יותר גדול מאשר רק המיסים שהמערכת משלמת היום. "לדעתי על הבנקים, והמפקחים להיערך לסוגיה זאת, להקטין את הנזק מחוקים פופוליסטים, אם יהיו, ואולי אף ליזום בעצמם פעולות שייצרו את האיזון הנכון בין צרכי המשק וטובת המערכת הבנקאית", ציין עמירם.

פרופ' דן עמירם, דקאן הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב / צילום: יעל צור

עוד ציין בדבריו חחיאשוילי כי בימים הראשונים של המלחמה שמו בפיקוח על הבנקים דגש על סיכוני הסייבר כי היה חשש מפני תקיפות סייבר. "הייתה עלייה באירוע הסייבר אבל לא בסדרי גודל שהמערכת לא יכולה להתמודד איתם", הוא אמר.

"דחיפה לפירעון מידי של החוב אינה בהכרח הדרך האופטימלית למקסם את ההחזר"

בפתח הכנס, שנערך תחת הכותרת "המערכת הבנקאית בעת מלחמה וביום שאחרי", אמר פרופ' עמירם כי אי הוודאות על אורך ועוצמת המהלך הצבאי הולכות להמשיך לייצר אי ודאות במשק, אך כבר עכשיו ברור שיהיו עסקים ופרטיים שכבר נפגעו וימשיכו להיפגע קשות.

"כבר ברור שיצטרכו מקורות על מנת לממן את הוצאות המלחמה והשיקום שיבוא אחריה. אני רוצה להדגיש שבמצב הזה במיוחד, יותר מימים רגילים, שדחיפה לפירעון מידי של החוב אינה בהכרח הדרך האופטימלית עבור הבנק למקסם את ההחזר. יותר מתמיד, אומנות הבנקאות של ההבנה של קציני אשראי וועדות האשראי לאורך כל שדרת הבנק, חשובה על מנת להבין עם קשיי הלקוח מעידים על עסק חסר סיכוי או עסק חי שנקלע לקשיים שיוכל להתגבר עליהם, ויש לארגן מחדש את החוב. גם הציבור והתקשורת צריכים להבין שזה לא אומר שעושים הנחות לטייקונים", הוסיף עמירם, המכהן גם כראש משותף של המכון לבנקאות ותיווך פיננסי ע"ש ויקי וג'וזף ספרא באוניברסיטת תל אביב.

ד"ר נדין טרכטנברג, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, אמרה כי הורדת ריבית מוקדמת מדי עלולה לייצר בעיה גדולה מאוד של אינפלציה וגם להביא לעליית ריבית בסוף שמבר שכזה. "אם אני צריכה לחשוב על כלים נוספים לאלו שהופעלו כדי לחזק את מערכת האשראי, יש אחד שלא כל כך התשמשנו בו. זה רלוונטי כמובן לחברות הגדולות יותר וזה קנייה של אג"חים של הסקטור העסקי על ידי הבנק המרכזי וזו דרך להעביר את הסיכון לממשלה, כלומר לסקטור הציבורי. הסקטור הציבורי הוא היחיד שיכול לפצות על הסיכון כדי להמשיך לתת למשק את זרם האשראי שיאפשר למשק להתאושש אחר כך".

לדברי אייל בן חיים, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי, בהסתכלות רוחבית, השבועות הראשונים של המלחמה היו קשים לכולם, בטח ובטח שללקוחות הפרטיים ולעסקים הקטנים. "הפינוי הנרחב מיישובי קו העימות בדרום ובצפון, יחד עם היקפי גיוסי המילואים הגדולים - השפיעו על כל המשק. היום חודשיים אחרי פרוץ המלחמה, המצב די התייצב. המשק ברובו בתנועה, ומי שנאלץ לעצור, אנחנו יודעים לתת לו מענה באמצעים מגוונים. המסר העיקרי שלנו, שבא לידי ביטוי בשטח - הוא שאנחנו פה כדי ללוות את הלקוחות שלנו בכדי לצלוח את התקופה".

בהקשר של המשכנתאות ציין בן חיים כי "ידוע שהמשכנתה היא ההוצאה החשובה ביותר לישראלים וחשוב להם לעמוד בה. לכן, אנחנו לא רואים כרגע קושי רוחבי משמעותי בהחזרי משכנתאות. זה לא דומה לתקופת הקורונה שבה ראינו משק שלם נעצר".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית