גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפל חצתה שוב את רף ה־3 טריליון דולר. האם יש לה לאן עוד לטפס?

ענקית הטכנולוגיה הגדולה בעולם הגיעה בפעם השנייה השנה לשווי שיא של 3 טריליון דולר ● את הדחיפה לשיא החדש־ישן היא קיבלה מאינדיקטורים חיוביים משוק השבבים, מתחזיות בשוק לקפיצה במכירות, וגם מזינוק בשוק קרנות הסל ● האם היא עדיין מניה אטרקטיבית?

מנכ''ל אפל, טים קוק. שווי שיא / צילום: Reuters, Jennifer Graylo
מנכ''ל אפל, טים קוק. שווי שיא / צילום: Reuters, Jennifer Graylo

ענקית הטכנולוגיה הגדולה בעולם שוב שוברת את שיא כל הזמנים. ביום שלישי זינקה מניית אפל ביותר מ־2.1%, וזו בדיוק הקפיצה שהיא הייתה זקוקה לה כדי לחצות בפעם השנייה בתולדותיה שווי שוק של 3 טריליון דולר. הפעם האחרונה שאפל עשתה זאת הייתה בסוף יוני האחרון, אז היא הצליחה לשמור על רף 3 הטריליון במשך כל חודש יולי - עד שהגיעו דוחות הרבעון המאכזבים. אז מה גרם לאפל לזנק הפעם בחזרה לשווי שלא ראתה מעולם אף חברה אחרת מלבדה? והאם גם במחיר הנוכחי היא נחשבת למניה אטרקטיבית?

1 הביקושים לאייפונים והאינדיקציות מהשוק

בוול סטריט מודדים את אפל קודם כל דרך העסק המרכזי שלה - האייפונים. בשנים האחרונות, ריחפו מעל יכולות ייצור ומכירת האייפונים של אפל שורה של סיכונים, ורובם מגיע מסין: מסגירת המפעלים בכלכלה השנייה בגודלה בעולם בתקופת הקורונה ועד לעיצומים שונים על מכירות אייפונים. כל אלו הצטרפו כמובן לתחרות הגדולה בשוק הסמארטפונים רווי השחקנים.

אבל בימים האחרונים נראה שמגזר האייפונים מאותת על כיוון חיובי. ניר אורגד, אנליסט מניות חו"ל באגף הייעוץ בבנק לאומי, מסביר כי "התפרסמו נתוני מכירות חודשיים של פוקסקון, יצרנית של מכשירי האייפון של אפל. אפל אחראית ל־50% מההכנסות שלה, ולכן היא אינדיקציה טובה למה שקורה באפל". פוקסקון דיווחה על עלייה של 18% במכירות, בהשוואה לשנה שעברה. אורגד אומר כי "משקיעים מפרשים שמדובר בחדשות חיוביות לאפל, בטח לרבעון הרביעי שנחשב לרבעון מאוד חזק בגלל החגים. זה נתן רוח גבית חיובית". גם יצרניות שבבים המתקשרות עם אפל, כמו TSMC וקוולאקום, הציגו נתונים חזקים לאחרונה.

אבל זו לא הסיבה היחידה לאופטימיות - יש גם את המחזור הטכנולוגי, כלומר, התדירות בה אנשים מחליפים את המכשיר שלהם. בדרך כלל מדובר במחזור של 3־4 שנים. מאחר ובקורונה אפל נהנתה ממפץ של רכישות, המשקיעים מעריכים ששצף הקונים של שנת 2020 ישובו לחנויות בקרוב. הציפיות האלו מצטרפות לרבעון האחרון של אפל, אז היא דיווחה על הכנסות של 32.8 מיליארד דולר רק מההשקה החדשה שלה, אייפון 15.

אורגד אומר כי הגידול בביקושים עשוי להתבטא גם במוצרים נוספים: "גם מחשבים אישיים נרכשו יותר בתקופת הקורונה וראינו קפיצה גדולה. גם בחברות כמו אינטל ו־AMD, הפועלות בסגמנט המחשבים האישיים, אפשר לראות כעת התאוששות". לדבריו, תחום המחשבים האישיים עשוי לפצות על החשש של חלק מהמשקיעים מפני המתחרות בתחום הסמארטפונים ובראשן וואווי הסינית אם הרבעון הקרוב יהיה חזק במיוחד בסגמנט האייפונים, "התוצאות האלו יפיגו את החשש".

נוסף על כך, סגמנט השירותים של אפל, הכולל את חנות האפליקציות שלה וגם מיזם הסטרימינג אפל TV, התחזק. "שם נרשם בנובמבר גידול של 11% בהכנסות בהשוואה לשנה שעברה. מדובר במנוע הצמיחה של החברה, והחטיבה הזו צפויה לרשום גידול של 16% ברבעון הנוכחי, כששולי הרווח גבוהים יותר מחטיבת החומרה והאייפונים וזה טוב לאפל".

 

2 ההתאוששות בשוק וקרנות הסל

אבל לא רק אינדיקטורים חיוביים הביאו את אפל להשלים ביום שלישי זינוק שנתי של יותר מ־55% במחיר המניה שלה. סרגיי וסנצ'וק, אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר, מסביר כי אפל הרוויחה גם משוק קרנות הסל, הקרנות הפסיביות שעוקבות אחרי מדדים וסחורות שונות בשוק ההון. "ההתאוששות בשוק מתמשכת, הוא רץ למעלה. מדובר במהלך רוחבי, שמי שבעצם מובילות אותו מטבען אלו החברות הגדולות. העלייה של הענקיות משתקפת בהזרמת כספים של הציבור לתעודות הסל של מניות הטכנולוגיה". לדבריו, "הציבור רוכש יותר תעודות סל רוחביות, ומן הסתם המניות הגדולות, להן יש נתח גדול בתעודות האלו, מרגישות את ההשפעה של הביקוש הגדול. לאפל יש קרנות סל שהיא כ־20% מכלל הסל, ולכן התחזקות שלהן, משפיעה עליה באופן ישיר".

ליאור כגן, מנכ"ל מיטב קרנות נאמנות הפועלת בתחום מוצרי מדדים, מספר בשיחה עם גלובס כי "בחודש נובמבר ראינו חודש חזק מאוד לכל הסקטור הטכנולוגי, אפילו חריג. כשכסף זורם לסקטור, אז המניות הגדולות נהנות מביקושים גדולים יותר. יש מדדים שעלו ב־15% בסקטור הטכנולוגיה".

לדבריו, "מניות שנמצאות במדדים (כמו s&p 500 למשל, נ"ט) נהנות מפרמיה מעצם הימצאותם במדדים. הרבה מאוד כסף זורם לתעודות סל כי רוצים את המדדים. לא בטוח שאותו משקיע היה קונה את כלל המניות שנמצאות במדד, ועצם זה שמשקיע קונה תעודת סל שכוללת את מניות הטכנולוגיה, הן נהנות מהביקוש. כמובן שאפל נהנית מפרמיה שכזו, בשל הדומיננטיות שלה".

כגן אומר כי את הביקוש לקרנות סל העוקבות אחר מדדי טכנולוגיה ניתן לראות ברשימת עשרת קרנות הסל שגייסו הכי הרבה הון מתחילת החודש - 7 מתוכן עוקבות אחר מדדים שבהם אפל תופסת נתח משמעותי, וגייסו נטו מתחילת החודש כ־30 מיליארד דולר.

3 האם התמחור גבוה או נמוך והאם נכון להיכנס?

רק השנה אפל הוסיפה לשוויה טריליון דולר וכאמור חצתה פעמיים את הרף הנחשק של 3 טריליון דולר. אבל האם היא נחשבת השקעה אטרקטיבית גם במחיר הנוכחי? אורגד מעריך כי יש הזדמנויות השקעה טובות מאפל כרגע, ובמחירים נוחים יותר. "אפל צריכה חדשות חיוביות כדי להמשיך לעלות. מכפיל הרווח שלה (שווי המניה חלקי הרווח הנקי שלה, נ"ט) על הרווח החזוי לשנה הבאה עומד על 29 - גבוה בהשוואה לממוצע של החברה בחמש השנים האחרונות שעמד על כ־26", הוא אומר. "בהתחשב בכך שקצב הצמיחה בהכנסות החברה הינו בשיעור חד ספרתי נמוך, אני לא סבור שהתמחור הנוכחי מציע יחס סיכוי־סיכון אטרקטיבי מספיק. בהסתכלות רחבה יותר על סקטור הטכנולוגיה קיימות הזדמנויות השקעה מעניינות יותר".

גם וסצ'ונוק חושב שהמכפיל הנוכחי לא מזמין, אבל הוא מזכיר כי אפל ידועה במנהג שלה לשבור שיאים חדשים. "בהשוואה לחברות טכנולוגיה אחרות, אפל זו לא חברה מוטת צמיחה, זו חברה שצומחת בשיעורים חד ספרתיים. האם נכון להיכנס (כלומר, להתחיל להשקיע באפל, נ"ט)? זה תלוי באיזה טווח זמן. בטווח הארוך היא כנראה ימשיך לעלות, אבל בטווח הקצר סביר שהמניה תתוקן כמו שאר השוק". לדבריו, קשה להעריך לאן אפל הולכת מהשווי האסטרונומי הנוכחי, בעיקר כי אף חברה לפניה לא הצליחה להגיע לשווי כזה. "המניה הגיעה לשיא כל הזמנים, ואי אפשר באמת לדעת לאן זה הולך, כי אין למה להשוות את המצב הנוכחי", הוא אומר. "בכל פעם היו מופתעים שאפל חצתה רף חדש".

עוד כתבות

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות