גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת ישראכרט־הראל בדרך למשפט. מה הסיכוי שהיא תצא לפועל?

רשות התחרות זימנה את חברת כרטיסי האשראי וחברת הביטוח לשימוע בשל חשש שרכישת ישראכרט ע"י הראל תפגע בתחרות בשוק ביטוחי הבריאות ● גורמים בשוק מעריכים כי המכשול שרשות התחרות הציבה יביא לדחיית מועד העסקה ואף יתגלגל לבית המשפט

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי
רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

עסקת הרכישה של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט על ידי חברת הביטוח הראל נתקלה במכשול גבוה, שלכל הפחות ידחה את השלמתה בכמה שבועות וככל הנראה יגרור גם את המעורבים בה לבית המשפט.

ביום שלישי בבוקר הודיעה רשות התחרות במכתב לחברות כי המיזוג המתכונן מעלה "לכאורה חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות בתחום ביטוחי הבריאות". זאת, בשל חשש מ"שילוב אפשרי של המידע המצוי בין הצדדים".

בדיקת גלובס | בשל המלחמה: נדחתה הרפורמה במסלולי ההשקעה הפנסיוניים
ניתוח גלובס | הדילמה של מור השקעות: יספוג הפסד כבד אצל מפיצה של מוצריו?

בעקבות המכתב, מניית ישראכרט  פתחה את יום המסחר בנפילה של 17%, שהתמתנו בשעות הצהריים לאזור ה־9%, מה שמשקף לחברה שווי שוק של כ־2.7 מיליארד שקל. הירידה הנוכחית במחיר המניה מרחיקה את ישראכרט מהשווי שהראל צפויה להעניק לה בעסקה - 3.3 מיליארד שקל.

 

בישראכרט ובהראל מאמינים כי אין בסיס לחששות של רשות התחרות, ואף טוענים כי יש מענה אליהם שכבר עוגן בהסכם בין החברות. זה גם ככל הנראה יהיה הבסיס לתשובה שלהן לרשות, שתוגש בתגובה על המכתב ובשימוע אליו זימנה אותן רשות התחרות. מועד לשימוע טרם נקבע. הראל וישראכרט ירצו להגיע מוכנות, ולא יוותרו לרשות כל כך בקלות, ובשוק גוברת ההערכה שהצדדים ייפגשו לבסוף בבית המשפט.

אבל גם לאחר השימוע רשות התחרות לא צפויה להודיע מיד על החלטתה הסופית, אלא לבקש ארכה, ולשקול היטב את החלטתה. גם ברשות יודעים שחיפוש הפרות בדיעבד יהיה קשה יותר.

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

מה האפשרויות של הראל וישראכרט?

בכירים בשוק ששוחחו עם גלובס מעריכים שרשות התחרות לא תעמוד בתאריך היעד לאישור העסקה, סוף חודש דצמבר (לאחר שזה כבר הוארך פעמיים). "רשות התחרות טיפסה על עץ גבוה מדי ולא סביר שהיא תרד ממנו תוך שבועיים וחצי", הם מעריכים. בהראל ובישראכרט ככל הנראה נערכים כבר עם צוות של יועצים ועורכי דין למקרה שהרשות תבלום את העסקה. אם החשש שלהן יתממש, הן צפויות להגיש ערר תוך 45 יום לבית הדין לתחרות (ואולי ארכה אם יצטרכו).

ייתכן גם שהראל תחליט לסגת מהעסקה, אבל התרחיש הזה לא סביר. הראל מעוניינת מאוד בישראכרט. את הראיה קיבלנו בסוף אוקטובר האחרון, אז עלו חששות מפני פסילת העסקה ומניית ישראכרט צללה ב־19% ביומיים. במכתב על הצניחה כתב יו"ר הראל, יאיר המבורגר כי החברה לא ניסתה "לשפר תנאים" בעקבות נפילת המניה בחודש אוקטובר, כלומר לא להוריד את מחיר הרכישה.

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

רשמית, רשות התחרות לא עצרה עדיין את העסקה ולא הכריעה נגדה, אבל היא בהחלט אותתה שזה הכיוון מבחינתה. זאת, בניגוד לבנק ישראל שהודיע לפני מספר ימים שהוא מאשר את העסקה, עם מספר תנאים בקשר לבעלי השליטה והפרדת הדירקטוריונים של החברות.

בשוק תוהים לגבי ההבדל בין עסקת הראל־ישראכרט לבין רכישת כלל ביטוח את חברת כרטיסי האשראי מקס. כלומר, יש כבר תקדים לאישור של מכירת חברת כרטיסי אשראי לחברת ביטוח ושכבר אז עלתה שאלת העברת המידע בין שני הגופים - אותה שאלה שעומדת במרכז ההתנגדות של רשות התחרות לעסקת הראל־ישראכרט.

וזה לא הפעם הראשונה שהרגולטור מספק מסרים סותרים: רק לפני מספר שבועות משרד האוצר, פרסם תזכיר חוק שמאשר מכירה מיד ראשונה של כאל (חברת כרטיסי האשראי השלישית שנמצאת בשליטה של דיסקונט, 72%) לחברת ביטוח.

מדוע חוששת רשות התחרות?

הראל היא השחקן הגדול ביותר בתחום ביטוחי הבריאות בישראל ומחזיקה בנתח שוק של 37% והפער בינה לבין האחרות עצום: לשם השוואה, הפניקס, הבאה בתור, מחזיקה בנתח של 19.2%. ברשות התחרות למעשה חוששים שהראל וישראכרט יעבירו ביניהן את המידע מהלקוחות וכך הראל עלולה להפוך למונופול בתחום. גורם בשוק טען כי לא מדובר בחשש תיאורטי, שכן "לרגולטורים יש ניסיון לא טוב בהצבת תנאים בניסיון לשמור על תחרות. חברות עוקפות את התנאים האלה כי זה האינטרס העסקי שלהן וכי כל סוכן עובד בעיקר עם חברה אחת. לכן, יש כאן מכפיל כח גדול מדי להראל ולישראכרט".

מנגד, בכיר לשעבר בשוק הביטוח התבטא בחריפות וטען כי "בעשרת החודשים האחרונים רשות התחרות עובדת קשה כדי לפתח כל מיני תיאורית, חלקן מוזרות ולא מבוססות, על דברים מקצועיים. לא באמת סביר שחברות כמו הראל וישראכרט יעברו על החוק". הוא הוסיף שלא סביר שיש בכלל לישראכרט יכולת להעביר את המידע להראל בתצורה שממנה חוששת רשות התחרות.

חשש נוסף הוא שישראכרט עצמה מהווה כ־40% משוק כרטיסי האשראי ולכן גם היא תיהנה מהעסקה. אבל מדובר ככל הנראה בחשש רחוק, שכן שוק כרטיסי האשראי תחרותי הרבה יותר. החשש השלישי הוא הלוואה שהעמידה הראל לבעלי השליטה בעבר במקס, הקרן הזרה ורבורג פינקוס, בהיקף של 900 מיליון שקל, אך על פי הגורמים, נכון לעכשיו החשש הזה לא מהותי וניתן לו מענה בהסכם בין החברות, שאף דווח עליו. בשבוע שעבר כלל, שרכשה את מקס ונטלה את ההלוואה מורבורג פינקוס, גייסה שעבר אג"ח בהיקף של 500 מיליון שקל שאיפשר לה למחזר את החוב לקונסורציום שהובילה הראל, ובכך נראה כי סוגיה זו יורדת סופית מהפרק.

מקרה הבוחן שנושף בעורפה של רשות התחרות הוא מקרה רכישת בנק אגוד ע"י בנק מזרחי טפחות. גם במקרה ההוא רשות התחרות סירבה לאשר את המיזוג. אבל בית הדין דחה את הטיעונים של הרשות וקבע כי הם תיאורטיים מדי. לאחר מכן, רשות התחרות אישרה את המיזוג בתנאי שהבנק ימכור את חלקו בתחום היהלומים.

ייתכן שעל כך בונים אצל הראל וישראכרט. הגעה לבית המשפט ופסק דין שייכפה על רשות התחרות לאשר את העסקה, גם אם בתנאים מסוימים.

שאלת המאקרו שרשות התחרות מתעלמת ממנה

ויש כאן עוד סימן שאלה גדול: חברות כרטיסי האשראי הופרדו מהבנקים. המטרה הייתה לעודד את התחרות בשוק האשראי. חברות הביטוח נכון להיום לא באמת מצליחות להוות גורם מתחרה בבנקים, שכן בעוד הבנקים נהנים מרווחי עתק, חברות הביטוח סובלות מתנודתיות גדולה. רכישת חברות כרטיסי האשראי מאפשרת לחברות הביטוח לייצר רגל נוספת כדי לייצב את התוצאות שלהן ולייצר תחרות לבנקים.

מרשות התחרות נמסר בתגובה: "הרשות פירטה בפני הצדדים את החשש התחרותי שעומד בפניה בעת הנוכחית, כדי שהצדדים יוכלו להשמיע את טענותיהם טרם קבלת החלטה סופית. חשוב להדגיש כי על מ"מ הממונה על התחרות לבחון את השפעתה התחרותית של העסקה פרטנית, על נסיבותיה, גם אם אין איסור מוחלט על זיקה בין מוסדיים לבין חברות כרטיסי אשראי".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק