גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנטרל מטעני חבלה וממפה מנהרות: הרובוט כלב החדש שגויס ללחימה בעזה

על־פי תנועת אחים לנשק, שלושה רובוטים דמויי כלב מתוצרת חברת גוסט רובוטיקס נתרמו לצה"ל, בעלות של 165 אלף דולר לאחד • ההערכה היא כי הפיתוח העתידני יסייע למפות מבנים ולאסוף מודיעין מבלי לסכן את הלוחמים

הרובו־כלב של גוסט רובוטיקס / צילום: Reuters
הרובו־כלב של גוסט רובוטיקס / צילום: Reuters

תחת הכותרת "עזית הכלבה הצנחנית מספר 2", הודיע ארגון אחים לנשק כי רכש עבור צה"ל שלוש יחידות של כלבי רובוט שאוספים לטענתם מודיעין מציל חיים ו"מסייעים ללוחמים לפעול בשטח בצורה מיטבית".

הפגישה הסודית של מאסק בישראל שהולידה עסקה עם חברת סייבר מקומית 
ראיון | האלוף שהתריע מפני מלחמה חושף: זה הפתרון הטוב ביותר לגבולות ישראל 

בארגון אחים לנשק סירבו להרחיב בנושא, אך ככל שנודע - יוצאי היחידות המיוחדות בצה"ל שמכירים היטב את אופי הלחימה תאמו את התרומה לפי דרישות החיילים בשטח ועם שלטונות הצבא על מנת לרכוש שלושה רובוטים לפי בקשתם: כלב הרובוט "וויז'ן 60" מתוצרת גוסט רובוטיקס, חברה אמריקאית שמייצרת רובוטים גם עבור הצבא האמריקאי. עלות כל אחד מהם - 165 אלף דולר.

 

כלבי הרובוט של גוסט רובוטיקס (Ghost Robotics) מסייעים בסריקת שטחים מעל ומתחת לפני הקרקע ועושים זאת ביכולת עבירות גבוהה - הם נועדו לטפס על ערמות עפר, חול ולבנים ומסוגלים להלך בתוך שלוליות מים ואף לצוף על פניהם. במקרה של התהפכות, הם מתוכנתים לעמוד על רגליהם שוב ולהמשיך במשימה כאילו דבר לא קרה. ניתן לצפות בפעולה של כלב הרובוט "וויז'ן 60" מטה:

בנוסף, הם יכולים לפעול מתחת לאדמה: בניגוד לרובטים הנשלטים מרחוק על ידי מפעיל, כלבי הרובוט הם חצי־אוטונומיים, כלומר הם יכולים לשלוט במהירות ההליכה שלהם ואף לעצור ללא מעורבות אנושית. יחד עם זאת, הם מחייבים תקשורת מתמשכת עם המפעיל.

על פי מקורות זרים, מצוידים הרובוטים בחיישני ראייה שונים המאפשרים להם לזהות עצמים ובני אדם גם בתאורת בלילה או בתנאי אור נמוך, וכן בהתקן המאפשר חיבור של חיישנים מהמדף, כמו מכ"ם לייזר (ליידאר) המאפשר מיפוי תלת מימדי של הסביבה. תכונות שכאלה, על פי ההערכה, מאפשרות להם לסייע באיתור מטענים ולחסוך בחיי אדם ובפציעות. היציבות שלהם בתוואי קרקע שונים כמו מדרגות ושיפועים חדים עולה על אלה של רובוטים אחרים המונעים באמצעות זחל ונמצאים כבר על פי ההערכה בשירות צה"ל. אין כרגע תכניות להצטיידות של צה"ל ברובוטים הללו לפי ההערכה.

יחד עם זאת, יש לרובוט לא מעט חסרונות: אורך חיי הסוללה קצר - זמן תאורטי של עד שלוש שעות, אך בפועל הוא עובד כשעה וחצי - והמשקל שהוא יכול לשאת נמוך למדי, לא יותר מעשרה ק"ג. מדובר צה"ל לא נמסרה תגובה לבקשת גלובס.

עוד אוזניים ועיניים

כלבי רובוט נמצאים בשירות צבא ארה"ב כבר מאז שנת 2020, בעיקר סביב משימות של שמירה והגנה על בסיסים. קצינים בחיל האוויר האמריקאי אמרו למגזין "טאסק אנד פרפוז" כי כלבי הרובוט "מהווים תוספת של עיניים ואוזניים בשטח, עם יכולת עיבוד מידע מהיר במיוחד במספר אזורים אסטרטגיים בבת אחת".

במהלך תרגיל אחד שנערך בנבאדה הזינו הרובוטים של גוסט רובוטיקס מטרות לתוך מערכת מודיעינית לניהול מלחמה, ובתרגיל אחר שנערך על ידי יחידת פיקוד העורף האמריקאית בצפון דקוטה, דימו הרובוטים פעילות רגלים במהלך מתקפת אב"כ. גוסט רובוטיקס גם הוכיחה כי הרובוט שלה מסוגל לסלק מטעני חבלה, במשותף עם חברה בשם זירו פוינט, המתמחה ביצור מערכות לנטרול חומרי נפץ. "רוב הלקוחות שלנו משתמשים בכלב הרובוטי למשימות מודיעין, רכישת מטרות, סריקה תת קרקעית ועל־קרקעית בתוואים קשים, מיפוי, בטיחות מפני מטעני נפץ, פריסת תשתיות אלחוט ואבטחת מתקנים - ולמעשה לכל שימוש שבו נדרשים רובוטים טובים יותר מאשר כאלה המתניידים על זחלים או גלגלים", אמר מנכ"ל החברה, ג'ירן פריק, בראיון שערך לפני כשנתיים.

השאלה האתית

לפני שנתיים גוסט רובוטיקס הציגה בכנס שנערך בוושינגטון את הכלב הרובוטי שלה, כשעליו הותקן רובה סער בעל כוונת אופטית מתקדמת, מצלמה תרמית לראיית לילה וטווח ירי של 1,200 מטר.

הכלב הרובוטי היורה הפך למסמר הכנס, וגם עורר סערה ציבורית לאחר שהייתה זו הפעם הראשונה בה הציגה חברה מסחרית רובוט צבאי חמוש, אך ההתלהבות הייתה ככל הנראה מוקדמת מדי. שנתיים לאחר מכן, הרובוטים שלה עדיין פועלים ללא חימוש בצבאות שונים.

בנוסף, האירוע עורר מחלוקת בין יצרני הרובוטים ובאוקטובר האחרון הפיצה החברה הגדולה והמוכרת בתחום, בוסטון דיינמיקס, עצומה הקוראת לחברות בתחום לא לחמש את המוצרים שלהן. במקום זאת, עליהן להתמקד ביישומים מצילי חיים ומשימות של שמירת שלום. "התקנה של כלי נשק על רובוטים הנשלטים מרחוק או הפועלים אוטונומית, מציבה סוג חדש של סכנה לציבור ומעלה שאלות מוסריות", נכתב בעצומה.

מלבד בוסטון דיינמיקס, חתומות עליה עוד חמש חברות - אך גוסט רובוטיקס איננה אחת מהן.

הצגתם של רובוטים חמושים בצבאות הם, ככל הנראה, תופעה שלא ניתן למנוע כיוון שגם מדינות לא דמוקרטיות מתקדמות בכיוונים שכאלה. חברת האבטחה הסינית קרסטל דיפנס חשפה בסרטון רחפן מעופף הנושא מכונת ירייה.

שליטה קוריאנית

גוסט רובוטיקס היא חברה אמריקאית המעסיקה 75 איש וגייסה עד היום מיליוני דולרים בודדים בסך הכל. רק בשבוע שעבר היא נרכשה על ידי חברת הנשק הקוריאנית LIG NEX1 תמורת 240 מיליון דולר.

גם מתחרתה הגדולה, בוסטון דיינמיקס נשלטת כיום על ידי יונדאי הקוריאנית שרכשה את השליטה בה לפני שנתיים לפי שווי חברה של 1.1 מיליארד דולר. כזכור, האחרונה נרכשה בעבר על ידי גוגל בסכום לא ידוע, עד שזו מכרה אותה בתמורה ל-100 מיליון דולר בשנת 2017.

אם הכלבים הרובוטיים של גוסט רובוטיקס מזכירים לכם את אלה של בוסטון דיינמיקס, הרי שלפי השנייה אין זה יד המקרה: בוסטון דיינמיקס תבעה את הראשונה על הפרת קניין רוחני וטענה כי ברשותה 500 פטנטים ובקשות לרישום פטנט בתחום הרובוטיקה.

בתגובה, טענה גוסט רובוטיקס כי מוצריה נולדו בכלל באוניברסיטת פנסלבניה תחת פיקוחו של מומחה בעל פטנטים בתחום רובוטיקה ארבע־רגלית משנת 2001. עוד הצהירה גוסט רובוטיקס כי היא הספק הגדול ביותר של רובוטים הולכי־רגל לממשלת ארה"ב ובנות בריתה.

כך נחלקת תעשיית הרובוטים הצבאיים בין קוריאה וארה"ב. לישראל, מדינה בעלת תעשיית נשק ורובוטיקה מפוארת, אין נציגות נכון להיום בתחום הרובוטים ההולכים על ארבע.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספר תווי החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; טבע מזנקת ב-6%, אלוני חץ יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.2% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן