גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשש לחטופים, הוויכוח עם ארה"ב וההשראה ממצרים: הצפת מנהרות חמאס החלה

ישראל מתמודדת עם האיום התת־קרקעי בעזה במשך 20 שנה, וניסתה שלל פתרונות יצירתיים מולו ● כעת, על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, צה"ל החל להציף במי ים את מנהרות חמאס שבצפון הרצועה ● המטרה: להניע את מחבלי חמאס לצאת אל פני השטח ● איך מתבצעת התוכנית, מה עלותה ואילו מדינות עשו זאת בעבר?

חשיפת מנהרה בעזה / צילום: Reuters
חשיפת מנהרה בעזה / צילום: Reuters

התוכנית להצפת רשת המנהרות של חמאס יצאה לדרך, כך דווח בוול סטריט ג'ורנל. על פי העיתון האמריקאי, ישראל בנתה מערכת של משאבות במטרה להציף במי ים את התשתית התת־קרקעית הגדולה שבנה ארגון הטרור מתחת לרצועת עזה, צעד טקטי נוסף במלחמה נגד האיום שעימו מתמודד צה"ל במשך 20 שנה.

פרויקט מיוחד | איך ייראה צה"ל ביום שאחרי המלחמה? 

עם זאת, הפעולה הזו, במידה ואכן החלה כפי שדווח, מעוררת דאגות רבות לגורל החטופים הישראלים, שככל הנראה נמצאים מתחת לפני הקרקע. איך התוכנית צפויה להתבצע, האם ישראל היא המדינה הראשונה שמבצעת מהלך צבאי כזה ומה הסכנות הכרוכות בו? גלובס עושה סדר.

איך מתבצעת הזרמת המים למנהרות וכמה זמן תיקח?

לאורך השנים פורסמו הערכות שונות לגבי אורך המנהרות של חמאס ברצועת עזה. על פי וול סטריט ג'ורנל, היא כוללת אלפי פירי מנהרות ואורכה מגיע למאות קילומטרים. לשם השוואה, כלל רשת הרכבות התחתיות של לונדון נפרשת על פני 400 ק"מ.

בעיתון האמריקאי נטען כי ישראל בנתה מערכת של משאבות גדולות במטרה להציף את מנהרות חמאס ולגרום למחבלי הארגון לצאת אל פני השטח. לפי הדיווח, כבר באמצע חודש שעבר צה"ל סיים להקים חמש משאבות מים גדולות כקילומטר וחצי צפונית למחנה הפליטים שאטי. בפרסום אחר צוין כי ישראל הקימה שני צינורות נוספים, כך שבסך הכול היא מפעילה שבעה קווים להולכת מים.

כל אחת מהמשאבות יכולה לשאוב אלפי קוב מים מהים התיכון ולהוליך אותם לתוך המנהרות. ההערכות גורסות שייקח מספר שבועות עד שישראל תוכל להשמיד התשתית הקיימת בצפון הרצועה, מכיוון שתידרש לשאוב כמיליון קוב מים לשם כך.

 

בכמה מוערך פרויקט בסדר גודל כזה?

מחיר צינור מים ראשי בישראל מגיע לסכום של עד 350 שקל למטר. מחנה הפליטים שאטי, שכאמור בסמוך אליו הוקמו המשאבות, נמצא קרוב לים התיכון. לפיכך, הערכה היא שעלות הקמת כל צינור נעה בין 120 ל־280 אלף שקל.

בהנחה שקיימים מאות ואף אלפי פירי מנהרות בעזה, סביר להניח שצה"ל לא יישם את התוכנית בכל רחבי הרצועה משיקולים כלכליים וביצועיים, וכן בשל החשש שישנם חטופים במנהרות.

האם התוכנית מסכנת את החטופים הישראלים?

ככל הידוע, התוכנית להצפת מנהרות חמאס לא צפויה לסכן את החטופים שבעזה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר ברביעי, יום לאחר הפרסום בוול סטריט ג'ורנל, כי "נעשו בדיקות לכך שאין אף חטופים במנהרות הללו".

למה ישראל לא עשתה זאת כבר בראשית המלחמה?

על מנת להוציא את התוכנית לפועל, צה"ל היה צריך להשתלט על שטחים בנויים בהם ממוקמות המנהרות ולאסוף כמה שיותר מודיעין במטרה להבין היכן חמאס מחזיק את החטופים, לפני שפרס את מערכת הצינורות הארוכה והמאסיבית. ייתכן שזו אחת הסיבות שבגינה הצבא החל את התמרון הקרקעי על קו החוף בעזה. כיום, על פי הערכות שונות, ישראל שולטת על כ־40% מחופי הים ברצועה.

מהן הסכנות באמצעי הלחימה הללו?

אחד החששות שהעלו גורמים אמריקאים בפני עמיתיהם בישראל נוגעת להשלכות של התוכנית. על פי דיווחים שונים, בבית הלבן חוששים שהצפת המנהרות במי ים תפגע באספקת מי השתייה בעזה, תזהם את הקרקע ותוביל לאסון הומניטרי משמעותי. עם זאת, ההערכה היא שאם ארה"ב הייתה מטילה וטו על התוכנית, היא לא הייתה יוצאת לפועל.

יש לציין שמאז החלה המלחמה, הבית הלבן העביר לידי ישראל פצצות חודרות בונקרים כחלק ממשלוח של עשרות אלפי נשק, כך על פי פקידים אמריקאים שצוטטו בתקשורת הזרה. לפי דיווחים, מדובר ב־100 פצצות מסוג BLU-109 במשקל 900 ק"ג, המסוגלות לחדור בונקרים תת־קרקעיים.

אילו אמצעים נוספים יש נגד המנהרות?

היחידה המובחרת של חיל ההנדסה הקרבית יהל"ם (יחידה הנדסית למשימות מיוחדות) כוללת בתוכה את פלגת סמו"ר (סליקים ומנהרות), שמתמקצעת בלוחמה תת־קרקעית הנחשבת לסבוכה במיוחד. הפלוגה משתמשת באמצעים טכנולוגיים ורובוטיים עבור סריקת המרחב במטרה לוודא כי המנהרה לא ממולכדת ולא מסתתרים בה מחבלים. אחד מהרובוטים שבהם היא משתמשת מרושת במצלמות ובעל יכולות ראיית לילה ואיסוף נתונים.

האם ישראל היא המדינה הראשונה שעושה זאת?

כבר ב־2015 מצרים הוציאה לפועל תוכנית דומה נגד מנהרות חמאס שחדרו לשטחה. הצבא המצרי חפר 18 בריכות ותעלה באורך 14 ק"מ מהים התיכון כדי למלא אותן במים ולפגוע במנהרות.

אולם, במשך שנים רבות מצרים העלימה עין ממנהרות ההברחה שעברו מעזה לחצי האי סיני, בהן עברו אמל"ח וסחורות באופן שוטף. כשאיש האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, עלה לשלטון ב־2012, הוא נמנע מלטפל בנושא. אולם, שנה לאחר מכן הודח מורסי מהשלטון, ואת מקומו תפס עבד אל־פתאח א־סיסי שהחל להיאבק במנהרות שהגיעו לשטח מצרים.

"הפעולה שישראל מבצעת כעת, לפי פרסומים זרים, שונה ממה שמצרים ביצעו ב־2015. מדובר בכוח עצום של מים, שיכול להגיע ל־200 אלף ליטר לשעה", אומרת ד"ר דפנה ריצ'מונד־ברק, מרצה בכירה בבית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, ומחברת הספר "Underground warfare" על לוחמה תת־קרקעית. "מדובר בהזרמה של מים ישירות מהים לתוך המנהרות עצמן. אני חושבת שזה לא עבד מספיק טוב במקרה המצרי - הרי מנהרות המשיכו להתקיים בגבול.

"לגבי ישראל, זה יכול להיות חלק מארגז כלים, אך אין פתרון קסם. זה לא יכחיד את כל התשתית התת־קרקעית הענקית של חמאס, וזו גם לא המטרה ככל הנראה. אבל האם לתוכנית יש פוטנציאל להרוס חלק ניכר מהתשתית? כן. אין הרבה שיטות להשמדת מנהרות, אבל צריך לדאוג להרוס אותן באופן שלא יוכלו להשתמש בהן עתידית ברצועת עזה".

אילו ארגוני טרור נוספים משתמשים במנהרות לחימה?

ארגון חמאס הוא אינו היחיד שמשתמש בסוג לוחמה כזו. לדברי ד"ר ריצ'מונד־ברק, ארגוני טרור כמו אל־קאעדה השתמשו במנהרות באפגניסטן ובמדינות אפריקה, וכך גם חיזבאללה בלבנון ודאע"ש בסוריה ובעיראק. "דאע"ש למשל, השתמשו במנהרות בין סוריה לטורקיה במטרה שיעברו דרכן חיילים", אומרת ריצ'מונד־ברק. "בסופו של דבר, גם מנהיג דאע"ש חוסל במפלס התת־קרקעי של ביתו.

"לוחמה תת־קרקעית היא בלתי נראית, מפתיעה, וגורמת לאבדות רבות בשטח. התת־קרקע מקשה על הלחימה, בפרט בשטח בנוי. במרחב שיש בו מתחמים תת־קרקעיים, צריך לעבוד לאט ולהתאמן על זה. זו לחימה אלימה מאוד. מדינה שמתמודדת עם איום כזה, מבינה שמדובר במשימה קשה מאוד, והאויב משתמש מולו, לרוב, בנשק הכי חזק, פוגע ועוצמתי שיש, כפי שקרה בווייטנאם, אפגניסטן וסוריה".

עוד כתבות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות