גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשש לחטופים, הוויכוח עם ארה"ב וההשראה ממצרים: הצפת מנהרות חמאס החלה

ישראל מתמודדת עם האיום התת־קרקעי בעזה במשך 20 שנה, וניסתה שלל פתרונות יצירתיים מולו ● כעת, על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, צה"ל החל להציף במי ים את מנהרות חמאס שבצפון הרצועה ● המטרה: להניע את מחבלי חמאס לצאת אל פני השטח ● איך מתבצעת התוכנית, מה עלותה ואילו מדינות עשו זאת בעבר?

חשיפת מנהרה בעזה / צילום: Reuters
חשיפת מנהרה בעזה / צילום: Reuters

התוכנית להצפת רשת המנהרות של חמאס יצאה לדרך, כך דווח בוול סטריט ג'ורנל. על פי העיתון האמריקאי, ישראל בנתה מערכת של משאבות במטרה להציף במי ים את התשתית התת־קרקעית הגדולה שבנה ארגון הטרור מתחת לרצועת עזה, צעד טקטי נוסף במלחמה נגד האיום שעימו מתמודד צה"ל במשך 20 שנה.

פרויקט מיוחד | איך ייראה צה"ל ביום שאחרי המלחמה? 

עם זאת, הפעולה הזו, במידה ואכן החלה כפי שדווח, מעוררת דאגות רבות לגורל החטופים הישראלים, שככל הנראה נמצאים מתחת לפני הקרקע. איך התוכנית צפויה להתבצע, האם ישראל היא המדינה הראשונה שמבצעת מהלך צבאי כזה ומה הסכנות הכרוכות בו? גלובס עושה סדר.

איך מתבצעת הזרמת המים למנהרות וכמה זמן תיקח?

לאורך השנים פורסמו הערכות שונות לגבי אורך המנהרות של חמאס ברצועת עזה. על פי וול סטריט ג'ורנל, היא כוללת אלפי פירי מנהרות ואורכה מגיע למאות קילומטרים. לשם השוואה, כלל רשת הרכבות התחתיות של לונדון נפרשת על פני 400 ק"מ.

בעיתון האמריקאי נטען כי ישראל בנתה מערכת של משאבות גדולות במטרה להציף את מנהרות חמאס ולגרום למחבלי הארגון לצאת אל פני השטח. לפי הדיווח, כבר באמצע חודש שעבר צה"ל סיים להקים חמש משאבות מים גדולות כקילומטר וחצי צפונית למחנה הפליטים שאטי. בפרסום אחר צוין כי ישראל הקימה שני צינורות נוספים, כך שבסך הכול היא מפעילה שבעה קווים להולכת מים.

כל אחת מהמשאבות יכולה לשאוב אלפי קוב מים מהים התיכון ולהוליך אותם לתוך המנהרות. ההערכות גורסות שייקח מספר שבועות עד שישראל תוכל להשמיד התשתית הקיימת בצפון הרצועה, מכיוון שתידרש לשאוב כמיליון קוב מים לשם כך.

 

בכמה מוערך פרויקט בסדר גודל כזה?

מחיר צינור מים ראשי בישראל מגיע לסכום של עד 350 שקל למטר. מחנה הפליטים שאטי, שכאמור בסמוך אליו הוקמו המשאבות, נמצא קרוב לים התיכון. לפיכך, הערכה היא שעלות הקמת כל צינור נעה בין 120 ל־280 אלף שקל.

בהנחה שקיימים מאות ואף אלפי פירי מנהרות בעזה, סביר להניח שצה"ל לא יישם את התוכנית בכל רחבי הרצועה משיקולים כלכליים וביצועיים, וכן בשל החשש שישנם חטופים במנהרות.

האם התוכנית מסכנת את החטופים הישראלים?

ככל הידוע, התוכנית להצפת מנהרות חמאס לא צפויה לסכן את החטופים שבעזה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר ברביעי, יום לאחר הפרסום בוול סטריט ג'ורנל, כי "נעשו בדיקות לכך שאין אף חטופים במנהרות הללו".

למה ישראל לא עשתה זאת כבר בראשית המלחמה?

על מנת להוציא את התוכנית לפועל, צה"ל היה צריך להשתלט על שטחים בנויים בהם ממוקמות המנהרות ולאסוף כמה שיותר מודיעין במטרה להבין היכן חמאס מחזיק את החטופים, לפני שפרס את מערכת הצינורות הארוכה והמאסיבית. ייתכן שזו אחת הסיבות שבגינה הצבא החל את התמרון הקרקעי על קו החוף בעזה. כיום, על פי הערכות שונות, ישראל שולטת על כ־40% מחופי הים ברצועה.

מהן הסכנות באמצעי הלחימה הללו?

אחד החששות שהעלו גורמים אמריקאים בפני עמיתיהם בישראל נוגעת להשלכות של התוכנית. על פי דיווחים שונים, בבית הלבן חוששים שהצפת המנהרות במי ים תפגע באספקת מי השתייה בעזה, תזהם את הקרקע ותוביל לאסון הומניטרי משמעותי. עם זאת, ההערכה היא שאם ארה"ב הייתה מטילה וטו על התוכנית, היא לא הייתה יוצאת לפועל.

יש לציין שמאז החלה המלחמה, הבית הלבן העביר לידי ישראל פצצות חודרות בונקרים כחלק ממשלוח של עשרות אלפי נשק, כך על פי פקידים אמריקאים שצוטטו בתקשורת הזרה. לפי דיווחים, מדובר ב־100 פצצות מסוג BLU-109 במשקל 900 ק"ג, המסוגלות לחדור בונקרים תת־קרקעיים.

אילו אמצעים נוספים יש נגד המנהרות?

היחידה המובחרת של חיל ההנדסה הקרבית יהל"ם (יחידה הנדסית למשימות מיוחדות) כוללת בתוכה את פלגת סמו"ר (סליקים ומנהרות), שמתמקצעת בלוחמה תת־קרקעית הנחשבת לסבוכה במיוחד. הפלוגה משתמשת באמצעים טכנולוגיים ורובוטיים עבור סריקת המרחב במטרה לוודא כי המנהרה לא ממולכדת ולא מסתתרים בה מחבלים. אחד מהרובוטים שבהם היא משתמשת מרושת במצלמות ובעל יכולות ראיית לילה ואיסוף נתונים.

האם ישראל היא המדינה הראשונה שעושה זאת?

כבר ב־2015 מצרים הוציאה לפועל תוכנית דומה נגד מנהרות חמאס שחדרו לשטחה. הצבא המצרי חפר 18 בריכות ותעלה באורך 14 ק"מ מהים התיכון כדי למלא אותן במים ולפגוע במנהרות.

אולם, במשך שנים רבות מצרים העלימה עין ממנהרות ההברחה שעברו מעזה לחצי האי סיני, בהן עברו אמל"ח וסחורות באופן שוטף. כשאיש האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, עלה לשלטון ב־2012, הוא נמנע מלטפל בנושא. אולם, שנה לאחר מכן הודח מורסי מהשלטון, ואת מקומו תפס עבד אל־פתאח א־סיסי שהחל להיאבק במנהרות שהגיעו לשטח מצרים.

"הפעולה שישראל מבצעת כעת, לפי פרסומים זרים, שונה ממה שמצרים ביצעו ב־2015. מדובר בכוח עצום של מים, שיכול להגיע ל־200 אלף ליטר לשעה", אומרת ד"ר דפנה ריצ'מונד־ברק, מרצה בכירה בבית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, ומחברת הספר "Underground warfare" על לוחמה תת־קרקעית. "מדובר בהזרמה של מים ישירות מהים לתוך המנהרות עצמן. אני חושבת שזה לא עבד מספיק טוב במקרה המצרי - הרי מנהרות המשיכו להתקיים בגבול.

"לגבי ישראל, זה יכול להיות חלק מארגז כלים, אך אין פתרון קסם. זה לא יכחיד את כל התשתית התת־קרקעית הענקית של חמאס, וזו גם לא המטרה ככל הנראה. אבל האם לתוכנית יש פוטנציאל להרוס חלק ניכר מהתשתית? כן. אין הרבה שיטות להשמדת מנהרות, אבל צריך לדאוג להרוס אותן באופן שלא יוכלו להשתמש בהן עתידית ברצועת עזה".

אילו ארגוני טרור נוספים משתמשים במנהרות לחימה?

ארגון חמאס הוא אינו היחיד שמשתמש בסוג לוחמה כזו. לדברי ד"ר ריצ'מונד־ברק, ארגוני טרור כמו אל־קאעדה השתמשו במנהרות באפגניסטן ובמדינות אפריקה, וכך גם חיזבאללה בלבנון ודאע"ש בסוריה ובעיראק. "דאע"ש למשל, השתמשו במנהרות בין סוריה לטורקיה במטרה שיעברו דרכן חיילים", אומרת ריצ'מונד־ברק. "בסופו של דבר, גם מנהיג דאע"ש חוסל במפלס התת־קרקעי של ביתו.

"לוחמה תת־קרקעית היא בלתי נראית, מפתיעה, וגורמת לאבדות רבות בשטח. התת־קרקע מקשה על הלחימה, בפרט בשטח בנוי. במרחב שיש בו מתחמים תת־קרקעיים, צריך לעבוד לאט ולהתאמן על זה. זו לחימה אלימה מאוד. מדינה שמתמודדת עם איום כזה, מבינה שמדובר במשימה קשה מאוד, והאויב משתמש מולו, לרוב, בנשק הכי חזק, פוגע ועוצמתי שיש, כפי שקרה בווייטנאם, אפגניסטן וסוריה".

עוד כתבות

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן