גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ציר ההתנגדות: המדינות שמנסות לכפות על האיחוד האירופי קריאה להפסקת אש בעזה

אירלנד, ספרד, בלגיה ומלטה יצרו קואליציה אד־הוק לקראת פסגת מנהיגי האיחוד בסוף השבוע ● דרישתן להפסקת אש מיידית אולי תידחה, אבל האיחוד עשוי לפעול לאיסור כניסת "מתנחלים קיצוניים", במקביל להצבת פעילי חמאס ברשימת תומכי טרור, במשוואה המעוררת דאגה בישראל

ליאו ורדקר, אלכסנדר דה־קרו, פדרו סנצ'ס, רוברט אבלה/ צילומים: (Shutterstock, AP(Rene Rossignaud, Rafiq Maqbool . עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ליאו ורדקר, אלכסנדר דה־קרו, פדרו סנצ'ס, רוברט אבלה/ צילומים: (Shutterstock, AP(Rene Rossignaud, Rafiq Maqbool . עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מנהיגי ארבע מדינות חתומים על מכתב פומבי שנשלח השבוע לנשיא המועצה האירופית, שארל מישל, בדרישה לקרוא ל"הפסקת אש מיידית" בעזה. הממשלות באירלנד, בלגיה, ספרד ומלטה חברו יחד בימים האחרונים, כדי ליצור קואליציה אד־הוק ששואפת לשנות את עמדת האיחוד האירופי בנוגע למלחמה שהכריזה ישראל על חמאס.

על סף משבר הומניטרי: המדינה שהולידה איום חדש על ישראל 
האם סעיף 99 באו"ם, שהופעל לאחרונה "נגד ישראל", הוא חריג?
WSJ| איך הצליחו בוגרי אוניברסיטת פנסילבניה העשירים להדיח את הנשיאה ליז מגיל?

במקום סיום שלטון חמאס בעזה, דורשות ארבע המדינות "הפסקת אש שעשויה להוביל לסיום העימות"; במקום שימוש באמצעים צבאיים - "סיום הטבח באזרחים חפים מפשע"; במקום מחויבות לזכותה של ישראל להגן על עצמה - בדיקה אם ההגבלות על הסיוע ההומניטרי לעזה "מהוות הפרה של החוק הבינלאומי".

במלים אחרות, הן דורשות להפוך את גישת האיחוד האירופי עד כה, מכזו שהסתפקה ב"הפוגות הומניטריות" ויישרה קו עם ארה"ב, לכזו המתואמת יותר עם דרישות מזכ"ל האו"ם וארגונים בינלאומיים.

כל מדינה והאינטרס שלה

לכל אחת מהמדינות מוטיבציה ואינטרסים משלה להצטרף לציר ההתנגדות שנוצר. אירלנד היא מדינה בה רוב הציבור והמערכת הפוליטית מחזיקים בעמדות פרו־פלסטיניות, בין היתר מתוך השלכה אחרי ההיסטוריה העגומה של הכיבוש האנגלי באי. הנשיא האירי, מייקל היגינס, אמר כי נשיאת האיחוד "לא מדברת בשמנו" כשהגיעה לביקור סולידריות בישראל אחרי הטבח. דקות לאחר שיגור המכתב המשותף הוא כבר כיכב בתקשורת המקומית.

גם בלגיה נחשבת למדינה "בעייתית" מבחינת ישראל בשנים האחרונות. צמד המנהיגים הבלגים הנוכחיים, ראש הממשלה אלכסנדר דה־קרו ושרת החוץ הדיה לאביב, מסונכרנים ביניהם ומביעים ביקורת חריפה ובלתי פוסקת על "הרג אזרחים חפים מפשע" על ידי ישראל בשבועות האחרונים. "אני יותר אדם מאשר פוליטיקאי, והאנושיות חשובה לי", אמר דה־קרו השבוע בנוגע לעזה. הממשלה אף דנה בהטלת סנקציות בסגנון רוסיה על ישראל.

ספרד היא הבכירה ביותר בחבורה, הכלכלה הרביעית בגודלה באיחוד האירופי, הנשיאה הזמנית שלו (עד סוף השנה, אז תוחלף על ידי בלגיה), ומנסה באופן מסורתי לשמור על קשרים קרובים עם מדינות צפון־אפריקה הערביות. יתרה מכך, המפלגה הסוציאליסטית הנמצאת בשלטון היא ביקורתית מאוד כלפי ישראל והממשלה הנוכחית.

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ס, כבר הבטיח להכיר במדינה פלשתינית, נסע לרפיח יחד עם מקבילו הבלגי ערב עסקת החטופים כדי לקרוא להפסקת אש, וגם מינה שרה בעלות עמדות אנטי־ישראליות, ממוצא פלסטיני, לקבינט החדש שלו. הספרדים הצהירו כי בכוונתם לכנס "ועידת שלום" אזורית, ואף התעקשו להכניס זאת להודעת התמיכה של האיחוד בישראל שיצאה באוקטובר, אולם הדבר נשאר בגדר הצהרות בלבד.

אל מדינות אלו הצטרפה מלטה, שאינה נחשבת לחברה אוטומטית בציר אנטי־ישראלי, אך במלחמה הנוכחית הביעה את עמדתה בעד הפסקת אש, למרות שראשיה גם גינו בחריפות את מתקפת הטרור של חמאס וקראו לשחרור החטופים כחלק מההפסקה. יש מי שסבורים כי שיקולי הגירה מכתיבים את מדיניות מלטה, המהווה יעד פופולרי למהגרים מלוב, וכי ובמדינה חוששים מפליטים עזתיים.

הרקע לשיגור המכתב, הוא פסגה נוספת של מנהיגי האיחוד שתתקיים בסוף השבוע הנוכחי בבריסל. כרגע, האיחוד האירופי אינו נראה קרוב לשנות את עמדתו באופן מהותי בנוגע למלחמה בעזה. הוא כבר "כבל" את עצמו בשורת ההצהרות שאימץ עד כה, כולל העובדה שחמאס "לא יהיה חלק מהשלטון" ברצועת עזה ביום שאחרי, מחויבות לזכותה של ישראל להגן על עצמה ודרישה לשחרור כל החטופים. האופי המזוויע וההיקף העצום של התקפת חמאס זיעזעו מן היסוד את ראשיו ואת ראשי רוב המדינות ב־7 באוקטובר, וההחלטה שהתקבלה בפגישתה הקודמת של מועצת אירופה, כשלושה שבועות לאחר מכן, משקפת זאת.

כפל לשון אירופי באו"ם

למרות הפורמליות, האיחוד האירופי אינו מקום בו לכל מדינה יש זכות והשפעה שווה, במיוחד על מדיניות החוץ והביטחון. מדינות פרו־ישראליות כגרמניה ואיטליה, לצד אוסטריה וגוש מדינות מרכז אירופה, יוצרות מנוף לחץ חזק לכיוון ישראל. "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה ואיטליה שבה ומגנה את התקפות חמאס", אמרה ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני לפני נסיעתה לפסגה. גם גרמניה - המממנת העיקרית של האיחוד האירופי (כלומר, זו ש"מפסידה" נטו מיליארדים מדי שנה על הפרויקט) והקטר העיקרי שלו לצד צרפת - צפויה לפעול למען ישראל.

אם מישהו זקוק להצצה איך הדברים היו יכולים להיראות ללא התמיכה הזו, אפשר אולי להסתכל על ההצבעה במליאת האו"ם על הפסקת אש מיידית, שהתקיימה השבוע בניו יורק, שם התמונה האירופית היתה שונה לגמרי: 17 מדינות החברות באיחוד האירופי (מתוך 27) הצביעו בה בעד הפסקת אש מיידית בעזה. רק שתיים התנגדו (צ'כיה ואוסטריה). כפל הלשון האירופי ברור: הצבעה אחת באו"ם, הצבעה אחרת באיחוד האירופי. אמנם יש דינמיקה ואינטרסים שונים להצבעות באו"ם, וקל יותר להצביע בעד צעד שידוע מראש כי אינו מחייב והוא הצהרתי בלבד, אך התנהגות זו משרטטות תמונה מורכבת יותר בנוגע לעימות הנוכחי בין חברות האיחוד.

התמונה נהיית מורכבת ככל שהלחץ הציבורי והבינלאומי על האיחוד "לעשות משהו" בנוגע לעזה מתגבר. אם הוא אינו יכול או אינו רוצה לקרוא להפסקת אש מיידית, מסיבות שונות, הרי שהוא נדרש - ומרגיש עצמו מחויב - לנקוט צעד אחר.

מתנחלים לצד חמאס

בחזית זו נרשמה בשבוע האחרון התפתחות שישראל, לפי גורמים שונים באירופה, רואה בדאגה לצד הדרישות להפסקת אש ולצעדים ערטילאיים כמו "קידום פתרון שתי המדינות" ו"ביסוס שלטון הרשות הפלשתינית בעזה", קורא המכתב ששוגר השבוע על ידי ארבע המדינות לאמץ לראשונה הגבלות כניסה על "מתנחלים קיצוניים" לאיחוד.

לדרישה זו יש תמיכה רחבה הרבה יותר. לפחות 13 מדינות אירופיות מסכימות על כך, והנושא "צפוי לעמוד במרכז הדיונים על המלחמה" בסוף השבוע, לפי מקור אירופי. "אף אחד לא הביע עד כה התנגדות", אמר. צרפת וגרמניה הודיעו שישקלו את העניין, ובלגיה כבר מיהרה להתחייב לכך.

במקביל, האיחוד האירופי צפוי גם לאמץ הכנסת בכירים בחמאס לרשימת הטרור שלו. משרדי החוץ של כמה מדינות אירופיות, וגם הממונה על יחסי החוץ של האיחוד ג'וספ בורל, דיברו על שני הצעדים כשני צדדים של אותו המטבע, מה שמדאיג את הנציגים הישראלים באירופה ויוצר משוואה חדשה המקבילה בין מחבלי חמאס למתנחלים פורעי חוק. מבחינה זו, ייתכן כי בחסות הקרב הדיפלומטי על הפסקת אש, ציר ההתנגדות, בגיבוי מדינות נוספות באיחוד, ירשום הישג באימוץ הגבלות כניסה כאלה.

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות