גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ להתגונן בפני רחפנים מתרחש בשדה הקרב באוקראינה

ריבוי הכלים האוויריים הקטנים והזולים משנה את האופן בו צבאות חושבים על הגנה אווירית

חייל אוקראיני נושא רחפן בחזית ליד אבדיבקה / צילום: ap, LIBKOS
חייל אוקראיני נושא רחפן בחזית ליד אבדיבקה / צילום: ap, LIBKOS

בכל יום בשבוע, עד 20 רחפנים רוסיים עלולים לעופף מעל העמדה הקדמית של המפקד איוון שובקפליאס באוקראינה, והוא אמור להדוף אותם בעזרת סוללה מיושנת של תותחים נגד מטוסים, מהתקופה הסובייטית.

מנטרל מטעני חבלה וממפה מנהרות: הרובוט כלב החדש שגויס ללחימה בעזה
קטלני יותר וחכם יותר: האם זה הנשק שיכול לסייע לישראל להגן על גבולותיה?
הטילים של רפאל מגיעים למסוק התקיפה האמריקאי הטוב בעולם

ככל שתפקידם של רחפנים מתרחב בלוחמה המודרנית, כך גדל גם הצורך ליירט אותם באופן יעיל.

הגנה אווירית הייתה פעם נחלתם של יחידות מיוחדות עם ציוד יקר שתפקידן היה להשמיד טילים ומטוסים של האויב. כיום, התפוצה הגדולה של רחפנים זולים וקטנים גורמת לתפקיד הזה להיות הכרחי בכל יחידות הצבא, ומדרבנת ממשלות וחברות לייצור נשק להגביר את היכולת להתמודד עם האיום.

היעדר ציוד נגד רחפנים פוגע באוקראינה וגם בישראל

מנהל הרכש של הפנטגון ביל לפלאנט, אמר בשבוע שעבר שארה"ב זקוקה לעלייה בייצור טכנולוגי נגד רחפנים, והיעדר ציוד כזה פוגע בפעילות גם באוקראינה וגם בישראל. "אנחנו זקוקים להרבה כסף, אנחנו צריכים קווי ייצור שיוקמו במהירות", אמר.

כדי להביס את הרחפנים הרוסיים, ארה"ב ובנות בריתה שלחו לקייב טילים, תותחים מונחי מכ"ם, מה שמכונה ציוד לוחמה אלקטרוני שיכול לשבש לצבא הרוסי את האותות.

עם זאת, הבית הלבן הזהיר שארה"ב לא תהיה מסוגלת להמשיך לספק נשק וציוד לאוקראינה אם הקונגרס לא יאשר מימון נוסף עד סוף השנה. מוקדם יותר החודש, הרפובליקאים בסנאט חסמו הצעת חוק למימון סיוע לאוקראינה שכללה גם כספים לסיוע הצבאי.

הציוד הזר כבר חולק במשורה בקו חזית שאורכו כ־1,200 ק"מ, עד כדי כך בקמצנות ששובקפליאס וחיילים אוקראינים אחרים לא נתקלו בו עדיין.

שובקופליאס, מפקד סוללה בחטיבה הממוכנת 28 של צבא אוקראינה, מפעיל תותחי ZU-23-2 עתיקים כדי לירות על הרחפנים, או "הציפורים" שעוברים מעל קווי ההגנה האוקראיניים. "זה משחק של חתול ועכבר", אמר. "אנחנו יכולים להוריד יותר מהציפורים של היריב".

חברים ביחידתו של שובקופליאס, אומרים שלעולם לא יכול להיות ציוד רב מדי ליירוט רחפנים, פשוט מפני שיש כמות רבה של רחפנים בשמיים.

בעוד שאוקראינה הפעילה בהצלחה רחפנים החל בימים הראשונים של המלחמה, רוסיה מיהרה לשפר את יכולותיה. גם היא התאימה רחפנים מסחריים פשוטים לנשיאת פצצות, והרחפן המתפוצץ שהיא מייצרת התגלה כקטלני בשדה הקרב. צי של רחפני מודיעין מאפשר לרוסים לגלות מיקומים של עמדות אוקראיניות ולטווח אותן באש תותחנים אחר כך.

רוסיה גם מגדילה את יכולתה לייצר רחפנים. היא בונה בית חרושת לייצור מל"טים לטווח רחוק מדגם שאהד האיראני ומקימה פארק תעשייתי מחוץ למוסקבה, בו יהיו 17 חברות שמייצרות בעיקר רחפנים.

"הם כמו דבורים" אמר מפקד יחידת התותחנים האוקראינית הפעילה ביערות קרמינה, במזרח אוקראינה. עמדות כמו שלו היו מטרות מרכזיות לרחפנים רוסיים.

כמה שכבות הגנה נגד האיום האווירי הגדל

בתעלות ובחזית, חלק מהחיילים משתמשים ברובי ל"א, המשבשים את אותות הרחפנים ונראים כמו "תותחי לייזר" מסרטי מדע בדיוני. כשאין כלי נשק מתוחכמים, חיילים מנסים את מזלם בעזרת רובי סער.

כמה קילומטרים מאחור נמצאים תותחי ההגנה האווירית של החטיבה הממוכנת ה־28, בהם המפעילים צריכים לשלב שימוש בדוושות ומנופים כדי לכוון שתי כוונות על המטרות.

למרות גילם המופלג של התותחים "הם עושים את עבודתם די טוב", אמר אחד המפעילים, שהכינוי שלו בקשר הוא "אלפא".

אלפא אמר שהוא ראה עד 20 רחפנים רוסים מתפוצצים בגזרה שלו ביום אחד, אם כי ברוב הימים הוא רק אחד או שניים. כיסוי העננים, הוא הההגנה היעילה ביותר נגד הרחפנים, הוסיף.

רוסיה משנה את טקטיקת הרחפנים שלה, כך אמרו אנשי החטיבה האוקראינית. הרחפנים המתפוצצים שהיו טסים לבד, למשל, כעת טסים בזוגות. "העיקרון הוא שאם אחד ייורט, השני ימשיך לטוס", אמר שובקופליאס, מפקד הסוללה.

אנליסטים צבאיים וחיילים אוקראיניים אומרים שלרוסיה אולי יש יתרון בכל הנוגע ללוחמה אלקטרונית נגד הרחפנים.

אוקראינה מאבדת כ־10,000 רחפנים בחודש, כך דיווח Royal United Services Institute, מכון מחקר צבאי, במאי. לרוסיה יש לפחות מערכת לוחמה אלקטרונית אחת,  בכל 10 ק"מ של קו החזית, על פי הדו"ח.

רוסיה הייתה מאוד יעילה ביירוט רחפנים אוקראיניים על ידי שליחת אות חזק יותר לשליטה ברחפנים מהאות ששולח המפעיל שלו, אמר ג'יימס פאטון רוג'רס, מומחה למכשירים כאלה במכון מדיניות הטכנולוגיה קורנל ברוקס, באוניברסיטת קורנל.

היכולת לחסום רחפנים, משמעותה שהמפעילים האוקראיניים צריכים להתקרב יותר לקו החזית על מנת לשמור על קשר עם המל"טים שלהם, אמר רוג'רס.

להשקיע בלוחמה אלקטרונית

"זה חלק רציני מאוד מההגנה שלנו בחזית... לא הקדשנו לזה את תשומת הלב שהיינו צריכים להקדיש", אמרה אנה גבוזדיאר, סגנית השרה לתעשיות אסטרטגיות. בניית מערכת נגד רחפנים נמצאת כעת במקום גבוה בסדר העדיפויות של אוקראינה, הוסיפה סגנית השרה.

חייל אוקראיני משגר רחפן בחזית קרוב לבחמוט / צילום: ap, LIBKOS

כוחות אוקראינים כבר מפעילים כמה מכשירים מייצור מקומי, כולל מכשיר בגודל קופסת נעליים שפולט אות אלקטרוני המפריע לקישור בין רחפן אויב למפעיל שלו.

ה"אוברי" (Oberih), או "קמע", נראה כמו מגן וייצרו אותו על ידי פירוק מכשירים סיניים נגד רחפנים והנדסה לאחור איך הם פועלים, אמר דמיטרו שיינרט, המפתח. המכשיר, שעולה כ־3,600 דולר, יעיל נגד רחפנים קטנים המשמשים לאיסוף מודיעין או שהוסבו לשאת רימוני יד, אמר שיינרט. הוא יכול גם לפגוע ברחפנים מהירים אבל צריך מפעיל מיומן בגלל שכלי הטיס האלה טסים נמוך ומהר, אמר.

ניתן להוריד רחפנים על ידי מערכות הגנה מטילים כמו אלה ששלח המערב לאוקראינה, כולל הפטריוט, טילי הגנה אווירית וטילים מונחי אינפרא אדום. אבל כל אלה אפשרויות יקרות. טילי פטריוט עלולים לעלות 3 מיליון דולר כל אחד ורחפנים מסחריים ניתן לרכוש עבור מאות דולרים בודדות.

בגלל שהתפתחות הרחפנים בשדה הקרב הייתה מהירה, הרבה מהמערכות המיועדות לבלום אותן, גם הן חדשות.

מוקדם יותר השנה, שלחה ארה"ב לאוקראינה 14 מערכות נגד רחפנים חדשות ששמן Vanpire, מערכת טילים המיוצרת על ידי L3Harris Technologies. המערכת יכולה להיות מורכבת על משאיות פיק אפ ולפגוע במטרות בעזרת טילים מונחי לייזר.

באוגוסט, יצרנית הנשק הנורבגית Kongsberg החלה למסור כמה מערכות נגד רחפנים בשם CORTEX Typhon לאוקראינה. פיתוח הנשק הזה, שיורה קליעים ומופעל מרחוק, הושלם רק השנה. עיצובו הושפע בין היתר בהשפעת מה שקורה באוקראינה, כולל הצורך לבנות אותו קל לתפעול כך שיהיה ניתן להכשיר עבורו צוותים במהירות, אמר אייריק לי, נשיא מחלקת ההגנה והחלל של Kongsberg.

גם ישראל זקוקה להגנה נגד רחפנים

גם ישראל זקוקה לציוד נוסף, על פי יועץ ביטחוני שעבד עם הממשלה. במלחמה האחרונה, תקף חמאס את העמדות הישראליות ברחפנים עמוסי פצצות.

כחלוצה בטכנולוגיה נגד רחפנים, יש לישראל בארסנל את הנשק החדשני קרן ברזל מתוצרת רפא"ל, שמשתמש בקרן לייזר כדי לשתק רחפנים ממרחק מאות מטרים ועד כמה מרחק של קילומטרים באוויר.

בחזרה בחזית באוקראינה, המפעילים שיורים ברחפנים צריכים לשנות עמדה במהירות, מרגע שהורידו רחפן רוסי. "כשהשמדת ציפור של האויב, ההפגזה הארטילרית באה זמן קצר אחר כך", אמר שובקופליאס.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית