גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת התרופות שמחקה כמעט את כל השווי שלה - ואז זינקה ב־150% ביום אחד

חברת קומפיוג'ן היא חלוצת ביוטק, אבל גם שורפת מזומנים כרונית שבמשך 30 שנותיה לא ביססה הכנסות קבועות ● אז איך היא השיגה עסקה עם תאגיד אמריקאי שרק המקדמה עליה דומה לשווי החברה כולה? ● המנכ"לית: "אין קשר בין השווי לערך שמייחסות השותפות הפוטנציאליות"

ד"ר ענת כהן־דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר
ד"ר ענת כהן־דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: איל יצהר

חברת קומפיוג'ן  היא אחת מחלוצות התכנון הממוחשב של תרופות - וגם אחת משורפות המזומנים הגדולות בתחומה: בשלוש השנים הקודמות (2020־2022) היא שרפה 86 מיליון דולר. גם השווי שלה צנח בעקביות. מאז שנגעה בשווי של מיליארד דולר בשנת 2021 ועד ליום שלישי בבוקר היא צנחה בכ־95% לשווי שוק של 64 מיליון דולר. אבל אז הגיעה הודעה דרמטית: עסקה עם תאגיד התרופות האמריקאי גיליאד שמגלמת תגמול של על 848 מיליון דולר - סכום עתק עבור חברה ישראלית בסדר הגודל של קומפיוג'ן, ומנייתה זינקה ב־150% ביום אחד.

אז מה בעצם כוללת העסקה? והאם היא תניב לקומפיוג'ן סוף סוף, אחרי 30 שנה של פעילות, הכנסות קבועות?

השבוע בביומד | הישראלית שקיבלה אישור FDA, וענקית התרופות סאנופי בבעיה
היזם שהוביל את מעבר קיבוץ רעים לת"א מסתער על קידום חברת הפסיכדליה שלו

העסקה עם תאגיד התרופות האמריקאי

ההסכם בין גיליאד לקומפיוג'ן לא יוצא דופן במבנה שלו. התאגיד האמריקאי יקבל את הזכות לפתח מוצר של החברה, תמורת מקדמה, תשלומי אבני דרך המותנים בהצלחה ביעדים שונים, ותמלוגים על מכירות עתידיות (אם יהיו כאלה). אבל הסכום של ההסכם חריג: גיליאד ישלמו 60 מיליון דולר כמקדמה על מוצר שעדיין לא נכנס לשלב הניסויים בבני אדם. עם הכניסה לשלב הניסויים הקליניים, ככל הנראה ב־2024, קומפיוג'ן יקבלו עוד 30 מיליון דולר, ואם המוצר אכן יגיע לשוק, חברת הביוטק הישראלית תקבל עד 848 מיליון דולר בתשלומי אבני דרך על הצלחות שונות בתהליך עד להגעה למדפים - ותמלוגים.

 

איך חברה שרשמה בסוף 2022 הפסד מצטבר של 455 מיליון דולר מקבלת עסקה שרק המקדמה בה דומה לשווי החברה כולה? כפי שהסבירה ד"ר ענת כהן־דייג, מנכ"לית החברה, בראיון לגלובס אחרי העסקה: "אין קשר בין השווי של החברה בשוק לבין הערך שמייחסות לה השותפות הפוטנציאליות למוצרים שבצנרת שלה".

 

המוצר נשוא העסקה פועל במנגנון יצירתי: אינטרלוקין 18 ( IL18 ) הוא חלבון שמופיע באופן טבעי בגוף, בעל פעילות דלקתית מוכרת. בתוך הגוף החלבון הזה מבוקר על ידי מספר מנגנונים, אך עלה הרעיון להזריק אותו מבחוץ, כטיפול אנטי סרטני.

מחלוצה בתחומה, למחיקת רוב השווי

קומפיוג'ן הוקמה בשנת 1994. לא היו בזמנו הרבה חברות שעשו את מה שהיא עושה: החברה השתמשה בכלים של בינה מלאכותית זמן רב לפני שהיא הפכה לדבר החם בשוק. בשנת 2000 היא הונפקה בנאסד"ק וגייסה 50 מיליון דולר, על רקע ההתלהבות של השוק מפענוח הגנום האנושי. רגע אחר כך בועת הביוטק של אותה תקופה קרסה, ואחריה גם בועת הדוט.קום, אך קומפיוג'ן הצליחה למשוך את 50 מיליון הדולר שגייסה במשך שנים.

החברה עברה הרבה שינויים במודל העסקי שלה. היא עברה משירותי ביולוגיה חישובית לחברות תרופות אחרות לפיתוח תרופות בעצמה, אבל כל זה לא הספיק ובשנת 2010, עדיין ללא הכנסות קבועות, המזומנים החלו לאזול.

כהן־דייג מונתה למנכ"לית החברה וב־2011 הכריזה עלשינוי נוסף במודל העסקי: מיקוד בתחום אחד של פיתוח תרופות, ותחום חם - אימונותרפיה (שימוש במערכת החיסון לטיפול בסרטן). כמו כן החליטה קומפיוג'ן לקדם את המוצרים שלה לשלבים מאוחרים יותר. המשמעות היא קצב שריפת מזומנים גבוה יותר, אבל בשאיפה, עסקאות מסחור גדולות יותר, וזמן קצר יותר מרגע החתימה ועד הגעת התרופות לשוק.

ב־2013 ההחלטה הזו הניבה פירות, כשענקית התרופות באייר חתמה עם קומפיוג'ן על הסכם פיתוח משותף לשתי תרופות, עם מקדמה של 10 מיליון דולר. בעקבות זאת, קפץ שווי קומפיוג'ן ל־500 מיליון דולר. חתימת ההסכם באייר, הובילה לזינוק במניית החברה, אך בהדרגה יצא ממנה האוויר כאשר ההסכם לא היתרגם במהירות לכניסת המוצר לניסויים מתקדמים, וכאשר הסתבר כי תחום האימונותרפיה בכלל, בו התמקדה קומפיוג'ן, אינו מניב סל שלם של מוצרים מרפאי סרטן, אלא רק להיטים ספורים שליבו את התקוות סביב התחום.

ב־2014 תגלית של החברה הביאה לשורת עסקאות נוספות. קומפיוג'ן גילתה תרופה הפועלת במסלול TIGIT, חלבון בקרה של מערכת החיסון שזכה אז להתלהבות גוברת מצד מפתחי תרופות. היא גייסה 150 מיליון דולר נוספים וחתמה על הסכמים עם החברות אסטרהזנקה (בתמורה למקדמה של 10 מיליון דולר) ועם BMS (בתמורה ל־32 מיליון דולר).

בשנת 2021 שוב נסקה המניה והחברה נגעה בשיא אפילו בשווי של מיליארד דולר, עדיין ללא הכנסות, על רקע הבועה הכללית שהתנפחה סביב חברות פיתוח התרופות בנאסד"ק (והשקעה של קרן ARC, שנכנסה לפוזיציה בקומפיוג'ן משכה אחריה משקיעים נוספים, ואז יצאה מהאחזקה והמשקיעים האחרים אחריה).

גם תנאי המגרש של קומפיוג'ן עצמה השתנו, כמה חברות הצטרפו לשוק ה־TIGIT, שהפך בעצמו לפחות ופחות אטרקטיבי בעיניי משקיעים. בכל פעם שמגיע ניסוי מוצלח או כושל שמערער את מעמדה של קומפיוג'ן בתור החברה עם הפתרון הכי טוב בקטגוריה (לטענתה), מניית החברה מיטלטלת - לטוב ולרע.

התנפצות הבועה של 2021, התרחקות המשקיעים מהשקעות מסוכנות בגלל סביבת הריבית, פניית השוק נגד תחום ה-TIGIT והמשך שריפת המזומנים על ידי החברה, הובילו לנפילת המניה בכ־95% מהשיא. ואז הגיע ההסכם הנוכחי והראה כי חברות תרופות גדולות ממשיכות להמר על קומפיוג'ן, והמניה עשתה תיקון מרשים. עם זאת, גם אחריו, היא נסחרת לפי שווי רחוק מאוד מהשיא.

תמשיך לשרוף מזומנים בקצב מסחרר?

אז איפה נמצאת קומפיוג'ן היום? יש לה מוצר לטיפול בסרטן, COM701, במנגנון ייחודי; מוצר שהיא גילתה במקביל לחברות האחרות (ב־TIGIT); והיא עורכת ניסוי בשילוב בין שני המוצרים הללו למוצר שלישי, במסלול האימונותרפיה - ה־PD1.

מבחינת הסכמים שחתמה עם חברות אחרות, נותר לה ההסכם עם אטרהזנקה, סביב מוצר שהודיעה השבוע שנכנס לשלב השלישי של הניסויים, מה שיניב לקומפיוג'ן עוד 10 מיליון דולר. זהו המוצר הכי מתקדם קלינית של קומפיוג'ן אי פעם, ושוב מתעוררת התקווה כי החברה תגיע בעתיד הנראה לעין להכנסות יציבות. יש לה עדיין גם את ההסכם עם באייר, שמתקדם לאיטו, וכעת מצטרף אליו ההסכם החדש עם גיליאד.

טרם החתימה על העסקה היו בקופתה של קומפיוג'ן 57.4 מיליון דולר, והיא העריכה שהם יספיקו לה עד סוף 2024, כך שהתשלומים הנוכחיים והפוטנציאל לתשלום עתידי מהיר יחסית מגיליאד, מעבים משמעותית את הקופה שלה. "לא הכרזנו לכמה זמן תספיק לנו הקופה הנוכחית", אמרה כהן־דייג בראיון ביום שלישי, "כי עדיין לא סיימנו את תהליך תכנון התקציב קדימה בעקבות העסקה. איננו יודעים עדיין האם נגדיל את קצב השריפה שלנו, שעבור 2023 צפוי לעמוד על 37־39 מיליון דולר. בגיוס כספים תמיד ידענו לפעול בצורה שדואגת לחברה ולבעלי המניות".

המשימה שלה, להפוך לחברה הישראלית הראשונה המפתחת תרופות באופן חישובי וגם מתפרנסת מזה, היא משימה שאפתנית מאוד. כעת, נראה כי היא מתקרבת אליה בעוד צעד אחד גדול.

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אסמעיל הנייה / צילום: ap, Dalati Nohra

חמאס בהודעה רשמית: מסכימים לעסקה להפסקת אש

נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי