גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאנגולה ועד החות'ים: ערב הסעודית מאבדת אחיזה בעולם הנפט

החלטת אנגולה על עזיבת קרטל אופ"ק מחלישה את הארגון, שגם כך מושפע באופן שלילי מהמעבר העולמי לאנרגיות מתחדשות ומהמתחים בין המדינות החברות בו ● סביר כי נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן יישב בקרוב עם אנשיו כדי לעשות חישוב מסלול מחדש - אחרת, שליטתם עלולה להתרסק סופית

נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Leon Neal
נסיך הכתר הסעודי, מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Leon Neal

אחת ממפיקות הנפט הבולטות ביבשת אפריקה, אנגולה, הודיעה אתמול (ה') על עזיבת קרטל אופ"ק. הרקע להחלטה הוא חילוקי דעות קשים בין האנגולים לבין הקרטל בנוגע להיקף קיצוץ המכסה שלהם לשנת 2024.

בין איראן לחות'ים: כך הפכה סעודיה לאחת הנפגעות של המלחמה בישראל
הנפט לא מתייקר, בת"א יש עליות: מבחינה כלכלית אין מלחמה רב-זירתית, בינתיים
שוברת ימינה: צרפת אימצה רפורמה קשוחה נגד הגירה לא-חוקית

העזיבה הזו התרחשה לאחר שנסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן הצליח לאחד באופן יחסי את השורות באופ"ק, לאחר שאינדונזיה, קטר ואקוודור עזבו את הקרטל בזו אחר זו בין השנים 2020-2016. כלומר, החלטת האנגולים משלימה את הקטנת הקרטל ב־25%, תוך שבע שנים בלבד.

בעבר, התרגלנו לכך שאופ"ק הם הארגון עם "היד על השאלטר" של מחיר הנפט. כך, למשל, אמברגו הנפט שהטילו בשנת 1973 חברות אואפ"ק דאז, הזניק את מחיר הנפט פי כ־2.7 תוך שנה. אולם, מאז, מים רבים זרמו במיצר הורמוז והארגון לא שולט בעולם הנפט כמו בעבר. זה נובע מכמה גורמים: ראשית, מפיקת הנפט הבכירה בעולם היא כיום בכלל ארה"ב, עם קצב הפקה היסטורי של כ־13.3 מיליון חביות ביום. מנגד, ערב הסעודית, יצואנית הנפט הבכירה בעולם, ירדה מ־12 מיליון חביות ביום ב־2020 לכ־9 מיליון ב־2023 - בניסיון לשמור על מחיר גבוה.

אופ"ק מתפוררת מבפנים

הגורם השני קשור למעבר העולמי לאנרגיות מתחדשות. ברמה הגלובלית, סוכנות האנרגיה העולמית (IEA) מעריכה כי היקף הייצור העולמי מאנרגיות מתחדשות צפוי לעמוד השנה על 440 ג'יגה־וואט, יותר מכפול מ־2019. השפעה גדולה על כך מגיעה מארה"ב, צרכנית הנפט הבכירה עם כ־20% מתוך כלל תצרוכת הנפט העולמי. ייצור החשמל מסולאר ורוח במדינה צפוי לגדול בשנה הבאה מ־595 מיליארד קילו־וואט שעה ל־688, בזמן שהייצור מפחם יפחת מ־669 ל־599 קילו־וואט. כך, לראשונה אי פעם, ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בארה"ב יעבור את הייצור מהפחם - כאשר, כמובן, ייצור האנרגיות המתחדשות גם נותן את אותותיו על תצרוכת הנפט.

השינוי השלישי והאחרון שהוביל להיחלשות אופ"ק הוא התפוררותה מבפנים, וכאן נכנסת לסיפור אנגולה. לקראת הכינוס של אופ"ק עם שותפותיו בראשות רוסיה, במסגרת הקרטל המשותף שנקרא "אופ"ק+" וחולש על כ־40% מתפוקת הנפט, הארגון התקשה להציג קו אחיד בכל הנוגע למדיניות קיצוץ ההפקה ב־2024. בעקבות כך, כינוס הוועידה נדחה - והוביל לירידה משמעותית במחיר הנפט, במקום לעלייה. למעשה, לאורך כל אחד משבועות נובמבר מחיר הבנצ'מרק ברנט ירד.

המגמה הזו נמשכה גם כבר לאחר שאופ"ק+ כבר הודיעו על קיצוץ מכסות ההפקה ל־2024 ב־2.2 מיליון חביות ביום. אירוע שיש בו דיסוננס מסוים, שהרי קיצוץ הפקה מוריד את ההיצע - ואז המחיר אמור לעלות. עם זאת, לא כך היו פני הדברים הפעם. אמנם עוד קודם לכן, 23 חברות אופ"ק+ כבר חתכו היקף מצטבר של 5.16 מיליון חביות ביום (כ־5% מהצריכה העולמית), אבל חלק משמעותי מתוך הקיצוץ החדש בנובמבר נבע מקיצוץ קודם. קרי, הקיצוץ "הוולונטרי" של ערב הסעודית בהיקף מיליון חביות ביום נמשך כבר במשך חודשים, וכך גם בנוגע ל־300 אלף חביות ביום של רוסיה, שקוצצו עוד לפני שהודיעה כעת על קיצוץ של חצי מיליון. בשורה התחתונה, ניתן להגיד שמחצית מהקיצוץ החדש של אופ"ק+ היה "אילוזיה" של חדש, והשווקים לא התרגשו, שהרי הם מתמודדים איתו כבר כמה חודשים.

סיבה נוספת שהשווקים לא התרשמו מהקיצוץ של אופ"ק+ הייתה שרק חצי מחברות אופ"ק+ נטלו חלק בקיצוץ, וגם מבין אלו הייתה אנגולה. מן הרגע הראשון, הבהירו בכירי לואנדה, בירת אנגולה, כי הם לא מתכוונים להיענות לקיצוץ שאליו הם נדרשו: הפחתת המכסה ל־2024 מ־1.28 מיליון חביות ביום ל־1.1 מיליון. האנגולים הסכימו, לכל היותר, לקצץ עד 1.18 מיליון.

האנגולים מודעים היטב לעובדה כי דווקא בשוק הנפט הנוכחי, אף שהפקתם נמוכה משמעותית ממעצמות אופ"ק+ ערב הסעודית ורוסיה, הם שחקן לא מבוטל. בשנת 2022, אנגולה הפיקה כ־1.137 מיליון חביות ביום, כמעט כמו ניגריה - כ־1.138 מיליון. מדובר בקצב הפקה גבוה יותר משל אלג'יריה (כ־1.02 מליון חביות ביום), של לוב (כ־981 אלף חביות ביום), והרבה יותר מהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (כ־262 אלף חביות ביום). קצב ההפקה האנגולי אף גבוה משמעותית מזה של מדינות שבעבר נתפסו כמעצמות נפט של ממש כמו ונצואלה, שקצב ההפקה שלה בשנה שעברה עמד על כ־716 אלף חביות ביום.

בלואנדה צריכים הפקת נפט בקצב גבוה עבור כלכלתם, שהרי רכיב דלקי המאובנים מהווה כ־29% מתוך התמ"ג. זה שיעור גבוה יותר, למשל, משל ערב הסעודית, שעומד על כ־24%. בצל המציאות העולמית שבה מחיר הנפט ירד במילא לאחר קיצוץ ההפקה של אופ"ק+ בנובמבר והרצון להכניס ככל הניתן, החליטו בלואנדה לסיים את 16 שנות החברות באופ"ק.

צניחה של מעל 40% מהממוצע במכליות הנפט שחצו את באב אל־מנדב

לבסוף, בעולם הנפט חוזים גם השבוע כיצד קרטל אופ"ק איבד שליטה על מחיר הנפט. זה קורה בצל העלייה במחיר הנפט שנובעת מהמצור הימי שגרמו החות'ים בים האדום. בדומה לענקיות הספנות, גם ענקית הנפט BP, ששולטת על כ־20% מהסחר בנפט, הודיעה לפני ימים ספורים על הפסקת השיט בים האדום. בצל רצף האירועים, מחיר הנפט עלה בשבוע החולף ב־4% לכ־80 דולר לחבית ברנט בהשפעת שליחיה של איראן בתימן - השבוע הראשון שמסתיים בעלייה מזה חודשיים.

מהאירוע הזה אנחנו לומדים שהסעודים בפרט וקרטל אופ"ק בכלל איבדו אחיזה על מחיר הנפט, הן כלפי מטה והן כלפי מעלה. אתגר נוסף שצפויים הסעודים להיתקל בו בקרוב הוא מחסור במכליות. השבוע חצו את באב אל־מנדב אך ורק 30 מכליות נפט ודלק, צניחה של יותר מ־40% מהממוצע של שלושת השבועות הקודמים. אותן מכליות אחרות עוקפות דרך כף התקווה הטובה, במסלול ארוך בהרבה, וכך פחות זמינות להזמנות חדשות.

בסיכומו של דבר, ערב הסעודית איבדה אחיזה על נדבכים רבים ומשמעותיים בעולם הנפט: המחיר, ההובלה, וחמור מכל - הסמכות באופ"ק והחשש מעזיבת הקרטל. נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן ואנשיו, קרוב לוודאי, יישבו בקרוב מאוד ויבצעו חישוב מסלול מחדש. אחרת, שליטתם שהולכת ופוחתת, תתרסק סופית.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי