גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הלך הכסף הקטרי שנכנס לרצועת עזה, ומי עשוי לקבל אותו ב"יום שאחרי"?

כשראש הממשלה נתניהו נשאל על הכספים שנכנסו לרצועה בתקופתו, הוא טען שאלה נועדו ל"צרכים הומינטריים", אבל זהו הסבר חלקי במקרה הטוב ● כשראש האופוזיציה לפיד נשאל על סתירות בתוכניתו ל"יום שאחרי", הוא שלף פקידים מימי אבו מאזן, אבל ספק אם מהם תבוא הישועה

בנימין נתניהו - מסיבת עיתונאים 16.12.23, יאיר לפיד - ספי ויניר, גל''צ, 26.12.23 / צילום: איל יצהר, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)
בנימין נתניהו - מסיבת עיתונאים 16.12.23, יאיר לפיד - ספי ויניר, גל''צ, 26.12.23 / צילום: איל יצהר, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בזמן שהמלחמה בעזה נראית עדיין רחוקה מהכרעה, וכרגע לא ברור איך בדיוק יראו השלבים הבאים שלה, הפוליטיקאים מתחילים לדבר על היום שאחרי. מי שמוביל את הקו הזה הוא ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שמקפיד להדגיש כי לא יאפשר לרשות הפלסטינית לשלוט ברצועה. ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, נאלץ להגיב לשיח שמוביל יריבו, וההתבטאויות שלו בנושא העלו כמה סימני שאלה.

האזרחים הערבים מהווים כ־80% מאוכלוסיית הגליל ושליש מהנגב?
הפייקים שהופצו ברשתות על הפעילות הקרקעית של צה"ל בעזה

אבל לפני שניגע בכך, נראה שאי אפשר לעסוק בשאלת "היום שאחרי" בלי להתייחס גם לשאלת "היום שלפני": איך חמאס צבר כוח קטלני כזה, שבאמצעותו הצליח להנחית על ישראל מהלומה חסרת תקדים, ומה עושים כדי למנוע מדבר כזה לקרות שנית. כאן, מי שנמצא בעמדה פחות נוחה הוא נתניהו, האיש שעומד בראש המדינה כמעט ברציפות מאז 2009 - פרק זמן שהוא ללא ספק ארוך ומשמעותי מאוד.

אז מה קרה בעזה לפני אוקטובר 2023, ולאן היא עשויה ללכת בשנים הבאות? בחנו את הנושא דרך שתי אמירות של נתניהו ולפיד.

היום שלפני: כסף הומניטרי?

כולנו יודעים שבתקופת נתניהו הועבר בהסכמת ישראל כסף קטרי לממשלת חמאס בעזה. אבל למה בדיוק יועד הכסף הזה? ומדוע בעצם הסכמנו לכך? כשנתניהו נשאל על כך במסיבת עיתונאים ב־16 בדצמבר הוא הציג זאת כך: "כסף עבר לרצועת עזה לפני הממשלה בראשותי, בזמן הממשלות בראשותי, ואחרי הממשלות בראשותי. זה לא עבר (כדי) לחזק את חמאס, זה לא עבר למען המנגנון הצבאי של חמאס, זה עבר… כדי למנוע קריסה הומינטרית בעזה". האם זאת הדרך הטובה ביותר להציג את הדברים?

אם נתמקד בשאלת הכסף הקטרי הרי שהסידור הזה דווקא כן נולד בתקופת ממשלת נתניהו. זה קרה בשנת 2012, בממשלה השנייה שאותה הוביל (כשר ביטחון כיהן אז אהוד ברק). כפי שהסביר לנו בעבר ד"ר אודי לוי, מומחה ללוחמה פיננסית מה־JISS, "מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון", ברשות הפלסטינית בהנהגת אבו מאזן החליטו אז "לצמצם בצורה דרמטית את המשכורות לעובדי הרשות ברצועה", כש"לתוך הבור הזה נכנסה קטר".

אבל המהלך הזה עבר בשקט יחסי. הכסף הקטרי נצרב באמת בתודעה הציבורית במהלך 2018. באותה תקופה - עדיין תחת נתניהו כראש ממשלה כמובן - שוב נרשמה הסלמה ברצועה, וכחלק מהניסיונות להסדרת המצב, הציעה קטר להכניס סכומי כסף נוספים. כשבנובמבר באותה שנה נכנסו לרצועה המזוודות הראשונות, שכללו 15 מיליון דולר, והתיעוד שלהן פורסם בתקשורת, זה היה אירוע משמעותי יחסית בדעת הקהל (שר הביטחון אביגדור ליברמן התפטר אז מתפקידו).

ב־2021 הוגדל המענק הקטרי: מ־90 מיליון דולר בשנה (15 מיליון כל חודשיים), ל־360 מיליון דולר (30 מיליון כל חודש). לאן הלך אותו מענק חודשי של 30 מיליון דולר? שליש יועד למשפחות נזקקות; שליש לרכישת דלק מישראל; ושליש למשכורות הפקידים במנגנון הממשלתי של חמאס. כלומר, כשנתניהו טען באותה מסיבת עיתונאים שהכסף הועבר רק כדי למנוע משבר הומניטרי ברצועה הוא לא ממש דייק. וממילא, גם ברמה העקרונית, מדובר בטיעון בעייתי.

"בסופו של דבר, זה משחרר לחמאס כספים אחרים שהם יכולים להשתמש בהם למה שהם רוצים", אומר על כך יוחנן צורף, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). "הרי המאגר הכספי הוא אחד - כשאתה מגדיל אותו אתה מגדיל את האפשרויות שלך להסיט כספים למטרות נוספות". גם פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר ב־INSS, מביע עמדה דומה, ומכנה את הטענה של ראש הממשלה "מופרכת".

אבל רגע, לנתניהו הייתה עוד טענה, שלפיה אותו סידור כספי נמשך גם אחריו. כלומר, בממשלת בנט־לפיד. כאן, כפי שהסברנו בעבר, נתניהו לא ממש טועה. אמנם, נפתלי בנט כראש ממשלה הכריז ש"מזוודות הכסף צריכות לעבור מהעולם", אך בסופו של דבר נמצא סידור אחר, שכלל הכנסת דלק לרצועה בשווי כספי דומה לסכום שהיה במחלוקת (10 מיליון דולר שיועדו ל"פקידי חמאס"). חמאס מכר את הדלק הזה בתוך הרצועה והשתמש בתקבולים כדי לשלם משכורות. האם בכל זאת יש משמעות לכך שהכסף לא נכנס בצורה של מזומן? פרופ' מיכאל, כמו מומחים אחרים שאיתם דיברנו, אינו סבור כך. "אומנם מזוודות מזומנים נראות פחות טוב מאשר הכנסת דלקים, אך מבחינה מעשית אין לדבר השלכות משמעותיות", הוא אומר.

 

היום שאחרי: כסף לפקידי הרשות?

אז ההתנהלות מול שלטון חמאס בעזה נראית בדיעבד לא מוצלחת במיוחד. אבל מה מציעים יריביו של נתניהו? בראיון באולפן ynet עומת לפיד עם הצהרותיו האחרונות שלכאורה סותרות את עצמן. בתחילה, אמרו לו, הסברת שהרשות הפלסטינית צריכה לחזור לשלוט בעזה, אך לאחרונה, בתגובה לדברי נתניהו, אמרת ש"אין אדם אחד במדינה" שמאמין שצריך להחזיר לשם את אבו מאזן. "גם אתה לא נראה ממש סגור על היום שאחרי", הטיחו בו.

לפיד טען בתגובה שאין סתירה בדברים. "הרשות צריכה להיות חלק בשלב השני (של המהלך). יש לה מנגנון שם, יש 26 אלף פקידים של הרשות הפלסטינית בתוך עזה… המנגנון הזה צריך לשרת את עזה מבחינה אזרחית". התשובה הזאת של לפיד, כבר לא הייתה שליפה מהמותן. על דברים דומים הוא חזר גם בראיון בגל"צ, וניתן היה לשמוע את אותו רעיון גם מפיהם של חברים אחרים במפלגתו. אז מהו אותו מנגנון אזרחי שרק ממתין לחזור לחיים עם סילוקו של חמאס?

ראשית, המספר עצמו אינו מופרך. לפי צורף, הנתון הזה של 26 אלף פקידי רשות בעזה מופיע בהרבה מסמכים פלסטיניים, וממש לאחרונה גם אבו מאזן עצמו דיבר בראיון בתקשורת על פקידי הרשות שיכולים לקחת את העניינים לידיים ברצועה. אלא שבפועל מדובר יותר במעין שריד היסטורי, לימים שלפני השתלטות חמאס על הרצועה.

"אחרי שב־2007 חמאס השתלט על הרצועה ובכלל זה גם על האדמיניסטרציה, אבו מאזן החל להבין - אומנם באיחור מסוים - שהתקציב השוטף שהוא מעביר מדי חודש לרצועה בעצם אינו משרת את הרשות", הוא מסביר. בסופו של דבר, "נקבעו הסדרים מסוימים שהובילו לכך שעד היום ישנם ברצועה כ-26 אלף פקידים שאומנם מקבלים משכורת מהרשות הפלסטינית. אבל", הוא מוסיף, "הם נטולי סמכויות ודי חסרי מעש". גם פרופ' מיכאל מדגיש שכנראה לא מהם תבוא הישועה. "רבים מהפקידים האלה הם כבר אנשים מבוגרים שרובם מנותקים לחלוטין מהעשייה השלטונית", הוא אומר.

אז מה כן? פרופ' מיכאל מציע להסתמך דווקא על חלק מהפקידים הנוכחיים. לדבריו, "אפילו בתוך המנגנון האדמיניסטרטיבי שיצר חמאס", פועלים גורמים שאינם משויכים אליו. "הגורמים האלה קיימים, ולהערכתי למערכת הביטחון לא תהיה בעיה לאתר אותם ביום פקודה". חשוב מאוד, הוא אומר, ש"האדמיניסטרציה החדשה ברצועה תהיה בעלת זיקה מקומית ותקבל החלטות שמקדמות את האינטרסים העזתיים ולא את אלה של הרשות ברמאללה".

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה