גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה האפריקאית שהפכה לאחת התומכות הגדולות של הטרור הפלסטיני

אלג'יריה תיגש לבחירות לנשיאות ב־2024, חמש שנים לאחר שהמונים יצאו לרחובות כדי להחליף את השלטון ● למרות היותה מפיקת הגז הטבעי הבכירה ביבשת, מיליונים מאזרחי המדינה חיים מתחת לקו העוני בזמן שהוצאות הביטחון שלה מזנקות וגם התמיכה שלה בארגוני טרור ● העולם הולך לבחירות, פרויקט מיוחד

מפגינות במחאה נגד השלטון המושחת באלג'יריה ב־2019 / צילום: ap, Toufik Doudou
מפגינות במחאה נגד השלטון המושחת באלג'יריה ב־2019 / צילום: ap, Toufik Doudou

 

ישראל צפויה להתמודד בשנתיים הקרובות עם מדינה עוינת במיוחד במועצת הביטחון, אלג'יריה. המדינה הצפון אפריקאית שמנהלת זה שנים רומן עם ארגוני טרור שונים, פלסטיניים וכאלו שפועלים בסהרה המערבית, תיגש לבחירות לנשיאות בדצמבר 2024.

נכון להיום, הנשיא המכהן עבד אל־מג'יד תבון נמנע מהכרזה רשמית על התמודדתו. כשחברי הפרלמנט הפצירו בו לרוץ הוא השיב, "אם אללה ייתן לי מספיק בריאות".

 

תבון נחשב, באופן יחסי, למשב רוח מרענן באלג'יר, לאחר שהחליף ב־2019 את הנשיא שאחז בשלטון במשך שני עשורים, עבד אל־עזיז בוטפליקה. בוטפליקה סבל כשש שנים קודם לכן משבץ מוחי שהפך אותו למשותק, אך התעקש להחזיק בקרנות המזבח. לבסוף, המוני אלג'יראים יצאו לרחוב במה שנדמה כמו מהדורה מאוחרת של האביב הערבי, הרמטכ"ל האלג'יראי גנרל אחמד גאיד צאלח הכריז שבוטפליקה לא כשיר - והשאר היסטוריה. באותן הבחירות, ניצח הנשיא הנוכחי עם כ־58.13%. לפי החוקה במדינה, הוא יכול להתמודד לכהונה שנייה ואחרונה.

אוצר המדינה מתבזבז

תבון קיבל את אלג'יריה במצב כלכלי רעוע: לאחר שב־2012 התמ"ג לנפש, לפי הבנק העולמי, עמד על 5,610 דולר, הוא התכווץ כמעט באופן עקבי עד ל־3,353 דולר ב־2020. מנגד, מי שצמחה היא השכנה מרוקו.

אלג'יריה היא מפיקת הגז הטבעי הבכירה באפריקה והשלישית בהפקת הנפט ביבשת, לעומת מרוקו שכמעט נטולת משאבי טבע. ב־2021 עמד התמ"ג לנפש האלג'יראי על 3,691 דולר, פחות מהשכנות מרוקו וטוניסיה כאחד. זו הייתה הפעם הראשונה מאז קבלת העצמאות ב־1962, שאלג'יריה הייתה בעלת התמ"ג לנפש הנמוך ביותר באזור המגרב. אולם, בשנה שעברה חלה עלייה ל־4,342 דולר, שהשיבה למדינה את המקום הראשון.

עם זאת, השאלה היא על מה האוצר של המדינה מתבזבז. בשנת 2023, הגיע תקציב השירותים הסוציאליים במדינה לשיא של כ־17 מיליארד דולר, שבמרכזו מתן מלגות ל־3 מיליון סטודנטים וסיוע ל־7 מיליון אזרחים במסגרת תוכנית פיתוח לאומית. אך בשורה התחתונה, ההערכה היא שמתוך כ־45 מיליון אזרחי אלג'יריה - כ־10 מיליון חיים מתחת לקו העוני.

למעשה הממשל באלג'יר נמצא בלופ שבמקום לטפל במקורות פרנסה לאזרחיו, הוא מתגאה בתקציב השירותים הסוציאליים. התוצאה היא שמבין כ־2 מיליון אזרחים שקיבלו אשתקד דמי אבטלה, רק כ־80 אלף מצאו עבודה. לכך יש להוסיף נדבך נוסף: הממשלה החליטה להגדיל את שכר המינימום מ־130 ל־150 דולר, ולתת פטור ממס הכנסה על משכורות שנמוכות מ־250 דולר. זה לא ממש נותן פתרון לאזרחים שמתמודדים עם אינפלציה בקצב שנתי שירד מרף 9%, לראשונה זה שנה, רק באוקטובר.

חתרנות נגד ישראל

אז מדוע נוצר מצב שאזרחים רבים במדינה עם פוטנציאל כה גדול חיים מתחת לקו העוני? התשובה בסדרי העדיפויות של הממשלה. על אף שאלג'יריה היא מדינת ענק, שגדולה למשל יותר מפי ממצרים, וכמובן יש לה אתגרים ביטחוניים - היא לא נתונה לאיום קיומי. אין זה משנה לממשלה באלג'יר שתקציב הביטחון שלה נושק ל־10 מיליארד דולר, והוא הגבוה ביותר באפריקה בפער ניכר.

חלק בלתי מבוטל מתקציבה של אלג'יריה מופנה לחתרנות במקומות אחרים. באופן מסורתי, לאלג'יריה יש קשר קרוב עם ארגוני הטרור הפלסטיניים, שלתפיסתם יש לה מקום מרכזי במאבקם. את הצהרת העצמאות של אש"ף הציג יאסר ערפאת באלג'יר בשנת 1988. עד היום, האלג'יראים בהובלת תבון הם ניציים ביותר כלפי כל קשר עם ישראל, ותומכים במדינה פלסטינית.

בשנת 2015, לדוגמה, בכיר הג'יהאד האסלאמי מוחמד אל־הינדי ביקר באלג'יריה, וזמן קצר לאחר מכן הודיעו הרשויות האלג'יראיות על מתן מימון ל"מיזמים הומניטריים" של הג'יהאד האסלאמי.

מערכת היחסים הזו עם ארגוני הטרור הפלסטיניים באה לידי ביטוי היטב גם בתקופתו של תבון. ביולי האחרון, מנהיג חמאס חאלד משעל נשא דברים במסגד הגדול באלג'יר, ובירך את אלג'יריה על "עמדתה ההירואית במאבק הפלסטיני" במחנה הפליטים ג'נין. הביקור התקיים לאחר מבצע בית וגן, שבעקבותיו הודיע תבון על מתן 30 מיליון דולר לשיקום ההריסות.

החתרנות האלג'יראית נגד ישראל לא פוסחת על התחום הדיפלומטי. ממשלתו של תבון הייתה מהתומכות בעולם הערבי במגמת הנורמליזציה בין מדינות הליגה הערבית לבין איראן, ובפרט ערב הסעודית. ככלל, ממשלות אלג'יריה ואיראן מנהלות מערכת יחסים קרובה.

תמיכת האלג'יראים בטרור מופנית גם נגד השכנה, מרוקו. אלג'יר היא המסייעת הבולטת לחזית פוליסריו הבדלנית, ששואפת לשחרור סהרה המערבית מידי רבאט. זו עמדה שמנוגדת לזו של ישראל, שבחודש יולי הודיעה רשמית בהכרה בריבונות המרוקאית בסהרה המערבית, בידיעה כי זהו נושא חשוב מאוד עבור המלך מוחמד השישי.

בשנת 2021, לדוגמה, תבון ניתק את היחסים בין המדינות והפסיק את אספקת הגז, בידיעה כי אלג'יריה הייתה מקור לכ־65% מצריכת הגז הטבעית במרוקו.

לאורך שלוש שנות העימות הצבאי היו גם הרוגים אלג'יראים בסהרה המערבית, והעימותים הדיפלומטיים התרחשו גם על בימת האו"ם. בספטמבר, שגריר אלג'יריה, עאמר בנדג'מה, עקץ: "אם הכיבוש המרוקאי של סהרה המערבית הפך לגן עדן, עם או בלי מתן אוטונומיה, מדוע נמנע משאל עם?" מקבילו המרוקאי, עומאר הילאל, מיהר להגיב והבהיר כי מדינתו תישאר באזור עד לקץ הימים.

העימותים הללו שמחרחרת אלג'יריה מקלים עליה בהסתרת המציאות הכלכלית. במסגרת תקציב 2024, אישרה ממשלת אלג'יריה את הגדלת הוצאות המדינה ב־11% לכ־114 מיליארד דולר. עיקר העלייה בתקציב המדינה נובע מתקציב הביטחון (זינוק של כ־21%) ומתקציב משרד הפנים (27%), שאמון על ניהול הבחירות.

כ־40% מהכנסותיה של אלג'יריה מגיעים מאנרגיה, מה שמביא לפגיעה קשה בצל ירידות מחירי הנפט והגז הטבעי. לפי הערכות, היקף ההכנסות צפוי לעמוד ב־2024 על כ־68 מיליארד דולר, כשאת הפער העצום מול ההוצאות אף אחד מבכירי אלג'יר לא מסביר.

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר