גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תלות בארה"ב וחשש מאיראן: המדינה הערבית היחידה בקואליציה נגד החות'ים

בחריין הצטרפה לקואליציה נגד האיום מתימן ● רוב האוכלוסייה היא שיעית, אבל בית המלוכה מהמיעוט הסוני, וחושש ממרד בחסות איראן ● זו גם הסיבה לתלות בצבא ארה"ב שמתארח בבחריין

חמד בן עיסא אָאל ח'ליפה, מלך בחריין (במרכז), עם האפיפיור פרנציסקוס (משמאל) / צילום: ap, Alessandra Tarantino
חמד בן עיסא אָאל ח'ליפה, מלך בחריין (במרכז), עם האפיפיור פרנציסקוס (משמאל) / צילום: ap, Alessandra Tarantino

הקואליציה להגנת חופש השיט בים האדום בהנהגת ארה"ב סופגת ביקורות רבות מתחילת פעילותה, בעקבות המשך מתקפות החות'ים ובגלל שכוח המשימה לא מתבסס על כוחות אזוריים. עם זאת, מי שנמצאת בקואליציה מהיום הראשון, מבלי לנסות להסתיר זאת, היא בחריין.

פרשנות | החות'ים עושים לישראל את העבודה בגרירת ביידן למלחמה 
ארה"ב מעלה הילוך מול החות'ים: הטביעה בים האדום ספינות הנתמכות ע"י איראן 

בחריין היא במידה רבה עוף מוזר במפרץ הפרסי: מדינת ארכיפלג שמורכבת מ-33 איים, בעלת רוב שיעי - אך משפחת המלוכה, בית ח'ליפה, מגיעה מהמיעוט הסוני. לבחריינים יש נפט, שמהווה כ-10% מהתמ"ג, אבל העתודות קטנות משמעותית ביחס למדינות האזור. למשל, לאיחוד האמירויות עתודות בהיקף של פי 700 יותר. בבסיס השיקולים של בכירי מנאמה בנורמליזציה עם ישראל במסגרת הסכמי אברהם לא עמדו שיקולים כלכליים, אלא ביטחוניים.

בית ח'ליפה מארח, בין השאר, את בסיס הצי החמישי של פיקוד מרכז האמריקאי, מתוך חשש מפני החתרנות האיראנית. את האביב הערבי הם שרדו בקושי, בעזרת סיוע סעודי ואמירותי, וגם לאחריו התמודד המלך חמד עם התנועה הפוליטית "אל-וואפק", שפעלה בהכוונה איראנית ובסיוע מחיזבאללה.

"איראן מנסה לחתור נגד בית המלוכה הבחרייני כבר משנות ה-80", אומר לגלובס ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "בבחריין יש זרמים שיעים שונים, והאיראנים פועלים להברחת חומרי לחימה וכספים. לכן, הרגישות של בחריין כה גדולה, ובית המלוכה הסוני רגיש לכל חתרנות".

בית המלוכה ניטר את הרשתות החברתיות

החתרנות האיראנית והתלות בארה"ב הובילו את הבחריינים לקואליציה שמתבססת על מדינות מערביות, גם אם במנאמה לא התחברו מאוד לרעיון. בית ח'ליפה הבינו היטב את ההשלכות, וניטרו את הרשתות החברתיות. בעקבות פוסטים ביקורתיים שונים, נעצרו אנשים בטענה שהפיצו חדשות כזב.

לצד חוסר הנוחות הפוליטית בהצטרפות לקואליציה, לבחריינים גם יש שיקולים כלכליים לגיטימיים בשאיפתם ליציבות אזורית. בניגוד למדינות אחרות במפרץ, הכוח המניע מאחורי הצמיחה הריאלית של בחריין (כ-2.45% ברבעון השלישי ביחס לתקופה המקבילה אשתקד) היה הסקטור שאינו נפט. מי שתרמו מעל כולם היו סקטור הפיננסים, עם צמיחה של כ-18.1%, ובמקום השני התעשייה היצרנית (13.8%).

הניסיון הבחרייני להתהלך בין הטיפות ברמה האזורית מתבטא גם מול ישראל, שלגביה החליטו במנאמה להחזיר את השגריר חאלד יוסף אל-ג'לאהמה מתל אביב - תוך שהודיעו כי גם שגריר ישראל במנאמה, איתן נאה, חזר לתל אביב.

בית ח'ליפה עשו זאת כדי לספק את דעת הקהל, שממילא מתנגד לבית המלוכה הסוני. המהלך הזה התבצע אף שהמלך חמד ואנשיו מבינים, קרוב לוודאי, כי אין צעד שהם יבצעו - שבו דעת הקהל תהיה בצידם.

במרץ האחרון, למשל, עסקו בממלכה בניסיונות התקרבות לאיראן. עם זאת, לא היו הסכמות על כך לא רק בין סונים ובין שיעים, אלא אפילו בתוך השיעים הבחריינים.

"כל כוחות המשימה הימיים באזור בשנים האחרונות יוצאים מבחריין, מנמל מנאמה", מסכם ד"ר גוז'נסקי. "לבחריין אין צי חזק, והיא חלשה צבאית. הבסיס של הצי החמישי נמצא אצלם, ולכן הם היו מוכרחים לשים את שמם בכוח המשימה - מה שמדינות ערביות אחרות לא עשו, בשל החשש מהחות'ים ומהאיראנים".

למה האמירותים והסעודים לא בפנים?

עד עתה, הקואליציה הימית לא הביאה לשינוי, והמתקפות החות'יות נמשכות באין מפריע כמעט. שתי הסיבות המרכזיות לחוסר יעילותה היא היותה תגובתית, כלומר היא אינה יוזמת דבר נגד החות'ים לפי שעה, והיעדר הנוכחות של מדינות מפרציות משמעותיות. ערב הסעודית לא נמצאת שם בשל החשש מתגובה קרקעית חות'ית נגדה, לצד מתקפות טילים בליסטיים וטילי שיוט לעבר מתקני מפתח. בד בבד, הסעודים מקדמים מאז אפריל תהליך שבו הפסקת האש עם החות'ים אמורה להפוך להסכם קבע.

לצד זאת, ההתרחקות של איחוד האמירויות מהקואליציה נובע אף הוא מחשש ממתקפות טילים חות'יות, אבל השיקול השני הוא אחר. בעת שהסעודים הם ידידיהם של אסלאח, אנשי האחים המוסלמים בתימן, האמירותים הם שותפיהם של מועצת המעבר הדרומית. עבור מעורבות בקואליציה הם דורשים תועלת שלא הייתה להם בעבר: פגיעה ישירה בחות'ים, שתחזק את ידידיהם.

בהתחשב בבליל האינטרסים של מדינות המערב שמעורבות בקואליציה, ושל ארה"ב בפרט, מטרתן אינה לפגוע בחות'ים במסגרת הלחימה בתוך תימן, שנפסקה ברובה הגדול. החברות בקואליציה מעוניינות שהים האדום, שמהווה כ־12% מהסחר העולמי, ישוב להיות בטוח לשיט.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"