גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילון מאסק רצה לחפור רשת מנהרות כדי להילחם בפקקים, למה הוא נכשל?

חברת המנהרות של מאסק גייסה קרוב ל־800 מיליון דולר בשביל לרשת את ארה"ב בכבישים תת־קרקעיים ● בשבע שנים נחפרו 4 ק"מ בלבד, ופרויקטים נגנזו כשפגשו את הבירוקרטיה העירונית

אירוע חשיפת מנהרת הניסוי של ''בורינג''. בעיגול: אילון מאסק / צילומים: אבי אוחיון(לע''מ), AP (Robyn Beck)
אירוע חשיפת מנהרת הניסוי של ''בורינג''. בעיגול: אילון מאסק / צילומים: אבי אוחיון(לע''מ), AP (Robyn Beck)

בביקור ההזדהות שערך היזם הסדרתי אילון מאסק בישראל לפני כחודש, הוא ישב לשעה עם כמה בכירים בענף הטכנולוגיה המקומי, בהם משקיעים, מנכ"לים ואנשי צבא.

באחד הרגעים התגלגלה השיחה למנהרות החמאס, שנבנו במשך יותר מעשור למרות הפצצות צה"ל, מצור ואוכלוסייה אזרחית בתווך. מאסק נשמע כמי שמעיר בציניות שארגון הטרור הצליח להתעלות אפילו על הישגיו שלו בתחום המנהור.

ניתוח גלובס| החברה ששילשה את כמות המשרות: דפוסי הצמיחה של ההייטק נחשפים
הפתרון של אילון מאסק להגירה הלא חוקית לאירופה: "תעשו עוד ילדים"
בגלל הטיפול באנטישמיות: האיחוד האירופי פותח בחקירה נגד טוויטר

על פי תחקיר שהתפרסם במגזין פורצ'ן כמה ימים בלבד לפני ביקורו בארץ, התגלה כי אחת מהחברות שהקים מאסק - "דה בורינג קומפני" - חברת הכרייה בתרגום מילולי, הצליחה להשיג הישגים מועטים בלבד בשבע השנים מאז הוקמה, למרות החזון המרהיב שפרסה עם הקמתה והתקציב האדיר שגייסה: קרוב ל־800 מיליון דולר.

מאסק ביקש לרשת את ערי ארה"ב במנהרות תת־קרקעיות שבתוכן מכוניות חשמליות ואוטונומיות שישמשו כמוניות ויסיעו נוסעים בעלות נמוכה, תוך מעקף יעיל של הפקקים שמעל.

הפרויקט, שהיה אמור לקדם את מכירת רכבי טסלה שבבעלותו והיה תלוי במידה רבה בהשקה של רכב אוטונומי באופן מלא, סבל ממכשולים רבים בשנה האחרונה, ביטולי פרויקטים ועזיבות, כך מלמד תחקיר פורצ'ן.

בכל שבע שנות קיומה, חפרה החברה האמריקאית קצת פחות מ־4 קילומטר של מנהרות תת־קרקעיות באזור מרכז הכנסים של לאס וגאס. הפרויקט, הראשון והיחיד על פי ההערכה של החברה - משרת את באי מרכז הכנסים ומאפשר להם להגיע בקלות מכמה בתי מלון סמוכים.

בינתיים, בוטלו פרויקטים רבים שתוכננו למדינות שונות: בקליפורניה, אילינוי, טקסס, פלורידה ומרילנד. אפילו רשת המנהרות שנבנתה בלאס וגאס עומדת על פרומיל מהתכנית המקורית שאושרה על ידי העירייה - 4 ק"מ בסך הכל מתוך 270 ק"מ.

הרווחיות התפוגגה

בורינג קומפני הוקמה ב־2016, לאחר שמאסק נתקע בפקק תנועה והחליט לצאת ל"מלחמה בעומס התנועה שמחריב את הנפש", לדבריו. הוא השקיע 100 מיליון דולר מהונו האישי בהקמתה.

לאחר מכן, יצא לדרך עם חפירת מנהרת פיילוט באורך של כ־2 קילומטרים בפאתי לוס אנג'לס, באמצעותם גייס עוד 120 מיליון דולר ממשקיעים מוקדמים כגון לי קה שינג, קרן קראפט, לג'נדרי ו־DFJ. שנתיים לאחר מכן הובילה סקויה השקעה של 600 מיליון דולר בחברה, יחד עם משקיעים נוספים דוגמת פאונדרס פאנד של פיטר ת'יל וברוקפילד.

לפי חזון מגלומני אחר של מאסק, המנהרות שיועדו לקום יהפכו לתשתיות עבור ההייפרלופ, רכבת הקליע הנעה בתוך צינור ואקום בתנאי לחץ קיצוניים שמאפשרים לה להגיע למהירות תאורטית של עד אלף קמ"ש.

אלה היו אמורים לקום בזכות מכונות כרייה חדשות שפותחו בחברה. "כפי שספייס אקס הוציאה את טיל השיגור הרב־פעמי, בורינג קומפני ביקשה להמציא מכונות חפירה שניתן להשתמש בהן עבור יותר ממשימה אחת". אומר לגלובס ד"ר עמיחי מיטלמן, מומחה למנהור מהמחלקה להנדסה אזרחית באוניברסיטת אריאל.

"כיום, נבנות מכונות חפירה TMB למשימות ספציפיות בגלל המבנה הגאולוגי של המרחב בו הם נמצאים. מאסק רצה לשנות את זה. הוא גם יצא בהצהרות שיוריד את עלות המנהור פי 10 באמצעות הורדת עלויות התימוך של המנהרות על ידי מחזור חומרים או מכונות שמצפות את המנהרות בבטון תוך כדי חפירה, ובכך יכולות להאיץ עד פי שניים את מהירות החפירה".

כיום, ברור שהחזון של מאסק לחברת הכרייה שלו היה תלוי במספר גורמים שאינם ברי השגה - או לכל הפחות רחוקים הרבה יותר מלהתקיים: חזון המכוניות האוטונומיות באופן מלא וההייפרלופ.

במקום זאת, נאלצים בחברה לשכור נהגים שיסיעו עד שלושה נוסעים במנהרות, מה שמפחית משמעותית את רווחיות הפרויקט. מרכז הכנסים של לאס וגאס משלם לבורינג קומפני 4.5 מיליון דולר בשנה על הפעלת המיזם, בעלות משוערת של כ־7.5 דולר לנסיעה.

בחלל אין בירוקרטיה

החומה הבירוקרטית בה נתקל מאסק היא כנראה מאתגרת מכל משוכה מדעית או הנדסית אחרת בה פגש. על מנת לחפור מנהרות בשטח עירוני עליו להיזהר מקווי חשמל, צינורות גז ובורות שומן. בורינג קומפני הייתה אמורה לעבוד בצמוד עם לוביסטים, אך ע"פ הדיווחים רבים מהם לא עבדו עם החברה זמן רב.

כך, פרויקט חפירה בנמל התעופה בשיקגו נגנז לאחר בחירתה של ראשת עיר חדשה; וחפירת מנהרה שהייתה אמורה לחבר בין בולטימור לבין וושינגטון בוטלה לאחר שהוגשו נגדה קרוב ל־500 הערות ובקשות מרשויות מקומיות ותושבים.

אפילו קרולין גודמן, ראש עיריית לאס וגאס, הלקוחה היחידה של בורינג קומפני ככל הידוע מתנערת מהחברה. למגזין פורצ'ן אמרה כי "איננו רוצים להיות שפני ניסיונות".

"קשה מאוד לדחוף אישורים והיתרים המגזר הציבורי", ממשיך ד"ר מיטלמן. "ישנם חששות של תושבים שלפעמים אינם מבוססים - כמו למשל החשש מקריסת מנהרות ברעידת אדמה. בנוסף, קשה להציג חדשנות בפני עולם ההנדסה האזרחית השמרני, וזו גם אחת הסיבות בגללה לחברה כמו בורינג קומפני קשה להשיג עובדים איכותיים".

הוא הוסיף ואמר: "מנהרות אזרחיות הן יקרות לבנייה: יש לעמוד בסטנדרטים מחמירים של בטיחות ובתקנים נוקשים על מנת להיות זכאים לביטוח. את כל אלה לא תמצא, כמובן, בעזה".

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק