גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב הזה עולה 1.35 מיליון שקל, ואת קהל היעד זה ממש לא מרתיע

לרכב הפנאי העצום של ב.מ.וו עיצוב מפואר וביצועים אימתניים ● היומרות הירוקות נשארות על הנייר, אבל לקהל היעד לא אכפת

ב.מ.וו XM פלאג־אין הייבריד / צילום: יח''צ
ב.מ.וו XM פלאג־אין הייבריד / צילום: יח''צ

סין, ארה"ב ומדינות המפרץ הפרסי הם השווקים הגדולים ביותר לרכבי פאר בעולם, ומרוכזים בהם אלפי מולטי־מיליונרים עם רעב שאינו יודע שובע למוצרי יוקרה. ישראל לא נכללת רשמית ברשימה המיוחסת הזו, אבל אם מביאים בחשבון שההגדרה המקובלת ללקוחות הפלח היא "אנשים פרטיים עם תקציב של כ־100 אלף דולר ומעלה לרכישת רכב פרטי", אין לנו במה להתבייש. בשנת 2023, שהייתה בעייתית לכלכלה הישראלית עוד לפני פרוץ המלחמה, נמכרו בישראל למעלה מ־7,000 כלי רכב פרטיים במחיר של מעל 100 אלף דולר "על הכביש". מתוכם למעלה מ־240 מכירות היו של כלי רכב ברבע מיליון דולר ומעלה. אמנם כמחצית מהעלות מקורה במיסוי רכב אגרסיבי, אך במונחים של כוח קנייה והכנסה חופשית, זהו הישג מקומי מרשים.

מסקנדל לסקנדל: מי את קלודין גיי, נשיאת הרווארד המתפטרת 
אוניברסיטת העילית שפיצחה את המורכבות של ה-7 באוקטובר 

לפיכך אין זה מפתיע, שכמעט כל דגם חדש מהעלית של רכבי הפאר מגיע גם אלינו זמן קצר לאחר השקתו. אחד מהם הוא ה־XM של ב.מ.וו, הקרוס־אובר הסדרתי הגדול, המתוחכם, החזק האגרסיבי ולבטח היקר ביותר שהשיקה החברה אי פעם.

עיצוב חיצוני

חיצונית, ה־XM החדש לא מותיר אנשים אדישים. גם מי שיצליח להתעלם מהממדים החריגים - אורך 5.15 מ', רוחב של 2 מ' וגובה 1.75 מ' - יתקשה להתעלם מקווי העיצוב הקשוחים והזוויתיים שלו, שכאילו מתריסים על המוסכמות האווירודינמיות בעולם עיצוב הרכב.

החרטום המסיבי מחצין גריל טרפזי כפול בגודל שולחן קפה ממוצע, תחום במסגרת מתכתית שמוארת בלילה ובחזית פסי תאורה דקיקים. פרופיל הצד מחצין קו שמשות זוויתי וצר, ואילו הגג הכמעט שטוח ממקד את תשומת הלב לאורך יוצא הדופן של הרכב. גם הזנב זקוף וזוויתי, כמעט כמו של מיניוואן, והוא מעוטר בשני צמדים של מפלטים טרפזיים גדולים הממוקמים לגובה כמו בלמבורגיני.

עם חישוקי 23 אינץ' בעיצוב ייחודי וחבילת עיטורי ברונזה, נוצצת כמו הגג של הטאג' מאהל, מקבלים עיצוב פוער פה. כזה שלא מנסה להיות נחמד אבל מעורר מיידית את "אינסטינקט הסלפי" אפילו אצל עוברי אורח שבשגרה אדישים לחלוטין למכוניות.

 

פנים הרכב

אחרי דילוג קל מעל לסף הכניסה הגבוה, הנהג ואורחיו, או הבוס ונהגו הפרטי, מוצאים את עצמם בתוך מה שנראה כמעבדה לעיצוב פנים חדשני. המרכיב החריג ביותר הוא דיפון הגג, המשובץ באלמנטים תלת־ממדיים עתירי זוויות שמשקפים את תאורת הפנים בלילה, ויוצרים אווירה של שמיים מלאים כוכבים או מועדון לילה בדובאי סיטי. המושבים כאילו עוצבו אצל מעצב־על ממילאנו והישיבה יוצרת תחושת ריחוף. הם תומכים היטב בגוף תחת כוחות הג'י הנכבדים שהרכב מייצר בפניות.

ריפוד העור בעל טקסטורה עשירה ותפירה מורכבת, ומכסה לא רק את המושבים אלא גם משובץ בלוח המחוונים. יש גם ידית הילוכים שקופה עם תאורה פנימית, שנראית כמו יהלום. כל העסק מפגין רמת גימור עילית שלא תבייש שום פנטהאוז מעוצב של האלפיון. יש מי שימצא את עיצוב הפנים "רועש" וחסר איפוק, אבל ספק אם המילה "איפוק" נמצאת בלקסיקון של הלקוחות הפוטנציאליים.

המרחב הפנימי עצום, כראוי לרכב שניצב על בסיס גלגלים באורך 3.1 מ' לחמישה נוסעים מיוחסים בלבד. מרחב הרגליים עצום ו"הבוס" יכול גם לקפל את המושב הקדמי שלפניו ולהפוך אותו להדום. תא המטען רחב אבל לא עמוק במיוחד ויכול להכיל 527 ליטר, לא נפח מרשים במיוחד עבור רכב בממדים כאלה.

מולטימדיה ומצלמות

מערך הפיקוד מקביל לזה שפגשנו בב.מ.וו סדרה 7 החדשה עם צמד מסכים אופקיים ענקיים וחדים, שמקיפים את הנהג בזווית. הוא לא דרמטי כמו בדגמים הבכירים של מרצדס אבל מתברך באחד ממערכי התפריטים הנוחים ביותר לזיהוי ותפעול בתעשייה. הנדסת האנוש מצוינת, כמקובל אצל ב.מ.וו, ותפריטי המגע מקבלים גיבוי ממתגים פיזיים לשליטה על מערכות חיוניות ומפיקוד קולי יעיל.

מנוע וצריכת דלק

רוב הלקוחות בפלח המיוחס הזה לא מוטרדים מסוגיות שוליות כמו רמת הפליטה וצריכת הדלק, אבל לב.מ.וו יש התחייבויות משלה ל"נראות סביבתית". לפיכך היא ציידה את הרכב בהנעת פלאג־אין , שמציגה על הנייר נתונים "ירוקים" ומטהרי מצפון בתוספת קריצה למביני דבר.

ההנעה משלבת מנוע V8 טורבו בנזין בנפח 4.4 ליטר, מנוע חשמלי שאחראי לכמעט 200 כ"ס מהספק של 653 כ"ס, וסוללה גדולה, שאמורה להספיק עד כ־88 ק"מ עם זיהום אפסי. זוהי "תעודת זהות סביבתית" מרשימה, ואכן יציאה רגועה מעמידה, כשהסוללה מלאה, מתבצעת בשקט מופתי. עם רגל מרחפת אולי אפשר להשיג כמה עשרות ק"מ על חשמל.

על הכביש

עם מומנט של 85 קג"מ, כמעט מעמידה, צריך לחיצה מעט יותר נחרצת או בחירה במצב תכנות ספורטיבי כדי לעבור מסטטוס של "פעיל סביבתי" למצב של "פורע חוק". אז בוקעת מהמפלטים יללה קולנית, שמזכירה את מכוניות המסלול של ב.מ.וו, והרכב מייצר תאוצות אלימות ומרגשות כמעט בכל מהירות. בנהיגה כזו צריכת הדלק יכולה להגיע בקלות ל־9 ק"מ לליטר, קצת שונה מהממוצע המוצהר של מעל 60 ק"מ לליטר.

על כיול השלדה של ה־XM חתומה חטיבת הספורט המוטורי של ב.מ.וו, המכונה M. עבור הטהרנים של עולם הרכב זו חותמת מחייבת מאוד, שהציגה כמה ממכוניות הנהיגה המרגשות ביותר בעשרות השנים האחרונות. האם ניתן לשכפל את הקסם גם בקרוס־אובר של 2.8 טון? התשובה היא בערך. מערך של מערכות אלקטרוניות מאפשרות תכנות של תחושת ההיגוי, כיול בולמי הזעזועים, היגוי הגלגלים האחוריים ואפילו את התחושה של דוושת הבלמים. הסיפור מזכיר סימולציית נהיגה ולעתים קרובות גם מרגיש כך בשל היגוי מנותק. מי שינבור לעומק האופציות יגלה "מצב סודי" שהופך את המפלצת הזו למכונת נהיגה חדה ומדויקת, בצורה, שכמעט קוראת תיגר על חוקי הפיזיקה. כמה מהלקוחות אכן יממשו את הפוטנציאל הזה? זו שאלה אחרת.

נוחות הנסיעה נוטה לנוקשה גם כשמתלי האוויר במצב נוחות. בהתחשב בפוטנציאל הביצועים, ספיגת הזעזועים בעיר סבירה בהחלט.

מחיר

ב.מ.וו XM עולה בישראל 1.355 מיליון שקל וכאמור בפתיחה, זה לא מספר שמרתיע לקוחות פוטנציאליים בישראל. בתמורה מקבלים רכב רב־תכליתי, שיכול גם להיות שימושי ומהנה לנהיגה נמרצת, אבל תכליתו העיקרית היא להותיר חותם על סביבתו ועל הנמצאים בתוכו. ואת זה הוא עושה בהצלחה רבה. מ־0 ל־100 קמ"ש

חלק מהמתחרות

פורשה קאיין טורבו הייבריד

שילוב בין מנוע טורבו למנוע חשמלי חזק מייצר הספק משולב של 739 כ"ס. המחיר: החל מ־1.59 מיליון שקל.

פורשה קאיין טורבו הייבריד / צילום: יח''צ

ריינג'רובר Sport P550 פלאג־אין

כ־1.49 מיליון שקל עולה גרסת הפלאג־אין הבכירה של ריינג'רובר ספורט. ההספק הכולל: 550 כ"ס.

ריינג'רובר Sport P550 פלאג־אין / צילום: יח''צ

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את חיל האוויר האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בחיל האוויר האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית