גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים רוצה למנות רשם פטנטים חדש, והענף סוער. אלה השאלות הפתוחות

"הציפייה בקהילה המשפטית ושל עורכי הפטנטים היא למינוי אדם עם ניסיון רב-שנים ורקע מדעי מוכח", אומר עו"ד בתחום הקניין הרוחני על הבחירה במוטי שורק לרשם הפטנטים ● מדוע סוער הענף, מה קרה בוועדת האיתור, ומה זה אומר על הדרישות לתפקידים בכירים בשירות המדינה?

עו"ד מוטי שורק / איור: גיל ג'יבלי
עו"ד מוטי שורק / איור: גיל ג'יבלי

ועדת איתור בראשותו של מנכ"ל משרד המשפטים איתמר דוננפלד בחרה בעו"ד מוטי שורק לתפקיד ראש רשות הפטנטים ורשם הפטנטים, סימני המסחר והעיצובים, כפי שפורסם בגלובס. שר המשפטים יריב לוין טרם חתם על מינויו של שורק לתפקיד, אך הוא צפוי ככל הנראה להיות מאושר בימים הקרובים. מלשכת השר נמסר, כי "עם השלמת הליכי המינוי, בכוונה השר למנות את המועמד בהתאם לחוק".

ראיון | עורך הדין שמודה: "טעיתי לגבי בית הדין בהאג, הייתי חלק מהקונספציה במשך 23 שנה"
תזוזות בענף: עמית פולק מטלון מצרף תשעה עורכי דין  

רשם הפטנטים הוא האיש החשוב ביותר בתחום החדשנות בישראל, והוא חולש על רשות שבה 200 עובדים. הוא האיש שעשוי בהחלטתו לקבוע אם חברות ינסקו או יתרסקו. "הוא מחליט אם סטארט-אפ שהושקעו בו מיליונים ילך לעזאזל", הסביר גורם בתחום הקניין הרוחני. משפטן אחר בתחום הגדיר את הרשם "גורם שבלעדיו אין", כלומר האיש שבלעדיו אין חדשנות בישראל.

הבחירה בשורק, עורך דין מוכשר ובעל חזון, עוררה סערה בעולם הקניין הרוחני. זאת, בין היתר בשים לב לוותק של שורק במקצוע (כשמונה שנים), שעומד לבדו בתנאי הסף (שבע שנים), אך שונה מזה שהיה נהוג בתפקיד הזה.

נלווית לכך גם השאלה אם לשורק הניסיון הניהולי הדרוש למשרה, דבר שאותו הגדירה נציבות שירות המדינה בחודשים שקדמו לעבודת ועדת האיתור משמעותי כל כך, עד שהיא ניהלה בעניין זה מלחמת חורמה מול המועמדת השנייה - סגנית הרשם המכהנת, עו"ד ז'קלין ברכה. הנציבות דרשה ניהול של שמונה עובדים ומעלה במשך תקופה מינימלית של חמש שנים.

 

"תפקיד מורכב שמרכז סמכויות מטורפות"

רשם הפטנטים הוא אחד התפקידים הבכירים ביותר במגזר הציבורי. "מדובר בתפקיד מורכב מאוד מבחינה משפטית שמרכז סמכויות שיפוטיות בתחומים מקצועיים מורכבים ביותר מבחינה משפטית ומדעית, יכולת להתוות מדיניות ולנהל רשות מנהלית גדולה", הסביר עורך דין בתחום.

"מעבר לכסף ולאינטרסים הכלכליים של הצדדים להליך עצמו, להליכים בפני הרשם השלכות רוחב ישירות על ציבור צרכנים, משקיעים ועוד".

לדבריו, "הציפייה בקהילה המשפטית ושל עורכי הפטנטים היא למינוי של אדם עם ניסיון רב-שנים ועם רקע מדעי מוכח. לא סתם הדרישה בחוק היא לכך שמי שימלא את התפקיד הוא אדם שכשיר להתמנות כשופט בבית המשפט המחוזי".

מעבר לכך, ברשות הפטנטים יש עומס תיקים רב. בעבר פורסם כי העומס, כשנוהל לא נכון, גרם הפסדי ענק של חברות. בשונה מתחומים אחרים, כאן הדיונים נשענים על מטרייה עובדתית מדעית וסבוכה. זו גם הסיבה לכך שרבים מהרשמים הקודמים הגיעו לתפקיד עם ידע מדעי מובהק ונחשבו 'שם דבר'", הסביר עורך דין בתחום הפטנטים.

ואכן, הפרופיל של רשמי הפטנטים הקודמים היה מסוים: אופיר אלון, הרשם שסיים את תפקידו לפני כחצי שנה, הוא בעל תארים אקדמיים במדעי המחשב ומשפטים, והוא שימש מאז 2010 ועד מינויו לתפקיד ב-2017 ראש תחום הפטנטים בטכניון.

אסא קלינג, הרשם שקדם לאלון, הוא בעל תואר בהנדסת אווירונאוטיקה וחלל, והיה קודם למינויו שותף במשרד גילת ברקת מקבוצת ריינהולד כהן, המוביל כבר שנים בתחום הקניין הרוחני. בתקופתו אגב צמחה הרשות מ-140 תקנים ל-220.

ד"ר מאיר נועם, שקדם לקלינג, היה בעלים של משרד עורכי פטנטים מוביל שנקנה בהמשך על ידי קבוצת ריינהולד כהן. בתקופתו כללה הרשות, שכונתה אז "לשכת הפטנטים", 30 איש בלבד.

הציון הגבוה ביותר משלושת המועמדים

שורק, שנבחר על ידי ועדת האיתור, הוא ראש צוות הליטיגציה של משרד סנפורד ט. קולב ושות', משרד ברחובות המונה, על פי אתר האינטרנט שלו, 18 בעלי מקצוע, שישה מהם עורכי דין. במסמך שפורסם באתר האינטרנט של המשרד, ואשר מפרט את תעריף שכר הטרחה שגובה המשרד עבור כל עובד, מצוי שורק ברובריקת הביניים בתקופה הרלוונטית להגשת המועמדות למכרז.

שורק הוא בעל תואר ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן, ותואר שני נוסף מאוניברסיטת קרדוזו. בשנים 2014-2015 הוא התמחה במחלקת הקניין הרוחני של משרד ש. הורוביץ, הנחשב מוביל בין היתר בליטיגציה של קניין רוחני, ונותר לעבוד שם כעורך דין עד שנסע ללימודים בקרדוזו. בשנת 2019 הוא שב לסנפורד ט. קולב ושות', שם הוא משמש, מאז, כראש צוות הליטיגציה.

ועדת האיתור התרשמה משורק מאוד, ונתנה לו את הציון הגבוה ביותר מבין שלושת המועמדים. בוועדה ישבו פרט למנכ"ל משרד המשפטים ד"ר חגי ויניצקי מן המרכז האקדמי שערי משפט, פרופ' אורית פישמן אפורי מהמכללה למינהל, המדען הראשי פרופ' אברהם יעקב דומב וגב' ורד אבוטבול שהם, מנהלת אגף בכיר בנציבות שירות המדינה. חברי הוועדה התרשמו בין היתר מהחזון שהציג שורק, מן הבקיאות שהפגין, מתפיסתו האסטרטגית לטווח ארוך, ומתפיסתו הניהולית.

"ניהול של שמונה עובדים לחמש שנים לפחות"

אולם, האם שורק עומד בתנאי הסף הניהולי הדרוש? והאם ניתן לניסיון הניהולי משקל ראוי בעבודתה של ועדת האיתור? לעמדת נציבות שירות המדינה התשובה לכך חיובית. הדרישה של הנציבות עסקה ב"ניסיון בניהול של שמונה עובדים ומעלה, לפרק זמן של חמש שנים לפחות", כאשר לבעלי תואר שני כמו שורק, תקופת הניסיון הנדרשת תופחת בשנה אחת. בהקשר זה יצוין כי ברכה, הגורם השני בבכירותו ברשות, נדרשה להראות לנציבות, בהליך שניהלה בבית הדין לעבודה, עד כמה הייתה מעורבת בניהול האנשים תחתיה. עבודה לצד אנשים אחרים, כמו גם העובדה שברשות ישנם כאמור 200 עובדים, לא הספיקה. דרישת הניסיון הניהולי היא פעמים רבות מושא לדיונים במכרזי שירות המדינה. דוגמה זכורה היא זו של יורם טורבוביץ, והמינוי שלא יצא לפועל למשרת היועץ המשפטי לממשלה.

שורק משמש כאמור ראש צוות הליטיגציה בסנפורד ט. קולב מ-2019. בשים לב למספר עורכי הדין במשרד, ולאופייה של עבודת הליטיגציה במסגרתו, לא ברור עד כמה יכול היה לנהל באופן פעיל שמונה עובדים, בשונה למשל מעבודה למול גורמים מקצועיים כאלה ואחרים.

מפרוטוקול ועדת האיתור עולה כי משקל של 15% מציון המועמדים ניתן לרובריקה המכונה "ניסיון ניהולי בכיר", ובתוך כך "ניהול והנעת צוות עובדים, ארגון, ניהול, תיאום עבודת מטה, קביעת נהלים וסדרי עבודה, תוכניות עבודה וניהול תקציב, ניסיון בליווי וייזום פרויקטים והליכי חקיקה". לגלובס נודע כי מרביתם של חברי הוועדה נתנו לשורק ציונים גבוהים ברובריקה הזו.

מנציבות שירות המדינה נמסר: "מועמדותו של הזוכה נבחנה כדין על ידי נציבות שירות המדינה ונמצא כי הינו עומד בדרישות הניסיון - הן הניהולית, הן המקצועית".

שורק בחר שלא להגיב לדברים.

עוד כתבות

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; התמ"ג בגוש האירו הפתיע לחיוב

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל