גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הענקית הסינית מפסיקה לשוט לארץ. איך זה ישפיע על המחירים?

לאחר שחברות ספנות כמו מארסק והפג־לויד החליטו להסיט את נתיב השיט מהים האדום, החברה הסינית הממשלתית בוחרת לא להגיע לישראל, למרות שהסיכוי למתקפה חות'ית עליה נמוך ● הקמעונאים מצביעים על עליות בזמני האספקה ובמחירי השילוח, לצד חשש ממצטרפות נוספות

ספינה של COSCO / צילום: Shutterstock
ספינה של COSCO / צילום: Shutterstock

המלחמה המתחוללת בעזה והלחימה בחזית הצפונית גוררות השפעות כלכליות רחבות, שגולשות גם מעבר לגבולות ישראל - ובהן איומי המורדים החות'ים על התנועה בים האדום. אם בתחילה הנושא היה רלוונטי בעיקר לענף הרכב, בהמשך נוספו גם קמעונאי אופנה, ריהוט, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה ומזון להתמודדות עם ההשפעות, ובראשן גידול בעלויות ובמחירים.

דעה | המסר מאחורי החלטת ענקית הספנות קוסקו להפסיק לשוט לישראל: סין בחרה באיראן
מחירי הסחורות יורדים, והשקל התחזק. אז למה ספקיות המזון מעלות מחירים?

המצב החריף השבוע, כאשר ענקית הספנות הסינית הממשלתית קוסקו החליטה להפסיק לפקוד את הנמלים בישראל. החברה הרביעית בגודלה בשוק המכולות העולמי, עם כ־11% מכלל הסחר העולמי, תגיע עד ליוון בלבד, ומשם משלוחים לישראל יצטרכו לעבור דרך חברת צד ג'. הבחירה ביוון נובעת מהיותה של קוסקו בעלת השליטה בנמל פיראוס.

המהלך של קוסקו משמעותי משתי סיבות מרכזיות, שהן מעבר לעצם הסחר
בין המזרח הרחוק לישראל אשר כולל רכישות רבות באתרי אינטרנט כמו
עלי אקספרס שמובלות בעיקר אווירית. הראשונה, קוסקו עובדת בשיתוף־פעולה עם חברת הספנות הישראלית צים, שכעת תידרש לשלוח אוניות נוספות לקו. בעקבות כך, לאחר שהעלתה כבר עלויות שילוח, עלולה להיווצר התייקרות נוספת של צים בשל מחסור באוניות.

ההשפעה הישירה השנייה היא על נמל המפרץ בחיפה, שמופעל ע"י חברה סינית ממשלתית אחרת, SIPG, ומתבסס על אוניות קוסקו רבות שפוקדות אותו. סין היא הלקוחה של יותר מ־90% מהנפט המיוצא של איראן, ולכן הסבירות שיפגעו בספינה סינית היא נמוכה - מה שמעורר תהיות בנוגע לגורם להחלטה.

מחיר העיקוף

ייתכן כי בשבועות האחרונים היה רמז לצעד של קוסקו, כאשר חברת הבת שלה מהונג קונג, OOCL, הודיעה על הפסקת השיט לישראל בשל "בעיות תפעוליות". המהלך הזה הביא לביקורת רחבה, ובסופו של דבר החברה התקפלה, בדומה לחברה אחרת מסינגפור, ONE. ממסמך שהגיע לידי גלובס עולה כי החברות ניסו לתרץ זאת בתור "הערכת מצב מחודשת".

הקמת הקואליציה להגנת השיט בים האדום, שלא פחות מ־12% מהסחר העולמי עוברים בו, הפיחה אופטימיות כי הפתרון למצב הזה קרוב. ענקית הספנות מארסק כבר הודיעה כי תשיב את המעבר בים האדום, אך הימשכות המתקפות גרמה לה לשנות כיוון ולהכריז: "לא נחזור בעתיד הנראה לעין". מנגד, ענקיות ספנות אחרות, כמו הפג־לויד, החליטו לחכות לתוצאות - ולא שבו לים האדום.

במקום זאת, החברות מבצעות עיקוף דרך כף התקווה הטובה, וכך, במקום ששייט מהודו למרכז הים התיכון ייקח כארבעה־שישה שבועות, הוא מתארך בשבועיים. בפועל, ההשפעה גדולה פי כמה, משום שהתארכות שרשראות אספקה מפחיתה את זמינות אוניות המכולות - וכך הן העלויות והן משכי האספקות מתארכים פי כמה.

60־70 יום למכולה

"האויב הגדול ביותר של שרשרת האספקה הוא חוסר היציבות", אומר אמנון רסנר, מנכ"ל חברת רסנר מקבוצת אמן, המתמחה בשיווק ותכנון מערכות בשרשרת אספקה.

"לפני חמישה חודשים הגענו לתקופה יציבה יחסית, ומחירי התובלה ירדו ל־2,000־3,000 דולר בממוצע למכולה בספינות שמגיעות מהמזרח, כשכ־30% מהסחר של ישראל מקורו במזרח בשינוע ימי. משבר החות'ים גורם לגידול של כ־60% בעלויות הבאת מכולה ימית לארץ, וכן להתארכות בזמנים".

על כך מעיד גם אריאל תובל, מנכ"ל ובעלים של רשת הריהוט לילדים ולנוער, עצמל'ה, שמציין כי המחירים זינקו פי 3.5 וזמן האספקה התארך בכ־50%. "אם למכולה לקח 30 יום להגיע לישראל, היום לוקח לה 60־70 יום", אומר תובל.

אריאל תובל, מנכ''ל ובעלים של רשת הריהוט לילדים ולנוער, עצמל'ה / צילום: שחר פליישמן

לדבריו, כרגע אין מחסור, ומדובר בעיכובים בלבד. בחברה עדיין לא העלו מחירים, אולם בסוף החודש ייאלצו לערוך בחינת מצב מחודשת. "לא מדובר רק בישראל, גם מצרים ואירופה 'אוכלות אותה'", מציין תובל. "כשחברות מפסיקות להגיע, המשמעות היא שתהיה פחות תחרות בין חברות הספנות, ולכן המחירים ימשיכו לעלות".

רסנר מצביע על אתגר נוסף: המלאי. "כשאתה מאחסן מלאי, לכל פריט יש מלאי ביטחון, שבא לתת מענה לשינויים בביקוש ובאספקה. אם יש עיכובים באספקה, צריך מלאי ביטחון נוסף. לכן, באופן טבעי, כל המרלו"גים ישנו את המדיניות, יגדילו את מלאי הפריטים שמגיעים מהמזרח, ובהכרח את העלויות".

על פי רסנר, בטווח הקרוב נראה התייקרויות של עד 10% בתחומים כמו רכב, אופנה, ריהוט, כלי בית ופריטים לבנים של מוצרי חשמל. כל זאת לצד עליות מחירי המזון שעליהן כבר הכריזו יצרניות ויבואניות.

האם הפתרון יגיע בדמות התגברות השילוח האווירי? ככל הנראה לא, בשל העלויות הכבדות. "הטסה אווירית יקרה יותר, ויכולה להגיע לפי 30 מעלות השילוח הימי, כך שמשתלם להטיס כמויות קטנות יחסית כדי לכבות שריפה, ואת המסה הגדולה יותר מזמינים במשלוח דרך הים", מציין רסנר.

אמנון רסנר / צילום: תמונה פרטית

היועץ האסטרטגי־שיווקי מוטי אלבז, מנכ"ל פירמת הייעוץ סקסס קוד, מפנה את תשומת־הלב לנקודה נוספת: הלגיטימציה. לדבריו, "ברגע שחברות כמו מארסק הדנית, שנחשבת הגדולה ביותר בעולם, או קוסקו הסינית, מעדכנות שיגיעו לישראל דרך הים התיכון או שלא יגיעו כלל לישראל, זה נותן לגיטימציה גם לחברות ספנות ענקיות נוספות לעשות זאת, מה שיוביל לנסיקה משמעותית במחירי המוצרים המיובאים".

האתגר של ענף האופנה

"עבור קבוצות אופנה מדובר במצב מאתגר, מכיוון שמתווספים שבעה שבועות לשילוח", אומר גורם בכיר בענף. "עם זאת, עונת החורף פחות תושפע, מאחר שרוב הפריטים כבר הוזמנו על ידי רוב השחקנים הגדולים. האתגר יהיה בעונה הבאה - בגדי הקיץ. מן הסתם, יהיה צורך להקדים את תהליכי ההזמנות ולהתייעל יותר בתהליך הפיזור".

באשר להשפעה על המחירים אומר הגורם שהיא תהיה פחותה, "כי מבנה העלויות שונה מאשר במוצרי חשמל גדולים, למשל. ככל שלמוצר נפח גדול יותר, כך הבעיה גדולה יותר. למכולה שמתאימה ל־20 מקררים יכולים להיכנס 20 אלף ג'ינסים, כך שגם אם תהיה התייקרות, היא תסוב סביב 5%. זה לא נעים אבל גם לא דרמטי, בניגוד למוצרי חשמל גדולים או ריהוט".

מוטי אלבז, מנכ״ל Success Code / צילום: עידו סקעת

לצד זאת, הוא אופטימי. "בסוף, זו לא רק בעיה ישראלית. לעולם לא תהיה ברירה אלא לפתור אותה. גם הסינים בבעיה, כי אם המוצרים האלו ייחסמו, הביקוש יירד, ואז גם מבנה העלויות שלהם יתייקר. זה מפריע לכל כך הרבה שחקנים, כולל המצרים והסעודים, שהם יהיו חייבים להתערב. לפי הערכה זהירה שלי, הפתרון יגיע תוך חודשיים־שלושה".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם