גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרום אפריקה מתגאה: שלחנו "צוות מובחר" לעתירה נגד ישראל בהאג

בדרום אפריקה מתכוננים לתביעה ומברכים את "הצוות המובחר" שנשלח להאג, הכולל בין היתר את המשפטן ג'ון דוגארד, מומחה בחוק בינלאומי, הפעיל במשך שנים רבות למען הפלסטינים

המשפטן ג'ון דוגארד, שמוביל את הצוות המשפטי של דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: יוטיוב
המשפטן ג'ון דוגארד, שמוביל את הצוות המשפטי של דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: יוטיוב

בדרום אפריקה חוגגים את עצם הגשת התביעה התקדימית נגד ישראל, בדרישה שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) יוציא צו להפסקת הפעילות בעזה בשל הצורך למנוע "ג'נוסייד" (רצח עם), לפי טענתה. המדינה, שמקיימת יחסים חמים עם גורמים פלסטיניים - מהרשות הפלסטינית ועד לחמאס - היא היחידה בשלב זה שהחליטה להגיש עתירה נגד ישראל, למרות שמדינות נוספות הצהירו על תמיכה בה. "הטיעונים שלנו חזקים, ואנחנו צופים ניצחון", אמר בימים האחרונים שר המשפטים של דרום אפריקה, רונאלד למולה. 

לקראת הדרמה בהאג: האם בית הדין יכול לכפות על ישראל לעצור את הלחימה בעזה
באיזה בית דין בינלאומי נתבעת ישראל על "רצח עם", ולמה זה חשוב?
עורך הדין שמודה: "טעיתי לגבי בית הדין בהאג, הייתי חלק מהקונספציה 23 שנה"
"יכולים למנוע מכירת נשק": ישראל תתייצב בבית הדין בהאג. מה צפוי?

"הצוות המשפטי של דרום אפריקה יבקש מבית הדין לצדק להוציא צו ביניים... שימנע את המשך הג'נוסייד שמבצעת מדינת ישראל בעזה", אמר השר. "אנחנו בטוחים כי מבחינת תוכן העתירה וכן הפרטים הטכניים שלה, אנחנו עומדים על רגליים איתנות, ומדובר בתיק מוצק".

את דרום אפריקה מייצג צוות משפטי גדול, לפי הדיווחים בתקשורת המקומית. מי שמוזכר כאחד המובילים הוא המשפטן ג'ון דוגארד, בן 86, הפעיל במשך שנים רבות למען הפלסטינים. פרופ' דוגארד הוא מומחה בחוק בינלאומי, שותף במשרד העוסק בתחום זה בהולנד, מקום מושבו של ה-ICJ.

בחודש שעבר אמר דוגארד בראיון לתקשורת הטורקית כי יש "להעמיד לדין על פשעי מלחמה" את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת "כל קבינט המלחמה שלו". הוא יצא נגד מועצת הביטחון של האו"ם, בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) וארה"ב, ש"כשלו", לדבריו, בהגנה על הפלסטינים. בראיון ב-2015 הוא השתלח בישראל ואמר כי "איני מהסס לומר שהפשעים של ישראל גרועים הרבה יותר מאלה שבוצעו על-ידי משטר האפרטהייד".

דוגארד כיהן בעבר כנציג מיוחד של האו"ם לזכויות אדם ברשות הפלסטינית (2001-2008), ולפני כן פעל במשך כשלושה עשורים כפרופסור למשפט באוניברסיטה ביוהנסבורג ובליידן. למרות שסייע לנסח את החוקה הדרום-אפריקאית שאחרי משטר האפרטהייד, מעולם לא נבחר לתפקידים רשמיים במנגנון המשפטי של המדינה. הוא חבר בארגון הלא-ממשלתי "Law for Palestine" ונמצא בחבר הנאמנים שלו.

עוד בצוות המשפטי כמה נציגים בכירים של משרד עורכי דין Thulamela Chambers, המתמחה בזכויות אדם ובמשפט בינלאומי, וממוקם ביוהנסבורג. ביניהם אדילה האסים, עורכת דין המתמחה בתחומים אלה בשני העשורים האחרונים; ומקס דו-פלסיס, עורך דין ומומחה משפטי הנע על הקו בין דרום אפריקה לבריטניה, שהיה חלק בעבר מהסגל בצ'טהאם האוס שבלונדון. דו-פלסיס ייעץ בעבר בנושאים הקשורים לבית הדין הפלילי הבינלאומי ובאפריקה. הוא גם היה מעורב בעתירה שדרשה מדרום אפריקה לעצור במידת האפשר את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אם זה יגיע לדרום אפריקה, לפי פסיקת ה-ICC.

עורך דין נוסף שהוזכר רבות בעיתונות הדרום-אפריקאית ובכלי תקשורת פרו-פלסטיניים בימים האחרונים, כחלק מהצוות שתשגר המדינה לדיון שיתקיים ביום חמישי בהאג, הוא טמבקה אנגקוקאיטובי, שהיה מעורב במשפט השחיתות שהתנהל נגד ג'ייקוב זומה, לשעבר נשיא המדינה. הוא היה מעורב בהליכים משפטיים ופוליטיים במדינה ושימש כיועץ לנשיא סיריל רמפוזה, שהחליף את זומה בתפקיד. הוא מונה על-ידי רמפוזה לשורת תפקידים רשמיים במנגנון המשפטי הדרום-אפריקאי. דרום אפריקה גם תשלח את השופט דקאנג מוסנקה כ"שופט אד-הוק", שיצטרף לפאנל שבו 15 שופטים קבועים והנציג הישראלי פרופ' אהרן ברק, שיישלח על-ידי ישראל. מדובר בסגן נשיא לשעבר בבית המשפט העליון של דרום אפריקה.

כאמור, כלי התקשורת במדינה דיווחו בהרחבה בימים האחרונים על התביעה ועל "הצוות המובחר" ("A-Team", לפי ה"טיימס" הדרום-אפריקאי) שנשלח להאג במטרה לקדם את העתירה של המדינה, כחלק מתמיכה כמעט חד-צדדית בפלסטינים.

"הדרום-אפריקאים בחרו צד, ומדובר באופן נחרץ בצד הפלסטיני", אומר לגלובס ארתור לנק, לשעבר שגריר ישראל בדרום אפריקה, "אם לישראל יש את ארה"ב בתור 'הידידה הגדולה', הרי שדרום אפריקה שואפת להיות הידידה הגדולה של הפלסטינים".

"הריחוק מישראל נובע בעיקר מההיסטוריה של המפלגה ששולטת בדרום אפריקה מאז תום משטר האפרטהייד, ה-ANC (הקונגרס הלאומי האפריקאי), ומהקשרים שהיא רקמה כבר בשנת ה-60 וה-70 עם 'תנועות התנגדות' אחרות, ביניהן אלה הפלסטיניות", אומר לנק. לדבריו, התחושות האנטי-ישראליות והפרו-פלסטיניות מאפיינות את הממשלה ואת המערכת הפוליטית, ופחות את האוכלוסייה במדינה. היחסים התפתחו בשנים האחרונות לכלול גם קשר ישיר עם חמאס. "שרת החוץ הדרום-אפריקאית דיברה בטלפון עם ראשי חמאס שבועיים בלבד אחרי מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, ומשלחת חמאס התארחה במדינה כחודש לאחר מכן", הוא מציין.

הסולידריות ההיסטורית עם הפלסטינים היא הסיבה המרכזית, אומר לנק, לכך שהמדינה התייצבה בחזית כדי להגיש את התביעה שככל הנראה נוסחה על-ידי עורכי דין ומומחים משפטיים מקואליציה של ארגונים פרו-פלסטיניים. אך תרמה לה הצטרפותה של דרום אפריקה בעשור האחרון לגוש מדינות ה-BRICS (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה), השואף לערער על הסדר הבינלאומי שבראשו ניצבת ארה"ב. "יש אולי גם מניע גאו-פוליטי, והוא הרצון לפגוע בגוש האמריקאי, שישראל חברה בו", אומר לנק.

מבחינה זו, יש מי שמזהירים את דרום אפריקה מפני נזק דיפלומטי וכלכלי אפשרי, בשל הצעד התקדימי שלה. לישראל אין מנופי לחץ רבים על דרום אפריקה, ישירות או באפריקה, אולם ארה"ב היא אחת המממנות הגדולות של המאמץ הדרום-אפריקאי להילחם במגפת האיידס ולסייע למדינה. "עד עכשיו, ארה"ב לא הפעילה שום סנקציות על ההתנהלות של דרום אפריקה, גם בנושא התמיכה ברוסיה במלחמה באוקראינה", מציין לנק.

המדינות שמביעות תמיכה בעתירה הדרום-אפריקאית

שורה של מדינות וארגונים על-לאומיים הביעו תמיכה בימים האחרונים בדרישה של דרום אפריקה להפסיק את המלחמה שישראל מנהלת בעזה, בנימוק שמדובר ב"ג'נוסייד" לפי אמנת האו"ם. מדובר בעיקר במדינות מוסלמיות וכאלה שלא מקיימות קשרים עם ישראל, אך גם באירופה נשמעות קריאות לעמוד לצד דרום אפריקה - הליך אפשרי מבחינה חוקית לכל המדינות החתומות על האמנה.

משרד החוץ הדרום-אפריקאי מעדכן בימים האחרונים ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) על כל מדינה התומכת פומבית במדינה. מלזיה הייתה האחרונה שבהן, ולפני כן הודיע ארגון המדינות האיסלאמיות, שבו חברות 57 מדינות, כי הוא "מקבל בברכה את התביעה הדרום-אפריקאית". הארגון, שמקום מושבו בג'דה שבסעודיה, כותב כי הצבא הישראלי "מכוון בעיקר על נשים וילדים". גם טורקיה הביעה תמיכה רשמית בתביעה בהאג, ובהודעה רשמית כתבה כי אסור שישראל "תצא ללא עונש, ואלה האחראים צריכים לעמוד לדין בינלאומי".

אל מול שורת המדינות המביעות תמיכה, ישראל מנסה לגייס התנגדות אירופית פומבית להליך, שעשויה להבשיל בהמשך השבוע ולקראת הדיונים עצמם, בימים חמישי ושישי. בינתיים, מפלגת ה"שין פיין" שבאופוזיציה האירית קראה לממשלה להצטרף לעתירה הדרום-אפריקאית, וגם קולות פרו-פלסטיניים בניו זילנד ובאוסטרליה קראו לממשלותיהם לעשות כן.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק