גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו תחזית הבנק העולמי לשנים הקרובות, והיא לא אופטימית

הצמיחה העולמית תאט זו השנה השלישית ברציפות ותגיע עד כדי 2.4% לעומת 2.6% ב-2023, כך לפי דוח הבנק העולמי האחרון ● "ללא תיקון רציני, העשור שהחל ב-2020 יחשב כהזדמנות מוחמצת", אומרים בבנק

מחירי המזון והאנרגיה באנגליה מזנקים / צילום: Shutterstock, Elena Rostunova
מחירי המזון והאנרגיה באנגליה מזנקים / צילום: Shutterstock, Elena Rostunova

הצמיחה בכלכלה העולמית נמצאת בדרך הבטוחה לרשום את חצי העשור הגרוע ביותר ב-30 השנה האחרונות, כך לפי דוח של הבנק העולמי שפורסם היום (ג'). השנה, הצמיחה העולמית תקטן זו השנה השלישית ברציפות ותרד ל-2.4% לעומת צמיחה של 2.6% שנרשמה ב-2023.

בבנק העולמי מציינים שהאטת הצמיחה ב-2024 לא תביא למיתון עולמי. "נדיר שמדינות מורידות את שיעור האינפלציה ונמנעות ממיתון. אבל הפעם, נחיתה רכה נראית כאפשרות מאד סבירה", נכתב בדוח. 

השנה האלקטורלית ביותר בהיסטוריה: מחצית מהאנושות תלך לבחירות ב-2024, כך זה יעבוד 
למשקיע שחזה את משבר 2008 יש תחזית חדשה, והיא לא אופטימית במיוחד 

לפי הדוח, "אפשרויות הכלכלה העולמית" שמו, ב-2025 תהיה צמיחה מתונה של 2.7%, אבל בסך הכל, הצמיחה הכוללת של חמש השנים שבין 2020-2025 תהיה נמוכה ב-0.75% מהממוצע.

למרות שהכלכלה העולמית הפגינה ב-2023 עמידות לנוכח הסיכונים למיתון, עלייה במתח הגאופוליטי תציב בקרוב אתגרים, כך לפני הבנק. לכן, רוב הכלכלות יצמחו לאט יותר ב-2024 וב-2025.

"יש את המלחמה במזרח אירופה, הפלישה של רוסיה לאוקראינה, יש קונפליקט מאוד רציני במזרח התיכון. לאסקלציה של הקונפליקטים הללו תהיה השפעה משמעותית על מחירי האנרגיה ואלו מצידם ישפיעו הן על האינפלציה והן על הצמיחה", אמר איהאן קוס (Ayhan Kose), סגן הכלכלן הראשי ודירקטור בפרוספקטס גרופ בשיחה עם כתבת CNBC סילביה אמרו.

הבנק העולמי מזהיר שללא מהלכים מהותיים לתיקון המסלול, "אנחנו עומדים בפני עשור של החמצת הזדמנות".

המלכודת של המדינות המתפתחות

האזורים שיחלשו השנה יותר מהאחרים הם צפון אמריקה, אירופה, מרכז אסיה ואסיה פאסיפיק - בעיקר בגלל הירידה בצמיחה של סין, הכלכלה הגדולה באסיה והשנייה בגודלה בעולם. לכשעצמה, סין תצמח ב-4.5% השנה לעומת 5% בשנה הקודמת, זהו שיעור הצמיחה הנמוך הנמוך ביותר מזה 30 שנה (חוץ משנת הקורונה). 

בבנק העולמי צופים שיפור קל בכלכלות אמריקה הלטינית והקאריביים מאחר שהן גם כך במצב לא טוב, שיפור יתכן גם בכלכלות המזרח התיכון ואפריקה.

ועדיין, במבט לטווח הבינוני, הכלכלות המתפתחות יפגעו הכי קשה - הן בגלל ירידה בסחר העולמי והן בגלל שהתנאים הפיננסיים מקשים על הצמיחה.

כך או כך, "בזמן הקרוב, הצמיחה תהיה נמוכה ותותיר רבות מהמדינות המתפתחות, בעיקר העניות שבהן, תקועות בתוך מלכודת: רמות גבוהות של חוב וגישה מוגבלת למזון אצל לפחות אחד מתוך שלושה אנשים", אמר אינטרמיט גיל, הכלכלן הראשי וסמנכ"ל הבנק העולמי.

לפי הבנק העולמי, הצמיחה המצופה מהכלכלות המתפתחות עומדת על 3.9% בלבד ב-2024, אחוז אחד יותר מתחת לצמיחה שנרשמה בעשור הקודם. עד סוף השנה אנשים ברבע מהמדינות המתפתחות וכ-40% מבעלי ההכנסה הנמוכה במדינות האלה יהיו אפילו עניים יותר משהיו בערב מגפת הקוביד-19 ב-2019.

נתוני הבנק מראים שהעולם לא עומד במטרתו להפוך את עשור ה-2020 ל"עשור מעבר" בכל הקשור לעוני קיצוני, מגפות ושינוי אקלים. למרות זאת, עדיין ניתן לעשות זאת, אם הממשלות יפעלו מהר, יגדילו את ההשקעות ויחזקו את התשתית הפיסקלית.

"סערת השקעות יכולה לשנות את הכלכלות המתפתחות ולעוזר להן לזרז את המעבר לאנרגיות ירוקות ולהשיג מספר גדול של יעדים", אמר קוס.

הדוח פורסם לקראת הפורום הכלכלי העולמי שיערך בשבוע הבא. הפורום הזה הוא פגישה שנתית בין אנשי עסקים מובילים ופוליטיקאים מכל העולם שמתכנסים כדי לדון על פוליטיקה, כלכלה ועל נושאים חברתיים שונים.

"כדי להצית מחדש את מגמת ההשקעות, המדינות המתפתחות צריכות ליישם ולהנהיג מדיניות כוללת שתשפר את התנאים הפיסקליים והמוניטריים, להרחיב את הסחר הגלובלי שלהן, לאפשר תנועות הון ביתר קלות, לשפר את אקלים ההשקעות ולחזק את איכות המוסדות שלהן", אמר קוס, "זאת עבודה קשה, אבל מדינות מתפתחות רבות הצליחו בכך בעבר. אם יעשו זאת שוב, אפשר שההאטה הצפויה תתחלף בצמיחה".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

איראן נחלה כישלון חרוץ בתקיפת ישראל, אך האם זה יבלום את הביקוש לכטב"מים שלה?

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות