גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה מקרטעת ומכניסה את סין למתח, והמערב עוזב לטובת מדינות נוחות יותר

פשיטת הרגל של ז'ונגז'י, שניהלה נכסים ביותר מ־140 מיליארד דולר, היא רק אחת בשורה של מכות כואבות לכלכלת סין ● השוק הסיני בלט לרעה השנה מול יתר המדדים והכלכלות המתפתחות, יזמי הנדל"ן במצוקת נזילות והסינים שומרים את הכסף בכיסים ● סין בחרה צד במלחמה, פרויקט מיוחד

עובדים במפעל בסין. חמישית מהצעירים מובטלים / צילום: Reuters, CFOTO
עובדים במפעל בסין. חמישית מהצעירים מובטלים / צילום: Reuters, CFOTO

בשבוע שעבר נרשמה אחת מפשיטות הרגל הגדולות בסין. חברת ז'ונגז'י (Zhongzhi), שבעבר הלא רחוק כונתה בעולם ההשקעות "קרן בלקסטון של סין" וניהלה נכסים ביותר מ-140 מיליארד דולר, הגישה לבית משפט בקשה לפשיטת רגל. זה מיהר לקבלה אחרי שהתברר כי בחסות משבר הנדל"ן וההאטה בכלכלה הסינית, חובות ז'ונגז'י מסתכמים ב-460 מיליארד יואן (64 מיליארד דולר), לעומת נכסים בשווי 200 מיליארד יואן בלבד.

המתקפה הלילית: משפט אחד שהושמט מהודעת הבית הלבן מגלה מה באמת רוצה ארה״ב 
המדינה שסיפקה נשק למחבלים, כרתה ברית עם האיראנים ומפעילה לחץ על ישראל 

מדובר רק בעוד אחת משורה של אבני דומינו שנופלות בזו אחר זו באימפריה הסינית. 2023 דווקא הייתה אמורה להיות השנה של כלכלת סין. היציאה מסגרי הקורונה בשלהי 2022 יצרה צפי להתחזקות הצריכה הסינית ולשיקום הפעילות הכלכלית. בפועל, הציפיות התבדו, ואף שקרן המטבע הבינלאומית חזתה כי הכלכלה הסינית תצמח ב-5.2% בשנת 2023, זוהי ירידה לעומת השנים שלפני הקורונה. הכלכלה הסינית לא זינקה בחזרה לאחר הסגרים, כמו שהתרחש במדינות אחרות בעולם, כולל ישראל.

 

הפעילות הכלכלית החלשה דחפה את הסינים לפעול בנחישות לעידוד הצריכה, באמצעות הורדות ריבית ותמריצים שניתנו החל מהשנה האחרונה, אבל לא בטוח שזה יספיק. נשיא סין, שי ג'ינפינג, התייחס לכך באופן נדיר בנאומו לכבוד השנה החדשה: "חלק מהעסקים התקשו השנה, ולאנשים היה קשה למצוא עבודה", אמר, ובכך שיקף משהו מהקשיים העומדים בפני הכלכלה השנייה בעולם.

המסחר במדינה נפגע וסין עברה לדיפלציה

מדד CSI 300 הסיני, המייצג את 300 המניות הגדולות בבורסת שנגחאי, צנח ביותר מ-12% במהלך השנה החולפת, וחתם את השנה הכי רעה למניות סיניות מאז 2019. זאת בשעה שרוב הבורסות בעולם דווקא זינקו בחדות. לדברי אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון: "השוק הסיני בלט לרעה מאוד השנה מול כל המדדים, מול הכלכלות המתפתחות ואף מול מדינות אסייתיות נוספות".
ולא מדובר רק בצרות בשוק ההון. גם הצמיחה החזקה של סין נפגעה קשות. נתוני הצמיחה עמדו בשיעור דו-ספרתי בתחילת המילניום, וגם בשנת 2019 הכלכלה המשיכה לגדול בכמעט 7% בשנה. ואז דברים השתנו. גימן: "סין לא באמת התאוששה מהקורונה, היציאה מהסגרים הייתה חיובית בתחילה אך לא החזיקה מעמד מעבר לרבעון הראשון. הכלכלה נכנסה להאטה, האבטלה עלתה והמגמה הפכה לדיפלציונית". רמת המחירים בסין בשנת 2023 (נתוני נובמבר) הסתכמו בירידה שנתית, דיפלציה, של 0.5%.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מסביר כי אחת הסיבות להאטה בצמיחה הסינית היא הסחר העולמי, שמשקלו בתוצר העולמי יורד. "משקל הסחר העולמי התכווץ בשנים האחרונות, הגלובליזציה נעצרה, ובסין מדובר בגורם משמעותי המשפיע לרעה על הצמיחה". קצב הצמיחה של סין יורד משנה לשנה, והצפי של ארגון ה-OECD לשנת 2024 הוא 4.5% בלבד - רחוק מאוד ממגמת הצמיחה לפני הקורונה.

מעבר להאטה העולמית, בפמן אומר שחלק מההאטה הסינית הוא באשמת סין עצמה. "העולם עבר בשנים האחרונות למסחר ממוקד בני ברית ומדינות ידידותיות. סין היא מדינה שלא פשוטה לעבוד מולה, וגם חברות זרות מתקשות לעבוד עמה. יפן מרוויחה מכך מבחינת החברות הטכנולוגיות העוברות אליה, והודו מרוויחה מהחברות הדורשות עבודות כפיים. העולם עוזב את סין לחלופות נוחות יותר".

גימן מוסיפה כגורם מעכב את מלחמת הסחר מול ארה"ב, שהחריפה במהלך השנה שעברה: "אף שהמלחמה מתנהלת כבר מספר שנים, הטון האמריקאי החמיר והשפיע על תמונת המצב של השוק הסיני".

ענף הנדל"ן בקשיים וגורר איתו את המגזר הבנקאי

ענף הנדל"ן הסיני בלט לרעה השנה, בצל האטה מתמשכת שחונקת את ההשקעות ובולמת את הצמיחה. בשנה החולפת מספר חברות נדל"ן גדולות שקעו בחובות וצ'יינה אוורגרנד, ענקית בתחום, אף הגישה בקשה לחדלות פירעון באוגוסט האחרון. בפמן ציין כי ענף הנדל"ן העיב גם על המערכת הפיננסית החוץ-בנקאית: "חלקים מהסקטור הבנקאי קיבלו מכה חזקה בעקבות החולשה בענף הנדל"ן".

גימן מסבירה שהענף מאופיין בבעיית אמון של הממשל: "חלק ניכר מהמימון של מפתחי הנדל"ן מגיע ממכירה מוקדמת של דירות. האזרחים חוששים לשים סכום התחלתי גבוה מאחר ואין להם ודאות שיקבלו את הדירה בזמן, אם בכלל. כך נוצרת ליזמי הנדל"ן בעיית נזילות, והממשל לא מספק לציבור את הביטחון הדרוש שהוא יעמוד מאחוריהן".

הממשל ניסה לטפל בבעיה ופרסם השנה תמריצים של כטריליון יואן במטרה לחלץ את הענף מהבוץ. לפי גימן, החישובים בשווקים מצביעים כי הענף דורש תמריצים גבוהים בהרבה, למעשה פי שלושה.

הבעיות מחלחלות לאזרחים והצריכה לא מתאוששת

חרף 1.4 מיליארד אזרחיה, סין היא מדינה מתכווצת, ולה קצב ילודה נמוך ואוכלוסייה מזדקנת. לפי חלק מהתחזיות, מספר התושבים ייחתך בחצי עד לסוף המאה. הדור הצעיר, בגילאי 16 עד 24, סובל מאבטלה גבוהה במיוחד של 20%. זהו נתון מחודש אוגוסט, ולאחריו הממשל הסיני פשוט הפסיק לספק את המידע.
יש הטוענים שהדיפלציה והאבטלה הגבוהה הן תולדה של גורמים מבניים, כמו הדמוגרפיה, אך לדעת גימן הבעיה אחרת: "מדובר בחוסר אמון של הציבור בממשל". בנתוני הצריכה, שהממשלה קיוותה שיעלו לאחר היציאה מהסגרים, ניכר קיפאון, ונראה שהסינים אינם להוטים להוציא את חסכונותיהם.

פעולות המפלגה הסינית שנועדו לאושש את הצריכה הפרטית ואת הכלכלה הסינית כללו, בין היתר, הורדת ריביות, תמריצים כלכליים ואף כיווץ חובת הנזילות של הבנקים. "הסינים מנסים לאושש את הכלכלה בכל דרך אפשרית, וכעת הממשל מדבר על פרויקטי תשתית וניסיון ליוזמות דרך הממשלה. הם אלופים בזה, ולכן ייתכן שזה יצליח לתחזק את הצמיחה במדינה", מתאר בפמן.

בנק אוף אמריקה מדמה את המצב הכלכלי בסין למצבה של יפן בתחילת שנות ה-90. זה שהביא ל"עשור הנעלם" בכלכלה היפנית, עשור של צמיחה אפסית ודשדוש כלכלי. מדו"ח שהוציא הבנק עולה כי לסין יש את היכולת להימנע ממצב דומה אם תפעל בנחישות ותבצע רפורמות לחיזוק אמון הצרכנים. דו"ח הבנק מוסיף כי כישלון של סין בנושא יכול להביא לתוצאות הרות אסון מבחינת הסינים, וגרועות בהרבה ממה שיפן חוותה במאה הקודמת.

ולמרות שלל המכשולים, יש שרואים בסין אופציה להשקעה. ניתוח של גלובל איקס מצביע על סין כעל שוק מעניין ביותר, בעיקר לאור הפעילות הממשלתית המעוניינת לתמוך במשק, והתייצבות במסחר בסין. לפי הדו"ח, האמון הצרכני צפוי לחזור ולתדלק את הצריכה הפרטית בשנה הקרובה.

גימן מסבירה את הגישה של לידר ביחס להשקעות בסין לטווח הקצר: "משקיעים רבים חושבים שהשוק הסיני אינו בר השקעה, וזה מה שהופך אותו למעניין. ברמה הטקטית, בטווח הקצר, אנו צופים התכנסות חזרה לממוצע. ההתחזקות האחרונה של היואן, התמחור הזול של השווקים והצפי לתמיכה נוספת מהממשל, עשויים להוביל לראלי קצר".

יעדי הצמיחה של סין גבוהים מהתחזיות, וראש המפלגה הציב יעד שאפתני של 5% צמיחה. ועם זאת מסכמת גימן: "הסינים שמים דגש על חדשנות, טכנולוגיה וכלכלה מודרנית בשנה הקרובה, במקום הצריכה המקומית שעליה דובר בשנים האחרונות".

עוד כתבות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"