סלובניה מצטרפת לעתירה נגד ישראל בהאג, שאינה העתירה הדרום-אפריקאית

השגרירות בישראל מבהירה הודעה שפרסם משרד החוץ הסלובני בסוף השבוע, ממנו השתמע שהמדינה מצטרפת להליך שפתחה דרום אפריקה בהאג • סלובניה מצטרפת להליך אחר המתנהל בבית הדין שעוסק ב"הפעולות השנויות במחלוקת לכאורה מצד ישראל בעזה ובגדה המערבית"

שרת החוץ של סלובניה, טניה פאיון / צילום: ap, Virginia Mayo
שרת החוץ של סלובניה, טניה פאיון / צילום: ap, Virginia Mayo

שגרירות סלובניה בישראל מבהירה כי המדינה לא הצטרפה רשמית לעתירה הדרום-אפריקאית נגד ישראל בהאג, אלא להליך אחר המתנהל בבית הדין הבינלאומי לצדק בנושא הפלסטינים. בנוגע לעתירה מצד דרום אפריקה, שמאשימה את ישראל בביצוע רצח עם (ג'נוסייד) בעזה, משרד החוץ הסלובני הבהיר כי מוקדם מדי להצטרף לפני שבית הדין פסק כי יש לו סמכות לדון בנושא. "נעקוב אחרי האירועים מקרוב ונחליט על התערבות כלשהי כשזה יהפוך לאפשרי ועל בסיס נימוקים חוקיים", לדברי שרת החוץ של המדינה, טניה פאיון.

באיזה בית דין מתנהל ההליך נגד ישראל, למי התייחס נתניהו ומתי? ברשת מבולבלים
גרמניה מתייצבת לצד ישראל בהאג: אין בסיס להאשמות, נדרוש הבהרות מבית הדין 
שלב הטיעונים בהאג הסתיים: אלה האפשרויות העומדות בפני בית הדין הבינלאומי
נשארנו לבד: למה כמעט אף מדינה אירופית לא תומכת בגלוי בישראל בדיון בהאג?

אמש (ב') דיווחנו בגלובס כי סלובניה תצטרף להליך המרכזי של העתירה שהגישה דרום אפריקה, וכי דיונים מקדימים בעניינה התנהלו בשבוע שעבר בבית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) הממוקם בעיר האג שבהולנד. הדיווח היה מבוסס על הודעת משרד החוץ הסלובני מסוף השבוע, שבה נכתב בין השאר כי "סלובניה תומכת בהליכים הנוגעים להפרה של האמנה נגד רצח עם, גם במקרה של אוקראינה וגם במקרה של פלסטין". גורמים ישראלים אישרו לגלובס כי מדובר בכוונה להצטרף לצד הדרום-אפריקאי.

עם זאת, הבוקר הבהירה השגרירות כי מדובר בהצהרות כלליות בלבד, וכי ההודעה על הצטרפות להליכים נוגעת בשלב זה רק לכך שסלובניה תציג בפני בית הדין את חוות-דעתה על "הפעולות השנויות במחלוקת לכאורה מצד ישראל בעזה ובגדה המערבית". מליאת האו"ם אישרה בדצמבר 2022 צעד המבקש מבית הדין הבינלאומי לצדק להוציא חוות-דעת כזו, על "ההשלכות האפשריות מבחינת זכויות אדם של פעולות ישראל בשטחים הפלסטיניים הכבושים וההפרה הישראלית לכאורה של זכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית".

לפי ההודעה הסלובנית, "הפעולות השנויות במחלוקת של ישראל" הן בין השאר "הכיבוש, ההתנחלות והסיפוח של שטחים פלסטיניים מאז 1967; מאמצי ישראל לשנות את הדמוגרפיה, האופי והסטטוס של ירושלים וכן אימוץ חקיקה וצעדים המפלים נגד פלסטינים".

חלק מקבוצה ביקורתית כלפי ישראל

סלובניה מתוכננת להופיע בפני בית הדין במסגרת זו ב-23 בפברואר. המדינה, ביחד עם אירלנד ובלגיה, היא חלק מקבוצה ביקורתית מאוד כלפי ישראל בתוך האיחוד האירופי בחודשים האחרונים, על רקע המלחמה בעזה. ציר מדינות זה ניסה בין היתר לכפות על האיחוד האירופי הצהרה שקוראת להפסקת אש, אך נכשל בעקבות התנגדות של גרמניה וציר מדינות פרו-ישראלי בתוך האיחוד.

בנוגע להליך המתנהל נגד ישראל מצד דרום אפריקה, בנוסף להצהרות שרת החוץ כי "אף מדינה אינה יכולה בשלב זה 'להצטרף' לדיונים בשלב הנוכחי... הדבר יהיה אפשרי רק בשלב מאוחר יותר", היא הבהירה כי "רק בית הדין הבינלאומי לצדק יכול להכריע אם פעולות מסוימות מהוות ג'נוסייד או לא".

*** גילוי מלא: האייטם עודכן לאחר ההבהרה של סלובניה כי מדובר בהליך אחר, ולא זה שפתחה בו דרום אפריקה