גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מטעינים רחפן בלב עזה: פתרונות האנרגיה היצירתיים של צה"ל במלחמה

בצה"ל הבינו שעבור הלחימה הממושכת מוכרחים למצוא פתרונות להטענת האמצעים הטכנולוגיים שברשותם ● בין השאר בלב שטחי הלחימה הכוחות משתמשים בגנרטור שנותן מענה לעד 14 שעות ומטעני כיס ● ומה עוד המציאו כדי שהרחפנים ימשיכו לפעול?

פתרונות האנרגיה היצירתיים של צה''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: דובר צה''ל, shutterstock
פתרונות האנרגיה היצירתיים של צה''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: דובר צה''ל, shutterstock

חרבות ברזל היא, ללא עוררין, המלחמה הדיגיטלית הראשונה בעצימות מלאה של צה"ל: החל מהפעלת בינה מלאכותית בטנקים, דרך כוונות וטילים מתקדמים - ועד להפעלת כלי טיס בלתי מאוישים בסנכרון מלא עם כוחות הקרקע המתמרנים. אולם, כמו שבצה"ל לא היו מוכנים ל־7 באוקטובר בסוגיות אלמנטריות כמו אפודים קרמיים וקסדות, המערכת הצבאית לא דאגה לטפל עד תום במצרך הבסיסי ביותר של אותם כלי טיס: אנרגיה.

הניו יורק טיימס: מנהרות החמאס ארוכות יותר מההערכה של ישראל
באוצר מעריכים שהמלחמה תיגמר בסוף פברואר. מה יקרה לכלכלה?

מייד לאחר המתקפה הרצחנית של חמאס, היה ברור כי צה"ל יוצא לתמרון משמעותי ברצועת עזה עם שני יעדים מרכזיים: שחרור כלל החטופים ומיטוט שלטון חמאס. בה בעת, כל בר־דעת הבין כי זהו יהיה תמרון ממושך, שבו כוחות רבים - כולל מפעילי כלי טיס - יידרשו לשהות בלב הרצועה עשרות ימים. במצב כזה, אין לכוחות גישה סדירה לאנרגיה עבור הטענת כלים שונים, בהם גם אמצעי תקשורת שקריטיים עבור הסנכרון בין הכוחות הרבים שפועלים בשטח.

על המשימה החשובה של יצירת פתרונות מיידיים לכוחות, הופקדו מחלקת החשמל של החטיבה טכנולוגית ליבשה (חט"ל) באט"ל (אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה). "אחת הבעיות היא לא רק הצטיידות, אלא הצורך בהזנה של האמצעים", אומר לגלובס רס"מ ולדימיר מולוקנדוב, מהנדס חשמל וראש צוות פלטפורמת תמרון ניידות בחט"ל. "נדרשנו לתת פתרונות שלא היו קיימים עד שפרצה המלחמה הנוכחית".

"יצרנו מוצר שלא היה קיים"

מולוקנדוב מציין כי את העבודה על נושא מענה האנרגיה לתמרון ממושך החלו בצוות לפני 7 באוקטובר, אך בעצימות הרבה יותר נמוכה. "בזכות העבודה המוקדמת, היה לנו בסיס, ועם פרוץ הלחימה הגברנו את הקצב ברמה מטורפת". למרות זאת, בשבוע הראשון של הלחימה ברצועה נפגשו החיילים עם מחסור במקורות אנרגיה, כאשר בין היתר לא הייתה להם דרך להטעין את הרחפנים, שבהם השתמשו ביתר שאת במהלך הפעילות הקרקעית של הכוחות.

את הרחפן מקבלים בצה"ל כמוצר מדף, ועל מנת לתפעל אותו לאורך זמן הוא דורש חיבור לחשמל. לכוחות לא קיימת אפשרות להטעין את הרחפנים על בסיס החשמל של הטנק או הרכב שאיתם, בשל פערים במתח. "הטעינה הגבילה את הלוחמים מתפעול האמצעים", מציין מולוקנדוב, שצוותו יצר בתוך שבוע מארז אנרגיה שנותן מענה רב־תכליתי אוניברסלי - ומאפשר להשתמש באותו מטען שהתקבל עם הרחפן עבור טעינה כחלק אינטגרלי מהטנק.

מענה טעינה מטנק לסוללות רחפנים / צילום: דובר צה''ל

מארז האנרגיה שיצר הצוות מתחבר לטנק ומעביר חשמל במתח רלוונטי לסוללה של הרחפן. באמצעות המארז, קצב הטעינה אף מוכפל ביחס לטעינה רגילה. "המטרה היא לשלב טכנולוגיה, אמצעים ובטיחות ברמת הלוחם", מסביר מולוקנדוב. "כשמשלבים 230 וולט מתח ברק"ם (רכב קרבי משוריין), צריך לדאוג שלא יתחשמלו. יצרנו מוצר שלא היה קיים, שמשלב מנגנון הגנה נגד התחשמלות ויכולת טעינה לריבוי טעינת הסוללות. החשמל עובר מהטנק, דרך היחידה - לסוללות".

גנרטור מהשוק הפרטי, עם תוספות צבאיות

הצוותים של חט"ל למדו בין השאר מהשטח, והבינו שהפתרון של המארז שיצרו אמנם מסייע ברמת האנרגיה, אך כיוון שהמארז גדול וכבד יחסית, הוא מגביל את הכוחות בשטח מבחינת תנועה ומקום. לכן, הם פיתחו כרטיס מיוחד שירד בנפח ובמשקל.

בחט"ל ייצרו כבלים ייעודיים בהדפסת תלת־ממד, כולל פיתוח הכרטיס וייצור סדרתי שאיפשר תוך כשבועיים נוספים לספק מענק חשמלי יעיל בפחות מקום ופחות משקל.

מענה נדרש נוסף נבע ממחסור בגנרטורים עבור שטחי כינוס ומגננים של צה"ל. בגלל שלצה"ל קשה לייצר ולפתח גנרטורים משלו, חט"ל פנו לגנרטור חלופי שנמצא בשוק הפרטי בתור מוצר מדף, והלבישו עליו מערכת בקרת בידוד שתגן על הלוחמים.

יתרון המוצר הוא היותו קומפקטי יחסית, שמאפשר לשים אותו ברק"ם או בטנק ללא כל בעיה. "זו יחידה עצמאית שקטה, גנרטור חלופי שנותנת מענה שקט. אחת הבעיות היו שהלוחמים שלנו נחשפים בשל הפעלת גנרטור שמייצר רעש. צריך שקט, וזה נתן מענה שקט", מספרים בחט"ל.

יתרון מרכזי של אותו גנרטור חלופי, שנותן מענה לכ־10־14 שעות שימוש, הוא שניתן להטעין אותו באמצעות חיבור ייעודי לרק"ם, לפאנל סולארי, או פשוט מרשת החשמל. מנגד, גם כאן הלמידה תוך כדי תנועה יצרה הבנה בנוגע למגבלותיו של המוצר. רמת האטימות שלו נמוכה, ועם תחילת הגשמים נאלצו בחט"ל לאסור את הפעלתו. על כן, יצרו מארז טעינה אחר, שהוא אמנם גדול יותר פיזית, אך אטום למים.

מטען כיס ופאנלים סולאריים גמישים

נושא הסוללות משמעותי מאוד במלחמה. לכן, לאורך שלושת החודשים האחרונים יצרו בחט"ל אמצעים חשמליים נוספים כמו מטען טקטי כיס, שבאמצעותו ניתן לקחת סוללה מטכנולוגיה אחרת ולהמיר לשתי סוללות עם טכנולוגיה צבאית. זה פתרון טכנולוגי שמסייע לשתי סוללות ייחודיות בתפוצה רבה בצה"ל, ומספק מענה בשטח.

פתרון מעניין שהגיע מהמגזר הפרטי הוא פאנלים סולאריים גמישים שניתן לגלגל אותם עד שמגיעים ליעד - ואז לפרוס אותם במקום הרלוונטי. זהו מענה שנמצא ברמת מוצר מדף, ובעזרתו ניתן לתת טעינה נוספת לאמצעים. עלותו של פאנל סולארי בשוק נע בסביבות 250 שקלים.

"אנחנו רואים את כל הצרכים של הצבא, ואם לפתרון הטכנולוגי יש תרומה מבצעית - אז עושים את כל המאמצים", מסכם רס"ן מליסו דסה, ראש תחום חשמל. "במהלך הלחימה נדרשנו גם למענים נוספים כמו מרפאת שיניים ייעודית, אביזרי חשמל לבדיקות רפואיות בתוך השטח וגם אפליקציות שמסייעות בפינוי פצועים. אנחנו מאגדים את הצרכים ומביאים פתרונות טכנולוגיים כדי שלכוחות המבצעיים יהיה מענה בשטח".

עוד כתבות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

זירת הפיגוע סמוך לשער הפרחים / צילום: דוברות מד''א

שני פיגועים - בהפרש של דקות: שני לוחמי מג"ב נפצעו

המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; הבית הלבן: הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי דנו בעסקה. ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • כל העדכונים 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א ביומד מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.3% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"