גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מייבאת ענבים רק ממדינה אחת. האם התביעה בהאג תשנה את זה?

מגבלות של משרד החקלאות מונעות יבוא מכל מדינה אחרת מלבד דרום אפריקה, וכל 118 הטונות של ענבים שיובאו מאז ה-7 באוקטובר מגיעים ממנה - זאת בניגוד להחלטה שעברה ב-2022 במטרה לפתוח את יבוא הפירות והירקות ממדינות נוספות ● יבואן פירות וירקות: "איך שהתחלפה הממשלה, ומרכז הליכוד חזר להשפעה - המהלך נגנז"

ענבים / צילום: נועם פרישמן
ענבים / צילום: נועם פרישמן

חקלאים ואזרחים מובילים חרם צרכני על ענבים המיובאים מדרום אפריקה, בשל תביעתה את ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. אך בפועל, מגבלות של משרד החקלאות מונעות יבוא מכל מדינה אחרת, וכל 118 הטונות של ענבים שיובאו מאז ה-7 באוקטובר מגיעים מדרום אפריקה. זאת בניגוד להחלטה שעברה ב-2022 במטרה לפתוח את יבוא הפירות והירקות ממדינות נוספות. 

ציטוטי ח"כים, האשמות בהרג מכוון: דרום אפריקה הציגה את הטענות נגד ישראל
ישראל הציגה את טענותיה בדיון נגדה בבית הדין הבינלאומי בהאג 
מה באמת רצתה דרום אפריקה | פרשנות

"עכשיו ברשתות השיווק! הענבים שמוכרים בשקיות הם מדרום אפריקה. לעולם לא נשכח ולעולם לא נסלח לטרוריסטים ולכל דומיהם!" קוראת כרזה הנושאת את סמלה של התאחדות האיכרים בישראל. הם מבקשים להסב את תשומת-לב הצרכנים ללוגו Cape של יצרנית הענבים הגדולה מדרום אפריקה, ודורשים שהציבור לא יקנה. בעקבות תביעת ישראל על-ידי דרום אפריקה בהאג, יש מי שנענים לקריאה ומעדיפים לא לקנות ענבים מהמדינה האפריקאית.

אך בפועל, אין הרבה ברירות. שכן בזמן שבחורף יבול הענבים בישראל בשפל, משרד החקלאות מאפשר לייבא ענבים אך ורק ממדינה אחת בלבד: דרום אפריקה. כל 118 הטונות של ענבים שיובאו מאז ה-7 באוקטובר מגיעים ממנה, זאת על-פי הגבלות הגנת הצומח אותן היא מטילה על כל שאר מדינות העולם. על-פי ההחלטה במסגרת חוק ההסדרים ב-2022, משרד החקלאות צריך להרחיב את אפיקי היבוא לישראל על-ידי חתימה על הסכמי הגנת הצומח מול מדינות נוספות, ובכך לאפשר יבוא בטוח מהן ללא חשש ממזיקים. 

"נמצאים באותו מצב של שנות ה-50 וה-60" 

רועי שפלר, יבואן פירות וירקות, אומר כי "איך שהתחלפה הממשלה, ומרכז הליכוד חזר להשפעה, המהלך נגנז. גם הרפורמה ההיא בוצעה בצורה עקומה ומוגבלת מדי, ורצו לפתוח באופן הדרגתי ומוגבל יבוא ממדינות נוספות. אבל הפלא ופלא התחלפה הממשלה, והדבר יצא מסדר היום. אנחנו נמצאים באותו מצב של שנות ה-50 וה-60".

ענבים, למעט יוצאי דופן בולטים, הם פרי קיצי. שיא עונת הענבים מגיע בישראל ביולי עד ספטמבר, אז גם המחירים בשפל. אך ברגע שזה עובר, המחירים מאמירים משמעותית. אך בחצי הכדור הדרומי, ינואר הוא שיא הקיץ ועונה מצוינת לענבים. שם נמצאות גם שתי יצואניות הענבים הגדולות בעולם - פרו וצ'ילה, מהן אי-אפשר לייבא לישראל. גם בקיץ לא ניתן לייבא ממדינות אירופיות מתקדמות כמו הולנד ואיטליה. בענף הקמעונאות אומרים כי "לא ברור מה הסיבה להחלטה הזו, שכן יש עוד מקורות שאפשר לייבא מהם ענבים בעונות ההפוכות לנו (אם היה אישור), כמו ברזיל, צ'ילה ואורגוואי".

לדברי שפלר, "כדי לפתוח יבוא ממדינה חדשה, משרד החקלאות צריך לעשות תהליך ניהול סיכונים ביבוא: להתכתב עם הגנת הצומח בארץ המקור, להבין אילו מזיקים ואילו מחלות יש להם ואיך לטפל בהם, וככה זה הלוך ושוב בהתאם לקצב הפולמוס במשרד החקלאות אצלנו ומשרד החקלאות בצד השני, עד שמגיעים להסכמות.

:גם בצד השני לא ממהרים להגיע להסכמה עם מדינה קטנה יחסית ורגולציה נוקשה במיוחד כמו ישראל. אחרי זה צריך עוד אישורים של היצרנים והיצואנים, כדי להוסיף עוד בירוקרטיה. זה תהליך מאוד פרטני ויוצא דופן במורכבות שלו בעולם. זה יכול לקחת בין 3 שנים ל-30 שנה, תלוי כמה זה חשוב למשרד".

ואכן, מבקר המדינה פרסם כי לגבי אוכמניות, תיקים רבים שבידי משרד החקלאות נמשכים למעלה מ-5 שנים ולא מגיעים בפועל לצרכן. "ניסו להשוות את זה לתקנות האירופיות, שמותר אלא אם יש משהו חריג, אבל זה לא צלח", אומר שפלר. 

משרד החקלאות: עובדים על פתיחה ליבוא ממדינות נוספות

במשרד החקלאות מתעקשים שהם עובדים על פתיחה ליבוא ממדינות נוספות מלבד דרום אפריקה, ו"יש כמה מדינות בתהליך". אך נכון להיום, זו המדינה היחידה שמותר לייבא ממנה. גם אם יאשרו, אומר שפלר, זה עדיין משאיר את המכסים הגבוהים ואת דרישות הטיפול הנוקשות שמשרד החקלאות דורש - שמונעות יבוא.

שפלר מספר כי בעוד הרצון להחרים ענבים מדרום אפריקה הוא מובן, דווקא החקלאים הדרום-אפריקאים עצמם הם לעתים קרובות פרו-ישראלים: "החוואים הלבנים בדרום אפריקה דווקא תומכים בישראל, והם אלה שייפגעו במקרה של חרם. אבל יש אנשים עם אינטרסים שרוצים ליפול על הנושא של היבוא. בווסטרן קייפ אין רוב למפלגת ה-ANC השלטת, והרוב תומכים בישראל בצורה די נלהבת".

חוואי מדרום אפריקה מעיד כי "המעורבות של ממשלת דרום אפריקה בבית הדין הבינלאומי היא בדיחה, וזו לא ההשקפה של שאר דרום אפריקה. זה רק כי ישראל לא תמכה במפלגת ה-ANC לפני שהם השתלטו על המדינה כדי למלא את הכיסים של עצמם ולפגוע בכלכלה. זה יהיה קשה מאוד אם העסקים יושפעו מזה".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "משרד החקלאות מפרסם בצורה שקופה את מקורות היבוא והיצוא של תוצרת חקלאית טרייה מישראל ואליה. המפה מתעדכנת באופן תדיר בהתאם לפתיחת יעדים נוספים ולהליך הערכת הסיכונים". 

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?