גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגזירה תתרחב: מס על כל קילומטר, גם ברכבי ה"פלאג אין"

מס הנסועה החדש יחול בעתיד גם על רכבי הפלאג-אין, ובענף הרכב אומרים בתגובה כי מדובר בצעד "מפלה וחסר היגיון" ● בנוסף צפוייה התייקרות משמעותית במחירי רכבי הפלאג-אין החדשים, בשל עליית מס הקנייה עליהם ל-83% ● וגם: איך מתמודדים היבואנים עם סכנות הים האדום

עמדת טעינה לרכב חשמלי / צילום: יח''צ
עמדת טעינה לרכב חשמלי / צילום: יח''צ

מס הנסועה החדש, שאושר השבוע בממשלה במסגרת התקציב החדש, יחול החל מתחילת 2026 גם על רכבי פלאג-אין, ולא רק על כלי רכב חשמליים. כך מבהירים באוצר בתגובה לפניית גלובס.

ניתוח | הכנסות המסים על רכב חשמלי היו בשיא ב-2023. אבל לאוצר זה לא מספיק 
סין בחרה צד במלחמה - האם זה יגרום לישראלים לקנות פחות רכבים סיניים?
מותגי רכב חדשים מציפים את השוק הישראלי. איך יושפעו המחירים ב־2024?

המס, בגובה 15 אגורות לקילומטר, אמור היה להיגבות על פי התכנון המקורי רק על כלי רכב חשמליים לגמרי (BEV), וזאת על תקן של "חלף בלו". כלומר, הוא נועד "לפצות" את המדינה על אובדן ההכנסות מבלו על בנזין ודיזל כתוצאה מהמעבר לרכב חשמלי. עם זאת, מקורות באוצר טוענים כי "גם רכבי פלאג-אין מודרניים מסוגלים לנוע לטווח משמעותי של עשרות קילומטרים ואף יותר על חשמל בלבד, ולפיכך במקרים רבים, במיוחד בנסיעות עירוניות, הם מתפקדים ככלי רכב חשמליים לכל דבר, ותרומתם לגודש ממוסה רק באופן חלקי".

עם זאת, בענף הרכב טוענים כי מדובר בצעד "מפלה וחסר היגיון, מכיוון שרכבי פלאג-אין, שנמנים עם כלי הרכב "הירוקים" ביותר על הכבישים, עתידים להיענש כעת במיסוי הכבד ביותר מבין כל סוגי הרכב: גם מס קנייה מלא, שזהה לזה של רכבי בנזין לאחר ביטול הטבת מס הקנייה בינואר 2024; גם תשלום בלו על צריכת הבנזין שלהם; וגם מס נסועה שיוטל עליהם החל מינואר 2026".

מס הקנייה עולה ל־83%

בענף מעריכים כי כבר ברבעון השני השנה צפויה התייקרות משמעותית במחירי רכבי הפלאג-אין החדשים, בשל עליית מס הקנייה עליהם מ-56% ל-83%. במקביל צפויים יבואנים גדולים בפלח, דוגמת לובינסקי וטלקאר, לצמצם ואולי אף להפסיק את היבוא של דגמי פלאג-אין, שמחזיקים כיום בכ-80% מהמכירות בפלח. לפיכך, הגזירות החדשות שכלולות בתקציב עתידות לחסל את פלח דגמי הפלאג-אין העממי, ולאלץ לקוחות רבים, שרובם נמצאים בשימוש "צרכני קילומטרים כבדים" בציי רכב, "לסגת" לרכבי בנזין או לכלי רכב היברידיים רגילים, שרמת הזיהום שלהם גבוהה משמעותית.

הטבה נוספת "על הכוונת"

רכבי פלאג-אין צמודים נהנים עדיין מהטבה של הפחתת כ-1,000 שקלים בחודש משווי השימוש עליהם, אולם גם הטבה זו נמצאת כיום "על הכוונת" של האוצר, ונבחנת האפשרות להפחית אותה בהדרגה עד כדי ביטולה.

התוכנית להטיל מס נסועה על כלי רכב חשמליים היא חלק משורה שלמה של גזירות מס חדשות, שיוטלו על כלי רכב "ירוקים" בשנתיים הקרובות, אשר אושרו השבוע בתקציב. ביניהם אושרה העלאה מדורגת נוספת של מס הקנייה על כלי רכב חשמליים החל מינואר 2025. על פי הנוסח הסופי, המס יעלה מ-35% כיום ל-45% בינואר 2025, ל-52% בינואר 2026 ול-60% בינואר 2027. במקביל תפחת תקרת הטבת המס השקלית מכ-40 אלף שקל כיום ל-35 אלף שקל ב-2026 ול־25 אלף שקל ב־2027. מתווה זה צפוי להביא להתייקרות נוספת ומשמעותית של כל כלי הרכב החשמליים בשלוש השנים הקרובות.

נוסף על כך נקבע בתקציב כי ייבחן החל מתחילת 2026 מנגנון חדש ל"מיסוי הירוק", שבמסגרתו תיקבע תקרה ממוצעת של פליטות CO2 לכלל דגמי הרכב שמייבא כל יבואן, "כך שהמנגנון יעודד יבוא של כלי רכב חשמליים מופחתי פליטות גז חממה". כפי שנחשף בגלובס, הכוונה היא להטיל קנס על יבואנים שיחרגו מהערך הממוצע המקסימלי של הפליטות.

עוד כולל התקציב החלטה להקים צוות, שיניח את התשתית הרגולטורית והטכנולוגית לגביית "מס חשמל" באמצעות עמדות טעינה ביתיות "חכמות" שישדרו נתונים על היקף הטעינה, ויאפשרו לגבות מבעלי רכב חשמלי תעריפי טעינה גבוהים מאלה של עלות החשמל הביתית הרגילה. הצוות אמור להגיש המלצות בתוך ארבעה חודשים.

מתרחבים שיבושי האספקה בשל הלוחמה בים האדום והיבואנים מצמצמים הזמנות

מתרחבים השיבושים באספקת רכב לאירופה ולישראל בשל המלחמה מול החות'ים בים האדום וההטיה של ספינות להובלת רכב למסלול עוקף אפריקה. לאחר שטסלה הודיעה בשבוע שעבר כי תיאלץ להשבית בסוף החודש למספר ימים את המפעל שלה בגרמניה, בשל עיכובים בהגעת חלפים המיוצרים בסין עקב המשבר בים האדום, הצטרפו אליה השבוע עוד שני יצרנים.

סוזוקי הודיעה כי היא משביתה בין 15 ל-21 בינואר את ייצור הקרוס־אובר הפופולרי "S-CROSS" במפעלה בהונגריה, כתוצאה מעיכובים בהגעת המנועים, שמיוצרים ביפן ועוברים בדרך כלל בתעלת סואץ. גם וולבו הודיעה על השבתת מפעל הייצור בבלגיה למספר ימים, כתוצאה מעיכובים בהגעת תיבות הילוכים.

אונייה להובלת רכב של BYD / צילום: יח''צ

יונדאי הודיעה על עיכוב בייצור

נוסף על כך הודיעה קבוצת יונדאי הקוריאנית על צפי לעיכוב בייצור העתידי לרבעון השני של שורת דגמים, שמיוצרים בקוריאה ומגיעים לישראל דרך תעלת סואץ.

לפי מדיניות החברה, הזמנות רכב חדש מדילרים בחו"ל נכנסות לתוכנית הייצור רק כשיש אוניות ספציפיות, שמתואמות להובלה מייד עם תום הייצור. ההזמנות מבוצעות חודשים מראש, אולם בשל השיבושים בלוחות הזמנים של הספינות להובלת רכב, כתוצאה מהקפת כף התקווה הטובה, אין כרגע אפשרות להזמין אוניות כדי להוביל לישראל כלי רכב שייוצרו בחודשים הבאים.

גם מספר יצרנים סינים כבר הודיעו ליבואנים בישראל על צפי לעיכוב משלוחים שהיו אמורים להגיע בפברואר ואילך. לחלק גדול מהיבואנים יש עדיין בישראל מלאים משמעותיים של כלי רכב חשמליים, אולם ברכבי בנזין צפוי מחסור כבר במחצית השנייה השנה.

במקביל החלו מספר חברות להובלת רכב להטיל "היטל סיכון קיצוני" על מטענים שמשונעים מהמזרח לאירופה, הן בשל הגדרת האזור "אזור מלחמה" והן בשל העובדה שספינות להובלת רכב שמקיפות את אפריקה נמצאות בסיכון גבוה בשל חוסר היציבות שלהן בתנאי מזג אוויר סוערים. מתחילת המלחמה עלו עלויות הובלת כלי הרכב ממזרח אסיה לאירופה בקרוב ל-250%.

ב.מ.וו I 5 החשמלית נוחתת בישראל עם מחירים של 620 עד 850 אלף שקל

חברת דלק מוטורס, יבואנית ב.מ.וו, השיקה השבוע בישראל את הגרסה החשמלית של ב.מ.וו סדרה 5 החדשה. המכונית, I5, גדולה מסדרת 5 היוצאת, והיא נמתחת לאורך של 5.06 מטרים וניצבת על גלגלים באורך כ־3 מטרים. המכונית משווקת בשלב הראשון בשתי גרסאות: גרסת 40 עם הנעה אחורית ומנוע בודד בהספק 340 כ"ס, שמזנקת מאפס ל-100 ב-6 שניות ומצוידת בסוללה של 84 קילוואט-שעה עם טווח של עד 550 ק"מ.

ב.מ.וו I5 החדשה / צילום: יח''צ

הדגם השני, ה-M60, מצויד בשני מנועים בהספק משולב של 601 כ"ס עם זינוק מאפס ל-100 קמ"ש ב־3.8 שניות וטווח נסיעה של עד כ־497 ק"מ. דגם זה מצויד גם במתלים אקטיביים נשלטים אלקטרונית ובמערכת היגוי אחורית. שני הדגמים תומכים בטעינה בקצב של עד 205 קילוואט.

רמת האבזור התקנית גבוהה, וכוללת בין השאר מסך מרכזי של 14.9 אינץ', גג פנורמי, ריפודי עור ועוד. המחירים נעים בין כ-620 אלף לשקל לדגם ה-40 ועד כ-850 אלף שקל לדגם ה-M60.

אלבר, שלמה סיקס ואופרייט ליס זכו במכרז הליסינג של חברת החשמל

חברת החשמל פרסמה היום (ה') את תוצאות מכרז הליסינג שלה להצטיידות בכ-1,200 כלי רכב צמודים לעובדי החברה. במכרז זכו חברת אלבר, שהצטרפה לספקיות הקיימות של החברה, אופרייט ליס ושלמה סיקסט, שימשיכו לספק רכבי ליסינג לחברה.

העובדים יוכלו לבחור בין כ-30 דקמים ביניהם יונדאי קונה היברידית, טויוטה קורולה קרו, BYD אטו3ף איוניק 5, וטויטה ראב 4.

מהחברה נמסר כי "כחלק ממדיניות חברת החשמל לקידום תחבורה ירוקה הכוללת בין היתר צמצום בשימוש בדלקים ונסיעה באמצעות רכב חשמלי , כל רכבי הליסינג שיסופקו יהיו חשמליים , פלאג אין או היברידיים. החלפת צי הרכבים לרכבים ירוקים, היא חלק ממגמה הולכת וגוברת בחברה של עידוד ומעבר לתחבורה בת קיימא והפחתת זיהום האוויר".

חברת החשמל עברה בשנת 2017 לראשונה לרכבי ליסינג וזהו המכרז השלישי המתקיים בחברה.

עוד כתבות

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית