גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעמד הביניים קורס ויותר אמריקאים מתים מתוך ייאוש

פערי העושר בארה"ב רק מעמיקים, וכוח הקנייה של מרבית האמריקאים מידלדל. זה ניכר במספר מקרי המוות כתוצאה מהתאבדויות, סמים ואלכוהול, שהוכפל מאז שנת 2000 ● כל עוד החברה האמריקאית תעדיף תרבות צריכה פרועה הממומנת באשראי, תחיה בשלום עם בתי ספר ציבוריים כושלים, תספוג חוקי מס מגוחכים למיליונרים, ותעדיף להגדיל את כמות הכסף למרות אפקט הקנטיליון שבא בעקבות כך - כנראה שהמגמות של "מוות מתוך ייאוש" רק יתעצמו

מחוסרי בית בוושינגטון עם מזון מצבא הישע. ב־2022 מתו 209 אלף איש באמריקה ''מתוך יאוש'' / צילום: Reuters, Jim Young
מחוסרי בית בוושינגטון עם מזון מצבא הישע. ב־2022 מתו 209 אלף איש באמריקה ''מתוך יאוש'' / צילום: Reuters, Jim Young

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון. כותב הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com

פערי העושר בחברה הם ממש לא עניין חדש, ויש להם תיעוד עוד מימי קדם, במסופוטומיה. במאה הרביעית לפני הספירה הפילוסוף היווני פורץ הדרך אפיקורוס (341 לפנה"ס) ניסה לפענח את סוד הדחף האנושי לרדיפה אחר עושר, כבוד ומעמד, ואת הקשר בין אלו לבין השגת אושר ושלווה פנימית, על ידי הפרט כמו גם החברה כולה. תומס מור, הוגה דעות, פוליטיקאי ומשפטן אנגלי מהמאה ה־16, אפיקורי בחלק מדעותיו, נדרש לעניין בספרו המפורסם "אוטופיה" (1516). הספר נפתח בתיאור של אנגליה שבה שכבה קטנה של אצילים חיה בבטלה על גבם של הרבה מאוד עניים, האריסים. עריה מרובות פשע וסבל, ושעריהן מלאים עמודי תלייה שבראשם מתנוססים גנבים אין ספור. אך ללא תועלת, הפשע לא נפסק.

פרשנות, יואב קרני | מה באמת רצתה דרום אפריקה
איראן הודיעה: שיגרנו בהצלחה לוויין לחלל

על פי הרישומים, באנגליה של הנרי השמיני, מעל 70 אלף נתלו באשמת גניבה. כנגד מציאות זו מתאר מור - שבעצמו הוצא להורג על ידי אותו הנרי - את האי אוטופיה (ביוונית "שום מקום"). באי זה חיים בהרמוניה אנשים שאינם מאמינים בקניין הפרטי, אלא שהמפתח לאושר האנושי טמון בחתירה להנאה ולשלמות פנימית. כלשונו של מור, ה"רצון לאצילות, גדולה, זוהר ועוצמה" מביא לחמדנותם של בני האדם, שיוצרת בהכרח הקצאה בלתי שווה של עושר. זו משיתה על חלקים גדולים של האוכלוסייה חיי דלות, שנאה ופשע, וגורמת להרס החברה כולה.

די להיכנס היום לרשתות פארם כמו וולגרינס או רייט־אייד, בניו יורק וסן פרנסיסקו, ולראות מוצרים פשוטים כמו משחת שיניים מוחזקים מאחרי מנעול, כדי להבין כי משהו שבור במדינה העשירה והחזקה ביותר בעולם. ולא שחסרה ענישה בארה"ב. היא מאכלסת בערך 4.2% מאוכלוסיית העולם וכ־20% מאוכלוסיית האסירים העולמית, כ־1.8 מיליון בני אדם. אם מביאים בחשבון גם מאסרים על תנאי ומשוחררים בערבות, אחד מכל 32 אמריקאים זכרים בגירים מסובך עם החוק.

בתי הסוהר לא משתלמים

בהשוואה לדמוקרטיות הגדולות המצב חריג במיוחד. בארה"ב יש היום 531 אסירים לכל 100 אלף איש (ואחד מכל 9 גברים שחורים בין גיל 20 ל־34) לעומת 67 לכל 100 אלף תושבים בגרמניה, 97 באיטליה, 113 בספרד, 119 בצרפת, ו־159 באנגליה. ריכוז העושר וריכוז האסירים הם תמונות הפוכות. על פי דוח מ־2018 של מכון ברוקינגס, לגברים שגדלו במשפחות של העשירון התחתון, כ־37% מהם שחורים או היספנים, יש סיכוי גדול פי 20 להגיע לבית סוהר עד גיל 30, לעומת אנשי העשירון העליון. בשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת, טרום עידן הפיאט, החוב ההדפסות, ובשעה שפערי העושר והאפשרויות היו משמעותית קטנים לעומת המצב היום, היה שיעור האסירים באמריקה דומה יותר לאירופה, ועמד בממוצע באזור ה־170 ל־100 אלף תושבים.

למען הסר ספק, גם מבחינה כלכלית השקעה בבתי סוהר במקום בבתי ספר אינה מאוד משתלמת. עלות אחזקת אסיר למשל בקליפורניה עולה עד 106 אלף דולר לשנה, והממוצע הארצי השנתי עמד ב־2022 על כ־45 אלף דולר. סכום זה הוא בערך פי 3 ממה שהממשלה לסוגיה (פדרלית, מדינה והמקומית) מוציאות יחד בממוצע על שנת לימודים לתלמיד בגילאי גן עד כיתה י"ב.

נוכח השינוי הדרמטי מאז שנות ה־60 של המאה שעברה, כמו גם ההשוואה למדינות גדולות כמו גרמניה וצרפת, קשה להכחיש את הקשר בין פערי העושר הגדלים, וחשוב מכך, ההידרדרות בכוח הקנייה של של רוב האמריקאים, לבין האומללות הגדלה באמריקה. בשנת 2015 שני כלכלנים הביאו לעולם מדד שקנה מאז תומכים רבים, ונודע בשם "מוות מתוך יאוש" (deaths from despair), המודד את סך מקרי המוות כתוצאה מהתאבדויות, סמים ואלכוהול. על פי דוח שיצרה תת ועדה של הסנאט לפני כמה שנים, בשנת 2000 עמד שיעור מקרי מוות כאלה בארה"ב על 22.7 לכל מאה אלף, והמספר הכפיל עצמו ל־45.8 למאה אלף עד 2017. ובשנת 2022 מתו 209 אלף איש באמריקה "מתוך יאוש", כך על פי משרד הבריאות הפדרלי, יותר מפי שניים מהממוצע האירופאי.

עם התרחבות כלכלת הפיאט, ההדפסות והחוב, ובשעה שהחיים הולכים ומתייקרים למעמד הביניים, הלכו הפערים הכלכליים וגדלו. כך, בשנת 1985, סך כל העושר של 400 העשירים באמריקה, כמפורט ברשימת המגזין פורבס, עמד על 668 מיליארד בדולרים של היום. בסוף שנת 2023 עושרם של ה־400 גדל, בניכוי האינפלציה, כמעט פי 7, והגיע לכדי 4.5 טריליון דולר.

רמת חיים יורדת והולכת

על פי דוח משרד התקציבים של הקונגרס, בין 1989 ל־2019 גדל חלקו של האחוזון העליון בעושר הלאומי בכ־25%, לכדי שליש מעושר זה; בסך הכול מחזיק העשירון העליון בכ־72% מהעושר בארה"ב. לעומת זאת, עושר משקי הבית הנכללים ב־50% התחתונים נחתך בתקופה האמורה במחצית, ל־2% מהעושר הלאומי. תמונת מצב זו רק הורעה מאז 2019, בשנות הדפסת הכספים המסיבית של 2020-2022. אם לא די בכך, הרי שלאורך זמן, העושר החציוני של כל קבוצת גיל בדוח היה נמוך מהעושר החציוני של קבוצת הגיל שמעליהם, כשהיו באותו הגיל. כלומר: לאורך עשורים אמריקה מעבירה לדורות הבאים רמת חיים יורדת והולכת. בה בשעה שחובות הדורות הצעירים הולכים ונערמים, כמו הר חובות הסטודנטים, שעבר בסוף 2023 את קו ה־1.75 טריליון דולר.

אלא שעושר לחוד והשתתפות בנטל לחוד. על פי מחקר שפרסם הבית הלבן בסוף שנה שעברה, בין השנים 2010 ל־2018 שילמו 400 המשפחות העשירות באמריקה בממוצע מס שנתי של 8.2% בלבד. הסיבה העיקרית היא שמקור רוב העושר שלהן הוא רווחי הון מנכסים שעלו בערכם, אך לא מומשו. כנגד עושר זה הם יכולים לקבל אשראי לרכישת עוד נכסים, לפתוח עסקים ואף להשתמש לצריכה. כך זמינות האשראי, שמחירו היה זול במיוחד בעשור וחצי האחרונים, איפשר לבועת העושר הפיננסי, המרוכז רובו ככולו בידי העשירון העליון, לצמוח ולגדול.

מאז נותק הדולר מההצמדה לזהב בשנת 1971, התנתק הקשר בין עבודה במובנה הקלאסי, ועושר. יתרה מזו, עבודה הפכה שביל בטוח לחוב, מצוקה, ונטל חיים מתייקר והולך אצל רוב האוכלוסייה. בה בשעה זמינות האשראי ופעילות הונית הפכו הדרך המרכזית לעושר אצל העשירון והאחוזון העליונים.

זה ניכר, למשל, ביחס בין ההכנסה של מנכ"ל בחברה הנכללת במדד S&P 500 (שרובו במניות), לבין שכרו של העובד החציוני באותה חברה. בין 1978 ל־2022, שכר מנכ"לים כאלה עלה בממוצע ב־1209%, שעה ששכרו של העובד החציוני טיפס ב־15.3% בלבד, בהתאמה למדד. בשנת 1965 עמד השכר החציוני של עובד כזה על כ־5% משכר המנכ"ל, עד שנת 2022 נפל היחס ל־0.003 משכר אותו המנכ"ל. באותה שנה קיבלה מנכ"לית ג'נרל מוטורס, חברה שזכתה לסיוע ממשלתי של מעל 50 מיליארד דולר, 362 פעם שכר העובד החציוני בחברה - כ־29 מיליון דולר. שכר מנכ"ל טויוטה היפנית לעומת זאת, חברה מוצלחת פי כמה, עמד באותה שנה על 6.7 מיליון דולר, מנכ"ל הונדה קיבל 2.3 מיליון, מנכ"ל BMW הגרמנית 5.6 מיליון, ושל מרצדס 7.5 מיליון דולר.

שעה שהעושר וכוח הקנייה גדלו בהתמדה באחוזון ובעשירון העליונים, אצל רוב האוכלוסיה הדברים שונים בהרבה. על פי דוח של הפדרל רזרב ממאי 2023, וכותרתו "מצב משק הבית אמריקאי בשנת 2022", 18% אמרו כי יוכלו לכסות לא יותר מ־100 דולר של הוצאה בלתי צפויה בהסתמך על החסכונות שלהם, ו־37% ממשקי הבית לא יוכלו לכסות הוצאה דחופה בלתי צפויה של 400 דולר מבלי להיעזר באשראי או בבן משפחה. כ־30% מהמשפחות מכניסות פחות מ־25 אלף דולר לשנה.

35% מהנשאלים אמרו שמצבם הכלכלי הורע מלפני שנה - זהו המספר הגבוה ביותר של אנשים שציינו כי מצבם הורע מאז 2014, אז נשאלה לראשונה השאלה בסקר זה. כמעט שני שליש מהבגירים קיצצו או הפסיקו לחלוטין שימוש במוצר כלשהו בגלל האינפלציה, 64% עברו למוצר תחליפי זול יותר, וכ־51% נאלצו להשתמש בחסכונות כדי לכסות את ההוצאות.

לנשיא השפעה מוגבלת

לנשיא ארה"ב כוח רב בענייני חוץ וביטחון, והשפעה מוגבלת בהרבה על כלכלתה. עליה ישפיעו הרבה יותר הפדרל רזרב, הקובע את מדיניות הריבית והדפסת הכסף; הקונגרס, הקובע את התקציב ואת חוקי המס; וההתפתחויות הטכנולוגיות, המשפיעות על התפוקה. בכל זאת הבחירות לנשיאות מושפעות במידה רבה מאוד מנושאים כלכליים. כפי שחידד פעם יועצו של המועמד בזמנו, ביל קלינטון, "It's the economy stupid".

דונלד טראמפ. אי־שקט חברתי מביא על אמריקה מנהיגים נרקסיסטים / צילום: Reuters

על פי הסקרים לגבי הנושאים שבראש מעייני הבוחרים, בחירות 2024 לא יהיו מאד שונות. וכך, כל עוד החברה האמריקאית תעדיף את תרבות הצריכה הפרועה הממומנת באשראי על פני ערכי קהילה, תחיה בשלום עם בתי ספר ציבוריים כושלים מחוסר מימון, תספוג חוקי מס מגוחכים למיליונרים ולמיליארדרים, ותעדיף כלכלה המבוססת על הגדלה תמידית של כמות הכסף ואפקט הקנטיליון* שבא בעקבותיו - כנראה שייגזר עליה להמשיך עם מגמות מתעצמות של "מוות מתוך ייאוש" וחוסר שקט חברתי. אלה מביאים עליה מנהיגים נרקסיסטים וחדלי אישים, מלאים במלל, רהב והבטחות סרק - כמו המועמד דונלד טראמפ - שבזכותם הדרך לגיהנום כבר לא צריכה להיות רצופה בכוונות טובות.

 

עוד כתבות

משרדי משרד העבודה של מדינת ניו יורק. פחות משרות חדשות מהצפוי / צילום: Reuters, Anthony Behar

התופעה החריגה הזו התרחשה רק שש פעמים ב-50 השנים האחרונות. בכל פעם הגיע אחריה מיתון

התופעה החריגה שבה הריבית על אג"ח לטווח קצר גבוהה מהריבית על אג"ח ארוכות התרחשה שש פעמים בלבד ב–50 השנים האחרונות ● העננים מצטברים: הסבירות למיתון בשיא לפי הפד, נתוני התל"ג והתעסוקה מדשדשים ופשיטות הרגל בעלייה ● השינויים המהירים בריבית בעשור זה וההדפסה המסיבית של פרוץ הקורונה מגיעים בקרוב למאני טיים

שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הערב / צילום: צילום מסך ממסיבת העיתונאים

מסר בן 110 מברלין: כך עושים כלכלת מלחמה

ב-1914 תעשיין יהודי מבריק העביר את כלכלת גרמניה אל מסלול של מלחמה ארוכה ● דמוקרטיות ודיקטטורות למדו את השיעור המדהים שהעניק ולטר רתנאו

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

המנכ"ל שהתחיל כמוכר פרוזן יוגורט: "לחזור מביקור בסין זה כמו לחזור מהעתיד"

כבר לפני יותר מעשור הבין אורן עזר שהעולם הולך לכיוון הרכבים החשמליים והקים סטראט-אפ לכבישים שיטעינו את הרכב באופן אלחוטי ● כיום, אחרי שהמוצר שלו כבר עבר פיילוטים, הוא בטוח שהעתיד של התעשייה טמון בפיתוח שלו

דואר ישראל. בעיגול: שי ויל / צילום: איל יצהר, יח''צ

התחילו מביסלי: כך צמחה האימפריה של האחים ויל, בעלי הבית החדשים בדואר

שמם אינו מוכר לרבים, אך שי וגיל ויל, שסבם נמנה עם מייסדי אסם, חולשים כיום על עסקים המוכרים היטב לכל ישראלי - חברת הגבייה מילגם, האפליקציות הפופולריות פנגו (חניה) וגט (מוניות) וכעת גם השליטה בדואר ישראל ● בדרך הייתה גם הסתבכות נדל"ן ברומניה, החמצה בשוק האנרגיה הירוקה והשקעה במפעל מלט כושל, שהפך לבוננזה נדל"נית ● וגם: הקשרים עם ראש הממשלה לשעבר בנט

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל עמוק בבוץ: מה יקרה מחר?

האינפלציה הגואה לא מאפשרת לבנק ישראל להוריד את הריבית, אך כנגדה עומדת האטה בצמיחה ● הגירעון המאמיר, פרמיית הסיכון מהווים מכשול עבור מתווה ההקלות של הבנק ● שפריר מפועלים: העתיד תלוי בתמונה הגיאופוליטית

ג'ושוע ברגין / צילום: Nick Hanyok imaging

ההייטקיסט שעזב הכול ובטוח: תור הזהב של היהודים באמריקה נסדק

הוא היה אחד מ-100 העובדים הראשונים באמזון, ומילא שורת תפקידים בכירים בעמק הסיליקון, אבל המלחמה גרמה לג'ושוע ברגין היהודי לעזוב הכול ולהצטרף לסטארט–אפ ישראלי בתחילת דרכו ● בראיון הוא מספר גם על שתיקת החברות הגדולות לאירועים בארץ, ומסביר: "מיעוט אנטישמי קיצוני מחזיק את ענקיות הטכנולוגיה כבנות ערובה"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

לנהל 40 מיליארד שקל בשנה? למירי רגב אסור להישאר בתפקיד אפילו עוד יום אחד

תחקיר "המקור" ששודר בערוץ 13 חשף עד כמה שיקולים פוליטיים צרים מושרשים עמוק בתוך התנהלותה המקצועית של השרה רגב ● רגב ואנשיה משתמשים בתקציב המדינה כדי לשמר את כוחה בליכוד, על חשבון קידום פרויקטים לרווחת הציבור - והיא איבדה כל לגיטימציה ציבורית לכהן כשרת תחבורה

מנכ''ל ביומיקה, ד''ר אלרן חבר / צילום: יח''צ

טיפול בסרטן באמצעות חיידקי המעי הצליח בניסוי קליני ראשון

הניסוי בוצע על־ידי חברת ביומיקה מקבוצת אבוג'ן הבורסאית, ובו השתתפו 11 חולים בסוגי סרטן שונים, שטופלו עד היום באימונותרפיה ללא הצלחה ● בעקבות הפרסום, מניית הקבוצה עלתה ב־6.7%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 113 מיליון שקל

סם אלטמן וסקרלט גוהנסון / צילומים: AP

על הקלות שבה OpenAI לקחה לסקרלט ג'והנסן את הקול

השקת ChatGPT 4o של OpenAI בשבוע שעבר מזמינה מבט מחודש באחד הסרטים הטובים של המאה ה-21 ● כשבוע אחרי ההשקה הודיעו  OpenAI על החלפת הקול שנבחר לעוזרת הקולית ● הסיבה: השחקנית סקרלט ג'והנסן שלחה לחברה התראה משפטית המורה להחליף מיד את הקול של המערכת, שהיה דומה באופן מחשיד לקולה בסרט HER של ספייק ג'ונז מ-2013

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק עלה ב-1.1%, אנבידיה הוסיפה 2.5%

נעילה שלילית באירופה ● ההנג סנג צנח בכ-1.4% ● תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות בירידות שערים קלות ● מניית יצרנית השבבים הדרום־קוריאנית סמסונג אלקטרוניקס ירדה בכ-3%, לאחר שדווח על בעיות בחלק מהשבבים שלה

כוחות אוגדה 98 פועלים במרחב ג'בליא / צילום: דובר צה''ל

בצה"ל מבהירים: אין אירוע חטיפת חייל

אלפים במחאות בת"א: פרשים, מכת"זיות ועימותים עם שוטרים ● ראש המוסד שב מהפסגה בפריז: הוחלט על התנעת מו"מ מחודש בימים הקרובים ● דובר צה"ל: לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון רצועת עזה ●  במספר מרחבים במקביל: צה"ל תקף מטרות טרור של חיזבאללה בדרום לבנון  ● דובר צה"ל: לוחם מילואים נפצע קשה בקרב בצפון רצועת עזה ● עדכונים בולטים

אפל / צילום: Shutterstock, Moab Republic

כולם מסתכלים על אנבידיה אבל ההזדמנות עשויה בכלל להסתתר במניה אחרת

מנהל קרנות הגידור שחזה את משבר הסאב-פריים טוען כי אפל תהיה ענקית הטכנולוגיה שתניב את הרווחים הגבוהים ביותר מתחום הבינה המלאכותית ● מדובר בחדשות טובות עבור יצרנית האייפונים שמנייתה הציגה ביצועים חלשים מתחילת השנה

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

בצל המלחמה והאמברגו: החברה הטורקית שמוכרת אחזקות בישראל

חברת זורלו הטורקית מוכרת לאדלטק את מלוא אחזקותיה בתחנות הכוח אשדוד אנרגיה ורמת נגב אנרגיה ● ברקע בין היתר, הסנקציות שהטיל ארדואן על סחר עם ישראל

מאפים בעגלת הקפה שושה / צילום: שרית עטר

בשר מיושן, מאפים מתפקעים וסדנת שוקולד ורוד: ביקור במושב בשרון שלא יפסיק להפתיע אתכם

עגלת קפה שמגישה בורקס פינוקים מתפקע, שוקולדים עם שילובים דמיוניים, סטודיו שתרצו לקנות בו הכול ומשק חקלאי עם זנים ומעדנים מיוחדים ● ביקור במושב צופית

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הצווים מהאג: מאיפה מגיעה הסמכות לתת אותם, ומה אפשר לעשות עכשיו?

הבקשה להוציא צווי מעצר לנתניהו וגלנט הסעירה את המערכת הפוליטית בישראל ● רבים זעמו על התערבותו של ה־ICC, למרות שישראל לא חברה בו, אבל הרש"פ פתחה לו דלת אחורית ● אחרים התבלבלו עם ה-ICJ ● המומחים מציעים פתרונות מוועדת חקירה ועד כפירה בסמכות ● המשרוקית של גלובס

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם כדאי להיכנס לשוק כשהמדדים בשיא כל הזמנים - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כך התהפכה טבלת התשואות בקרנות הפנסיה והגמל ● ראלי חזק יכול להרתיע משקיעים מכניסה לשוק בציפייה לתיקון חד שיוזיל את מחירי המניות, אבל התיקון לא בהכרח מגיע ● כמה הרוויחו המנכ"לים בחברות הנסחרות במדד S&P 500 ● וגם: העצה של רבקה אלגריסי, מנהלת אגף ייעוץ ומחקר בבנק הפועלים, למשקיעים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מהמוסד ועד ראשי ערים: במדינת ישראל כל אחד יכול לבקש לעצמו תחנת רכבת

בניגוד לדעת הדרג המקצועי והתוכניות המאושרות, וגם במחיר של פגיעה בשכונות מגורים והזזת קו מטרו: משרד התחבורה בראשות מירי רגב מקדם בימים אלו הקמת תחנות רכבת במוקדים שונים בארץ, שיפגעו בשירות התחבורה ● הסיבה, לפי גורמים: לחצים ושיקולים פוליטיים

מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן / צילום: איל יצהר

"בשנים הקרובות נראה 8,000 היתרי בנייה בשנה בירושלים, ואפילו יותר"

עד 2019 ניתנו בירושלים בערך 2,500 היתרים בשנה. מהנדס העיר יואל אבן מספר על השינוי שמתחולל בעיר ועל קידום הבנייה: "אנחנו יושבים ליזמים על הראש" ● האזינו

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

ביה"ד הבינלאומי לצדק בהאג הורה לישראל לעצור את הפעולה ברפיח

בעקבות הבקשה שהוגשה ע"י דרום אפריקה, הורה בית הדין הבינלאומי בהאג לישראל לעצור פעולת צה"ל ברפיח, אשר יכולה להשפיע על תנאי החיים של האזרחים והורה לאפשר גישה חופשית לסיוע הומניטרי ● השופטים לא הוציאו צו גורף להפסקת המלחמה חרף הבקשה ● ראש הממשלה בנימין נתניהו מקיים שיחת חירום עם היועמ"שית, שרים ומשפטנים ● בניגוד לדיון הקודם, השופטים כמעט ולא הזכירו את סוגיית החטופים ואירועי 7.10

את'ריום / צילום: Shutterstock

הביטקוין לא לבד: מטבע קריפטו נוסף מגיע לוול סטריט

רשות ני"ע האמריקאית אישרה השקת קרנות סל שעוקבות אחר מחיר האת'ריום בספוט, מה שהופך אותו למטבע השני שייכנס בדלת הראשית של וול סטריט, אחרי הביטקוין ● מה משמעות המהלך, מה הוביל לשינוי ואיך זה יעבוד בפועל? ● גלובס עושה סדר