גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטה טיפולית חדשה מנסה לסייע לישראלים להתגבר על הטראומה

אירועי ה־7 באוקטובר טשטשו את תפיסת הזמן אצל רבים, באופן שמקשה על ניהול חיי היומיום ועלול להוביל לתסמינים כמו אימפולסיביות או תוקפנות ● חוקרת המוח פרופ' עינת לוי־גיגי מאוניברסיטת בר־אילן מסבירה כיצד ניתן לכייל מחדש את השעון הפנימי

מייצג ''100'' הפרחים של בזק לציון 100 ימים בשבי החמאס / צילום: רונן טופלברג
מייצג ''100'' הפרחים של בזק לציון 100 ימים בשבי החמאס / צילום: רונן טופלברג

הטראומה של ה־7 באוקטובר טשטשה את תחושת הזמן אצל ישראלים רבים. בתחילת המלחמה, כל יום הרגיש כמו נצח, או שימים "התערבבו" זה בזה. גם עכשיו, יותר משלושה חודשים אחרי אותו יום נורא של מתקפת ארגון הטרור חמאס, תפיסת הזמן של חלקנו נותרה משובשת.

אימון בנייד לפני הקרב ומיון על ידי בוט: הטכנולוגיות החדשות לבריאות הנפש
אחרי עסקת הענק של קלע דוד, פינלנד תורמת מיליון אירו למד"א
● המסר לעובדים בישראל: "קבלו מענק, ודאגו לבריאות הנפש שלכם"

מחד, נדמה כי "רק אתמול" חווינו את האירועים הקשים, מנגד, יש תחושה שהמלחמה הייתה פה תמיד. העובדה שמדובר במצב מתמשך גורמת לנו כמעט לשכוח שגם הוא בסופו של דבר יהיה מוגבל בזמן.

"בספרות המדעית מתוארת תופעה של שיבוש תפיסת הזמן בעקבות אירועים טראומטיים אישיים או לאומיים", מסבירה פרופ' עינת לוי־גיגי, פסיכולוגית שיקומית וחוקרת מוח, ראש המעבדה לטראומה, התמודדות וצמיחה בפקולטה לחינוך של אוניברסיטת בר-אילן. "זה מעגל קסמים שלא פועל לטובתנו, כי כשיש תחושה שהזמן עובר לאט החוויה נתפסת כעוד יותר שלילית. בתקופות כאלה, הפניית תשומת לב מודעת לזמן החולף עשויה לעזור".

ממחקר חדש שהובילה פרופ' לוי־גיגי עולה כי הבנה מחודשת של ממד הזמן יכולה להקל על תסמינים פוסט־טראומטיים כמו אימפולסיביות או תוקפנות, ללא צורך בעיבוד מחודש וישיר של התכנים הטראומטיים.

פרופ' עינת לוי־גיגי / צילום: דוברות אוניברסיטת בר־אילן

פירורי הזיכרון

תפיסת זמן משפיעה עלינו בשני אופנים מקבילים. מצד אחד, סוג החוויה מכתיב את תפיסת הזמן שלנו - חוויות חיוביות עוברות מהר מאוד, ולעומת זאת חוויות שליליות גורמות להאטה בתפיסת הזמן ("עמדתי שעות בפקק, איזה סיוט"). מצד שני, תפיסת הזמן מכתיבה את סוג החוויה - כשאנחנו מרגישים שהזמן עובר מהר, הנטייה שלנו תהיה לתייג את החוויה כטובה וחיובית. כשנדמה שהזמן לא זז, בדרך כלל נתייג את החוויה כשלילית. תחושת הזמן המתמשך כשלעצמה יוצרת ומעצימה תחושות שליליות קיימות - וזה מה שקורה לרבים בזמן המלחמה.

"כל הנושא הזה רלוונטי כעת לא רק ברמה האישית, אלא גם ברמה הלאומית-קולקטיבית", מסבירה פרופ' לוי־גיגי. החידוש הגדול במחקר שהובילה הוא ביחס לשאלה מדוע גם כשהזמן עובר, והטראומה לכאורה חולפת, אנשים עדיין חווים האטה של זמן - ואיך ניתן לטפל בכך.

"אפשרות אחת היא שאנשים עדיין חווים את הטראומה, והאפשרות השנייה קשורה למבנים ותפקודים מוחיים. במקום לתפוס חוויה כדבר הוליסטי, יש אנשים תופסים אותה כקבוצת אלמנטים נפרדים. לשם המחשה, נניח שאדם הולך בפארק הירקון ונושך אותו כלב. במקום שהאדם יגיד לעצמו, 'הלכתי בפארק, היה שם כלב משוחרר ותוקפני, וזה מצב מסוכן', כל אחד מהאלמנטים שהיו נוכחים בחוויה מעורר אצלו בנפרד את התחושה הקשה. ואז אנשים מפחדים ללכת בפארק או מפחדים מכל כלב וכו'".

איך זה בא לידי ביטוי בחוויות ה־7 באוקטובר?
"אנשים שהיו בממ"ד והרגישו איום על חייהם, אולי מפחדים עכשיו ממקומות סגורים באופן כללי, או מכל שבת בבוקר גם אם הם במקום בטוח. הטריגר יכול להיות גם ריח, שעה ביום או מבנה של חדר. אם ניקח את משתתפי מסיבת הנובה, כל מסיבה, מוזיקה או התקהלות יכולה להפחיד אותם, גם אם הם במקום בטוח ולא בקיבוץ רעים. העוררות הזו במוח, פירורי הזיכרון שפתאום מפתיעים אותנו בסביבה נייטרלית בטוחה, מעוררים את הטראומה ופוגעים בתפיסת הזמן שלנו".

לשים שעון מעורר

לפי פרופ' לוי־גיגי, התערבות קלינית ממוקדת מאפשרת פיתוח מודעות לזמן ולשיבושיו, ועשויה להקל על תסמינים פוסט־טראומטיים - ללא צורך בחשיפה חוזרת לתכנים רגשיים המקושרים לחוויה. "זה חשוב כעת, כשהטראומה מתמשכת, ואנשים לא רוצים לפתוח אותה באופן ישיר מתוך מחשבה שהם חייבים לשמור על עצמם - כי אם ידברו, הם יתפרקו.

"אנשים אומרים 'הזמן לא זז לי או 'זה לא נתפס לי שעברו כל כך הרבה ימים', ואנחנו מציעים טיפולים שמטרתם להחזיר את ההדהוד הפנימי שנחלש - אותו שעון שכרגע הוא פחות מדויק, ולא תופס את הזמן כמו שצריך. למשל, אנחנו מבקשים מאנשים לאמוד את הזמן שלוקח לבצע מטלה מסוימת, וכל הזמן מדייקים אותם - הם אומרים שעברו שתי דקות, ואנחנו אומרים 'לא, עברה דקה'. הדבר הפשוט הזה, שעושה ריסטרט לשעון הפנימי, מאפשר להגיע לדיוק של תפיסת הזמן ולהפחית תסמינים פוסט־טראומטיים".

איך אפשר להחזיר את התפיסה התקינה לבד, בחיי היומיום?
"בעזרת דברים פשוטים, כמו ליצור ריטואלים שמפנים תשומת לב לפרקי זמן ביום. למשל, בזמן העבודה לשים שעון שיצלצל כל שעה, וכך אני מבינה איך שעה מתרגמת בחיים שלי, או לעשות דברים קבועים בחלקים שונים של היום: הליכה בבוקר, בערב פעילות אחרת.

"אפשר גם להשוות את התקופה שחלפה מאז ה־7 באוקטובר לכל מיני תקופות אחרות בחיינ, כמו זמן של חופשת סמסטר בלימודים האקדמיים. זה מייצר הרגשה יותר אדפטיבית. גם ספירה של ימי השבי של החטופים עוזרת לנו למקם את האירוע הטראומטי, ולאמוד בצורה מדויקת יותר את המרחק שלנו ממנו.

"מפרספקטיבה רחבה יותר, למרות שהאירוע נמשך ואומרים שהמלחמה תהיה ארוכה, צריך לזכור שזו תקופה מסוימת ותחומה בחיים שלנו. אם נשווה את המלחמה למלחמות אחרות לאורך ההיסטוריה, נראה שחלקן גם היו ארוכות, אך בסופו של דבר הפכו לנקודות על ציר הזמן. באופן דומה, גם המלחמה הנוכחית תהיה מקטע ברור וקצר יחסית בהיסטוריה של ישראל, ואפילו בחווית החיים של האדם הבודד".

לא כולם בפוסט־טראומה

מה עשתה לנו הצפייה הממושכת בטלוויזיה, במובן הזה?
"זה מחבל מאוד בתפיסת הזמן. אנחנו נכנסים שוב לתוך הטראומה, שומעים על סיפור אחד, ונזכרים בזוועות ששמענו קודם. אתה נכנס לאיזשהו רצף מעגלי, מזפזפ בין ערוצים ואתרי חדשות, ואין שום יתדות בתפיסת הזמן שלך, פתאום אתה מבין שעברו שעות. זה כמו להיות בלב ים, כשאין תמרורים ורמזורים. אם מרגישים צורך לצפות, אולי עדיף לשים שעון מעורר לחצי שעה או שעה, כלומר להחליט מתי זה מסתיים.

"בסדרת מחקרים בדקנו את הקשר בין חשיפה ישירה לעקיפה - כאשר ישירה פירושה שאני הייתי בתוך האירוע, ועקיפה זה דרך המדיה - ומצאנו שאין הבדל ברמת התסמינים ששתי החשיפות מעוררות. כרגע אנחנו בודקים האם אמפתיה הופכת את החשיפה העקיפה ליותר משמעותית. כי זה לא אסון התאומים שהתרחש רחוק מאיתנו, אלא משפחות שנרצחו פה בישראל, ואדם אומר לעצמו 'זו יכולה להיות המשפחה שלי'".

יש טענה שמדינה שלמה תהיה בפוסט־טראומה.
"אני חושבת שזה לא נכון. יהיו פוסט־טראומטיים, אבל לא באחוז גדול. ברור שאנחנו יותר מכונסים ומודאגים ומצב הרוח לא בשמיים, אבל זו תגובה נורמלית למצב לא נורמלי. חשוב להבין שהנפש שלנו היא חזקה. הגוף יודע לרפא את עצמו, וגם לנפש יש יכולות החלמה טבעיות, זה חלק מהקיום שלנו. המודעות לזמן תעזור להגיע לריפוי יותר מהיר ויותר טוב".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף